• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

Страшна тема - прочетеното в нея до тук( дано скоро не те домързи  :-D) помага не само в солената вода.

geniusloci

Цитат на: Octopus - 02.10.2012 12:33
Абе аз си говоря много често с Вортек, най-вече като съм сам и в разговора винаги са намесени роднините им от женска линия, и те са от онези фирми дето ги обясних по-горе и дето направиха милиони в мътните води от една обикновена помпичка с лагери за по 30 стотинки, дето китайците могат да я направят за 3 лева ( що не я правят е въпроса?).
Бе на вортека не помпата, управлението му е интересно. Макар че и помпата явно не се отдава на китаеца, но все си мисля, че и да смогне с нея, ще има по-съществен проблем - да напише ръководство. И накрая - няма да я пусне за 3 лева, а за 300, понеже мяза на Вортек, при което няма и да се харчи, понеже само ще мяза. Въобще - продуктите с нещо уникално не им се отдават на китайците.

Стоян Михов

Цитат на: bustama - 02.10.2012 17:04
Страшна тема - прочетеното в нея до тук( дано скоро не те домързи  :-D) помага не само в солената вода.
Разликата между соленоводен и сладководен аквариум е наистина малка, повечето принципи и философията са едни и същи. Аз съм напълно убеден, че до 10-20 години, морската акваристика ще се изчисти напълно от излишните  и (излишно скъпите) неща и поддържането на морски аквариум няма да се различава много от поддържането на аквариум с дискуси например и като цена и като познания.

Сега да продължавам със Siporax-a, на разни места се казва (включително и на сайта на Сера), че скоростта на преминаване през сипоракса трябва да е 200-400 литра/ч, за 1-2 литра сипоракс, което нищо не означава за мен, нямам представа дали скоростта е обвързана с обема и как е обвързана, т.е. има ли пряка зависимост. Ако имам 10 литра сипоракс трябва ли да прекарвам през него 4000 л/ч вода тогава? Общо взето се отказах и да питам тъй като няма принцип и никой не може да обясни "защо" точно такова количество вода. (само да отбележа че КЗ Зеовит и те препоръчват преминаването на 400л/ч вода на литър Зеолит :-D, май единия преписва от другия и хвърлят едни цифри... макар че двата материала нямат нищо общо и работят на коренно различни принципи). Така че се отказах да питам, защото явно никой няма да ми каже принципа на сипоракса, пък и да ми кажат нещо то се отнася за сладка вода в условията на канистър - нищо общо с нашия случай.

Разликата е много голяма: в сладководния случай сипоракса се намира в затворено пространство, изсипан без да се подрежда и водата преминава през него (през стените на цилиндърчетата) принудително. В моя случай сипоракса е в отворена кутия, водата минава свободно през него и не се принуждава да минава през стените понеже пръстените са наредени под формата на тръбички и водата си тече свободно през тях. Така че в соленоводния случай обемът на водата която протича през сипоракса според мен не е от голямо значение, стига да е в някакви граници, достатъчни да се осигурява необходимия кислород за бактериите. Големите скорости също са безмислени не бих казал че могат да навредят, но със сигурност не помагат с нищо.

Големият проблем на сипоракса в морски системи е запушването на поричките със нечистотии и началото на безкислордно гниене. Знаете че една от причините морските да нямат такава мощна механична филтрация като сладководните е именно изключително бързите процеси на разлагане, които протичат с много голяма консумация на кислород и превръщането на филтрите в източници на токсини в рамките на броени дни. Така че класическата защита на сипоракса от нечистотиите с няколко механични филъра в сладководните канистри е немислима в морския аквариум. Именно за това трябваше да се измисли начин за подреждане и функциониране, което първо - Да не позволява нечистотиите да се утаяват върху повърхността и второ: Водата да не преминава принудително през стените на пръстенчетата сипоракс и да "набива" нечистотиите в порите. И воаля, Карлиньос Морено измисли тръбичките от пръстени и явно бразилската система работи.

Само да припомня че използвам Siporax Pond който е много по-голям от обикновения и пръстените имат широк отвор, ето снимка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2r6e1lc.jpg&hash=bbe99ef869b52266f37ed09b2e620d7837fc0811
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Оптималната скорост на протичане на водата през "биологичните" филтърни материали е изчислена (по някакъв начин) заради скоростта с която бактериите могат да улавят храната си. Така мисля аз. По темата има доста писано във връзка с т.н. Hamburger Mattenfilter. Примерно тук - http://www.deters-ing.de/Filtertechnik/Mattenfilter.htm  , но има и други места където се коментира въпроса. А че скоростта не трябва да е висока знам дори от собствен опит - имам два аквариума с еднакъв обем, с практически еднакви еърлифтове и еднакъв по площ дунапрен на "хамбургерматен" филтрите, но в единия дунапрена е ситнопорест (около 30PPI), а в другия едропорест (10PPI). Едропорестия работи от 1,5-2 години без да се е налагало да го чистя ( такава е идеята на този филтър), докато ситнопорестия, като поработи 3-4 месеца, се задръства частично и останалата проводима част работи с много висока скорост на протока, което води до напълно компрометиране на биологичната му функция.
Та, мисълта ми беше, че скоростта има значение, но номера с подреждането на тръбичките сипоракс е хитър. Така, на практика се осигурява почти постоянна скорост на водата ПОКРАЙ филтърния субстрат, което пък, според мен имитира процеса на биологична филтрация от живите камъни.
Има ли някакъв директен линк в който е описана оригиналната система на Г-на Мореньо, че моя т.н. рефюджиум се е утепал за една кутийка с 1-2л сипоракс  :-)

PS: Открих го - Carlinhos Moreno - http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/126-tank-of-the-month
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Спор няма, че скоростта на водата има значение за функционирането на филтрите (особено дунапренови или пвц) когато водата преминава през тях. Ключовата дума е през. Дори вероятно има значение и за сипоракса когато водата минава през него, както е в канистрите, но когато минава покрай стените му скоростта вероятно няма толкова голямо значение, без естествено да се минават някакви разумни граници.

Да не забравяме, че при мен водата преминава през 96 тръбички  с отвор 20мм (и между тях), което като разпределим 800 литра/ч се получава, че през всеки отвор на тръбичка преминава по-малко от 8 литра вода на час. Оттук можем да изчислим каква е скоростта на водата при преминаващ обем 8 л/ч през фи 20 мм (който може да изчислява   *mislia*). И това е скоростта на водата, която преминава покрай стените на тръбичките, не през тях. Скоростта на водата в стените на тръбичките е много близко до нула, за разлика от сипоракса който е в канистър, при него скоростта на водата, която преминава през стените на пръстенчетата е равна на скоростта на водата, която преминава през останалата част на филтъра.

Страницата на господина Морено съм я давал по-нагоре, ама ето я пак за всеки случай- той не говори английски и съответно обясненията му не са много добри, защото някой друг му ги превежда, но това не попречи да има аквариума на август 2012 в RC и май и за септември че то вече е октомври а все още не е обявен TOTM  за септември  :-D . клик
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Искаше ми се да ви дам малко ъпдейт по темата със сипоракса но май няма да мога, но за сметка на това мога да кажа, че натъпках в аквариума един куп организми от Черно море, около 200 охлюва Hydrobia, 50 ракообразни Gammarus, доста водорасли Enteromorpha и 50 грама истинска черна смърдяща тиня  :-D, направо си плача за нов рестарт, не знам кога ще ми дойде акъла, но искрено се забавлявам. Тук може би трябва да кажа, че познавам добре разните водни гадини и знам какво правя , но всъщност не е така :) (Все пак вие не опитвайте това и не пускайте непознати организми във вашите аквариуми).

Ако са ми верни тестовете за амоняк е възможно да имам амониеви йони доста над 1 мг/л, което си е като да съм гледал зайци в аквариума, а не риби  :-D и което означава, че новата система сипоракс още не е почнала действа (според мой колега с много изцапана от лабораторна работа бяла престилка няма и да започне), което е доста интересно, тъй като имам и два литра стар едногодишен сипоракс. При всички случаи интересна ситуация се заформя, но мисля че може проблема да е някъде в тестовете.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Някоя и друга снимчица ва дисплея *privet*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Стоян Михов

Цитат на: kamos - 06.10.2012 08:39
Някоя и друга снимчица ва дисплея *privet*
За съжаление скоро няма да мога да покажа дисплея, че съм малко обездвижен (пенсионерски несгоди), но се надявам до седмица-две да мога да стигна до аквариума, но докато съм в болницата ще имам достатъчно време да си напълня темата с ненужни анализи :).


Както и си мислех, ситуацията с високите нива на амоняка в моя аквариум се оказа грешка на теста, при повторното мерене показа под 0,05 мг/л, което малко ме разочарова в интерес на истината (сигурно съм първия човек който е разочарован, че няма амоняк в аквариума  :-D). Тъкмо се бях подготвил да разкажа как сипоракса не е чак толкова ефективен  *JOKINGLY* и да обясня какво се прави когато имате амоняк в аквариума и какво означава това. Но това че нямам не ми пречи да обясня :)

Амоняк и амониеви йони NH+4
Амонякът е сред първите отпадни продукти от животните в аквариума (първият участник в азотния цикъл) и съответно тестовете за амоняк са едни от първите тестове, които ще ви трябват след стартирането на нов аквариум. Както бях казвал и преди, меренето на нитрати, нитрити, фосфати в първите дни след стартирането на аквариума е ненужно упражнение. Първите показатели, които трябва да се мерят са амониевите йони и pH.

Имам амоняк в аквариума, какво означава това?
това означава две неща - или аквариума е нов и биологичната филтрация не е започнала да работи, или ако е в установен вече аквариум явно животните са повече отколкото може да поеме системата или нещо страшно е станало в аквариума, което е убило бактериите (първото е много по-вероятно, бактерии не се убиват така лесно).

Какво е значението на амоняка за живота в аквариума?
Никога не ми е вървяло толкова бавно писането.
Във водата амонякът присъства в две форми - свободна форма амоняк и амониев йон. В свободна форма амонякът(NH3) е отровен за всички организми, дори в малки концентрации. Амониевият йон (NH4+) не е толкова опасен. Двете форми на амоняка се намират в динамично равновесие и съотношението помежду им зависи от pH на водата-  при високо pH (например 8,5) преобладава амоняка, а при сравнително ниско (за морски аквариум напр. 7) pH - амониевия йон. Именно затова меренето на амоняка трябва задължително да е съпроводено с мерене на рН, особено ако откриете показания по-високи от 0,1 мг/л, защото концентрация от 1 мг/л амоняк на литър в аквариум с рН 7 може да не е проблем но същата концентрация амоняк в аквариум с рН 8,5 може да убие много риби за кратко време. тук прилагам една схемичка как зависи токсичността от pH, има я във всеки тест мисля
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

mitio

В такъв случай, по-бързичко да се добереш до аквариума. И в добро здраве.  :-)

Стоян Михов

Цитат на: mitio - 08.10.2012 23:43
В такъв случай, по-бързичко да се добереш до аквариума. И в добро здраве.  :-)
*privet* Благодаря ще се опитам, но този път няма да бягам от болницата :-). Сега виждам че това ти е първото мнение във форума, Добре дошъл, радвам се че се престраши да пишеш и се надявам в най-скоро време да пуснеш собствена тема и да направиш хубав морски аквариум.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

mitio

Цитат на: Octopus - 09.10.2012 14:00
*privet* Благодаря ще се опитам, но този път няма да бягам от болницата :-). Сега виждам че това ти е първото мнение във форума, Добре дошъл, радвам се че се престраши да пишеш и се надявам в най-скоро време да пуснеш собствена тема и да направиш хубав морски аквариум.

ще, ще  :-)

Стоян Михов

Аз да продължа с амоняка - знаете ли че източници на амоняк в аквариума могат да бъдат най различни неща - включително солта, която ползвате и особено ако слагате сода бикарбонат - в България содата се произвежда по метода на Солвей, който включва третиране с амоняк и понякога има остатъчни количества в крайния продукт. Друг източник може да е въздуха - амонякаът е много разтворим във вода. Тук имам един куриозен случай когато преди десетина години по време на полево пробонабиране на води, всички проби които взехме от различни реки показаха високи концентрации на амоняк. Накрая се оказа, че проблема идва от дестилираната вода, с която промивахме стъкларията. Държахме я в бидон в банята на хотела и тя поела амоняк от тоалетната (или някой се е изпишкал погрешка в бидона  :-D).


Пак за алгите

Говорейки за нишковидни водорасли, аз никак не обичам да използвам такива общи наименования много често неправилни. Та затова реших да определя какви точно нишковидни "водорасли имам в моя аквариум - оказаха се основно два рода и няколко вида - Bryopsis plumosa и Derbesia marina основно (всъщност това не са водорасли, а цианобактерии). Правилното определяне на водораслите понякога е важно за да знаете как да третирате, например Bryopsisa не го пасе нищо, защото е токсичен, а Debresia  е отлична храна за танговете примерно. От друга страна Bryopsis  може да бъде почти напълно унищожен чрез високи нива на магнезий.
Знаехте ли че това и това водорасло е едно и също?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F5lnnma.jpg&hash=4e95e7066ad50d27d5054bd14e73c75d7fb97862

на първата снимка вляво е Bryopsis (разклоненото като палмово листо) отдясно  Derbesia, на втората снимка са гаметофитите на Derbesia  и двете снимки са от моя аквариум.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 10.10.2012 08:53
Тук малко се пообърках...би ли уточнил какво имаш впредвид. Бриопсиса и дербесиата не спадат ли към зелените водорасли?
Напълно прав си, все още спадат към  Chlorophyta, подведох се по Салткорнер, обикновено статиите там са прилични , ама този път се оказаха грешни тук ето го и цитата: There's another cyanobacteria that is commonly encountered and its called 'Hair Algae.' Technically its called 'Derbesia.
Аз обикновено проверявам разни нови твърдения, ама този път просто го приех за чиста монета с тези непрекъснати спорове цианобактериите алги ли са или бактерии и реших, че накрая са решили че и зелените алги са цианота. Това беше добра забележка, благодаря, все пак има някой, който чете внимателно.

Както и да е, цианобактерии или зелени водорасли тези гаметофити (зелените сферички) трябва да ги махате от аквариума (те са твърди и лесно се откъсват от субстрата), защото като съзреят те отделят полови клетки във водата които като се оплодят дават начало на нови туфи нишковидни водорасли.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Докато си лежах в болницата днес и гледах как системата бавно ми вкарва в кръвоносната система 1 литър на час химия, ми хрумна какво трябва да направя с двата литра сипоракс, които имам отдавна във съмпа и установих, че свободното им държане там с пасивно преминаваща през тях вода не е много ефективно и ги задръства. И ето какво се получи след като си взех системата и избягах за един час от болницата (бях обещал, че няма да го правя :-[)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F14y4e3s.jpg&hash=e1d212f8a39d06186474a6bd8dc0714d7e625271 
Идеята е са се осигури много бавно преминаване на водата през сипоракса, което да спомогне за по-пълното усвояване на биогените от бактериите, пък и да видим дали няма да се заформи безкислородна среда, което ме съмнява малко.

Обяснение на постановката: състои се от бутилка Ариана 2л (ако доктора чете, не съм я изпил сега -само една чашка), системата ми от болницата и два литра сипоракс, добре заселен със всичко възможно - дори една скарида Alpheus намерих вътре. Бутилката е Ариана, не само защото обичам да пия такава, а защото е кафява и ще пази сипоракса от водораслите. Сипоракса е вкаран вътре през гърлото благодарение на благоверната ми съпруга - много пипкава работа непресъща за стари и болен учен. Това е временна постановка, и за изход на водата ползвах готова капачка с маркуч от бутилката ми за люпене на артемия. Водата влиза от аквариума, който е малко по-високо чрез системата, чиято игла е забита в дъното на бирената бутилка -втората червена стрелка, преминава през сипоракса и изтича през гърлото на бутилката по маркуча и се качва нагоре за да излезе без да изпразва бутилката и да остави сипоракса на сухо - Последната стрелка показва откъде излизат капките вода и падат в съмпа. Водата се стича гравитачно, като я регулирам с колелцето от системата и съм я настроил на 1 литър на час. Да видим какво ще стане. (вече имам по-проста версия на тази схема, но ми трябва нова бутилка *JOKINGLY* и ще я направя при следващото бягство).

Цилиндъра от реактора го ползвам само за поставка на бутилката да не ви заблуждава.

Очаквам че pH ще падне малко, кислорода вероятно и той, нямам търпение да замеря малко показатели, ама по-натътк.

Очаквам също и Ариана да ми пратят камиона *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Много се чудех дали да си задам въпроса ... ама шило в торба стои ли ...
Цитат на: Octopus - 12.10.2012 21:40
Идеята е са се осигури много бавно преминаване на водата през сипоракса, което да спомогне за по-пълното усвояване на биогените от бактериите, пък и да видим дали няма да се заформи безкислородна среда, което ме съмнява малко.
Безкислородната среда не е ли нежелан гост? Това в морска вода няма ли да предизвика образуването на водороден сулфит ... или хидро сулфит беше ... абе да замирише на развалени яйца. Просто вчера гледах как на един експериментален (ветроходен, възстановка на старинен) кораб след като попадна в пълно безветрие много бързо от събралата се вода в трюма се разнесе непоносим мирис на развалени яйца. Казаха че причината е образуването на водороден сулфит (по спомен .. а мойта памет ...) от липсата на кислород в нея.
(това при положение че приемем, че в аквариум не се постига подходяща среда за денитрифициращите бактерии, въпреки лисата на кислород)

По-скорошно оздравяване ти пожелавам преди всичко! А от там и набавянето на още празни бутилки за развитието на експеримента.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!