• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първият ми соленоводен аквариум

Започната от altunian, 28.10.2007 16:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

altunian

Ето снимки от първия ми соленоводен аквариум:

http://www.altunian.info

DSS

Цитат на: altunian - 28.10.2007 16:51
Ето снимки от първия ми соленоводен аквариум:

http://www.altunian.info
Изглежда супер! *BRAVO*

kamos

Колега какво да каже просто нямам думи!!!!
Много добре е слабо казано разкошен е. *DRINK*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

altunian

Все още няма много "население", но имайки предвид, че е пълен със солена вода от 01.10., същинското населване с риби и корали ще предстои напред във времето. но ще актуализирам страницата за тези, които искат да видят как изглеждат нещата в аквариума ми. *YAHOO*

Ilianidis

Айде започна се:)Сега е ред да дадеш малко инфо и начални параметри за водата,размери на аквариума,къде ти дупнаха стъклото и какъв ти е замисъла за съмпа и рефуджиума.

altunian

Ами аквариума е 1000 литра, 60л от които горе са "загубени" заради преливника. Съмпа е около 350 литра, в началото след преливника водата влиза в първи отсег, в който е скимъра, след това влиза във втори отсег, в който има механична и биологична филтрация (гъба, активен филтър и био болс), след това е един отсег с коралов пясък и каолерпа с постоянно осветление (т.е. рефуджиум) и след това водата се помпи нагоре с 5.5 м3 за час. Осветлението е 3х400 вата метал халоген с цветова температура 14.000 келвина. Един от прожекторите (средния) свети 9 часа, а останалите два светят 4 часа. Всичко се управлява от Lighthouse компютър, който пригодих за работа на 220в. Охлаждането е с 6 вентилатора ф120мм, които се включват от компютъра. За нощна луна съм сложил една тунинг неонова синя лампа, която свети от 18.00 до 08.00ч.
Водата в момента ми е с пХ 8.00 и се поддържа сравнително стабилно. Вече нямам амоняк, нитрит, нитрат и фосфат, което е супер. Малко ми е висок редокса (около 450mV), но щом нямам озон или UV лампа няма как да не е с такава стойност.

miTko

Мераклийска работа! Щом това ти е първия ти такъв аквариум, какъв ли ще е следващия...
Разни мои АКВАРИУМИ 

altunian

Eдва ли ще имам друг - просто ще подобрявам този. Мислех си, че при всички обстоятелства соленоводния аквариум е голяма инвестиция, но разликата между един 200 и 1000 литров аквариум в цената не е голяма, заради което реших да започна с голям, че дори при някакви грешки да е по-стабилна водата. Но иначе съм си абсолютен начинаещ. Няколко години гледах сладководни дребни рибки, които обаче не ми донесоха тръпката, която имам със соленоводния. Надявам се да имам и успех с коралите, които са ми същинската мечта. След 2 седмици ще имам първи малки корали и тогава ще видим.

Ilianidis

Редокса малко е в горната граница,но това показва че нямаш разпад на органична материя,демек всичко е ок.Лошо е когато пада надолу в долните критични стойности,тогава е нужно озониране.За високите стойности се споменава като благоприятен ефект против алги.Успех и ще те следим от близо ;-)

ВЕЛИНСКИ

29.10.2007 10:46 #9 Last Edit: 29.10.2007 10:55 by ВЕЛИНСКИ
Поздравления - много сериозен проект!

Като разходи за построяване разликата между 300-500 или 1000 литра не е много, но като почнеш да го пълниш с животни ще ти стане лошо, освен ако нямаш възможност да заделяш по 200-300 лева на месец докато го напълниш. Също така ще имаш сериозни финансови и физически проблеми при ежемесечната подмяна на вода (сол, съдове за предварително смесване и пр.). Но ако си оптимист ще се справиш с всичко  ;-)

С какво мериш редокса? Може ли малко подоробности за модела и вида на помпите за външна циркулация?

Препоръчайте ми уред за озониране на водата - тъкмо се повдигна на въпрос :)

altunian

Редокса го меря с компютъра, който мери и управлява всичко:

http://www.mcuresearch.com/

А иначе циркулацията ми е с Атман 5,5м3, но мисля в скоро време да я сменя с Ехайм или АкваМедик, защото е много шумна.
За озониране можеш да планираш около 200 Евро за озон генератор, но има много проблеми, свързани с това - за да върви добре, трябва да има и обезвлажнител за въздуха от който се прави озона, което много оскъпява цялата история. Иначе доставката от Германия на подобно нещо е в рамките на 20 Евро и е значително под обичайната търговска надценка в България. Аз също мисля за озон, но ще го пробвам по-нататък.

ВЕЛИНСКИ

10x

Засега единствената ми борба е да си вдигна кислорода в аквариума - стои на 4 mg/l и не мърда нагоре, дори и след солидна смяна на вода.

Намерих тема, в която се разискваше, че озонирането вдигало кислорода, но за момента ще се въздаржа от 250 еврова инвестиция, а от друга страна не ми се и рискува с разни химии като Sera Oxipur (с краткотраен ефект)

Ilianidis

Уред за озон има за 39 евро в ибей,който може да бъде вързан към контролер на редокс и работата спи.16 евро е доставка до БГ.
      altunian,от къде взе твоя контролер и колко мангизки е?

altunian

Ами по-нагоре в предишен пост съм пуснал линк. Той е цялостен компютър с контрол на лампи, различни контролни изводи, мери pH, редокс и температура. Струваше около 400 долара (направиха ми малка отстъпла спрямо цената в интернет) и транспорта то БГ беше 45 долара. Но сравними контролери на IKS, GHL, Grotech са в пъти по-скъпи.

Ilianidis

А контролира ли уреди за pH ,например подаване на цо2 в калкреактора и редокс,чрез вкл. изкл. на озонатор.Защото виждам че контролира само осветлението и температурата.Инак има контролер за пх и редокс 2 в 1 доста по-евтини,но нямат тези възможности за връзка с компютър.И контролира в един момент само едната от двете величини.

altunian

Има 4 контролиращи изхода: 2 вида осветление, 1 температура (за отопление или климатик) и 1 с възможност за определяне какво да контролира - задава му се да е или при промяна на pH или на редокса - т.е. или калциев реактор или озон. Но за парите си е добре, според мен.

Ilianidis

Ясно. Уреда наистина си струва значи.Ще споделяш опит.

altunian

Аз честно казано не мисля за сега да слагам калциев реактор, защото ми се струва скъпо и сложно съоръжение (отчасти и заради необходимостта от цялостна СО2 система) и затова единствено има вероятност някой ден да си взема озонче, ама не знам дали има риск при купиване втора употреба - има ли нещо в тези машинки, което да се изхабява и/или да дефектира лесно? Намам опит просто.

ВЕЛИНСКИ

Аз не знам някой да има опит с озониращите апаратчета наоколо. Освен ако си трае...

Калциев реактор трябва ако сериозно си решил да зареждаш с корали, анемонии и зоантиди. Ако слагаш умерено количество няма смисъл от инсвестицията.

Имаш ли външен канистър с активен въглен? Ако нямаш - задължително сложи една кофа със съобразен дебит за обема ти с 50:50 активен въглен и Siporax. Натуралната филтрация е хубаво нещо, но за такъв литраж си трябва и застраховка, а каквото и да стане с рефуджиума/съмпа ти (зараза, мор, механичен проблем), винаги ще имаш авариен филтър, който ще те спаси. А активният въглен е задължителен, подменя се всеки месец.

С каква сол направи първоначалното пълнене?

altunian

Това с активния въглен ще го направя, макар че и в момента имам 6 пакетчета по 0.5кг.

Първоначално го напълних с 30кг сол Prodac, след това дорегулирах солеността, добавяйки около 10кг сол Sera. Не съм много наясно с предимствата и недостатъците на разните видове сол, предлагани в БГ, но просто на Sera цената и достъпността (чрез интернет магазин) бяха добър аргумент в тяхна полза. Може би е добре търговците на рибни продукти да се стараят повече за интернет представянето си - не е трудна работа да се спретне някакъв обикновен интернет магазин.

ВЕЛИНСКИ

Досега сол на Sera не съм пробвал, aз ползвам само AquaMedic Reef Salt и съм много доволен.

altunian

На същия адрес http://www.altunian.info можете да видите нови снимки от новите ми обитатели ;-)

N.Nobs

Красиво  *privet*

Би ли споделил от каде взе коралите?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

altunian

от http://www.meerwasser-aquaristik.de/ с доставка във Виена (40 евро за пратки до 40кг, моята беше 17кг със съдържание 15 корала, 20 охлюва, 8 риби). Но могат и да доставят до БГ като доставка с такъв обем би била 200 евро, което със сигурност би си струвало, предвид цените. Летях със СкайЮръп за 50 евро и наистина си струваше. Сложих нещата в аквариума около 40 часа след изпращането им, 20 от които са били при температура около 0 градуса (не ми позволиха в автобуса на Груп София-Варна да си кача куфара горе и пътува в багажното). Рибите бяха измръзнали, не изглеждаха добре, но вече се посъвзеха. Надявам се да няма вероятност от скрити поражения. Това е.

desislav69

 *thanks *thanks *thanks
тези аквариуми излизат доста солени  :-!

mejdupraznika

Но за сметка на това красиви  =-O *thanks

altunian

Имам проблем - първи смъртен случай - умря ми морската звезда - просто се покатери на един висок камък, падна от там и си счупи крака и повече не помръдна. Изчаках я 1 ден, за да видя дали е жива (дали се движи) и след като видях, че не мърда, реших да я изкарам и да я сложа в друг съд, в който да сменям редовно водата с вода от аквариума за няколко дни, за да не изпусне отровни вещества при евентуално разлагане. Но когато се опитах да я взема с кепчето от дъното, тя просто се счупи на парчета.
Имам обаче и един въпрос към знаещите - имам два тръбни червея, които не са си появявали "пипалата" от около 4-5 дни. Как мога да разбера дали са живи? Колко често е нормално да им виждам "ореолчето"? Защото ме е страх ако са умрели да не ги оставям да се разлагат във водата.

ВЕЛИНСКИ

Тръбните се появяват на 10-тата минута, ако ги няма от дни има голяма вероятност нещо да им е станало

Извади ги в отделен съд

N.Nobs

По всяка вероятност става нещо с водата в аквариума.Звездата не е умряла от счупване на крак.Направи си тестоверте за нитрити и нитрати.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

altunian

амоняк, нитрит, нитрат, фосфат са на 0!
Не знам на какво се дължи цялата история. Тестовете ми са на Сера и не се съмнявам в точността им. Не знам какво друго да направя - да мерая и други неща или пък нещо друго? Вчера смених 10% (100 листра) от аквариума и се надявам при евенгуален проблем това да окаже някакво ползотворно влияние.

ВЕЛИНСКИ

Мерил ли си О2? Ако не си, измери го задължително защото първоначалния бактериален бум консумира страшно много кислород. Трябва да имаш минимум 4 мг/л

dido 1

На пръв поглед абстахирайки се от рибите, които са на снимките прилича на чист цихлидарник - Африкански :-). Успех в начинанието ;-)
544л. Малави

puhcho

За да не отварям нова тема да питам тук.Имам няколко въпроса.
Имам една морска звезда от този вид Sand Sifting Starfish  - Astropecten polyacanthus https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.saltwaterfish.com%2Fsite_11_03%2Fimages%2F1631_sandsiftingstargrennan.jpg&hash=ab912808e352ab11fb9d1c5404f764c3a29f5c81
Трябва ли да я храня или тя сама ще са намира в дъното.
Може ли да се размножи морска звезда?
Може ли да се размножат турбо охлюви?
Имам едно същества които не знам от къде дойдоха едни с бели тръбички много малки и приличат на червеи но са с червени пипалца.Какво са според вас?Да не са аиптазии?
И последно:
Кой охлюв от тези които имам се води най-добър чистач на водорасли?Trochus snail, Turbo grazer snail (Mexico) или Tectus snail.
Предварително благодаря на отзовалите се! *privet*

panchopan

Цитат на: dido 1 - 22.11.2007 11:51
На пръв поглед абстахирайки се от рибите, които са на снимките прилича на чист цихлидарник - Африкански :-). Успех в начинанието ;-)

Ахам. Така е :-) В началото е същото. Даже и от рибите много-много може да не се абстрахираш. Ама после не е :-)
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: puhcho - 22.11.2007 13:38
Имам едно същества които не знам от къде дойдоха едни с бели тръбички много малки и приличат на червеи но са с червени пипалца.Какво са според вас?Да не са аиптазии?

Не са аптазии, просто с микро тръбни червейчета и са полезни за филтрацията. Аз в момента се боря с аптазиите - супер проклети гадини са. Поръчал съм си изтребващ химикал от Щатите пък дано помогне...

altunian

Това е напълно ясно и затова съм си направил 1000 литров, а не 10л аквариум. Но нямам логично обяснение за скорошната кончина на тръбните червеи и морската звезда...

botan


altunian

t.e. - какво имаш предвид - какво друго имам в аквариума - 4 клоуна, 2 жълти танга, 2 сини танга, една оранжева пеперуда, 1 скарида, 15 малки корала, 1 анемония.

ВЕЛИНСКИ

Пак повтярям - провери си кислорода

altunian

Аквариума ми напредва. Вече имам и мек корал, който обаче 10 дни след като го купих вече от 3 дни не си "вади" полопите - не става мъхест. Четох някъде, че ако 3-4 дни коралите не отварят полипите си, може да умират или дори вече да са умрели. Страното е, че показателите на водата са добри и стабилни и нямам идея на какво може да се дължи поведението на този корал. Какво би трябвало да се прави - има ли някакъв правилен подход или просто да чакам да видя какво ще стане?

botan

Не не мисля че е проблем, ще си ги извади когато му е кеф.
Може пък да нараства, тогава си прибират пипалцата, стават гладки и след време горния слой се разпуква и олющва.
Няма страшно, корала е умрял единствено ако се разпадне ;-)

manastar

Какво стана с тази тема имаше доста интересна информация за начинаещи като мен.

yri

И снимките не се отварят вече, а би ми било интересно и аз  да ги видя ...
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

kardam681

Сигурно аквариума е отишъл на кино ,жалко

tishovsx

Пичове, кво става с тоя човек, аквариума жив ли е  :-(
Не е писано твърде дълго време....
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

altunian

Ами аквариума е жив, но имаше някои сериозни сьтресения през последните месеци. Два пьти лепвах криптокарион при внос на нови риби. И тьй като аквариума е (беше) рифов, а и има камьни, беше бевьзможно да хвана и изкарам рибите, изкарах коралите и безгрьбначните, които можах, и лекувах с Pointex на AquaMedik в основния аквариум. След всички процедури по смяна на огромни количества вода и т.н. вьрнах коралите и безгрьбначните, които в рамките на няколко месеца измряха. След това при втори внос на риба пак лепнах сьщата болест и я лекувах по сьщия начин. Анализа на хората до които се допитах за помощ от Варна беше, че вероятно от лекарството, сьдьржащо мед, са се отделили в камьните и грунда медни йони, които явно са убийствени за всички безгрьбначни. По тази причина от месец сьм сложил активен вьглен и зеолит, големи количества Aquatan и Toxivec а Sera. Пуснах един таралеж и един охлюв за проба, ама не им понася нещо добре. Ще изчакам още на активен вьглен и ще пробвам с нещо ново след месец. От цялата история има и добра новина - покрай лечението с химия сьдьржаща медни сьединения, се реши проблема с аптазиите :)

tishovsx

Дано да си решил проблема с аиптазиите, аз ги моря с aiptasia-x на red sea, за сега  поне не виждам ама  :duvar: никога не е късно.
Успех :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

altunian

реших го като ми се разболяха рибите и ги лекувах с pointex на aquamedic - от медта измряха всички, ама и ми остана мед в аквариума и месеци трябва да е с активен вьглен за да мога да слобжа пак корали. а смених няколко пьти по 30% вода...

Similar topics (5)

55908

Публикации: 79
Прегледи: 29867

34937

Публикации: 58
Прегледи: 23548

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4684

54965

Публикации: 33
Прегледи: 12726

53206

Публикации: 117
Прегледи: 47350