• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

02.09.2012 13:08 Last Edit: 16.01.2016 13:24 by Стоян Михов
състояние към 08.02.2015

Възраст: Ако броим от последния рестарт - 2 години и 5 месеца - струваха ми се много повече

Размери и обем: 120см/50см/55см дисплей - вода в системата около 290 л

Осветление: Тук одисеята е голяма след последния рестарт започнах с луминисцентно осветлeние, след това с диодно, след това с още едно диодно и сега съм с фабрично луминисцентно ATI Powermodul T5 6x54W - тръби - с които дойде всичките на ATI две сини две Coral Plus две актинични, фото период пълна мощност 8 часа, и два часа преди и два часа след пълната мощност светят една актинична и една синя общо 12 часа

Температура на водата: 25-27 градуса, през лятотос вентилатори,през зимата с титаниев нагревател 300 вата

Показатели на водата: Ca - 410-430, kH 8-9, като гледам да е по- близо до 8, Mg 1350, No3 - 0.5 -2mg/l, PO4 - 0.01-0.03, K 400-410.

Поддържане на Са, кН, Mg: Малко усъвършенстван т.нар. Балинг - калциев хлорид и смес от натриев хидроген карбонат и карбонат, магнезиев хлорид

Активен въглен: 100-200 мл на фауна марин за 4-5 дни в месеца

Сол и смени на водата: синята сол на Ред Сий, около 10% седмично, осмозна вода, автоматично доливане

Механична филтрация: няма

Пясък и камъни: вече няма пясъчно дъно, сифонирах го постепенно за половин година и съм много доволен. Камъните са доста, не знам колко кг са, но като обем пространствен са над 50 литра,различни са като произход, но повечето 80% бяха базови камъни тип "Пукани" всички са в дисплея

Хранене и оцветяване на корали: Red Sea Color elements ABCD добавям ги спрямо консумацията на калций, от време на време слагам малко "синьо джони" - KZ Pohl Xtra, храня коралите с reef pearls един път седмично и със замръзени ротифери веднъж седмично и с KZ Coral Vitalizer веднъж седмично. Добавям Йод отделно.

Хранене на рибите: замръзена храна - около 10-12 грама дневно артемия и мизиди разделена на два приема обед и вечер. Суха храна формула 1.

Контрол на нитрати и фосфати: Пелети All in One 700 мл в рециркулационен реактор, добавям Фауна марин двата вида бактерии и Спешъл бленд - редувам ги, няма рефугиуми или някакви други реактори нямам ГФО откакто съм с пелетите

Циркулация на водата: китайска помпа 3000л/ч подкачваща, и две тунзета в дисплея, едното голямо контролируемо другото малко неконтролируемо, което духа под камъните (ще им напиша моделите)

Стерилизация на водата: не

Скимер: Любимия ми Deltec AP600

Съмп: елементарен общо взето отделение за скимер и отделение за подкачваща помпа

Обитатели: корали много - май преобладават акропорите, но имам и стилофори, поцилопори,монтипори, ЛПС... смесен риф.
рибите са жълт танг, два клоуна, един дамсел, Neocirrites armatus, риба заек от Фиджи, още един танг забравих му името. Скариди боксьор, чистач и дебелиус.

Снимки:
*************
Здравейте,
аз много често казвам че четейки из форумите не трябва да се доверявате на съвети, давани от хора на  които не сте виждали аквариума. Из интернет пространството, не само българското, бъка от съвети на "специалисти",  които въпреки че са изчели всички форуми, никога не са имали аквариум или имат аквариумче в окаяно състояние.
Изненадващо доста от хората тук са ми се доверявали, въпреки че в интерес на истината с изключение на един двама от форума, малко от българските колеги ме познават, не знаят реално доколко имам умения и как изглеждат моите аквариуми и дали имам изобщо. За тази тайнственост си имаше причини, които вече не са препятствие.

За мен: казвам се Стоян Михов и съм еколог-ихтиолог, т.е. заниманията с риби освен хоби са ми и професия, разбирате защо знам ненужно много латински имена на всякакви гадини и защо ми се иска това хоби да бъде малко по-щадящо кораловите рифове.

Тествал съм доста от "новите моди" които се появяват в рифовата акваристика, къде професионално, къде от любопитство. Та в тази тема ще споделя опит и ще изкоментирам някой от най- интересните подходи и тяхната приложимост в бг условията.

Ето как изглеждаше аквариума ми снощи (01.09.2012) поради куп причини, които малко по-малко ще обясня  :-). Не бързайте да изказвате съжаленията си - това е състояние, в което този аквариум доста често пребивава и скоро ще се съвземе.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F24vs586.jpg&hash=448e425ecee5ac62d9994a09bf1c178dd4795f1a


Детайли за тази система:

Обем:  Дисплей 300 литра вода, в съмпа и филтрите около 80-90 литра. Общо около 390 литра.

Философия: Аквариума беше досега под въздействието на Zeovit, с минимално количество живи камъни и поддържан в условията на ULNS (ултра ниски нива на биогенни елементи) - нивата на нитрати и фосфати бяха под границата на детектиране в лабораторни условия. В него почти нямаше риби, последните месеци добавих няколко.

Сол досега: Korallen Zuht Reefer's Best Salt - в новият проект минавам на друга, от последният кашон KZ, който получих, водата след разтварянето на солта миришеше на прах за пране Ариел, сигурно KZ са подобрили формулата (слагат Коколино  :-D), но мен това хич не ме кефи, иначе KZ солта е най-добрата като параметри и буферираща способност, от тези които съм тествал и освен това става кристално бистра само секунди след като се приготви разтвора.

Шкаф: Стил Амано, изработен от известна българска фирма, нямаща нищо общо с акваристиката, като резултат - прекрасно луксозно изпълнение, което може да издържи максимум телевизор. Така че трябваше да го укрепя за да издържа 500 кг.

Дъно: Досега нямаше, експериментирал съм новите течения в RC с плексиглас  и бяло ПВЦ, резултатите ще ви представя малко по-нататък ( на снимката е ПВЦ-то преди да го махна), новата система ще е с арагонит.

Аквариум д/в/ш: 1200х550х500 - кристално стъкло, изрязани и залепени под ъгъл - майсторска изработка от Мишо  *privet*. Няма оцветен гръб, всички страни са прозрачни. Преливника е минималистичен дизайн.

Съмп: всички оборудвания са изнесени в друго помещение - класически съмп имам съвсем отскоро - около 100л (реални около 80л).

Скимер: Deltec  APF600 -  стар приятел, който е с мен от много време, един от най-добрите и най здравите оборудвания които съм имал. Той е външен, доскоро беше захранван гравитачно, сега минава на друга схема

Помпи за течение: Vortech MP40 - също стар спътник по време на приключенията, в интерес на истината повечето ядове, които съм имал досега в хобито са били замесени малко или повече тези двама приятели. Две Tunze

Осветление: луминесцентно DIY рамка (на снимката виждате едно празно пространство в рамката вдясно - по-нататък ще обясня защо) - баласти Philphs, оригинално досега с тръби Korallen Zuht, ATI, - 8 x 39 watt - от тук нататък  поради липсата на корали ги намалявам на 6 бр. Sylvania вероятно ще ги намаля още.

Калциев реактор - V2

Реактор за биопелети - Korallin

Зео реактор - KZ

Циркулация - Sicce 2,5

Обратна осмоза сега - CWP Collin Water Products 100g,  много съм доволен, автоматично доливане директно от осмозата със shut off клапа.

Много измервателни уреди и прочие.

Какво се случи със старата система/и?

След поредица от злополучия и целенасочени намеси, системата се крашна. Всъщност това е първият случай, когато за краха не съм виновен само аз с някакъв експеримент, но и инциденти по време на липсите ми от дома.

Така за да поуспокоя загрижените, не всичко е загубено откъм жив свят, основно жертвите са SPS-те и някои други безгръбначни.

Ето една снимка 24 часа след горното положение, виждате че има някакви фрагчета, но те са умиращи и най вероятно няма да издържат, това са последните, дожаля ми да ги вкарам в карцера. Виждате следите от STN и  RTN.  Тъмната част в основата на сериатопората и белите върхове, са местата където бяха се закачили най-много "гирлянди" от накълцаната анемония. Само Favites-а от Дискус изглежда здрав и ще обясня скоро защо.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2Fic7amg.jpg&hash=c41ec1c5df8c9171606022fb9767e5180adbc5cb

Причините за краха
Принципната нестабилност и крехкост на Zeovit системата

Знаете какъв е принципа на действие на Зеовит – ако не знаете накратко : Зеовит системата прави едно основно нещо – държи SPS коралите на границата на гладната смърт. Целта на това е коралите да покажат цвета на собствената си тъкан, който често е много атрактивен – розов, електрикаво зелен, син, жълт и т.н. Самият им скелет е чисто бял, цвета който виждаме се определя от една много тънка мембрана, която го покрива. В тази мембрана най-грубо казано се намират и симбионтните едноклетъчни водорасли, които корала ,,поглъща" но не смила, а ги използва като дойни крави, да му произвеждат храна чрез фотосинтеза. Дотук добре, но проблема е, че тези водорасли също имат цвят и той не е атрактивен – повечето са златисто-кафяви или зеленикаво кафяви. Т.е. колкото повече такива водорасли има корала толкова по-кафяв е той, затова и повечето корали в диво състояние са кафеникави и само най-младите им части незаселени още с водорасли са красиво оцветени. Та така целта на Зеовит е коралите да имат възможно най-малко водорасли, това става като се от водата се премахне храната за водораслите – нитрати и фосфати, премахването  на нитратите става чрез Зеолита – той има уникалната способност да поглъща амоняка и някои други елементи, фосфатите се премахват чрез интензивно мокро скимиране (фосфатите имат свойството да разпенват водата и така се усвояват от скимера – не случайно ги слагат в праховете за пране). Втората стъпка е да се поддържа добра популация от бактерии, която хем усвоява биогените и конкурира водораслите, хем е храна за полипите. Това става като се добавя Zeobak, който представлява култура от различни щамове бактерии.  След това следват един куп препарати които пък служат за подхранване на бактериите, защото те само с нитрати не могат, затова се слага някакъв въглероден източник, най-често на основата на оцетна киселина – ZeoStart, Zeofood и .т.н.  Освен това увеличаваме много светлината – колкото по силна е светлината толкова по-малък брой водорасли са нужни на корала за да му осигуряват храна. И след като сме лишили коралите от водораслите им трябва да се погрижим да не умрат от глад –затова почваме да подхранваме и коралите – тук идват на помощ останалите продукти съдържащи аминокиселини, въглехидрати, протеини и един куп други хранителни елементи, нормално произвеждани от водораслите в корала.
За да ви покажа какво прави Зеовит с коралите ето един специално подбран експеримент за демонстрация:

Вдясно е Acropora от магазина на Дискус в София, снимката е от колегата DISCUSBG, дано няма против да я ползвам, вляво е фраг от същата колония, прекарал около 2 месеца  при мен в условията на Зеовит, само да отбележа, че това не му е пълната промяна.  Виждате, че далеч не всеки корал е красив като си ,,свали дрехите", там е и другата стратегия на KZ да селектират клонове, които са ярки при събличане.



Така целта на цялото това обяснение беше да кажа, че по принцип Зеовит е изкуствена система поддържана целенасочено нестабилна. А аз я поддържах на горния ръб съвсем преднамерено  :-D, това само по себе си не е проблем, но е предпоставка за проблеми.
Оттук един съвет за ентусиастите на Зеовит -или трябва да имате много познания по начина на работа на Зеовит или трябва да си купите всички продукти и да следвате указанията за употребата им съвсем буквално, ама съвсем. Освен това трябва да сте ежедневно до аквариума си и да добавяте ежедневно от различните препарати и да "джуркате" зеолита. Липсата ви от дома за седмица, дори и да сте обяснили на някой колко капки да капе и как да шейква зеолита си е вече сериозна предпоставка за проблеми. Една капка повече Zeobak в продължение на седмица може да доведе до такъв бум на бактерии, че камъните да покафенеят и стените на аквата да станат лигави, да не говорим за ефекта върху обитателите.

Вкарване на умиращи корали

Следващата много важна причина за краха беше целенасочен експеримент, резултата от който беше неочакван до някаква степен. Знаете теорията, която сме дискутирали и тук, че умиращия корал отделя химическо вещество, което се разнася по водата и кара всички останали корали също много бързо да започнат да се избелват.
Така преди месец взех от приятел няколко (може би 10-12?) умиращи корала с цел да се опитам да ги спася. След цялата процедура по изрязването на некротиралата тъкан, обеззаразяването им с ReVive (препоръчвам го, един от най-добрите препарати с естествени съставки) ги вкарах в карантината пак под Зеофит, но в безнадеждно състояние за жалост. Така и към експеримента - реших да тествам теорията за химическия сигнал, нямаше да имам по-добра възможност. Взех един фраг Acropora около 3 см, на който преднамерено бях оставил около 1/3 избелена част и го вкарах в дисплея при включени помпи, след това се присегнах да взема камерата да записвам реакцията, но вече беше късно. За броени секунди (не повече от 2-3) почти всички корали прибраха полипите си, беше изумително, като мексиканска вълна из целия аквариум. Толкова бързо и едновременно не се прибират полипите даже като докоснеш корала с ръка. Първи се скриха Сериатопорите, Поритесите след това почти всички акропори, монтипори, поцилопори и накрая еуфилиите и Фавиите, Фавитесите, Сколимията и някои от монтипорите. Аз почти нямах меки корали, тъй като под зеовит не се развиват никак добре. Дори някои от анемониите реагираха, но различно, някои се свиха други се издължиха необичайно. Рибите (тогава бяха само 4) реагираха също необичайно бяха много превъзбудени , но в никакъв случай стресирани. Най- странно реагира експерименталното фрагче Акропора от Дискус от горната снимка, всъщност то не реагира изобщо, не се прибра, то беше и най-новия корал в системата. Веднага извадих болният фраг, не е стоял повече от 30 секунди вътре. Повечето от коралите в системата така и не си показаха полипите повече. И друг път съм имал побеляващ корал в аквариума, но такъв ефект не съм наблюдавал, вероятно защото процесът е ставал постепенно. Вероятно повечето корали в аквариума щяха да се съвземат, но тогава се случиха другите неща.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Изглежда зле, даже за начинаещ  :-D .
Как успя да се справиш така "успешно" с всичко живо?  И защо се отказваш от СПС коралите?  Общо взето не мога да си представя колко точно трябва да сгрешиш, че да стигнеш до тук. Имал съм проблеми от всякакво естество, правил съм грешки, но кой знае какви загуби не съм имал, та за това питам...  ;-)

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 02.09.2012 20:21
Изглежда зле, даже за начинаещ  :-D .

*ROFL* това е защото съм майстор, майсторите винаги се справят по-добре от начинаещите. Всъщност снимката е малко провокативна, далеч не с всичко успях да се унищожа. Не трябва да сгрешиш много за да стигнеш до такова положение, и точно това ще се опитам да обясня по-нататък. Ще пиша вътре в първия си пост за да се следи по-лесно.
: 02-09-2012, 21:37:50
продължавам тук че дълъг пост се получи

рязко падане на солеността-първи път
както бях писал по-горе истински съмп имам отскоро, преди това дълго бях с малък пластмасов бидон около 20-30 л, който вършеше прекрасна работа, но напоследък забелязах че като се наведа над него ме удря една миризма на гуменки изпрани с Ариел и реших че е крайно време да го сменя с нещо, което няма да ми отделя вредни вещества. Тогава не предполагах че част от миризмата идва от новата сол на KZ. Когато получих новия съмп, реших да го монтирам, хем да и направя смяна на водата и да сложа нов активен въглен заради експеримента с "мексиканската вълна". За съжаление съмпа протекъл слабо, и понеже е в помощното помещение не съм забелязал изобщо. Системата за автоматично доливане си беше свършила работата. Солеността падна драстично. Това беше първият път.

проблем със скимера
няколко дни преди дългат експедиция установих, че скимера напоследък не работи добре и като бръкна във водата ме бие слаб ток- отворих го и установих това:


Ротора се е сцепил и е надрал всичко вътре, нямах никакво време да поръчвам нов и го оставих така - все още работеше, до момента в който токът е спрял и след като е дошъл скимерът не е могъл да тръгне сам - UPS-ът се повреди месец преди това. какво се случва при неработещ скимер в една система, която досега е вървяла ULNS няма да обяснявам.

анемония във Vortech-а
лошото е че тока е спирал няколко пъти тези дни, в едно от по-дългите спирания, една от експерименталните анемонии - много агресивна, много голяма и много подвижна, този вид не се предлагат в аквариумната търговия - веднага се е опитала да намери място, където има течение и си е избрала най-подходящото - Вортека, досещате се какво е станало като е дошъл тока с 20 см анемония. Не забравяйте, че аз в този период не съм си у дома и ще се върна чак след 10 дни, моята прекрасна съпруга е трябвало да се справя със всички тези неща. Всички корали седмица след "мексиканската вълна" са се сдобили с гирлянди от накълцани пипала на супер парлива анемония, и отгоре на всичко няма скимер.

ето тази анемония е влязла в помпата:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2ujsc8z.jpg&hash=481ddc1fdf62d739670fc141c4302e10b34d94c3

рязка промяна на солеността - втора част
един от механичните предфилтри се задръстил много бързо и водата от него е започнала една нощ да пръска извън аквариума - резултатът- 45-50 литра на паркета, автоматичното доливане и този път е проработило безотказно - голямо падане на солеността. За съжаление вече нямало сол и казах на жена ми да сложи от една, която стои от години насам и не ставаше за нищо още като я купих, но вече нямаше какво да се губи.

Общо взето това е ситуацията, която заварих като се прибрах преди няколко дни. Всъщност за моя голяма изненада имаше доста оцелели предвид развоя на събитията. Основно причината за тази катастрофа за мен е самоубийството на анемонията, неработещия скимер и големите промени в солеността и отделно целия друг куп от утежняващи обстоятелства, като експеримента с болния корал, принципната нестабилност на Зеовит системите и т.н. но най-вече това че мен ме нямаше тези двайсетина дни, когато се развиват повечето от тези събития.

Предполагам, че ви звучи невероятно да се случат всчики тези неща на един аквариум, за толкова кратък период от време, но дори от този форум има хора, които бяха свидетели на случването им, или поне бяха свидетели на моментите когато получавах новините по телефона :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Искрени съболезнования. То и аз минах през един тъп крах на системата ми, но не чак колкото при теб.
Просто невероятна поредица.....
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Стоян Михов

Цитат на: kamos - 03.09.2012 07:19
Искрени съболезнования. То и аз минах през един тъп крах на системата ми, но не чак колкото при теб.
Просто невероятна поредица.....
Благодаря Антоне, "само лошите неща в морската акваристика се случват бързо". Този крах в системата не го понесох кой знае колко тежко, моето отношение към морската акваристика е малко по-неемоционално, ако мога така да се изразя, правейки си всички тези експерименти аз съм бил наясно, че това положение е неизбежно. И друг път е имало подобни ситуации и пак ще има, но тук интересното е комбинацията от инциденти.

Реално "грешките", които съм допуснал в тази ситуация не са никак много, и ако мога така да кажа са преднамерени - поставянето на болния корал и отглеждането на анемонии (много добре съм запознат с рисковете). Всички останали причини са непредвидими съвпадения.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Виж ти :-)а дали ще ни покажеш и някоя снимка отпреди срива на системата/ите.

п.с.полезна информация на достъпен език *THUMBS UP*
END!!!

Стоян Михов

Новото начало

Както се казва краят на едно нещо е добра възможност да започне началото на друго. Винаги съм искал в български форум да има тема в която можеш да проследиш как се развива една система от самото й начало, какви техники се използват, какво е оборудването, как е организирано, как точно работи, за съжаление с малки изключения не съм го намерил това в БГ, в повечето случаи колегите изчакват системата да се развие и след това всички да ахнат, като я покажат - това също е хубаво но не е много образователно  ;-).
Не съм и предполагал, че точно аз ще направя нещо подобно, но този рестарт е една добра възможност да покажа процеса стъпка по стъпка, въпреки че няма да е точно започване от нулата, а е по-скоро "топъл рестарт".
Е воаля, това е как изглежда аквариума два дни след като беше изпразнен (обещавам следващите снимки да са с по-добър баланс на бялото :)):

Новата философия на тази система е минималистичен дизайн, с арагонитово дъно, малко живи камъни, разннобразни животни, без превес на SPS, засега без чичо Зеовит. Планът е биологичният филтър да се измести отзад в съмпа, където ще има голям обем сипоракс, като начало ще се започне с около 10 литра. Философията, която ще експериментираме е бразилската естествено с леки изменения - http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1744289&page=23 и естествено ще постигнем по-високи резултати от TOTM август 2012  :-D



Обърнете внимание на камъка със странната форма вляво - той е важен герой в следващи разкази. При мен е от много време и е участник в безброй експерименти и минал през какви ли не системи, основната му характеристика е че е постоянно обрасъл с алги  :-D. Той е от цигански произход - да точно така от с. Румянцево :). Вие си преценете дали да си слагате такива камъни в аквариума, имайте в предвид, че той е при мен години и продължава да е прекрасна градинка за алги. Участието му в биологичната филтрация клони към нула, тъй като е от много плътен почти мраморизиран варовик. Защо тогава  съм толкова глупав и си го държа и дори съм го сложил в новата система? Отговора в следващия епизод.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Предполагам имаш добър спомен, случка с него или просто формата е интересна ?
На мен ми прилича на баба меца с кана с мед  :-).
Стояне, а какво е това растение на камъка от дясно ?
Aу, ау

M_I_T_A_K_A

Странен е камъка наистина. Мангровото дърво за което пита Колето, с цел ли си го сложил в дисплея?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Borko7

Като чета възникват няколко въпроса.

1. Явно се отказваш от идеята за голо дъно. Защо? Колко см. ще е?
2. Защо малко живи камъни а не много?
3. Защо сипоракс точно?
4. И ако може да споделиш от къде намери мангровите дървета. За пико аквариумите пишат, че са по-ефикасни от водорасли в съмпа.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

_Kirilov

С тази тема направо ме остави без думи   *CRAZY*
Zeovit -въпросната система като гледам и чета по форумите нали я имат за най-добрата (не разбирам от солена вода) но тотално ли се отказваш от нея?

Стоян Михов

Здравейте, благодаря за въпросите, радвам се че темата е интересна за някого.
Карам по ред:
Цитат на: Коле99 - 03.09.2012 21:38
Стояне, а какво е това растение на камъка от дясно ?
Цитат на: M_I_T_A_K_A - 03.09.2012 21:44
Мангровото дърво за което пита Колето, с цел ли си го сложил в дисплея?


Да Коле, наистина растенията са мангрови 3 броя. Захванал съм ги за камъка с ластик докато се вкоренят в него, досега бяха плаващи в друга система.
Митак, да разбирам въпроса в смисъл защо не съм ги сложил в съмпа ли? Ами просто, ако ги бях сложил в съмпа, как щяха да разберат всички че имам мангрови  :-D? Пък и аз хич не робувам на догми - защо да ги слагам в съмпа, всички ги слагат там. Шегата настрана, с тези мангрови тествах дали е възможен растежа им в условията на ултра ниски нива на биогени в зеовитска система, затова те не бяха вкоренени в някакъв субсрат, а плаваха във водата с цел да нямат друг източник на храна освен водата, всъщност трябва да имам и снимки оттогава , на първата снимка са както са пристигнали семената с писмо по въздушна поща! : това стана на 2-ри март тази година - по време на големия студ и оцеляха, аз нарочно поръчах 3 броя, че да оцелее поне едно, ама те се оказаха жилави китки. Та значи са при мен точно половин година:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2ni1pht.jpg&hash=60bbe4fd8a859730d21490b6e8f040d28446d6ac      https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F25aq0xj.jpg&hash=78ad8d108e03c2e69d7e06d418083454f3474281

на втората снимка са забодени в стиропор за да плуват. Виждате колко са пораснали за половин година - никак :), само откъм корени. Всъщност това е нормално за мангровите семена, проблема не е в това, че ги гледах в бедна среда. Първите три месеца само пускат корени, листата излизат общо взето на четвъртия месец.
Тук има прекрасно ръководство за отглеждане на мангрови, естествено написано от бат Юли (Julian Sprung), на родния му английски за съжаление (тъй и не го научи българския туй мoмче) http://www.twolittlefishies.com/images/mangrove_manual.pdf
Големият им проблем на мангровите е, че са дървета. Сега разбирате защо си нарязах оригиналния капак на осветлението и оставих дупка с рамка ( на трагичната снимка с празния аквариум се вижда добре), за да могат да растат нагоре (подобна дупка съм предвидил и на тавана)

Цитат на: Borko7 - 03.09.2012 22:01И ако може да споделиш от къде намери мангровите дървета. За пико аквариумите пишат, че са по-ефикасни от водорасли в съмпа.
Намерих в интернет естествено, но дълго търсих къде ли не из Азия и накрая ги намерих като семена в английския ибей! Просто трябва да търсиш на правилното място. Сега гледам, че  вече има много продавачи, ама май не продават семена, не че търсих сериозно. Има ги ги и на много по-близо - Мишо има няколко фиданки, дори по-големи от моите и мисля, че продава.

Цитат на: Borko7 - 03.09.2012 22:01
За пико аквариумите пишат, че са по-ефикасни от водорасли в съмпа.

Да, ако аквариума ти е 20-40 литра може и да има смисъл, като сложиш десетина китки, въпреки че и в това се съмнявам. За да имаш ефективно усвояване на биогени от мангрови, трябва да имаш едно развито растение на всеки 4 литра вода, за аквариум като моя, това значи около 100 растения... В същото време мангровите поглъщат не само биогени, но и много други елементи необходими за животните в аквариума, най-вече магнезия - за да могат да оцеляват в солената вода, тези растения използват сложен биохимичен процес, за който им е необходим магнезия от водата.

При мен мангровите вече са на санаториум - приключиха експериментите с тях и на мен просто ми харесаха и реших да ги поставя тук. Интересни са за наблюдение, на рибите и скаридите им харесват, защото се крият между корените и намират храна, създаде се микрохабитат, който ме забавлява и ще се опитам да го развия, още повече че вече ще има повечко нитрати и фосфати в системата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Успех с новия проект!
Мислех,че като са отрязани стъклата под ъгъл няма да си личи толкова фугата-явно не е така или е заради черния силикон?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

Цитат на: _Kirilov - 04.09.2012 00:11
С тази тема направо ме остави без думи   *CRAZY*
Zeovit -въпросната система като гледам и чета по форумите нали я имат за най-добрата (не разбирам от солена вода) но тотално ли се отказваш от нея?
Не ме разбирай погрешно, Zeovit  е най-добрата система. Не само защото е единствената в класа си. Няма друга система,която толкова детайлно и методично да разглежда развитието на коралите и тяхното благоссъстояние. Но тя е най-изкуствената система - изключително усложнена и много задълбана сама в себе си, ако мога така да се изразя - тя си е един химичен микро свят с десетки химически добавки, които са захванати една за друга. Ако се занимаваш професионално с корали - Зеовит е едно от най-добрите решения, ако искаш да правиш ферма за корали - пак зеовит. Зеовит е за големи системи пълни с SPS-и. Меките корали, дори някой LPS, анемониите (сега разбирате защо държах отровни анемонии в аквариума), повечето безгръбначни бавно умират в условията на много ниско съдържание на биогени и кристалната вода в Зеовит системите. При мен Xenia-та почти умря за четири месеца под Зеовит и ярко осветление, в контролния аквариум, пълен с алги беше като айптазия, не можех да се отърва от нея, само Flame angel-а я оправяше. Euphilia, специално взета за експеримента - може да я видите и сега доо странния камък, за един месец стана тънка като спагети и бледо-розова на цвят, сега след като спрях Зеовита вече почти възвърна формата и цветовете си.
За да прилагаш зеовит трябва да имаш наистина много SPS корали, тогава системата ти идва в равновесие - коралите усвояват всички тези добавки, успяват да продуцират отпадъци и останалите обитатели не се чувстват така зле, в такива системи можеш да гледаш и меки корали и LPS но в бедни на SPS системи и особено с малко живи камъни е безмислено и води до крах в системата.

Голямото количество качествени живи камъни, арагонитовото дъно, множеството SPS и качественото осветление са задължителните елементи за смислено използване на Zeovit.  
Защо камъни и пясък? Защото на бактериите, които се вкарват с Zeobac им трябва качествен субстрат, за който да се хванат и от който да се хранят, да вярно една част се носят из водата, но там количеството им е малко и непрекъснато намалява поради работата на скимера, който непрекъснато ги изхвърля. Ако нямаш достатъчно субстрат, бактериите се чудят къде да се хванат като човек подхлъзнал се в женска баня (в мъжката винаги има къде да се хване  :-D) и се хващат за стъклата на аквариума и всякакви оборудвания, но там не намират подходящ субстрат и храна и бавно умират формирайки лигав налеп.
Това беше и причината в последния вариант на системата да нямам дъно и живи камъни, исках да проследя какъв е процеса.

Дали съм се отказал от Зеовит? Не разбира се, този метод ще продължи да се развива в професионалните среди и аз ще продължавам да го следя, защото ми е интересна посоката в която тръгва, но определено мисля, че отива към професионалните системи. Но част от препаратите, които се създават сега ще намерят приложение при обикновените системи и ще се развият там, това са някой хранителни добавки и аминокиелини, които можеш да си слагаш независимо от това, че не си под Зеовит. Пък и аз винаги мога пак да изпразня аквариума, отнема един ден  :-).

Аз го казах и преди моята цел не е да имам най-хубавия аквариум, и да се стремя да го запазя по всякакъв начин, внимателно подбирайки методите, аз се забавлявам експериментирайки, защото това е най-динамичното хоби. Тук подходите се сменят по-често, отколкото BMW пуска нови модели и е малко по-евтино да тестваш новия подход, отколкото да си купиш новото BMW (добре де може и да не е много голяма разликата, особеноако загубиш 60-70 корала  :-D)

Цитат на: Borko7 - 03.09.2012 22:01
Защо малко живи камъни а не много?
Благодаря за този въпрос, както казват фолк звездитИ, като ги питат по колко пъти на ден ги канят на турне. Не, сериозно въпроса е много смислен. Отговорът е ясен от моя страна - защото знаем, че с много живи камъни, поне 20 обемни процента, нещата стават без проблем. С малко живи камъни или без такива, нещата не стават или стават бавно и трудно. В същото време един от най-сериозните проблеми на кораловите рифове е ваденето на живи камъни, по-голям проблем дори от ваденето на корали и улова на рибки. Другото което малко се споменава за живите камъни, е че те като всяко живо нещо "умират" особено бързо в аквариума. Общо взето след 3-5 години нищо от оригиналния живот по тях не е останало, освен коралин, малко зелени алги, някой друг червеи и най-издържливия щам бактерии. Розовият коралин, на който така се радваме, всъщност убива камъка, запечатвайки го с плътен варовиков слой, непроницаем дори за бактериите.
Новите тенденции в хобито са да се върви към по-отворени като пространство системи, не толкова зависими от живите камъни.

Останаха доста въпроси неотговорени, но скоро пак, благодаря ви за интересните запитвания.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

_Kirilov

Отговорите ти просто са уникални  *thanks
Ще се радвам за напред все така обстойно да ни обясняваш какво се случва с аквата ти , и ни показваш кое как се прави . Искрено се надявам за напред да нямаш такива поредици от нещастни случаи и късметът да е на твоя страна от сега натам :)
Ще следя темата ти с интерес  *DRINK*