• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Всъщност има друг колега на форума, който е спец в откриването на важни неща на необичайни места и който ми я даде  *privet*, намерил я е в магазин тип железария. Общо взето  мисля, че се използва като подложка в кухнята за измитите чинии или нещо такова, но може да се използва и мрежата, която се продава за разтъркването на валяците при боядисване, зависи за какво ти трябва.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

По-скоро в домашните потреби, (просто при нас в малкия град то си е един магазин железария и домашни потреби :-P )
Чудесна работа ми свърши за подлагане под камъните.

Стоян Михов

Напоследък съм малко зает и не ми остана време да кажа за първите ефекти от поставянето на сипоракс в съмпа., които бяха очаквани и малко провокирани. Два дни след поставянето му се получи масов цъфтеж на кремъчни водорасли (диатомеи) по дъното и стъклата, за няколко часа всичко стана кяфяво. Това стана защото не измих (нарочно) пръстените и даже събрах стъкления прах (сипоракса е печено стъкло) на дъното на кофата и го пуснах и  него в съмпа, ефекта не закъсня, освободената силициева киселина веднага провокира бума, който обаче за разлика от бумовете на другите водорасли е краткотраен и днес кремъчните както се появиха така и почти изчезнаха. Но вие ако сте решили да използвате сипоракс първо го измийте с осмозна вода, няма смисъл да го киснете , просто да падне силициевия прах.(И пак най вероятно ще имате бум, ама да не ви притеснява)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Привет, страхотна ти е темата Октоподе!
Може ли да споделиш малко повече опит за борбата с водораслите - установил ли си траен успех и с какъв метод?
Аз нещо не мога да се отърва от алгите. Аквариумът ми е на 15 месеца вече... параметрите на водата са стабилни,
скубя ги най-редовно, но ефект засега няма...
Хубавото е поне, че колониите дискозоми, зоантиди и другите корали ги обгръщат полека лека (водораслите), а не се случва обратното...
Нямам никаква риба алгояд в аквариума.
Допускам няколко причини за алгите...
1. неподходящ спектър на осветлението...светя с Т5-ци, имам и 18 едноватови диода;
2. недостатъчно течение - от една седмица течението е с нови помпи и контролер - ще видим дали ще има ефект...ще кажа, ако е така :)
3. аквариумът е с вграден съмп и няма място за рефюджиум с хетоморфа (не знам точно как се пише последната);
Друго не мога да се сетя за момента. Сори ако оспамвам хубавата тема, ама сигурно и други колеги имат алги...не го пожелавам на никой де ...
Поздрави и успех!
Ангел  *DRINK*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 26.09.2012 10:46
Сори ако оспамвам хубавата тема, ама сигурно и други колеги имат алги...не го пожелавам на никой де ...
Поздрави и успех!
Ангел  *DRINK*
Не се притеснявай изобщо, не спамиш никак, добре дошъл в градината на Октопода. Още повече че въпроса, който повдигаш косвено ми се върти от известно време в главата и е крайно време да напиша няколко думи (сигурно ще се получи джъжко де, та имайте търпение  :-)).

Алгите - враг, приятел или неизбежен спътник, кой ги вика и кога си тръгват.

Агите са неизбежен спътник, от тях не можеш да се отървеш и не трябва да предприемат някакви специални мерки против тях, защото повечето от мерките са безмислени и само удължават престоя на алгите в аквариума. Както казах и по-нагоре те са стъпка от процеса на узряване на аквариума (който понякога се нарича цикъл) и тяхната фаза продължава повече или по-малко в зависимост от аквариума. Равновесното състояние на аквариума при правилните условия всички го знаете какво е-  всички сме виждали хубави аквариуми, където алгите не се набиват на очи (не че не съществуват).
При неправилни условия обаче равновесното състояние се установява някъде по-пътя към хубавия аквариум, и то често на фазата на нишковидните водорасли, за съжаление това хич не е рядко явление.

Кои са тези неправилни условия:

Хранене
Една от най-честите причини за неотминаваща зелена фаза е неправилното хранене на рибите и на коралите. За краткото време в което пребивавам във форума много малко хора са споделили как хранят, колко често и с какво. А това е най-важното нещо, което трябва да научи начинаещия морски акварист. Преценката колко да храниш и с какво е най-тънката част в акваристиката, защото трудно може да се обясни, а хората са по-скоро  склонни да прехранват и да не хранят с правилните храни, отколкото обратното.
Водораслите имат нужда от органика да съществуват и то най-вече фосфатите ги интересуват, защото често те са лимитиращият фактор. Основният източник на фосфати, при нормално функциониращ аквариум, е  храната. Няма храна, която да не съдържа фосфати, не е възможно, тъй като фосфорът е вграден в ДНК и други помощни молекули и органични съединения. Така че давайки на рибите храна с органичен произход, тя винаги ще съдържа фосфор, в същото време рибите са в състояние да усвоят (инкорпорират в телата си) само около 15-25% от фосфатите в храната, другите 75-85% отиват във водата с екскрементите, само че с тази особеност, че вече са преработени в по-достъпна за водораслите форма (по-,,къси" молекули).  В нормално функциониращите аквариуми (без химични филтри)фосфорът излиза от системата само по един единствен начин – чрез скимера (фосфатите, особено органичните, имат общото свойство да разпенват водата- на праховете за пране и верото основната им разпенваща съставка са фосфатните съединения). Така общо взето ако пуснете с храната 100 мг фосфати, скимера ще трябва да изкара 80мг дори и рибите да изяждат всичката храна, която пуснете, преценете сами дали скимера ви ще се справи, при условие че различните скимери имат различна способност за отделяне, която е далеч под 100%. Така при прехранване или при прекалено много риби скимера не може да се справи с фосфатите, те се натрупват и алгите започват атаката.

Така опираме до две много важни преценки, които аквариста трябва да направи:

Прехранвам ли?
Това е въпрос, за който дори няма еднакво възприятие сред различните акваристи. Според едни прехранване е да слагаш повече храна, отколкото рибите могат да изядат веднага, т.е. да оставят храната да падне неизядена на дъното. Ужас – и това правило продължава да се проповядва. Да не говорим че, доста акваристи не гледат как хранят рибите, просто им дават една лъжичка храна, защото са преценили че толкова им е "достатъчно". Това е свръх прехранване.

За други прехранване е когато храниш рибите докато не оставят нищо да падне на дъното, но издуват коремите като бременна циганка. Това също е прехранване,  което трябва да се избягва, (за другото първото, когато остава неизядена храна изобщо не говоря – то е пълно безумие!)

Рибите в аквариума изразходват несравнимо по-малко енергия за да си намират храна, отколкото събратята им в океана, но апетита им си е заложен генетично и е същият, както на дивите им другари. Т.е. независимо дали рибата е изразходила примерно 1000 джаула през деня енергия за да си търси храна или 10 джаула плувайки бавно из аквариума, тя има апетита да изяде храна за 1000 джаула за да ги компенсира,  защото така й е заложено от милиони години. Понеже рибите имат много по-бавен метаболизъм и ограничена способност да складират мазнини, единственият начин да не усвоят всичката храна, която са погълнали е да не я обработват напълно, т.е. я изакват неусвоена. Така храниш рибите си докато имат апетит да ядат и си доволен, обаче всъщност рибите ти са прехранени, защото изхвърлят около 70 % от храната неусвоена (много често хората се забавляват като гледат как рибките им почват да акат още докато ядат, неосъзнавайки че прехранват).

Но тогава как да разбера кога да спра да храня? Сложен въпрос, отговорът на който се научава бавно и за всеки вид е различен. Философията е следната: Започваш да храниш с малко храна далеч преди рибите да спрат да ядат и наблюдаваш общото им състояние. Общо взето ако не храниш достатъчно, в рамките на една седмица рибките започват бавно да слабеят. Първо им хлътват коремчетата, ако се забележи нещо подобно се започва бавно да се увеличава дозата, докато не се достигне до разумното количество, в което рибките са жизнени и доволни и в същото време не са прехранени, т.е храниш така че да останат малко гладни и да имат енергията да обикалят из аквариума и да си търсят активно храна, а не лениво да легнат на една страна до камъка като селския нерез.

Понякога е нужно много изобретателност когато рибите в аквариума са много и ядат еднаква храна, как да направиш така че най-лакомата да не се прехранва, а по-плахите да не умрат от глад, тук вече е умение на аквариста което не може да се обясни.

Ако сме подходили правилно с рибите и не прехранваме, но продължявме да имаме проблеми с фосфатите идва следващия въпрос:

Твърде много ли са ми рибите?

Както казахме, дори и да храниш рибите абсолютно правилно, те усвояват само 15-25% от фосфатите, всичко друго отива във водата, т.е. ако рибите са много, дори и правилно хранени, има голяма вероятност да има проблем с алгите. Тук обаче няма правило, аквариста сам преценя количеството рибки, което може да поеме морският му аквариум. Много зависи от няколко неща – основно от количеството живи камъни и капацитета на скимера, като колкото по-мощен ти е скимера и колкото повече живи камъни имаш, толкова повече риби ще може да приюти аквариума без фосфатно-водораслов проблем (не говоря за комфорт и пространствени дрязги между рибите ).

Егаси сума ти нещо написах и накрая го загубих (нещо много често ми се случва напоследък, а шефе  :-D?) ще трябва да си правя бекъпи. Ами добре продължавам наново само че в отделен отговор.

: 26-09-2012, 21:42:01


С какво да храня за да вкарвам по-малко фосфати?
Всички видове храни вкарват фосфати, вярно някои по-малко от другите. Сухите храни имат средно два-три пъти по-малко фосфати от замразените, говоря за сухите специализирани храни за морски рибки. В България доста хора хранят със суха храна за сладководни( напр. дискуси), морските храни, нито са безумно скъпи, нито се намират трудно – например Formula One или Formula Two на Ocean Nutrition  е една хубава и много използвана храна на запад.
Замразената храна замърсява аквариума с фосфати не само защото съдържа повече фосфати, но основно защото голяма част от нея остава неусвоена в аквариума при неправилно хранене.

Как да храня и какъв режим да правя?
С колкото и от спецовете на запад да съм си кореспондирал, все накрая изскача една схема на хранене, която ползвам и аз. Най-добре е да се храни основно със суха храна през седмицата и един или максимум два пъти със замразена или жива храна (говоря за рибите).

Храненето със замразена храна има своите особености. Няма смисъл да се изкисва замразената храна (например артемия) в осмозна вода за да се премахнат фосфатите, както казахме те са инкорпорирани във ДНК и други подобни молекули, няма как да ги ,,измиеш" оттам.  Обаче има смисъл да се промие замразената храна след като се размрази през сито и да се оставят само едрите части, които рибите ще изядат, защото ако просто се размрази храната и излее в аквариума всичко, то повече от 60% от органичните частци няма да бъдат изядени от рибите, а просто бавно ще започнат да се разграждат образувайки перфектна среда за алги. Аз затова предпочитам по-едра и качествено замразена храна – примерно мизиди (т.нар мисис по български - ще ме скъсат с преводи *ROFL*) защото са по-едри и често са цели и се промиват лесно (артемията много често е на каша като я размразиш) .
Това да хвърлиш в аквариума кубчето с артемията, както е замръзнало от фризера е пълно безумие, но и това съм виждал да го правят и то неслучайни хора.
Когато храним със замразена или жива храна циркулационната помпа трябва да е спряна, а "духалките " трябва да са на режим хранене или също спрени.

Доста се отплеснах с алгите и храненето, но обещавам утре да съм по-стегнат и да отговоря за твоя конкретен случай
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

lafagada

Чета с интерес темата не са много темите които дават качествена информация евала колега

Peza

Цитат на: Octopus - 26.09.2012 23:56
Водораслите имат нужда от органика да съществуват и то най-вече фосфатите ги интересуват, защото често те са лимитиращият фактор.
Като стана въпрос за алги и фосфати.
Нещо което наскоро прочетох и ми се запечата в съзнанието бе на тази тема. Основното което се твърдеше е, че нивата на фосфатите в аквариума никога не могат да се определят точно, не и от любители които не носят бяла престилка и не разполагат в лаборатория на която да завидят и в БАН (например). Според автора аквариумните тестове са безсмислени, защото фосфатите във водата в голяма част са под формата на съединения които тестовете не отчитат и за определянето на точното ниво е нужно те да бъдат разградени и преобразувани посредством дота силни киселини и сложни химични процеси, така че дори и специализирана апаратура да ги "улови". Така накратко ми се запечата, че дори да се отчита фосфати 0 те съвсем спокойно може да са в нива провокиращи растеж на алгите (до колкото подразбирам, ще рече че формата под която са е усвоима за тях).
Та така, интересно ми е дали имаш наблюдения/мнение/коментар и по този въпрос.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Цитат на: lafagada - 27.09.2012 11:28
Чета с интерес темата не са много темите които дават качествена информация евала колега
Благодаря, надявам се да ти е полезна.

Цитат на: tonino - 27.09.2012 11:35
Според мен името "мисис" си е много точно.В опаковките на т.нар. замразена храна "Мисис" има замразена скарида - Mysis sp. -от тук и името на продукта и съответно превода на български.
Стига де Тони, скаридките от род Mysis се срещат и в България, ти знаеш, и съответно имат българско наименование и то е мизиди. Правилното транскрибиране на латинското име на български е Мизис. (Мисис е госпожа от Англия   ;-)). Това се подробности, и всеки търговец може да си слага каквото търговско име си иска, но това пък не ми пречи аз пък много да се забавлявам всеки път, като си купувам "мисис-госпожа" за жълти стотинки и да си храня рибките с малки госпожи. *ROFL*

Цитат на: Peza - 27.09.2012 12:28
Като стана въпрос за алги и фосфати.
Нещо което наскоро прочетох и ми се запечата в съзнанието бе на тази тема. Основното което се твърдеше е, че нивата на фосфатите в аквариума никога не могат да се определят точно, не и от любители които не носят бяла престилка и не разполагат в лаборатория на която да завидят и в БАН (например). Според автора аквариумните тестове са безсмислени, защото фосфатите във водата в голяма част са под формата на съединения които тестовете не отчитат и за определянето на точното ниво е нужно те да бъдат разградени и преобразувани посредством дота силни киселини и сложни химични процеси, така че дори и специализирана апаратура да ги "улови". Така накратко ми се запечата, че дори да се отчита фосфати 0 те съвсем спокойно може да са в нива провокиращи растеж на алгите (до колкото подразбирам, ще рече че формата под която са е усвоима за тях).
Та така, интересно ми е дали имаш наблюдения/мнение/коментар и по този въпрос.

Така е и не е съвсем така. Фосфатите в аквариума могат да се измерят и не е трудно. Това което вероятно се е имало в предвид и е вярно е че фосфора не може да се измери точно без спектрален анализ и за което има нужда от разграждане с киселини и т.н. Фосфорът се намира в аквариумната вода като ортофосфат йон РО4 не мога да го изпиша тук правилно, както и да е. Този йон е резултат от разграждането на молекулите, които съдържат фосфор - аденозин трифосфат (АТФ), ДНК, РНК основно. Фосфорът също като азота има цикъл, за който много малко се говори в акваристиката. Та ортофосфатите са крайния продукт от разграждането на органиката в аквариума също както нитратите NO3. Аквариумните тестове мерят ортофосфатите, защото това е което алгите усвояват - ортофосфати, а не общия фосфор в смисъл алгите не ядат директно молекулата ДНК, те чакат бактериите да разградят до РО4.
Така че измервайки фосфатите в аквариума ти отчиташ това, което в момента е готово за поглъщане от алгите, но не и това което седи по дъното като ексременти и т.н. и което в последствие ще се разложи и ще отдели фосфати. Така че е правилно да се каже че аквариумните тестове показват моментното състояние на фосфатите достъпни за консумация за алгите, но не и количеството на общия фосфор в системата.
А колко са точни е отделен въпрос, но аз бих казал че са предостатъчно точни, предвид за какви цели се използват.
Тук е и ролята на скимера - той отпенва големи органични молекули или парчета от тях, т.е. неговата функция е протеините, днк и т.н. да не стигнат до стадия да се разградят до ортофосфати и нитрати, а да бъдат изкарани преди това. Скимера не може да изкарва фосфатните и нитратните йони, той изкарва източниците им.
Абе не знам дали обясних ясно ама ако има нещо питайте.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Много добре си обясняваш даже, аз не смея да пиша нещо, за да не те секна дето се вика!!! Продължавай с обясненията, моля!   *THUMBS UP*
Накара ме да преосмисля доста неща около моя аквариум, да знаеш :)
Темата се превръща в доста значима за всеки, който има или мисли да има морски аквариум...да вземете да я "закачите" а ;)
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 27.09.2012 19:44
Много добре си обясняваш даже, аз не смея да пиша нещо, за да не те секна дето се вика!!! Продължавай с обясненията, моля!   *THUMBS UP*
Накара ме да преосмисля доста неща около моя аквариум, да знаеш :)
Темата се превръща в доста значима за всеки, който има или мисли да има морски аквариум...да вземете да я "закачите" а ;)

Благодаря, дано да има полза от цялото писане.
Продължаваме

Не прехранвам, рибите ми са малко, нямам никакви фосфати във водата и пак имам алги?

Звучи нелогично на фона на обясненията тук, но е напълно възможно и също се случва често. Причините са най-разнообразни, но да започнем с най-често срещаната. Както казахме по-горе фосфорът се среща в аквариума като разтворен ортофосфатен йон, но и като част от големите молекули ,,произведени" и изхвърлени от рибите. Какво става с тези ,,акота" ?- ако има добър скимер голяма част от тях се изнасят със пяната, но проблема е, че те трябва да стигнат до скимера. Морските аквариуми са с преливници, разположени на повърхността ( за това си има причина, но за нея по –нататък) и те черпят само повърхностна вода и вкарват нея в скимера, т.е. вероятността тежкото ,,ако" да се вдигне и да изплува на повърхността (само в човешкия свят се случва) и да отиде в скимера е нищожна (повечето рибни фекалии падат на дъното). Именно това е причината в морските аквариуми да се ползват изключително мощни помпи за течение – те трябва така да движат водните слоеве, че да остава минимална възможност нечистотиите да паднат на дъното и да се задържат там, разлагайки се, те трябва да са така разположени че да осигуряват бързото движение на водата която да увлича органиката и да я запраща към скимера чрез потока създаден от циркулационната помпа.

Обаче ако помпите за течение са твърде слаби или не са насочени както трябва или имат много камъни пред тях, какво се получава? Върху камъните и по-рядко дъното се създават участъци с по-бавно течение (мъртви зони), в които започва бавно да се натрупва органика, в това време скимера работи яко обира всички плуващи нечистотии и разтворените фосфати в аквариума са нула. Какво става обаче в местата върху камъните където няма течение - нечистотиите се отлагат и започват бавно да се разлагат отделяйки фосфати, тези фосфати са малко и не могат да повлияят дотолкова, че да бъдат измерени, и във водата си стоят уж нула. Обаче те са достатъчни за да предизвикат развитието на малка туфичка алги, веднъж развила се тази туфичка започва да си се развива като в саксийка – бавното разлагане на нечистотиите я тори и малкото отделени фосфати се усвояват веднага от алгите, далеч преди да достигнат до водата в аквариума. Така във водата няма фосфати, а алгите процъфтяват, на все повече места се появяват ,,саксийки" с водорасли.

Как да разбера дали течението е достатъчно силно и дали имам мъртви зони?
Какви обеми трябва да въртят помпите в аквариума много често е цитирано и тук няма да го обяснявам, но трябва да се има предвид че за всеки аквариум е различно. Най- трудно реализируемото нещо е правилна циркулация в малък кубичен аквариум с много камъни (нещо като твоя Ангеле). Най-лесно се осигурява въртенето на водата в дълъг (поне 1,20 метра) тесен аквариум без пясъчно дъно и с малко камъни, там почти никога няма проблеми с утайките (ама има проблем с други работи).
Как да установя дали имам проблем с циркулацията, тъй като нечистотиите не винаги се забелязват с просто око? Аз веднъж бях казал мисля в темата на abaro, че като искам да проверя  дали ми е достатъчна циркулацията, насочвам струя вода към повърхността на най-закътания камък, ако се вдигне гъста мътилка –значи Хюстън имаме проблем.

Много често бум на алгите в установен аквариум се получава, когато го оставим на някой друг да го храни за по-дълго време - връщаме се се и установяваме че прилича на балканска ливада през май месец. Ето това е ситуация която много трудно се овладява и последиците може да траят много месеци - защото въпреки че се спре прехранването и се стабилизират показателите алгите често остават,защото веднъж загнездили се те си създават свой микрохабитат (саксийка) и трудно нещо може да ги махне оттам. Защото нишковидните алги имат и друга способност - те са като ватата, която слагаме във филтъра механично да чисти водата - т.е. те улавят пасивно нечистотиите носещи се из водата и ги "струпват" в саксийката си, така саксийката се пълни с тор и водораслите заселват нови хоризонти.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 27.09.2012 21:59
Полза винаги има, но доста народ ги мързи да чете.
Хубаво че мен не ме мързи да пиша (все още) :-D
В почивката между разтягането на солените локуми - ето как изглежда Siporax'а в съмпа (снимката е черно бяла, за да се вижда обяснението):


Със сините стрелки е движението на водата. Да отбележа само че кошничката влиза плътно в съмпа, няма разстояние между стените й и стените на съмпа, така водата преминава само през сипоракса, обърнете внимание че кошничката е поставена под ъгъл (червената прекъсната линия), така че задният й ръб да докосва повърхността на водата (жълтата стрелка). По този начин съм сигурен че всичката вода преминава през "тръбичките" от сипоракс.

За да приключа засега с предългата тирада за алгите и фосфатите, която вече ви омръзна вече сигурно, отварям последната глава:

Заключение за алгите в рифа
Само да кажа че в обясненията дотук в по-голямата част съм визирал нишковидните зелени водорасли, тъй като те са най-забележимите инай-трудните за овладяване.

За да нямата проблеми с тях, най важното условие е да поддържате стабилни показатели в аквариума, температура, соленост, осветление, химични показатели. Ключовата дума е стабилни, ако сте обърнали внимание от водораслите страдат основно малките аквариуми, аквариуми с обем над 500 литра рядко имат проблем с алгите, именно поради обема си. Поради многото литри не е възможно да има резки промени, нито солеността може да падне рязко, нито температурата. Докато в малкия аквариум изпарението на 1 литър вода променя рязко солеността, температурата може да падне с 4-5 градуса за едно денонощие  - все предпоставки веднага да се получи бум на водораслите. Лошото при водораслите е че като се загнездят веднъж трудно се премахват, а има камъни които просто са магнит за водораслите ислед това не можете да ги отървете от тях. Аз мисля че го бях споменал вече, че онзи камък, мечката съм го оставял да обрасне плътно и съм го поставял в условията на зеовит и нулеви нива на биогени, толкова ниски, че коралите почнаха да измират, но това никак не се отрази на алгите по него, вярно станаха малко по-кафеникави и изтъняха, но не умряха 5 месеца. След като изстъргах едно петно от тях, те не се появиха повече, но старите останаха.
Може да премахнете водораслите по няколко начина - чрез някой алгоядни риби, и безгръбначни - охлювите не помагат много - те ядат основно кремъчни водорасли, някои от танговете (зебразомите) и морските кучки са добри в това отношение и морските таралежи също. Ако нямате такива помощници може да оскубете и почистите камъните със силна струя вода (може и водоструйка, но така ще върнете камъните в "първи клас"), другият вариант в който не убивате всичко живо по тях е да ги поставите на абсолютно тъмно, но при много силно течение на водата. Аз така правя имам аквариум със собствена мощна филтрация и слабо синьо осветление да следя процеса. Там обработвам камъните които са били обрасли с някакъв вид алги по време на разни експерименти, камъните се изчистват за различно време, но при този начин изчезват всички алги, включително коралина, но бактериите и безгръбначните се запазват.
Има камъни обаче които нищо не им помага, след почистването дори със белина, до няколко месеца те пак си обрастват по неясни причини - фосфати, желязо (нещо друго неоткрито още) такива камъни по-добре да ги прежалите и да си оформите алпинеума в двора освен ако не ви харесва водораслова топка в аквариума, съвсем не се шегувам - има хора които има харесват водораслите аз също съм имал случаи когато си заразявам камъни с алги и си ги слагам в аквариума за храна на разните гадинки (ще се учудите колко животинки се хранят основно с водорасли в кораловите рифове). Не е вярно че в рифовете няма водорасли, даже напротив има и то много, и повече от 30 % от рибите в кораловите рифове се хранят не с друго, а с водорасли :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Доста изчерпателно  и на прост за занимаващите се с морска акваристика (и не само) език
*thanks
Очакваме продължение... ако не можеш да си измислиш тема...само кажи - мога да ти дам няколко жокера веднага!!!
Удоволствие е да чета тук написаното! А и не съм само аз!
Поздрави! Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Стоян Михов

Цитат на: angelchosh - 01.10.2012 22:25
Доста изчерпателно  и на прост за занимаващите се с морска акваристика (и не само) език
*thanks
Очакваме продължение... ако не можеш да си измислиш тема...само кажи - мога да ти дам няколко жокера веднага!!!
Удоволствие е да чета тук написаното! А и не съм само аз!
Поздрави! Ангел
Благодаря  *privet*
Една характерна особеност на етапа на развитието морската акваристика в момента ( по света, не само в БГ) е че тя е на етапа на черната кутия. Все още при случаи на проблеми и въпроси се отговаря с готови решения и догми - напр. дебита на подкачващата помпа в аквариума трябва да е 3 до 5 обема на аквариума. Защо? Ами, защото хората експериментирали и така било най хубаво :). Имам фосфати, какво да правя? слагаш GFO  и си огън! - никой не казва, чакай малко, първо разбери защо имаш фосфати?
Много такива случаи има. Аз мисля че този етап е крайно време да се прескочи. Това състояние често се поддържа на това ниво, аз мисля че несъзнателно, но има големи акули в момента, които правят големи пари (заради тази неинформираност на потребителите) от скимери, зеолити, биопелети, помпи, всякави подобрители на водата и добавки за корали, в повечето случаи купувате едно шишенце с някава течност, което "подсилва цвета на коралите" и трябва да слагате по 2 капки на 100л вода и това е цялото указание. Какво има в шишенцето, как аджаба им подобрява цвета на пустите корали - търговска тайна? много умел търговски подход, който устройва търговците, но спира развитието на хобито нататъка. Така средния акварист няма възможност да направи информиран избор и е принуден да пита във форума за възможни решения, където му се отговаря на конкретния въпрос едносрично с марки, фирми и капки и т.н. И често му се отговаря с решения които може изобщо да не работят в неговия 100 литров аквариум, защото този който ги е тествал има двутонна система със съвсем различен биологичен статус.
Аз съм убеден, че ако човек се запознае с основните принципи и процеси в аквариума, които съвсем не са много и не са толкова чак толкова сложни, ще може сам да си измисля решения и да преценява кои от съществуващите такива решения "работят" в точно неговия аквариум. Трябва да е наясно с "философията на неговия морски аквариум":) Затова мисля че малкото повече отделено от мен време за обяснение и писане ще е по-полезно, отколкото ако просто отговоря с едно изречение - напр. смени си духалките с вортек :) щот са по-готини.


Между другото ей така за разведряване (за любителите на световната конспирация), хората на запад, които наистина разбират ( и пишат по форумите) и са изкарали морската акваристика на някакво по-високо ниво хич не са много, и напоследък започнаха да изчезват - един от най-"полезните" автори д-р Ранди Холмс Фарли, сигурен съм че повече от вас са му чели химичните статии ето тук някои от тях http://www.reeffrontiers.com/forums/f162/randy-holmes-farley-articles-26533/ Та той последните години изчезна след като много години даваше правилните обяснения на химичните процеси в морския аквариум, обаче преди 3-4 години спря да пише (започнал работа в голяма химическа компания  :-)) Едва тази година пусна една статия. Само да обърна внимание че Ранди Холмс е химик, нещата които пише са прекрасни, но понякога той не взима предвид че в аквариума нещата имат и биологична страна, а не са просто химична смес.
Друг един познат ви предполагам автор д-р Ерик Борнеман (чиито книги за коралите коментираме дори ние тук http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/koi-kakvo-chete-28205/msg363400/#msg363400 ) също изчезна миналата година и сега сигурно е в затвора (арестуваха го за това че плувал в басейна на съседите, някой го видял и звъннал!!! Те това е Америка, при нас ако откраднеш басейна на комшията чрез багер, въртолет и влакова композиция никой от съседите няма да е видял нищо )
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Gorgonas

Цитат на: Octopus - 02.10.2012 10:06
напр. смени си духалките с вортек :) щот са по-готини.
:-D Дано си говорил с Вортек за комисионна  *DRINK*

Апропо, да те попитам за експеримента ти със Сипоракса. Каква вода минава през филтъра от Сипоракс, преди скимера, след скимера или само от скимера.
И колко вода минава 100% от циркулацията на системата или определено количество, и както ти каза, и "защо" е по важното да се попита :)))) поздрави  *privet*

Стоян Михов

Цитат на: Gorgonas - 02.10.2012 11:08
 :-D Дано си говорил с Вортек за комисионна  *DRINK*
Абе аз си говоря много често с Вортек, най-вече като съм сам и в разговора винаги са намесени роднините им от женска линия, и те са от онези фирми дето ги обясних по-горе и дето направиха милиони в мътните води от една обикновена помпичка с лагери за по 30 стотинки, дето китайците могат да я направят за 3 лева ( що не я правят е въпроса?).
Цитат на: Gorgonas - 02.10.2012 11:08
Апропо, да те попитам за експеримента ти със Сипоракса. Каква вода минава през филтъра от Сипоракс, преди скимера, след скимера или само от скимера.
И колко вода минава 100% от циркулацията на системата или определено количество, и както ти каза, и "защо" е по важното да се попита :)))) поздрави  *privet*

Добър въпрос, скоро ще сложа снимка на съмпа, само имам да довърша някои неща по него и ще стане по-ясно.
Сипоракса е поставен след скимера, кошницата е поставена плътно, така че цялото количество вода минава през него, което в случая (реално измерено) е 800-900л/ч и вероятно е силно. Защо е добър въпрос тук, Siporax  е почти неизвестен продукт в САЩ и съответно малко може да се намери в Reef Central за него, а инфото за продукта като цяло за морската акваристика е малко. Да отбележа, че освен с Вортек нямам нищо общо и със Сера (ако излезе снимката на която пия кафе с д-р Бодо Шнел, да знаете че е монтирана, аз кафе не пия  *ROFL*). Значи тук пак попадаме с някаква черна кутия - сера ти продават някакъв канистър и ти казват, че най добри резултати стават като сложиш вътре примерно 1 литър сипоракс и толкова. На всички останали въпроси ти отговаря с квадратни метри площ за заселване и факта, че сипорах се използва за експерименти в космоса. :-) продължаваме по-надолу
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg