• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 06:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първи стъпки на солено

Започната от Peza, 15.05.2012 09:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

Радвам се, че и ти се включи, благодаря за което!
Виждам че осветлението се засяга на няколко места (било то във водорасловия филтър, било то за аквариума). То е готово като проект на "идейна фаза" и в общи линии е изяснено. Но засега мисля да отложа лавината от схеми и картинки  :-D (а то такива има не малко, повярвайте ми  :-[). Да има за какво да си пишем и през идните месеци, а и някък като вървят едно по едно нещата ми е малко по лесно да ги осмисля. Единственото което мога да кажа е че осветлението ще е диодно, по една или друга причина имам известен опит и наблюдения с такова, макар и в сладководни системи (едит: всъщност, от доста месеци проучвам нещата специално за соленоводни, защото там има повече информация от колкото за сладководно диодно осветление) . От там и осветлението за рефюджийма ще се събере в отделеното пространство, самото то ще е с черно стъкло или плексиглас в частта си към съседните, така че да не пропуска светлина, а от там и по-малко за чистене по стъклата на другите (това на теория разбира се). Основното осветление също ще е изцяло от диоди в различни спектри, и от там ми се освобождава значително ограничаването на размерите на аквариума според дължините на пурите. Основно е мястото с което разполагам, при положение че това ще е трети аквариум в нас, а апартамента е малък и се налага да се съобразя първо с това.

До тук всички препоръки и коментари са повече от добре дошли и ще се имат в предвид за момента когато ще се появи версия 2 подплатена с необходимия материал за уплътняване на времето за сутрешно кафе или вечерна ракийка  :-D :-[ ( какво да правиш, всеки си носи кръста, а на мен това ми е професията ... планове, схеми, картинки и много чертежи и чак след година или повече виждаш всъщност резултата)

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

terahz

Честито и от мен! Още не съм минал из цялата тема и се извинявам ако някой вече го е споменал, обаче нормален MDF няма място около влага и аквариуми. Трябва ти шперплат! MDF-а ще се разкапе след година две от влагата в шкафа. Дори и да го покриеш с някакво яко лепило, пак бих ти препоръчал да не го ползваш.  Вземи си малко 18-19мм (какъвто и да е стандарта в България) шперплат и спи спокойно. Няма да ти трябват втори и трети стени. Можеш да си го лакираш или боядисаш както искаш.

А за другото: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=loc-line&_sacat=0&_from=R40

П.П. за админите: Няма ли вече да инсталирате tapatalk на тоя форум :)

Dede

Относно размера на тръбата на връщащата помпа, височината на водния стълб, дебита и размера на тръбата са пряко свързани и за всяка помпа трябва да са си описани в книжката(поне на моето сице беше така).
За МДФ като носещ елемент, още повече че съмпа ти е в шкафа и аз съм твърдо против(мдф-а попива като гъба вода и влага и се разпада занимавам се с мебели и това съм завършиш и за това толкова категорично ти го казвам) препоръчвам ти шперплат по възможност водоустойчив а най добре метална или дървена рамка(включително и крака) и облечено със плоскости, масив и други.
Не знам защо си решил външна преливна колона но проучи още малко, лично мен ме дразни че ще отхвърли аквата от стената и ще остане една дупка( по-добре ги оползотвори вътре в аквата) малко по сложно почистване но не е невъзможно.

Peza

MDF отпада категорично. Благодаря на всички че обърнахте внимание. Набързо прегледах за шперплат плоскости и намерих на 21мм (има и на 18мм), за строителен кофраж са, но не знам дали това ще рече че са влагозащитени. Щом на terahz шкафа си стои мисля че и при мен ще стане с тях, неговият аквариум е много близък по размери до моят бъдещ. Дали външна или вътрешна преливна наистина си е въпрос на вкус според мен, а на мен лично вътрешната не ми харесва как стои, поне не и във варианта когато е е като кюнец нейде по задното стъкло. А аквариума така или иначе ще е отлепен от стената заради конзолите на които мисля да е окачено осветлението, а самите тях за гърбът на шкафа. Все пак ще "приспя" с идеята ти и ще реша окончателно след време относно колоната.
Още веднъж благодаря!
*privet*
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Добри съвети са ти дали Dede  и Terahz, единият има фабрики за мебели, а другият вече си е направил такъв шкаф, така че спокойно можеш да им се довериш  *THUMBS UP*. По отношение на разположението на преливника обаче това е повече естетическо решение, отколкото някакво функционално, така че тук трябва да си прецениш абсолютно сам, защото той общо взето определя изгледа на аквариума и трябва да направиш такъв какъвто ще ти пасва на това което харесваш. Съвети много можеш да получиш, аз съм се убедил че това което на мен ми харесва вв един аквариум, изобщо не допада на други и обратното, виждал съм много аквариуми, които за мен са направо грозни като подредба, но собствениците им ги обожават и не дават дума да се издума против нещо в тях.

Когато правя нов аквариум, аз процедирам по следния начин: Взимам много картон от кашони, хартиеното тиксо, рулетката и ножиците. И започвам. Правя си кашон с размерите на аквариума който съм си мислил че искам и започвам да го разглеждам - слагам го на мястото което съм определил, бъркам вътре дали ми е удобен, как изглежда и т.н. Ако имам някакво оборудване вече го слагам вътре да видя събира ли се как изглежда колко място заема. Понякога правя предната страна на "кашона - аквариум" от найлон за да мога да гледам вътре, ама си е глезотия. Удобството е че можеш да го направиш примерно с 5 см по-висок примерно за да видиш как ще ти изглежда, просто като залепиш една ивица картон по ръба и т.н. Стигал съм до там да си слагам и смачкани вестници место камъни, за да видя дали може да пасне на акваскейпа който съм замислил. Можеш да си направиш и преливника пак от картон и да видиш как ще ти се впише в идеята. Общо взето досега, никога не съм останал с оригиналния дизайн, който съм си нарисувал, след като си го направя от картон винаги променям нещо, съвсем различно е като го видиш 3D в реален размер. И можеш да си го разнасяш навсякъде из къщата и да гледаш къде ще пасне като визия.
Извинявай, ако ти оспамих темата с моите виждания.
Аз доста съм се занимавал с преливници и мога да кажа, че ако не ти пречи размера и разположението им няма големи особености или проблеми, предизвикателствата са когато искаш да ги направиш минималистични и почти да не се виждат, тогава има хиляда неща с които да се съобразяваш, ако тръгнеш по този път мога да ти помогна със съвети, ако искаш разбира се.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Съвети и идеи са винаги повече от добре дошли ... от всеки. В крайна сметка избора ще направя аз, но това да придобиеш по-широк поглед върху нещата посредством виждането и на другите може да е само в плюс. Това по принцип, не само що се отнася до хобито.
Сега да се върна на "дизайна". Великолепна идея за картоните и мисля да се възползвам на 100% от нея. Благодаря ти че сподели! Малкото заигравка с тиксото и ножицата ще ми спести доста чуденки къде, как, дали ... и пр. в условията на ограниченото пространство с което разполагам в нас. Сега само снова с ролетката на сам на там ....  :-D
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

nkatana

Любопитството в мен надделя, някъде из постовете пишеше че ще стартираш март... дали има добри новини? :)

Similar topics (5)

48126

Публикации: 155
Прегледи: 49539

52072

Публикации: 12
Прегледи: 8272

17278

Публикации: 17
Прегледи: 12840

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33321

21868

Публикации: 11
Прегледи: 5013