• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 10:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Соленоводният аквариум на DanielaP.

Започната от DanielaP., 28.10.2013 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DanielaP.

28.10.2013 19:07 Last Edit: 06.11.2013 08:01 by Стоян Михов
Здравейте, казвам се Даниела Петрунова на 16 години от София. Влюбих се в морската акваристика преди няколко месеца и след което зарибих и приятелят ми. След дълги месеци събиране на финанси и знания мисля, че вече мога да покажа моят аквариум.  :-)
Аквариумът е стартиран на 21.09.2013г. и е с размери 90х45х45 със съмп с размери 70х35х40 общо 280 литра. Обурудването е :
-Скимер Bubble Magus C 6
-Подкачващата помпа е китайска - 3 000 л/ч
-Уейвмейкър на Sun Sun - 5 000 л/ч
-Нагревателя е на Jager 200 W
-Осветлението е с 4 пури по 39 W, Т5 като са 2 сини,1 актична и 1 аква пинк. Oсветлението в съмпа е прожектор със студено бяла светлина 10W.
Има 5 килограма живи камъни, 25 килограма коралов пясък
Солта е на Red Sea в синята кофа.
Кафявата фаза мина и зелената е почти към края си.
Това е за сега предстои да добавя още камъни до няколко дни също така да взема и  тестове. Приемам всякакви съвети и критики  :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2Fkr7as5mzv%2F20130828_142144.jpg&hash=2a5d7354d8cab3fe705241f14469bfea4a0ab68f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fypmqghyvz%2F20130921_183911.jpg&hash=5814aec782d8966b0f65aad020dce579e5925a6e
















Стоян Михов

Здравей Даниела, добре дошла в морската част на форума. Момиче? На 16? Морска акваристика? Знае какво е скимер и уейвмейкър? Вече съм малко повече оптимист за бъдещето на това хоби :).
Системата ти изглежда доста добре като за едномесечна.
Няколоко предложения от мен - осветлението предполагам си имала в предвид две бели, една актинична и една розова? Може би трябва да го свалиш малко по-ниско, така е твърде високо.
И да, трябва още доста камъни, поне още десетина килограма, ако тези които имаш са 5 кг.
Успех!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Поздравление  *BRAVO* за хубавият аквариум.
За камъните Стоян е прав, но не е задължително да са "живи" а може да е така наречената базова скала, която с времето да се "съживи" в твоята система.
Още един съвет, премести нагревателя в друго отделение, защото има голяма  вероятност да остане на сухо в отделението на връщащата помпа, и да ти създаде
големи неприятности.

Ангел Христов

Страхотен е аквариума наистина!  :-) Оттук нататък много търпение и много приятни занимания :)
Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Лора

Цитат на: Стоян Михов - 28.10.2013 20:08
??Здравей Даниела, добре дошла в морската част на форума. Момиче? На 16? Морска акваристика? Знае какво е скимер и уейвмейкър? Вече съм малко повече оптимист за бъдещето на това хоби :).


Направо ми взе думите от устата. Аз че съм 2 пъти по голяма от нея, не са ми ясни доста неща в соленото. Като гледам, как си служи с понятията... Евала! Чело е момичето, че и приятеля и не е с две леви.

ПП. До преди малко изобщо не ми се отваряха снимките и ме беше яд, че не мога да видя поредното морско творение. Тъпия еМ взел, ем дал... *MODERATOR*  (за не разбралите Мтел)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

DanielaP.

Цитат на: Стоян Михов - 28.10.2013 20:08
Може би трябва да го свалиш малко по-ниско, така е твърде високо.
И да, трябва още доста камъни, поне още десетина килограма, ако тези които имаш са 5 кг.
Успех!
В момента имам 11 килограма бейс рок киснещи се в кислородна вода и чакам лепилото за да оформя скейпа.Лампите са на 35см. от повърхноста на водата като жилата които държат тялото са отпуснати до край, дали това наистина е високо ще трябва ли да мисля за по дълги?
Цитат на: Dede - 28.10.2013 20:18
Още един съвет, премести нагревателя в друго отделение, защото има голяма  вероятност да остане на сухо в отделението на връщащата помпа, и да ти създаде по-големи неприятности.
Никъде другаде нивото на водата не стига до минималното количество което е отбелязано на нагревателя.


Благодаря за хубавите пожелания!  :-)

Публикациите са слети: 28.10.2013 21:02

Цитат на: Лора - 28.10.2013 20:40
Чело е момичето, че и приятеля и не е с две леви.
Него мога да го похваля с не най-красивия шкаф,но се хвана с един негов приятел и го измаисториха само за заварката имаше малко чужда намеса  :-D

камен чочев

Добре дошла, в малкото ни и сплотено семейство на соленолюбивите  :-) .
Хубав аквариум, добър старт.  *THUMBS UP*
Оптималното ниво на лампа  с т5 пури е между 20 и 25 см от водата - не е лошо да помислиш за сваляне по-надолу. Добро съотношение на живи към бейс рок е 2 към 1, при теб ще е обратното, така че внимавай много със скоростта на заселване - бавно и внимателно, защото бейс рока иска минимум шест месеца за добро заселване с бактерии. Прави ми впечатление, че входящата тръба е доста дълбоко - при спиране на тока съмпа успява ли да събере водата над това ниво от аквариума?
Да ни държиш в течение на развитието :)

DanielaP.

Безпроблемно съмпа побира цялата вода и възможно най-скоро ще сваля осветлението.

Yonchev

Поздравления за старта, само хубави моменти да имате, покрай един хубав риф!  *THUMBS UP*

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

trupai

Поздравления! Много симпатична морска системка приличаща на моята :). То май като гледам и майстора е един и същ :-P
Пожелавам да ти носи само положителни емоции!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

изгубеният рай

Добре дошла и от мен,добро начало!Не прочетох нищо за обратната осмоза?
END!!!

vankata_032_pld

Свалям шапка на девойчето  *privet*  *privet*  *privet*

DanielaP.

Цитат на: изгубеният рай - 29.10.2013 15:07
Добре дошла и от мен,добро начало!Не прочетох нищо за обратната осмоза?

Да имам 190 литра на денонощие .

камен чочев

ЦитатДа имам 190 литра на денонощие .
*THUMBS UP*

изгубеният рай

Цитат на: DanielaP. - 29.10.2013 18:10

Да имам 190 литра на денонощие .


Може ли да споделиш каква марка е ,защото и аз искам но не мога да реша каква да е.
END!!!

DanielaP.


изгубеният рай

END!!!

tonino


DanielaP.

Сложихме ги защото четох във форума, че осветлението ако осветява техниката ще хване коралин и ще промени дебита на помпите, ако мислиш, че няма такова нещо ще ги махна защото и без това стоят много грозно.

DanielaP.

Здравейте, имам едно питане.Вчера си взех два клоуна, днес ги нахраних и всичко беше нормално докато не изгаснаха лампите на аквариума и докато лампата в стаята е изгасена единия избеля и започна да плува хаотично из аквариума. Трябва ли да имам притеснения ?

tonik99

Не избелява от страх моя пък избелява черния става подщи чисто бял щото са ти нови предполагам и моя плува така като е загасено не се притеснявай.

trupai

Сложи им "къща" - анемона или някой корал, в който да се крият.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

DanielaP.

Привет, свалихме осветлението до нужното ниво и вече имам два клоуна на които немога да се нарадвам *YAHOO*  .Имам въпрос за скимера не качва пяна нито прави големи мехури и водата в отделението на подкачващата помпа се образува нещо като лой и не знам от къде идва проблема.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fepzonh71t%2Fakvarium2.jpg&hash=86e20b1decea9b23b2c61555b92a88f12a22c36e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fesxt4yuy9%2Fakvarium1.jpg&hash=72468e32dd9836f16692abaeaf1f2805eb8d6919

Стоян Михов

Започва да придобива вид, добър скейп. Камъните са малко странни, бейс рок ли са? Имай предвид че сега, поради голямото количество нови камъни, които си вкарала, аквариума отново ще премине през различните фази.
Не се притеснявай за скимера, най вероятно не изхвърля пяна заради лепилото и новите камъни, а големи мехури не трябва да прави по принцип. Все пак ако и утре не започне да вади пяна го прегледай да няма някъде запушено нещо.

Водата прави "мазна слизеста ципа" на повърхността заради разни микроорганизми, които се развиват в участъците със спокойна повърхност. Това е нормално за ранните стадии на аквариума, а и лепилото допринася, може да го изчистиш с парче чиста хартия, (примерно пинтерна хартия,да не е някоя, която попива бързо) което "плъзгаш" по повърхността на водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

DanielaP.

Камъните са бейс рок, но някои не бяха особенно порести и си поиграхме да ги надупчиме, изчистих ципата и ще изчакам до утре скимера да видя какво ще е положенито.Благодаря за съдействието!  :-)

камен чочев

Цитат на: DanielaP. - 05.11.2013 20:56
Камъните са бейс рок, но някои не бяха особенно порести и си поиграхме да ги надупчиме, изчистих ципата и ще изчакам до утре скимера да видя какво ще е положенито.Благодаря за съдействието!  :-)
Камъните са достатъчно порести (дупките с бормашина не ги правят по-порести, порите са с диаметър около и под 1мм), но ще им трябва доста време да заработят добре. Не бързайте със следващите риби. След всяка интервенция в аквариума, пенообразуването спада и е необходимо известно време за да се възстанови.

DanielaP.

Благодаря за съветите!Исках да те попитам с какво се захранват мандарините, че да може да се адаптират понеже знам, че е трудно, а много ми харесват и съм решила да спестявам за него.

камен чочев

В този аквариум, за момента, мандарина почти сигурно е осъден на гладна смърт. Много бавно и трудно се приучава на замразена храна. Необходимо е голямо количество живи камъни (които бъкат от неговата естествена храна - амфиподчета, копеподи и т.н.) за да може постепенно да бъде захранен. Освен това много често се налага таргет хранене, защото е бавна и мудна рибка и не остава достатъчно храна за нея

DanielaP.

Ами значи ще се откажа от него.

trupai

Скейпа който сте направили стабилен ли е? Камъните подпрени ли са на задното стъкло?
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

DanielaP.

Не са опряни на стъклото, иначе Мишо ги лепи и мисля, че  няма място за съмнение.

DanielaP.

Здравейте, клоуните са от седмица при мен, но в момента, в който осветлението угасне единя застава в тази позиция и седи така докато не стане светло.Каква може да е причината ?


Ilianidis

Някой път,когато не са свикнали с новия дом седят така отгоре.Тази наклонената диша ли учестено?Опитва ли се да диша от повърхността и да поема въздушни мехурчета?Може да има паразити по хрилете.Ако диша спокойно,не бързай с притесненията

DanielaP.

Да диша учестено,но почти не си поема въздух от повърхността може да се е случило няколко пъти от както е при мен, но само толкова, а как мога да разбера дали има паразити ? Рибите не искат да ядат, тази която е легнала на повърхността въобще не иска да яде, а другата хапва една две хапки и това е.

Ilianidis

Определено има паразити,няма да ги видиш.Тук идва сложната част.При внос от стрес,много лесно се разболяват и някои акваристи препоръчват добри условия за намаляване на стреса и те сами да се оправят.Но докато чакаш това да стане,а аквариума ти е нов и не знаеш дали всичко е наред,то може да претърпиш загуби.Отделно в морската акваристика лечението е доста по-трудно и с липса на достатъчен опит.Аз какво бих направил,не знам дали ти ще можеш.Отделям я в карантинен аквариум,третирам с празиквантел-бихелдон познат във ветеринарната медицина,ако става въпрос за нематоди,метили,червеи.Антибиотик,ако е бактериално.Пробвал съм и трипафлавин успешно(макар,че в морската е по-токсичен)познат в сладководната,за разни камшичести и протозои.Усилено подаване на кислород и честа смяна на водата.Може и левамизол за паразити,но дозировка не съм прилагал и опит нямам.Просто аквариума може да не е узрял за рибки,а с вноса с риби смъртността е 50/50,ако не са адаптирани и захранени.Vel е колегата пробвал повечко медикаменти в морската,допитай се до него.Успех!

DanielaP.

А паразитите заразни ли са защото имам още един клоун и днес сложих един жълт танг, а нямам карантинен аквариум ?

Ilianidis

Зависи какво е,морско ихтио се "оправя" от само себе си,бактериално засяга стресирани риби,flukes е силно заразно.Как са нитратите в аквариума,водата бистра ли е?

Стоян Михов

Много бързаш с обитателите Даниела. С тези нови камъни аквариума все едно си го стартирала сега. Дано се оправят рибите, но близкият месец не слагай нищо ново.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

DanielaP.

Водата е кристално чиста, теста за нитратите съм го поръчала и още го чакам, само КН съм мерила и е малко по-ниско утре ще сложа КН буфер на тропик марин. Имаха по една бяла точка в началото, но за един ден се махнаха.

tonik99

Това е било ихто предполагам може да се маханил точките но още да са болни и двата ли имаха точки.

DanielaP.

Да едната имаше на задната перка, а другата отпред над устата, но и двете се махнаха.

Ilianidis

Гледай да глезиш рибите с любими морски храни ,докато се оправят,то друга възможност май нямаш.Външни белези не са толкова опасни отколкото паразити по хрилете,защото смъртта ще настъпи много бързо.Алкалността не помага в случая.

DanielaP.

Сега е рано да се определи дали е заразно така ли ?  И как да ги глезя с любима морска храна като не искат да се хранят ?

Ilianidis

Дивите рибки трудно привикват към хранене в домашни условия,затова пробваш всякаква маркова,морски замразени миксове,докато улучиш предпочитанията им,инак и здрави да са,резултата пак ще е същия.

DanielaP.

Там от където съм ги купила са минали една седмица карантина и са били захранвани, а тъй като не съм сменяла вода от старта на аквариума да сменя ли 10% и да сложа активен въглен ?

VeL

Цитат на: DanielaP. - 09.11.2013 22:48
Сега е рано да се определи дали е заразно така ли ?  И как да ги глезя с любима морска храна като не искат да се хранят ?

Нямаш ли карантинен аквариум с проактивно лечение е почти сигурно, че ще имаш ихтио, ако не сега, то съвсем скоро. Но не мисля, че това е проблемът в случая. Принципно ихтио (при липса на други негативни въздействия и стрес) убива рядко и предимно, ако излезе извън контрол, т.е. ако виждаш десетки бели точки върху рибата. Освен това в нормални условия няма да видиш ихтио, ако имунната система на рибата успява да го подтиска, тогава най-вероятно ще се намира само в хрилете - именно поради това най-яркият признак за ихтио е яростно почесване на рибите в скалите и субстрата. Освен това не всяка бяла точка е ихтио. Големите бели точки, които често виждаме, в 90% от случаите са лимфокисти. Това е вирусна инфекция подобна на нашия херпес. Тя се появява при спад в имунитета на рибата, а впоследствие изчезва. Ако са флюкс /плоски червеи/ най-често очите са замъглени и рибата плува невротично като клати глава в страни, рядко се наблюдава почесване.
Клипчето е лошо, не мога да видя точно кожата на рибата, но наблюдаваш ли обезцветяване и слуз? Ако има видими "парцали" от слуз по клоуна е възможно да е брукления. Тази болест много лесно заразява клоуни, но е лесно лечима, ако е това, ще ти обясня как да процедираш.
Струва ми се обаче, че рибата е много стресирана и имам опасения, че качеството на водата не е добро - вече колегите споменаха, че много рано заселваш. Моят съвет е докато пристигнат тестовете за амоняк и нитрити, направи смяна на поне 20% вода. Поведението и позата, в която плува големият клоун въобще не са типични за тях и ми се струва, че няма да оцелее дълго така, че действай по-скоро. Бих те посъветвал да спреш осветлението за ден и да има възможно по-малко движение около аквариума, за да се поуспокои рибата. Тези риби директно от внос ли са или са били при Мишо известно време? Ако са били при него, значи са аклиматизирани и не трябва да изглеждат така - това означава, че при тебе нещо не е наред, най-вероятно високи нитрити или по-лошо - амоняк. Сменяй по-често вода, сложи повече живи камъни, храни по-малко.

камен чочев

Поведението на рибките наистина е нетипично и прилича на опаразитяване. Ако ти е възможно направи едно клипче утре на светло. По принцип карантината би трябвало да е минимум две седмици.

VeL

Няма клоун, който да не полудява за Артемия. Размрази 1/3 кубче, промий го с озмозна вода, изцеди водата и сложи една капка сок от чесън. Остави го да престои 10-15 минути и им давай с една пинсетка по 3-4 скариди на куп, докато престанат да се хранят с охота.

П.С.
Виждам, че не си сменяла вода близо 2 месеца от първоначалното пълнене. Много е вероятно водата в момента да е много зле, особено след слагане на рибите. Вероятно е да си вкарала повече биогени, отколкото нитрифициращите бактерии да могат да преработят. Това, че водата е кристална, не означава, че нямаш високи нитрити или амоняк. Ако имаш сол, направо смени 30% вода, на твоя обем ще ти трябват около 3 кг. сол.

DanielaP.

Цитат на: камен чочев - 09.11.2013 23:22
Ако ти е възможно направи едно клипче утре на светло.

Рибата седи така само когато лампите на аквариума и на стаята са угасени,а през деня си е нормална.
Цитат на: VeL - 09.11.2013 23:25
Няма клоун, който да не полудява за Артемия. Размрази 1/3 кубче, промий го с озмозна вода, изцеди водата и сложи една капка сок от чесън. Остави го да престои 10-15 минути и им давай с една пинсетка по 3-4 скариди на куп, докато престанат да се хранят с охота.

П.С.
Виждам, че не си сменяла вода близо 2 месеца от първоначалното пълнене. Много е вероятно водата в момента да е много зле, особено след слагане на рибите. Вероятно е да си вкарала повече биогени, отколкото нитрифициращите бактерии да могат да преработят. Това, че водата е кристална, не означава, че нямаш високи нитрити или амоняк. Ако имаш сол, направо смени 30% вода, на твоя обем ще ти трябват около 3 кг. сол.


Благодаря много за съветите утре ще ги пробвам!

камен чочев

Цитат на: DanielaP. - 09.11.2013 23:48
Рибата седи така само когато лампите на аквариума и на стаята са угасени,а през деня си е нормална.

Много вероятно тогава просто нищо да и няма. Понякога клоуните се държат странно когато са на ново място и са без дом, но може и да е их (паразитите се закачат на рибата най-вече вечер).
И на нощно осветление ли се държи така?

DanielaP.

Цитат на: камен чочев - 10.11.2013 00:01
И на нощно осветление ли се държи така?

Днес взех осветлението, но утре ще го монтираме.
Тя не, че се държи нормално седеше в левия ъгъл и не плуваше много от време на време правеше по една обиколка на аквариума.

Similar topics (5)

58577

Публикации: 8
Прегледи: 5812

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33325

56512

Публикации: 30
Прегледи: 18446

58535

Публикации: 35
Прегледи: 21123

54980

Публикации: 48
Прегледи: 21104