• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Соленоводен 235л дисплей с 106л съмп - Пловдив

Започната от connect, 15.09.2011 22:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

connect

Здравейте,

Вече всичко е наред и хардскейпа частично е готов.
Имах проблем с възвратната помпа, която се оказа по-силна от това, което ми трябваше, но с помоща на един кран течението беше регулирано до необходимите нива.Също така всичко беше обезшумено на максимум.

Към момента системата е пълна,солеността е 1.025 и в системата има 20кг коралов  пясък около 9кг варовикови мъртви камъни и около 11кг живи камъни.
Мисля че се получи добре при оформянето на хардскейпа:


камен чочев

Има вид на изглед  ;-) , добре се получава. Има един проблем обаче. Нивото на водата ти е прекалено високо, а решетката на преливника прекалено ситна. С времето я хваща коралин и се запушва. Всяка седмица я чистя при мен и след почистване нивото спада с около 3-4 литра. При теб това може да доведе до преливане от аквата. Ако можеш, докато е време я преправи. И тия четири глави не са ли много?

connect

Здравейте,

Камене, на снимката, като че ли изглеждат, че са много тесни прорезите на решетка на преливника , реално са с повече от 4мм прорез така че няма вариеант, поне според мен да има подобен проблем, но ако се наложи с една малка пила, ще оправим нещата :)Другото което казваш за преливане на аквата, мисля че няма да има проблем, понеже към момента водата минава през решетката към колоната на около 20-25% на височината от целия гребен :)
А относно главите, не знам, но вариант да се спрат 2бр винаги има, за сега течението в горната част е повече от добре, и съответно малко по-рехаво долу.Скоро даже ми разказваха за случай на 60-70 соленоводно нано с 10000л/ч течение, което според собственика, било малко, но това поне според мен е прекалено, най-добре да се изчака известно време и както казват братушките : Ще поживеем, ще видим.

Относно контактите, намерих много елегантно(но не и красиво) решение, просто ги сложих в по един плик и ги завързах със свински опашки , като междувремено ги вдигнах , така че всички кабели да правят поне U фигура.Дано това да реши проблема ;)

Поздрави и приемам всякакви съвети ;)

камен чочев

Имай едно на ум. При мен е същата решетка и за седмица започва да прелива над нея. Просто наблюдавай и най-добре си сложи отметка, някъде на стъклото. И късмет, от тук натам.  *THUMBS UP*

mi6okalkana

здравейте и от мен, може би при Камен осветлението е много силно и то спомага за много по-бързият растеж на разни водорасли и коралин аз засега не съм имал случай да ми се качи нивото от задръстване на гребените , при Весела Чолева от др. форум няма грижи поне засега всички мои аквариуми са  ок  верно не плозвам помпи повече от 3000 л/ч но и общата площ на преминаване на водата е горе долу съобразена  с дебита на помпите при 5000 л/ч минимума би трябвало да е поне 60 х3 см гребен та зависи колко е при теб ако си с 3000 л/ч и площа ти е да кажем по-малко от 35 см има проблем.
за всеки случай ако нещата не могат да се оправят с гребена и няма накъде моvеш да монтираш едно кранче след помпата ако си няма вграден и лекичко да и намалиш дебита с около 20% или колкото е нуvно да не ти прелива.

connect

Здравейте колеги,

Малко ъпдейт на аквариума.
Вече е на 34 дни, има добавени още около 10кг живи камъни с което общия брой нарастна на 30кг, което за момента мисля че е ок.

Преди няколко дни добавих екип чистачи 4бр турбо охлюва + 2бр blue leg hermit crabs+ 1бр Lystmata amboinensis + 1 жълтоопашат дамсел.
За съжаление скаридата, не можа да понесе адаптацията и се спомина, но пък всички други обитатели са ок.
Няколко дни по-късно добавих и 1бр клоун от наното, който яростно ми тормозеше попчето.
Вчера сложих и 1бр. дискозома, както и една пулсираща ксения за разкош :)

Изключвайки момента със скаридата, всичко е ок.

Ето и едно клипче:



камен чочев

Браво! Клоунчето си търси анемонка  ;-)
Един съвет, ако искаш да гледаш SPS, това течение е недостатъчно. Иначе изглежда перфектно.

M_I_T_A_K_A

Браво. Добре изглежда. Само я кажи и четирите помпи ли ти работят? Ксенийката грам не се заклаща... и аз имам същата и доста я мятка течението ми където и да я сложа... нагласи ги така, че да нямаш зони без течение а така като гледам мястото на ксенията е почти без течение.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

connect

Здравейте, благодаря за отзивите.
На клипа, както правилно сте отбелязали, нито една от помпите не работи, понеже исках да снимам ксенията, как отваря и затваря чашките :) Довечера ще пусна клип с всички помпи работещи :)
Камене, не е ли рано за анемона?
Мислех да изчакам още малко, а има възможност другата седмица да е при мен, за това питам.

камен чочев

Според мен няма проблем да вкараш анемона. Тая "гад" обича чиста вода и добро осветление. Но ако трябва да бъда честен съжалявам, че имам анемони. Това може би е единственото създание, което ако вземе да се скапва, ще убие всичко живо в аквариума. А и няма шанс да го преместиш или извадиш, без да изкараш камъка за който се е закачило. А за съжаление при мен едната се е закачила най-отдолу на най-долния камък от най-големия куп и фактически вече няма вадене.

Canary

Цитат на: камен чочев - 26.10.2011 11:55
Според мен няма проблем да вкараш анемона. Тая "гад" обича чиста вода и добро осветление. Но ако трябва да бъда честен съжалявам, че имам анемони. Това може би е единственото създание, което ако вземе да се скапва, ще убие всичко живо в аквариума. А и няма шанс да го преместиш или извадиш, без да изкараш камъка за който се е закачило. А за съжаление при мен едната се е закачила най-отдолу на най-долния камък от най-големия куп и фактически вече няма вадене.

И аз съжалявам, че си взех. Явно моите клоуни са най-тъпите и упорито не искат да се заселят в нея, а за друго не бих я купил.
Хубавото е, че ако реша да я вадя, няма да е проблем. Седи на дъното залепена за един камък и не мърда. Където я сложа, там си седи.Иначе лятото като бях отпуск за един месец, в аквариума нитратите стигнаха 50 и въпреки висчко нямаше проблем с нея. Явно трябва доста да се скапе водата, че да гътне, или нещо друго, но определно моята е доста издръжлива.
Аз обаче не бих сложил анемония толкова рано. По-добре е да се изчака няколко месеца, но пък при теб няма проблем, въпреки че скоро след старта си я заселил.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

ludiqdoctor

Първо позрави от мен за добрия напредък. Относно въпроса с добавянето на нещата: аз изобщо не бих си слагал нито анемония, нито клоуни. Ако искаш да имаш в аквариума си неща които и всеки друг има...давай, а и все някой ден анемонията ще почне да ти прави проблеми: я да се разхожда из рифа, я да ти лапне некоя риба, а пък не дай боже се гътне.... Така както гледам как ти вървят нещата можеш да пускаш каквото се сетиш. По-важното е въпреки всичко да пускаш неща, които на теб ти харесват!!!
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

connect

Здравейте колеги,

Време е да направя още малко ъпдейт.
Аквариумът е вече на 2 месеца и имаше малко козметични промени , като поставяне на облицовка на осветлението че този сив цвят не се връзваше изобщо на представите ми.

Добавил съм още един клоун,за да са си 2бр и да не му е скучно на едното само.

Ето и едно клипче, гледайте го в HD:

!

Поздрави!


M_I_T_A_K_A

Хубав чист аквариум. Поздрави за това. Какви са плановете за заселване от тук нататък? Смятам, че можеш малко по малко да вкарваш обитателите, ако всичко е наред. Дръж ни в течение на нещата и успех ;)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

connect

Засега всичко е наред, но за обитателите ще ми е необходим съвет, приемам предложения :)
Единственото за което съм сигурен, че ще взема е обикновена зебразома (много ми харесват пусти гадинки)!
Попчето е задължително и по всяка вероятност ще е valenciennea puellaris, но за другото , наистина нямам идея.
Искам да гледам непретенциозни риби (не че нямам няколко вида храни замразени и сухи за клоунчетата и дамсела) и да наблегна на коралите.

Similar topics (5)

31474

Публикации: 16
Прегледи: 9662

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13141

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14794

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13767

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4681