• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Re: Sera Marin Biotop Cube 130

Започната от bgfero, 30.07.2012 23:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bgfero

30.07.2012 23:57 Last Edit: 31.07.2012 14:31 by Octopus
Цитат на: svetlxo - 13.04.2011 23:24
Кратък отчет за нещата които благодарение на вас избрах и вече закупих:
- Аквариум Sera Marin Precision Biotop Cube 130
- Шкаф за аквариум Sera Biotop Cube 130
- Помпа Tunze nanpostream 6045
- Скимер Aqua Medic Miniflotor


Здравейте на всички,

От доста време съм се запалил на тема морски аквариум и с оглед настоящите капризи на децата за отглеждане на риби мисля, че дойде време и на това хоби.

Първо искам да подчертая, че освен като дете и то само в продължение на няколко месеца не съм гледал риби. Доста изчетох през последните месеци по темата из нет'а, но въпреки това имам множество въпроси. Ще започна от това на какво съм се спрял към момента с молба за съвети и напътствия:

1.) Тъй като не съм сигурен до каква степен ще успея да се справям и факта, че имам нулев опит съм се спрял на готов Sera Marin 130 аквариум.
2.) За начало съм се спрял да е само риби + живи камъни, както и доп. изкуствени декорации.
3.) Видовете рибки, които смятам да гледам: чифт клоуни, blue tang (много е красива, но незнам дали ще се чувства добре в тези 130 литра ако ли не, Yellowtail Damselfish), Yellow Tang

Имам следните въпроси:
1.) Нужно ли да подменям оригиналната окомплектова на Sera Marin 130 за моите цели с - Помпа Tunze nanpostream 6045 и Скимер Aqua Medic Miniflotor? Ако да, в какво би се изразила разликата за моите нужди?
2.) Четох, че вентилаторите охлаждащи осветлението на Sera Marin 130 са много шуми и с ниско качество. Някой може ли даде отзиви за шума и дали ги е подменял?
3.) Смените на води, препарати, бактерии и прочие по някакъв начин биха ли могли да навредят на децата? Колкото и да се спазва хигиена и факта, че няма да бъркат във водата, но все пак пръски или нещо друго би ли могло да доведе до алергии или до по-сериозни неща?
4.) Оправдано ли е да инвестирам за първи аквариум в по-голям поръчков? и ако да от къде бихте ме насочили да си го закупя (човек/фирма) на някаква по-прилична цена? (от София съм)
5.) В България продават ли се качествени системи за обратна осмоза на добра цена или и аз да се обръщам към ebay/чужди онлайн магазини?

Спирам с питанията засега до тук, като предварително ви благодаря, а аз продължавам с четенето из нета по нощите:)

Поздрави

ModEdit: Octopus - Отворих ти нова тема за да не спамим темата на Светльо

Стоян Михов

Добре дошъл на солено,
Добре си се ориентирал
отговарям на въпросите по ред:
1) Може - има хубави аквариуми базирани на СМ 130, но са с доста допълнения. Аз бих препоръчал да си направиш поръчков като цена сигурно ще ти излезе същото, но ще бъде по твой вкус, а  и повечето неща в СМ 130 ще ги смениш напълно след време. Сега гледам че си питал за SM LED 130, не знаех че вече има и с диодно осветление, може и да е добре и да има и други подобрения, определено стартирането ще ти е по-бързо ако вземеш  готов аквариум.
2) Хубаво си го решил, но със сигурност ще се изкушиш да сложиш и някое меко коралче, в което няма лошо.
3) Клоуните и дамселите добре, за жълтия и синия танг ти трябва над 300 - 400 литра аквариум.
Въпросите:

1)ако ще ги купуваш тези неща допълнително -по добре си направи поръчков аквариум.
2) друг да каже
3)няма да навреди на децата дори и да бъркат вътре (за съжаление в здравия морски аквариум има много-по малко бактерии отколкото в морето:)
4) ако мислиш да е по-сериозно хоби, а не временна прищевка е по-добре да инвестираш в  по-голям поръчков аквариум и да можеш да си гледаш любимите син и жълт тангове. Има хора които да ти го направят - предполагам ще ти видят поста и ще се свържат с теб на лични, ако не стане пиши ми ще ти дам контакти.
5) И в България има обратни осмози ама са малко по- скъпи, моята съм я купувал от ибей за 70 паунда или нещо такова.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (1)

32167

Публикации: 177
Прегледи: 60487