• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Соленоводен 235л дисплей с 106л съмп - Пловдив

Започната от connect, 15.09.2011 22:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

connect

Здравейте колеги,

Както знаете през март тази година стартирах един малък морски 30л нано аквариум с голям интерес към соленоводната акваристика и сега след 6 месечен период на занимаване с него , реших да направя по-голям и съответно с повече възможности да се гледат разни слоеноводни гадинки.

Искаше ми се да имам възможността да ви пусна снимки днес, но за съжаление ще се наложи да се изчака малко поради несъответствие на плоскостите за шкафа и необходимост от преправяне, което ще забави нещата (да се надяваме) с ден-два.

Към момента приготвената техника и т.н. са следните:

1.Аквариум - 110дх42шх50в - 235л

2.Съмп - с 4 отделения - 1-во за помпата на скимъра, следва бабълтрап, след това рефюджиум, след това отделение за възвратната помпа и най-накрая отделение за осмозна вода с идея за доливане (автоматично) на същата.

3.Канистър с УВ 1400л/ч с идея за механична филтрация чрез сипоракс, биотопки и още нещо, но не съм решил още какво.

4.Скимър - Аквамедик Турбофлотор Блу 1000 с помпа на Аквамедик

5.Възвратна помпа - Аквамедик ОР 3000

6.4 бр евтини уейв мейкъри - 2бр х 3000л/ч и 2бр х 5000л/ч

7.Осветление - Най-трудната част поне според мен -Висящ от тавана с регулатор на височината-  Атман - 2бр МХ х 150в 20000К + 4х24в - 2бр Филипс корал риф и 2 бр Филипс 840 с всичките му таймери и прочее.

8.Сол 23кг - D&D Н2Океан Про+

9.20кг коралов пясък - De Jong - Филипински произход

10.Живи камъни - поне 10кг + 10-15кг мъртви, като очаквам през първия месец да ги увелича на общо около 40кг, т.е. поне още 10кг живи.

Моля за вашите коментари и съвети, относно старта.
Очакванията ми са да гледам софт корали и риби.

камен чочев

Ами, честито. Късмет и успешен старт. Мисля, че всичко ти е ок.

Coral Master

Успех! И аз мисля, че си ОК, но от канистъра сам ще се откажеш не след дълго. Иначе другата техника е добра, аз също ползвам Aqua Medic и съм доволен. Само компютъра им не е измислен като хората, от него не се лъжи да си купуваш.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

connect

Благодаря и на двамата, за отзивите.Колкото до техниката, реших, че мога да направя компромис само с уейв мейкърите.Колкото до канистъра, очакванията ми са свързани само с УВ-лампата :)

камен чочев

Цитат на: connect - 15.09.2011 22:37
Благодаря и на двамата, за отзивите.Колкото до техниката, реших, че мога да направя компромис само с уейв мейкърите.Колкото до канистъра, очакванията ми са свързани само с УВ-лампата :)
И тя няма да ти трябва, според мен.  ;-)
Но задължително ще ти трябва активен въглен, особено след като си решил, че ще гледаш меки корали - някой от тях са доста агресивни.

connect

Благодаря за съвета, ще се възползвам от него.

Малко ъпдейт на инфото:

След близо 12ч сглобяване на всичко резултатът е налице.
В момента се пълни с осмозна вода.

Малко снимков материал:


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2Fmjsqp3.jpg&hash=db9eaaca5994b5c635a67a2b32e4160cf6bcca8b

Това е с МХ:

А това е МХ с PL - ките - всичко:

След леки довършителни работи днес, преди минути:


Мисля, че е добре.

Ами почна се!

Ангел Христов

Браво, колега, страхотно ти се получава! *privet*
Може ли само да споделиш как стои въпроса с регулатора на височината на лампите - виждал съм веднъж само в чуждестранен форум.
Когато ти остане време, ще е супер да дадеш по-подробна информация за тази част от системата ти  *thanks

УСПЕХ!!!  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Coral Master

Наистина изглежда обещаващо! Поздравления за мераклийската работа!

Бях убеден, че ще увеличиш размерите някой ден, но ти не си губиш времето, бързо действаш!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев


Ilianidis

Относно шкафа не се ли притесняваш,че няма проветрение отзад,а конденз и влага определено много ще има.Всички морски със съмпове май са отворени отзад.Моя е с носеща опора задно пдч и смятам да пробия един отвор и ако е възможно ще го вържа към аспирацията на сградата.Много хора се оплакват от ръждясали метални шкафове или пък влага по прозорците през зимата.

connect

Благодаря за отзивите,колеги.

Относно регулатора на освелението как стои въпроса:
На снимката се вижда как влизат въженцата в регулатора.
За изтегляне на осветлението, съответно за спъскане на по-ниска височина се натиска щифтчето, което е на регулатора от горната страна, и въженцето може да се изтегли нагоре и надолу.При завъртане на регулатора с четвърт оборот, без значение в коя посока, същия се затяга и няма проблем за стабилността.



Относно възможния конденз:
Ами отвор в плоскостта, която е на гърба, такъв има, оттам влизат кабелите на разклонителя.Възможно е в последствие да се направи още един, директно на място, но мисля, че няма да има необходимост, понеже в стаята климатикът имаше някаква функция за изсушаване на въздухът в стаята и премахване на влагата, а до аквариумът има часовник с влагомер и мисля, че ще се справя, а ако е необходимо ще се измисли нещо.Колкото до кондензът по прозорците, то познавам доста хора, които се оплакват от този проблем дори и без да имат аквариуми :) ,а аз поне не съм имал такъв, пък и когато слагах дограмата, това, като проблем ми беше гарантирано, че ще отпадне и наистина е така.А и разстоянието между шкафа и стената е около 8см, така че се надявам да няма проблем.

Мъртвите камъни вече са налични - 17кг къс варовик с пробити дупки, отвори, изваяни пещерки блародарение на VeL , на който му пожелавам да направи оветлението по-скоро и да зареди разкошния аквариум у тях с причудливи животни :)

Остава да се донапълни системата, да се осоли и да се направи хардскейпа :)

Поздрави и ще ви държа в течение!

камен чочев

Единствено как си сложил разклонителя малко ме притеснява. Нали знаеш, че със солена вода направо се пали. Моите всичките съм ги изкарал от вън ( вече са 4 с по 5 гнезда ) и съм ги сложил на високо. А и с тия външни канистри и филтри. Като се сетя, че съм на последния етаж и водата е 600 л, просто си представям как правя ремонт на всички съседи до долу  :buff: . Дано да нямаш проблеми от такова естество  *THUMBS UP*

connect

 :-D Точно работя по въпроса за закрепването им към гърба  и вдигането им максимално далеч от каквато и да е вода :)

Coral Master

Оппааа, не е важно само да са нависоко разклонителите, с времето ще видиш, че от водните пръски ще започне ръжда, затова трябва да вземеш мерки водните пръски да не могат никога да попаднат в контактите. При мен ако това се случи, свалям контакта веднага, измивам го обилно на чешмата, после го изсушавам за известно време и чак тогава го връщам. Водата не е проблем, изпарява се, но солта остава и скапва всичко, което е близо до метал и самия метал.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

nchokoev


connect

Здравейте,

Вече всичко е наред и хардскейпа частично е готов.
Имах проблем с възвратната помпа, която се оказа по-силна от това, което ми трябваше, но с помоща на един кран течението беше регулирано до необходимите нива.Също така всичко беше обезшумено на максимум.

Към момента системата е пълна,солеността е 1.025 и в системата има 20кг коралов  пясък около 9кг варовикови мъртви камъни и около 11кг живи камъни.
Мисля че се получи добре при оформянето на хардскейпа:


камен чочев

Има вид на изглед  ;-) , добре се получава. Има един проблем обаче. Нивото на водата ти е прекалено високо, а решетката на преливника прекалено ситна. С времето я хваща коралин и се запушва. Всяка седмица я чистя при мен и след почистване нивото спада с около 3-4 литра. При теб това може да доведе до преливане от аквата. Ако можеш, докато е време я преправи. И тия четири глави не са ли много?

connect

Здравейте,

Камене, на снимката, като че ли изглеждат, че са много тесни прорезите на решетка на преливника , реално са с повече от 4мм прорез така че няма вариеант, поне според мен да има подобен проблем, но ако се наложи с една малка пила, ще оправим нещата :)Другото което казваш за преливане на аквата, мисля че няма да има проблем, понеже към момента водата минава през решетката към колоната на около 20-25% на височината от целия гребен :)
А относно главите, не знам, но вариант да се спрат 2бр винаги има, за сега течението в горната част е повече от добре, и съответно малко по-рехаво долу.Скоро даже ми разказваха за случай на 60-70 соленоводно нано с 10000л/ч течение, което според собственика, било малко, но това поне според мен е прекалено, най-добре да се изчака известно време и както казват братушките : Ще поживеем, ще видим.

Относно контактите, намерих много елегантно(но не и красиво) решение, просто ги сложих в по един плик и ги завързах със свински опашки , като междувремено ги вдигнах , така че всички кабели да правят поне U фигура.Дано това да реши проблема ;)

Поздрави и приемам всякакви съвети ;)

камен чочев

Имай едно на ум. При мен е същата решетка и за седмица започва да прелива над нея. Просто наблюдавай и най-добре си сложи отметка, някъде на стъклото. И късмет, от тук натам.  *THUMBS UP*

mi6okalkana

здравейте и от мен, може би при Камен осветлението е много силно и то спомага за много по-бързият растеж на разни водорасли и коралин аз засега не съм имал случай да ми се качи нивото от задръстване на гребените , при Весела Чолева от др. форум няма грижи поне засега всички мои аквариуми са  ок  верно не плозвам помпи повече от 3000 л/ч но и общата площ на преминаване на водата е горе долу съобразена  с дебита на помпите при 5000 л/ч минимума би трябвало да е поне 60 х3 см гребен та зависи колко е при теб ако си с 3000 л/ч и площа ти е да кажем по-малко от 35 см има проблем.
за всеки случай ако нещата не могат да се оправят с гребена и няма накъде моvеш да монтираш едно кранче след помпата ако си няма вграден и лекичко да и намалиш дебита с около 20% или колкото е нуvно да не ти прелива.

connect

Здравейте колеги,

Малко ъпдейт на аквариума.
Вече е на 34 дни, има добавени още около 10кг живи камъни с което общия брой нарастна на 30кг, което за момента мисля че е ок.

Преди няколко дни добавих екип чистачи 4бр турбо охлюва + 2бр blue leg hermit crabs+ 1бр Lystmata amboinensis + 1 жълтоопашат дамсел.
За съжаление скаридата, не можа да понесе адаптацията и се спомина, но пък всички други обитатели са ок.
Няколко дни по-късно добавих и 1бр клоун от наното, който яростно ми тормозеше попчето.
Вчера сложих и 1бр. дискозома, както и една пулсираща ксения за разкош :)

Изключвайки момента със скаридата, всичко е ок.

Ето и едно клипче:



камен чочев

Браво! Клоунчето си търси анемонка  ;-)
Един съвет, ако искаш да гледаш SPS, това течение е недостатъчно. Иначе изглежда перфектно.

M_I_T_A_K_A

Браво. Добре изглежда. Само я кажи и четирите помпи ли ти работят? Ксенийката грам не се заклаща... и аз имам същата и доста я мятка течението ми където и да я сложа... нагласи ги така, че да нямаш зони без течение а така като гледам мястото на ксенията е почти без течение.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

connect

Здравейте, благодаря за отзивите.
На клипа, както правилно сте отбелязали, нито една от помпите не работи, понеже исках да снимам ксенията, как отваря и затваря чашките :) Довечера ще пусна клип с всички помпи работещи :)
Камене, не е ли рано за анемона?
Мислех да изчакам още малко, а има възможност другата седмица да е при мен, за това питам.

камен чочев

Според мен няма проблем да вкараш анемона. Тая "гад" обича чиста вода и добро осветление. Но ако трябва да бъда честен съжалявам, че имам анемони. Това може би е единственото създание, което ако вземе да се скапва, ще убие всичко живо в аквариума. А и няма шанс да го преместиш или извадиш, без да изкараш камъка за който се е закачило. А за съжаление при мен едната се е закачила най-отдолу на най-долния камък от най-големия куп и фактически вече няма вадене.

Canary

Цитат на: камен чочев - 26.10.2011 11:55
Според мен няма проблем да вкараш анемона. Тая "гад" обича чиста вода и добро осветление. Но ако трябва да бъда честен съжалявам, че имам анемони. Това може би е единственото създание, което ако вземе да се скапва, ще убие всичко живо в аквариума. А и няма шанс да го преместиш или извадиш, без да изкараш камъка за който се е закачило. А за съжаление при мен едната се е закачила най-отдолу на най-долния камък от най-големия куп и фактически вече няма вадене.

И аз съжалявам, че си взех. Явно моите клоуни са най-тъпите и упорито не искат да се заселят в нея, а за друго не бих я купил.
Хубавото е, че ако реша да я вадя, няма да е проблем. Седи на дъното залепена за един камък и не мърда. Където я сложа, там си седи.Иначе лятото като бях отпуск за един месец, в аквариума нитратите стигнаха 50 и въпреки висчко нямаше проблем с нея. Явно трябва доста да се скапе водата, че да гътне, или нещо друго, но определно моята е доста издръжлива.
Аз обаче не бих сложил анемония толкова рано. По-добре е да се изчака няколко месеца, но пък при теб няма проблем, въпреки че скоро след старта си я заселил.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

ludiqdoctor

Първо позрави от мен за добрия напредък. Относно въпроса с добавянето на нещата: аз изобщо не бих си слагал нито анемония, нито клоуни. Ако искаш да имаш в аквариума си неща които и всеки друг има...давай, а и все някой ден анемонията ще почне да ти прави проблеми: я да се разхожда из рифа, я да ти лапне некоя риба, а пък не дай боже се гътне.... Така както гледам как ти вървят нещата можеш да пускаш каквото се сетиш. По-важното е въпреки всичко да пускаш неща, които на теб ти харесват!!!
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

connect

Здравейте колеги,

Време е да направя още малко ъпдейт.
Аквариумът е вече на 2 месеца и имаше малко козметични промени , като поставяне на облицовка на осветлението че този сив цвят не се връзваше изобщо на представите ми.

Добавил съм още един клоун,за да са си 2бр и да не му е скучно на едното само.

Ето и едно клипче, гледайте го в HD:

!

Поздрави!


M_I_T_A_K_A

Хубав чист аквариум. Поздрави за това. Какви са плановете за заселване от тук нататък? Смятам, че можеш малко по малко да вкарваш обитателите, ако всичко е наред. Дръж ни в течение на нещата и успех ;)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

connect

Засега всичко е наред, но за обитателите ще ми е необходим съвет, приемам предложения :)
Единственото за което съм сигурен, че ще взема е обикновена зебразома (много ми харесват пусти гадинки)!
Попчето е задължително и по всяка вероятност ще е valenciennea puellaris, но за другото , наистина нямам идея.
Искам да гледам непретенциозни риби (не че нямам няколко вида храни замразени и сухи за клоунчетата и дамсела) и да наблегна на коралите.

камен чочев

Браво, изглежда много добре...празен. А като го напълниш ще е супер.   За гобито бих си взел симбиозна двойка със скарида. Доста по- интересно би било. Това, на което си спрял е готино, но не търпи нищо друго на пясъка. Моята попадийка уби две змиорки. За аква като твоята и не само,  ти препоръчвам врасета - красиви и спокойно рибоци, по цял ден щъкат насам натам. И ни дръж в течение какво се случва.

connect

Малко ъпдейт към днешна дата:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F2eelbtt.jpg&hash=33320d1d6b86874b808508f4e5fc8335208caed5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F2utlusk.jpg&hash=d1c8a8a5ce516b16aa71af942a5ebc41a58e18ef
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F70fdxz.jpg&hash=fffa40f82afeffc9b021deac7f2597a13f6304b1

Добавени са няколко риби и няколко фрага :) So far so good :)

M_I_T_A_K_A

Браво. Много добре изглежда ;) Давай все така.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

камен чочев

Става хубав аквариум. Единствено ме притеснява, че камъните изглеждат малко нестабилни. Ако това е така рано или късно някой може да ги събори (риба, рак, охлюв или Connect  :-D ). А повярвай ми, когато има и залепени корали, резултатите са много изнервящи.  :buff:

connect

Време е малко да пообновя темата, защото доста време не съм писал.

Първо малко снимки:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2Fxfud5f.jpg&hash=08e78092397c75f96403a96eb39bbc49213ba7ec
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4gnehh.jpg&hash=ef70899838a84b9513bd28ad42c3409c90f39a70
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F24mfd60.jpg&hash=12f8fcfccb54d019eb88bd686eea4894c18aad83
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F359ddli.jpg&hash=359a487209d26c512c4d33a11ffc78a7e93e0535
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F2v9d5c1.jpg&hash=2f995847f9c2da585d2ac86141518a41e8adeb13
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2Fztxchj.jpg&hash=502856ed851cb8e0b743c667827226fb7867dc4e

Звездата, както си стоеше на стъклото падна по гръб и реши да се обръща.Не можех да пропусна:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2cgbitw.jpg&hash=ded49893ee3cf7a331623aa2de7644b7f61a5105
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F24l6lj8.jpg&hash=634d1f08bb529657091c552c31ecbaf5da6ac7bc
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fddoutu.jpg&hash=ff5cdb1d7152c65c1d3a748ec04d17edd5d2eeef
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F25khsb5.jpg&hash=b0f80cd567b1d35ed052a1295a5c1742a31068fc
И последно:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F2trpc.jpg&hash=a722a8ab317baa944d238bc04883f961227d2405

Както се забелязва, преди 2 дни ми изгоря единия метал халоген, вече поръчах нови крушки, които да са не 14000К, а 20000К и ще подменя и двете.

Имам проблем с червени алги, който трябва да отстраня в най-скоро време, за това моля за съвет, какво точно да си взема за тях?

Всякакви коментари са добре приети.

M_I_T_A_K_A

Браво колега. Много добре изглежда. Поздравления.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

камен чочев

Добре се развива аквариума, браво. Този, жълтият, би трябвало да ти реши проблема с алгите. Другият вариант за червените алги е ръчният  :-D .

M_I_T_A_K_A

Не видях мидата по новите снимки. В аквариума ли е все още?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Ангел Христов

Страхотен ти е аквариума, колега, продължавай напред и ни дръж в течение разбира се  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

connect

Благодаря за отзивите!

Камене, този жълтия, така яко си хапва суха и замразена храна, че почти не се сеща да яде алгите.

M_I_T_A_K_A, за съжаление, мидата беше изядена от раците поради моя грешка от невнимание(докато почиствах я бях преместил върху плочата, която е на снимките в средата, но я забравих там и на следващия ден я бяха почти изконсумирали, явно са подхванали, "крака" й и от там са се добрали до нея). Жалко, защото беше изключително красива, но съм сигурен, че ще си взема отново такава и този път ще внимавам.

Също така бих искал да помоля за съвет за обитател, достатъчно голям и червен на цвят :) , мисля, че с него ще достигна максимума за системата, имам предвид риби.След това ще мога да започна с коралите по-сериозно,защото напълно съм ги пренебрегнал, ако трябва да съм честен.

nchokoev

Браво, браво Стефи, на снимките изглежда много добре.Трябва да мина да го видя и на живо *THUMBS UP*

vankata_032_pld

Супер е аквариума! А дали няма нещо ново отдавна не си писал тука ? :popcorn: *DRINK*

connect

Пускам 2 клипа от тази вечер ;)





Дано ви харесат!

Ангел Христов

Чудно направо  *DRINK* Добре се развиват нещата явно при тебе.
Пясъка кой ти го поддържа в това перфектно състояние - жълтото попче ли?
Поздрави,
Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

connect

Благодаря!Само една пясъчна морска звезда, го поддържа!Попчето е пълен непукист по отношение на пясъка, гледа си дупката която си изрови и се дърпа, когато скаридата иска да го чисти :)

btw: Забравих да добавя, че има и нов обитател - naso lituratus.

vcholeva

Много хубав и чист аквариум, поздравления за което.
Успя ли да захраниш насото - това е любимата ми риба, но за жалост ние не успяхме да се справим с този вид, може би, защото избързахме още в началото.

Ilianidis

Честито за новите придобивки,много добре напредваш,само малко мен би ме безпокояло големината на последната риба за обема ти.Дано нямаш проблеми с нитратите и фосфатите.

connect

Вили, насо-то е от 10-на дни при мен и яде почти всичко, въпреки че е малко свенливо все още ако трябва да го сравнявам с останалите ми обитатели.Обикновено, като ги храня, всички са на линия, само не се строяват все още :)

Ilianidis, големината на насо-то е по-малка от тази на зебразомата, за момента нямам проблеми,но ако се появят, ще се работи по въпроса махането й (такъв вариант имам).

И една снимка на попчето специално за angelchosh:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F345k60y.jpg&hash=64edf409cd079083941712b821964b21d2ccd28f

M_I_T_A_K_A

Поздрави. Много добре изглежда аквата и обитателите. Наско и той е голям красавец.
Поздрави,
Димитър.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Ilianidis

Имах предвид,че това насо го дават да достига 45см ако не се бъркам,е в аквариум ще е по-малко,но пак ще ти е гигант.

Hrupas


connect

Ilianidis , не се бъркаш, така е,  стават големи, но като поотрасне ще отиде в 1т аквариум и мисля че няма да е проблем, нали?

vankata_032_pld

 *THUMBS UP* *DRINK*  :popcorn:
Супер виждам и духалките си инсталирал и може би затова си оставил само 2 помпи по 3000л.ч *THUMBS UP*

connect

Аааа едната е 5000л/ч,а другата 3000л/ч :)

Ilianidis

Цитат на: connect - 01.04.2012 21:53
Ilianidis , не се бъркаш, така е,  стават големи, но като поотрасне ще отиде в 1т аквариум и мисля че няма да е проблем, нали?
О сега прочетох и по-горния ти пост и ми стана яснооо *THUMBS UP* Това да се чува.

Ангел Христов

Мерси за снимката на попчето  *DRINK* - скоро гледах един такъв симпатяга някъде и доста му се канех, но при мене няма как да стане- имам си господар на дъното така да се каже - едно orange-spotted goby :) В малкия ми обем може да има само един :)
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

connect

Моля,моля ;)

Не съжалявай за попчето, твоето поне върши някаква работа и си "изработва" храната, пък моето е само Watchman, но кефи :)))

Поздрави :)

rakim

Малко извън темата,но винаги ми е било чудно в рифов аквариум ако решиш че трябва да махнеш някоя риба или друга бърза твар как става залавянето.Всичките тези камъни и корали... :-)
540л Южна Америка

камен чочев

Цитат на: rakim - 03.04.2012 12:31
Малко извън темата,но винаги ми е било чудно в рифов аквариум ако решиш че трябва да махнеш някоя риба или друга бърза твар как става залавянето.Всичките тези камъни и корали... :-)
С чалъм  ;-) и доста мъки  :-)

Similar topics (5)

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14794

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13767

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4681

21525

Публикации: 103
Прегледи: 36780

48126

Публикации: 155
Прегледи: 49348