• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първият ми соленоводен аквариум

Започната от altunian, 28.10.2007 16:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

altunian

Ето снимки от първия ми соленоводен аквариум:

http://www.altunian.info

DSS

Цитат на: altunian - 28.10.2007 16:51
Ето снимки от първия ми соленоводен аквариум:

http://www.altunian.info
Изглежда супер! *BRAVO*

kamos

Колега какво да каже просто нямам думи!!!!
Много добре е слабо казано разкошен е. *DRINK*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

altunian

Все още няма много "население", но имайки предвид, че е пълен със солена вода от 01.10., същинското населване с риби и корали ще предстои напред във времето. но ще актуализирам страницата за тези, които искат да видят как изглеждат нещата в аквариума ми. *YAHOO*

Ilianidis

Айде започна се:)Сега е ред да дадеш малко инфо и начални параметри за водата,размери на аквариума,къде ти дупнаха стъклото и какъв ти е замисъла за съмпа и рефуджиума.

altunian

Ами аквариума е 1000 литра, 60л от които горе са "загубени" заради преливника. Съмпа е около 350 литра, в началото след преливника водата влиза в първи отсег, в който е скимъра, след това влиза във втори отсег, в който има механична и биологична филтрация (гъба, активен филтър и био болс), след това е един отсег с коралов пясък и каолерпа с постоянно осветление (т.е. рефуджиум) и след това водата се помпи нагоре с 5.5 м3 за час. Осветлението е 3х400 вата метал халоген с цветова температура 14.000 келвина. Един от прожекторите (средния) свети 9 часа, а останалите два светят 4 часа. Всичко се управлява от Lighthouse компютър, който пригодих за работа на 220в. Охлаждането е с 6 вентилатора ф120мм, които се включват от компютъра. За нощна луна съм сложил една тунинг неонова синя лампа, която свети от 18.00 до 08.00ч.
Водата в момента ми е с пХ 8.00 и се поддържа сравнително стабилно. Вече нямам амоняк, нитрит, нитрат и фосфат, което е супер. Малко ми е висок редокса (около 450mV), но щом нямам озон или UV лампа няма как да не е с такава стойност.

miTko

Мераклийска работа! Щом това ти е първия ти такъв аквариум, какъв ли ще е следващия...
Разни мои АКВАРИУМИ 

altunian

Eдва ли ще имам друг - просто ще подобрявам този. Мислех си, че при всички обстоятелства соленоводния аквариум е голяма инвестиция, но разликата между един 200 и 1000 литров аквариум в цената не е голяма, заради което реших да започна с голям, че дори при някакви грешки да е по-стабилна водата. Но иначе съм си абсолютен начинаещ. Няколко години гледах сладководни дребни рибки, които обаче не ми донесоха тръпката, която имам със соленоводния. Надявам се да имам и успех с коралите, които са ми същинската мечта. След 2 седмици ще имам първи малки корали и тогава ще видим.

Ilianidis

Редокса малко е в горната граница,но това показва че нямаш разпад на органична материя,демек всичко е ок.Лошо е когато пада надолу в долните критични стойности,тогава е нужно озониране.За високите стойности се споменава като благоприятен ефект против алги.Успех и ще те следим от близо ;-)

ВЕЛИНСКИ

29.10.2007 10:46 #9 Last Edit: 29.10.2007 10:55 by ВЕЛИНСКИ
Поздравления - много сериозен проект!

Като разходи за построяване разликата между 300-500 или 1000 литра не е много, но като почнеш да го пълниш с животни ще ти стане лошо, освен ако нямаш възможност да заделяш по 200-300 лева на месец докато го напълниш. Също така ще имаш сериозни финансови и физически проблеми при ежемесечната подмяна на вода (сол, съдове за предварително смесване и пр.). Но ако си оптимист ще се справиш с всичко  ;-)

С какво мериш редокса? Може ли малко подоробности за модела и вида на помпите за външна циркулация?

Препоръчайте ми уред за озониране на водата - тъкмо се повдигна на въпрос :)

altunian

Редокса го меря с компютъра, който мери и управлява всичко:

http://www.mcuresearch.com/

А иначе циркулацията ми е с Атман 5,5м3, но мисля в скоро време да я сменя с Ехайм или АкваМедик, защото е много шумна.
За озониране можеш да планираш около 200 Евро за озон генератор, но има много проблеми, свързани с това - за да върви добре, трябва да има и обезвлажнител за въздуха от който се прави озона, което много оскъпява цялата история. Иначе доставката от Германия на подобно нещо е в рамките на 20 Евро и е значително под обичайната търговска надценка в България. Аз също мисля за озон, но ще го пробвам по-нататък.

ВЕЛИНСКИ

10x

Засега единствената ми борба е да си вдигна кислорода в аквариума - стои на 4 mg/l и не мърда нагоре, дори и след солидна смяна на вода.

Намерих тема, в която се разискваше, че озонирането вдигало кислорода, но за момента ще се въздаржа от 250 еврова инвестиция, а от друга страна не ми се и рискува с разни химии като Sera Oxipur (с краткотраен ефект)

Ilianidis

Уред за озон има за 39 евро в ибей,който може да бъде вързан към контролер на редокс и работата спи.16 евро е доставка до БГ.
      altunian,от къде взе твоя контролер и колко мангизки е?

altunian

Ами по-нагоре в предишен пост съм пуснал линк. Той е цялостен компютър с контрол на лампи, различни контролни изводи, мери pH, редокс и температура. Струваше около 400 долара (направиха ми малка отстъпла спрямо цената в интернет) и транспорта то БГ беше 45 долара. Но сравними контролери на IKS, GHL, Grotech са в пъти по-скъпи.

Ilianidis

А контролира ли уреди за pH ,например подаване на цо2 в калкреактора и редокс,чрез вкл. изкл. на озонатор.Защото виждам че контролира само осветлението и температурата.Инак има контролер за пх и редокс 2 в 1 доста по-евтини,но нямат тези възможности за връзка с компютър.И контролира в един момент само едната от двете величини.

Similar topics (5)

59265

Публикации: 8
Прегледи: 9428

45140

Публикации: 2
Прегледи: 2909

58255

Публикации: 79
Прегледи: 52831

55880

Публикации: 16
Прегледи: 31302

58542

Публикации: 17
Прегледи: 9702