• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първият ми соленоводен аквариум

Започната от altunian, 28.10.2007 16:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

altunian

Има 4 контролиращи изхода: 2 вида осветление, 1 температура (за отопление или климатик) и 1 с възможност за определяне какво да контролира - задава му се да е или при промяна на pH или на редокса - т.е. или калциев реактор или озон. Но за парите си е добре, според мен.

Ilianidis

Ясно. Уреда наистина си струва значи.Ще споделяш опит.

altunian

Аз честно казано не мисля за сега да слагам калциев реактор, защото ми се струва скъпо и сложно съоръжение (отчасти и заради необходимостта от цялостна СО2 система) и затова единствено има вероятност някой ден да си взема озонче, ама не знам дали има риск при купиване втора употреба - има ли нещо в тези машинки, което да се изхабява и/или да дефектира лесно? Намам опит просто.

ВЕЛИНСКИ

Аз не знам някой да има опит с озониращите апаратчета наоколо. Освен ако си трае...

Калциев реактор трябва ако сериозно си решил да зареждаш с корали, анемонии и зоантиди. Ако слагаш умерено количество няма смисъл от инсвестицията.

Имаш ли външен канистър с активен въглен? Ако нямаш - задължително сложи една кофа със съобразен дебит за обема ти с 50:50 активен въглен и Siporax. Натуралната филтрация е хубаво нещо, но за такъв литраж си трябва и застраховка, а каквото и да стане с рефуджиума/съмпа ти (зараза, мор, механичен проблем), винаги ще имаш авариен филтър, който ще те спаси. А активният въглен е задължителен, подменя се всеки месец.

С каква сол направи първоначалното пълнене?

altunian

Това с активния въглен ще го направя, макар че и в момента имам 6 пакетчета по 0.5кг.

Първоначално го напълних с 30кг сол Prodac, след това дорегулирах солеността, добавяйки около 10кг сол Sera. Не съм много наясно с предимствата и недостатъците на разните видове сол, предлагани в БГ, но просто на Sera цената и достъпността (чрез интернет магазин) бяха добър аргумент в тяхна полза. Може би е добре търговците на рибни продукти да се стараят повече за интернет представянето си - не е трудна работа да се спретне някакъв обикновен интернет магазин.

ВЕЛИНСКИ

Досега сол на Sera не съм пробвал, aз ползвам само AquaMedic Reef Salt и съм много доволен.

altunian

На същия адрес http://www.altunian.info можете да видите нови снимки от новите ми обитатели ;-)

N.Nobs

Красиво  *privet*

Би ли споделил от каде взе коралите?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

altunian

от http://www.meerwasser-aquaristik.de/ с доставка във Виена (40 евро за пратки до 40кг, моята беше 17кг със съдържание 15 корала, 20 охлюва, 8 риби). Но могат и да доставят до БГ като доставка с такъв обем би била 200 евро, което със сигурност би си струвало, предвид цените. Летях със СкайЮръп за 50 евро и наистина си струваше. Сложих нещата в аквариума около 40 часа след изпращането им, 20 от които са били при температура около 0 градуса (не ми позволиха в автобуса на Груп София-Варна да си кача куфара горе и пътува в багажното). Рибите бяха измръзнали, не изглеждаха добре, но вече се посъвзеха. Надявам се да няма вероятност от скрити поражения. Това е.

desislav69

 *thanks *thanks *thanks
тези аквариуми излизат доста солени  :-!

mejdupraznika

Но за сметка на това красиви  =-O *thanks

altunian

Имам проблем - първи смъртен случай - умря ми морската звезда - просто се покатери на един висок камък, падна от там и си счупи крака и повече не помръдна. Изчаках я 1 ден, за да видя дали е жива (дали се движи) и след като видях, че не мърда, реших да я изкарам и да я сложа в друг съд, в който да сменям редовно водата с вода от аквариума за няколко дни, за да не изпусне отровни вещества при евентуално разлагане. Но когато се опитах да я взема с кепчето от дъното, тя просто се счупи на парчета.
Имам обаче и един въпрос към знаещите - имам два тръбни червея, които не са си появявали "пипалата" от около 4-5 дни. Как мога да разбера дали са живи? Колко често е нормално да им виждам "ореолчето"? Защото ме е страх ако са умрели да не ги оставям да се разлагат във водата.

ВЕЛИНСКИ

Тръбните се появяват на 10-тата минута, ако ги няма от дни има голяма вероятност нещо да им е станало

Извади ги в отделен съд

N.Nobs

По всяка вероятност става нещо с водата в аквариума.Звездата не е умряла от счупване на крак.Направи си тестоверте за нитрити и нитрати.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

altunian

амоняк, нитрит, нитрат, фосфат са на 0!
Не знам на какво се дължи цялата история. Тестовете ми са на Сера и не се съмнявам в точността им. Не знам какво друго да направя - да мерая и други неща или пък нещо друго? Вчера смених 10% (100 листра) от аквариума и се надявам при евенгуален проблем това да окаже някакво ползотворно влияние.

Similar topics (5)

53938

Публикации: 23
Прегледи: 17723

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28635

21525

Публикации: 103
Прегледи: 36781

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4513

53002

Публикации: 0
Прегледи: 2143