• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

И един в/у друг, и през друг коралите ти винаги изглеждат страхотно. Рано ли е да попитам това резултат от новия продукт ли е?  :-)

Весели празници!

Стоян Михов

Благодаря, ами може да се каже че е резултат от новите продукти, защото от почти година в аквариума не влизат други продукти освен моите, дори и сол не влиза. Всъщност аз основно затова спрях смените на водата, за да мога да следя дали не се натрупват някакви неща и дали не се измества йонния баланс, но засега няма такива индикации и нещата са добре.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Видях го, изглежда много "Pro". Чакаме :popcorn:


trupai

Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

 *privet* *bg*  за съжаление поради някои особености на българската администрация ще трябва да поизчакаме  :coffee:. Ама няма лошо, работата по усъвършенстване не спира, благодарение и на тестърите.

Весели Празници на всички!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

https://s28.postimg.cc/spic10i0d/IMG_67611.jpg

Живи и здрави и много успехи и щастливи моменти (не само около аквариумите :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Ехаа от 5-то място миналата година скочих на 2-ро място, но за това са виновни пловдивчаните, които не участваха, иначе пак щях да съм на обичайното 5-то  :-D *DRINK*

Сигурно някои от вас са забелязали, че аз вече не съм модератор във Форума. Но да успокоя, да не вземе някой нещо се разтревожи, нищо революционно няма тука, просто трябва да отделя малко повече време на други важни дела и не искам да ставам поредния фантом- модератор. Все пак не напускам сплотената ни общност, (и сигурно скоро пак ще се завърна с картечницата  *MODERATOR* хихи), тук съм си и ще продължавам да помагам с каквото мога.
Благодаря на всички ви за тези няколко години, през които имах честта и удоволствието да модерирам морската част  *privet*, вярвам че заедно накарахме морското хоби в Бг да дръпне много яко напред и ще продължаваме все така.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Поздравления за аквариума и класирането! Благодаря, за изключително акуратното модериране!   *thanks
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

tishovsx

Поздрави и от мен!
Аз бях здравословно модеририран от края на миналата година и съм пропуснал много неща, но живот и здраве ще наваксвам.
Хубавото е, че в морския раздел има хора с глави на раменете и модераторството няма да е проблем, аз съм поредния фантом - модератор и то стар! Не ми е проблем да взимам балтията, но винаги съм си мислел, че хората тук имат глави и могат да мислят.
Стояне, твоето място си е запазено  :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Стоян Михов

Мерси Тишо! *privet*

Аз да разкажа как загубих корал за първи път от доста време насам.  Преди месец си купих малко продукти на Тритон за тестване (може някой ден да разкажа какво излезе от тестовете) и понеже направих някаква голяма сметка от магазина ми дадоха ваучер. И аз се чудех како да си взема и викам айде ще си взема някакви бактерии, защото заради тестовете не искам да вкарвам никаква друга химия в аквариума освен моите продукти. Избрах си ZeoBac на KZ защото съм ги ползвал от сума ти години и са ОК. Първо като ги отворих капките ми направи впечатление, че нямат нищо общо с това което бяха едно време - преди бяха белезникава течност, която яко миришеше на канал. Сега е напълно прозрачна течност без никаква утайка и без никаква миризма.  Не се замислих много обаче и си капнах 3-те капки, както е по указание. Даже си говорихме в същото време с Ванката, точно за бактерии и аз му разказвах за Коралензухтските каки те са почнали с бистрите водички.
Това беше вечерта, на следващия ден по обед след като светнаха всичките лампи забелязах че водата в аквариума е кристална, все едно няма вода, разните му обраствания по стъклата бяха поизчезнали и камъните изглеждаха някак стерилни.

Останах като втрещен, огледах коралите и тогава видях, че полипите на всичките са странно свити, като умалени, а LPS-те бяха като кучешки фъшкии. Абсолютно реакции като да съм изляял едно шише с кислородна вода или да съм оставил озонатор да работи 24 часа. И тогава видях че една от акропорите ми, която много трудно вървеше, но последните месеци тръгна много добре - възлагах й големи надежди, беше чисто бяла с ярко виолетови върхове, уникална просто, беше се избелила цялата, все едно съм я потопил в кислородна вода цялата, нищо нямаше по нея, само скелет. Такова избелване никога не бях виждал, още две от акропорите бяха скрили напълно полипите, само дупчици останали.

Опитах се да действам бързо - нитратите бяха паднали на нула (от 2-5 мг/л предния ден, за късмет предния ден пуснах стандартни тестове) и фосфатите също - абсолютна нула (от 0.035 мг/л) даже спектрофотометъра в лабораторията не можа да ги хване. Веднага дозирах малко фосфати и нитрати и пуснах малко храна перли за коралите.  След няколко часа коралите пуснаха малко повече полипи, но вече може би повече от две три седмици не могат да оправят напълно цветовете, все още кафенеят. Консумацията на алкалност и калций падна с 20% само първия ден. Скимера в продължение на една седмица правеше една жилава пяна като храчки,  и ту преливаше, ту падаше пяната.

За да съм сигурен, че е от бактериите една седмица пак дозирах, само че този път две капки и бях подготвен, резултата беше доста по-слаб вече, но напълно ясен - след около час след дозирането коралите прибраха полипите...

Погледнах да видя каква е годността на капките да не би да им е изтекла годността и... дръжте се - ноември 2019 година, аз ги взех декември 2016!!! Ебаси бактериите! Всички знаем какъв е живота на аквариумните бактериални култури, дори и затворени трудно издържат 3 месеца. Не знам какво е "модерно" да се слага в така наречените бактериални култури, но определено това не са бактерии или има и нещо друго, най-вероятно са някакви ензими. И ако е ок да си ги сложиш в циклещ или празен аквариум да ти окислят и разградят всичко, когато ги сложиш за пръв път в стабилна система могат да я убият за часове. Хляда пъти се проклех. Сега си чакам багрилата за микробиологични изследвания, ще ви кажа какво съм открил, че има в на KZ бактериите и на чичо Том съм решил да кажа  :-D. Вече не съм сигурен че ще задържа анализите и на другите му продукти в чекмеджето...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

Аз искам да попитам дали това е възможно да се получава , следствие на това, че /вероятно/ се използват други продукти, а не се слагат КЗ продуктите?

*Тези бактерии много ми трябват и ако са 10 мл опаковка и на теб не ти трябват, може да ги купя. Ако имаш интерес, ще се разберем на Л.с.

Стоян Михов

Бактериите са си бактерии, ако ще и в тоалетната да ги сложиш пак ще си свършат същата работа (ако са бактерии изобщо). С удоволствие бих ти ги дал при други условия, но просто няма вариант да дам на някой нещо, което на мен едва не ми е убило аквариума.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Много съжалявам за това, в което се превърна форума и морската част в частност, вижте само кои са активните теми днес и какво се прокламира.
Надявам се да се видим с истинските рифъри от вас, на някое друго място, а защо не и някой ден на живо  *DRINK* .

Заключвам си темата с последните си права , ако някой иска да ми пише ползвайте ми мейла от профила, няма да мога да чета лични съобщения тук.

Успех на всички и не се давайте на ширналата се маргиналност! *bg*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Здравейте, една година не бях влизал във форума и ще ми е интересно да видя какво се случва.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iivs

Радвам се отново да виждам постовете ти тук, ще се радвам и в за в бъдеще на полезното ти присъствие във форума!