• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

Не съм пробвал 4-ката, но при 10ES шум има само, ако ориентацията не е съвсем правилна. Но така де, не съм я ползвал с години, бог знае след време дали няма да ручи повече :)

Ти опитваш пак да докажеш, че не те бива с техниката ли?  *CRAZY* :-D

(за всеки случая да поясня, че се шегувам, ти сам го каза някъде)

Стоян Михов

Цитат на: geniusloci - 18.09.2012 10:54
Не съм пробвал 4-ката, но при 10ES шум има само, ако ориентацията не е съвсем правилна. Но така де, не съм я ползвал с години, бог знае след време дали няма да ручи повече :)

Ти опитваш пак да докажеш, че не те бива с техниката ли?  *CRAZY* :-D

(за всеки случая да поясня, че се шегувам, ти сам го каза някъде)

Това че не ме бива с техниката изобщо не трябва да го доказвам, то се вижда от самолет и освен това съм карък  :-D. Разликата между 40 ката , 10 и 60  е огромна, за съжаление най-масовия модел на Вортек (40-ката) е с най-големи проблеми, направо им се чудя защо не го пооправят малко по примера на 60-ката например. Но както и да е.

През последните дни гледайки как се съживиха повечето животинки в аквариума все повече се убеждавам, че трябва да е имало и друга причина за крашването на системата и все повече си мисля, че голяма роля е изиграла отечката в аквариума от старата помпа на скимера. Напоследък прочетох доста неща из интернет и симптомите са доста сходни, за съжаление не измерих отечката докато старата помпа беше в аквариума, но реших сега да го направя с новата помпа и при условие че не усещам нищо като бръкна в аквариума. Отчете 11 волта! при условие че не бях заземил добре (как се измерва и още за фазата във водата тук http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/otchitane-na-faza-vav-vodata!/
още една тема как се мери фаза във водата с катинки http://www.reefaddicts.com/content.php/45-How-to-Test-for-Stray-Electricity
Мога да си представя какво е било с предната помпа при условие, че го усещах много силно.
Интересно е че дори вортека влияеше при измерването с около 3 волта! (неговият двигател е извън водата все пак, но тук индукцията оказва голямо влияние също) най-малко влияние имаха подкачващата помпа Sicce  и новата помпа на скимера (най-мощните), с най-голямо влияние бяха малкия  Eheim на скимера и Вортека!!! Мисля, че ще потопя отново старата помпа и експериментите започват.

повече четене тук http://saltaquarium.about.com/od/aquariummaintenancecare/a/aastrayvoltage.htm - и на още много места, ключова дума за търсене на английски Curing Stray.
Voltage

Жоро Terahz ти нали беше тествал твоя аквариум за този проблем, какви стойности отчете?  
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Темата за фазата във водата си я спомням, шото заради нея правих лабораторни упражнения посред нощ. Потенциалите които се измерват с мултицет, особено електронен, не показват че има опасни напрежения в аквариума. При мен в момента, ако съм бръкнал в аквариума и си допра ръката до корпуса на осветителното ми тяло, което е от неръждаема ламарина, буквално ме "пере" тока. Но по въпроса за индуктирането на напрежения в корпусите и рефлекторите на Т5 лампите съм писал преди време в друга тема и това също не са напрежения които могат да бъдат усетени от обитателите, според мен.

PS: Тъй като се намесих в темата, се почувствах длъжен да направя поредното лабораторно упражнение. Между заземителната клема на контакта (на практика "нулата" ) и водата в аквариума, уреда отчете 82V променливо. Като пипна с ръка сондата, която е във водата ( на практика "леко" заземявам водата) отчита 71V. Това е следствие на разни индукции от помпите според мен и в тези случаи не е важно напрежението а тока който може да протече. Тока ще го измеря утре, че тъщата ни е на гости и спи при аквариума. А като се разхождам с уреда и бъркам из контакта, може да си помисли че и готвя атентат.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Точно твоята намеса очаквах понеже видях че си писал смислени неща в темата, не споря че потенциал има във всеки аквариум, но според мен количеството има значение, като съдя по симптомите в моя аквариум и по темите из световните форуми, пък мисля и че на Жоро проблемът му може би е бил фазата и от външния нагревател.
А лампите и рефлекторите как контактуват с водата, че да предават електричество в аквариума? (нищо не разбирам от тоци)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Утре (т.е. днес) ще измеря пак и при включено осветление и ще изключвам последователно всичките четири помпи които са потопени и работят в системата. Ще видя коя от помпите колко потенциал добавя.
Другото което ми идва наум сега е, че макар че тези потенциали не са опасни за човека и за обитателите при нормална експлоатация, ВЕРОЯТНО при бъркане с голи ръце в аквариума протичат някакви тоци (между земята, човека и водата), които ВЕРОЯТНО никак не са приятни на обитателите. Както е възможно и да протичат някакви (макар и малки) тоци между различните помпи, които индуцират напрежения във водата.
Това става интересна тема за експерименти, макар че не знам какво и как точно може да се мери.

PS: Ако установя и че като си замине тъщата след няколко дни, примерно бриареума се отваря по-рано и се затваря по-късно, направо се отказвам от морската акваристика. На чак толкова много условности няма да издържа   :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

geniusloci

Между другото, дори не си спомням къде го четох, но ми беше останало в главата и при последното ходене до баумакс купих кабел - с местенето на аквариума най-близката точка за заземяване е... парното (съседите нали все обясняват, че не го ползват), но съм решил, че ще "заземя" аквариума. Твърде много неща на 220V влизат вътре. Само трябва да измисля нещо, което да се закачи лесно и да не корозира във водата, за да не слагам медния кабел директно във водата. Дали ще помогне по какъвто и да е начин - не зная, четох за хора, които препоръчват да се прави, и още тогава си бях наумил да го направя. Ще измеря преди това дали има нещо между кабела и аквариума, въпреки, че при мен всички чарколя са нови и надали.

ЦитатТока ще го измеря утре, че тъщата ни е на гости и спи при аквариума.
Не се сдържах - какъв по-добър момент да си поиграеш с тоци, освен, когато тъщата е наоколо?  :-D

miTko

Щом има толкова неща на 220V, изпитаните мерки няма ли да свършат работа - разделителен траф или ДТП?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Заземяването всъщност не помага никак на това рибите (и особено твърдите корали) да се чувстват по-добре, даже обратното, порови в нета има много статии за това (нали се сещаш за обяснението как гаргата седи на жицата на 10000 волта далекопровод и в се кефи, но в  момента в който с единия крак стъпи на железния стълб, а с другия на жицата - образно казано и става на пушек). Единственият смисъл в заземяването е за теб - като бъркаш във водата да не те удря ток. Ако все пак си решил да го правиш, купи си титанова спица за велосипед и тя да ти е "гръмоотвода" в аквариума.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Има разлика с пилците - рибите, а явно и други организми, усещат електричество, пилците - не (както и ние), а статично със сигурност се генерира най-малкото от триенето по тръби и маркучи. За моята безопасност - ясно е, няма да си накисна краката докато ровя в аквариума. Ще видя де, това е опит за по-натам, като стигна до коралите.

Стоян Михов

Цитат на: miTko - 19.09.2012 14:19
Щом има толкова неща на 220V, изпитаните мерки няма ли да свършат работа - разделителен траф или ДТП?
В повечето случаи тоците са толкова слаби, че няма да задействат дефектнотоковата (аз имам такава), пък и както стана дума в други теми всички уреди във водата нямат маса, а доколкото знам за да сработи дефектнотоковата ти трябва маса  *dontknow*?. Пак казвам че не разбирам нищо от ток.
Цитат на: geniusloci - 19.09.2012 15:09
Има разлика с пилците - рибите, а явно и други организми, усещат електричество, пилците - не (както и ние), а статично със сигурност се генерира най-малкото от триенето по тръби и маркучи.
това казвам и аз  - че заземяването ще проведе тока към земята, няма да го махне от системата, а само ще му даде посока (още по-лошо за рибите и обитателите). А за пилците и рибите е за бира и друга баница  :-).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Напрежение в аквариума не е проблем, докато не стане много високо. Аз лично бих се притеснил ако е над 30-40 волта AC. abaro, според мен имаш оборудване във водата, което е почнало да се пропуква...

Тока го бях измервал няколко пъти в моя аквариум докато имах проблем.

Напрежение:
6.6V всичко включено
5.4V без нагревател
4.1V без скимър и нагревател
3.5V без скимър, нагревател и mj1200 за реактора

Ток:
Всичко включено: 60nA
Всичко без нагревателя: 150nA

Въпреки това ползвах и заземяваща сондичка за известно време и нямаше никакъв ефект относно проблемът който имах.

Личното ми мнение е, че е по-добре да имаш напрежение в аквариума, отколото да ти е заземен. Ако накой иска, можем да обсъдим, но с две думи, предпочитам да няма течащ ток през животинките ми :).

Друг е въпросът, че трябва винаги да има GFCI (някой да преведе, нямам идея как се казва това контактче в България) контакт за оборудване, което докосва вода.

Не знам как е в България, но повечето помпи (на скимър, възрватна ...) тук са заземени правилно.

Стоян Михов

GFCI на български е дефектотокова защита, повечето ми помпи имат само фаза и нула с изключение на Делтека и Вортека. И аз мисля че около 30 волта АС е критичният максимум за аквариум с корали. Ще проверя колко е пускала помпата със спукания ротор, поне знам че тази стойност е смъртоносна за коралите.
: 19-09-2012, 21:08:43
Цитат на: Коле99 - 03.09.2012 21:38
Предполагам имаш добър спомен, случка с него или просто формата е интересна ?
На мен ми прилича на баба меца с кана с мед  :-).
Цитат на: M_I_T_A_K_A - 03.09.2012 21:44
Странен е камъка наистина.

Та да се върнем на камъка :). Всъщност си е най-обикновен камък, няма нещо специално в него, нито случка, формата му е интересна наистина, но и тя не е някава причина да се появява често из аквариумите ми. Просто както казах и преди той е изключително добра основа за алги - нишковидни водорасли и го използвам за да тествам различни методи за борба с тях, минали са доста биологични тестове към момента с морски кучки, някои ангели и скариди. Последния тест, който вървеше до вчера беше с морски таралеж, засега няма да казвам вида му, тъй като експериментите не са приключили и не съм сигурен още доколко е безопасен за другите обитатели и за системата като цяло, но дали е ефективен може да видите от следващите снимки:
ето го в оригинал под синя светлина за да се подготви за следващия експеримент
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F6p3lfb.jpg&hash=d5e3cb7b89f52c8afcff90638414697029aadfc3 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2ur3t5e.jpg&hash=dd239066956c094de7fc7a05dcbeee2aef543472
и ето го под атаката на алгите

а тук е в процес на почистване
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fvp8cgn.jpg&hash=5fdd3cedb7da517a68f85edce332d3f461c7ec3a и https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F6sf9qf.jpg&hash=886759368868745f41bf23b583e92cc7d0ec7649
обърнете внимание на местата в сините кръгчета, това беше почистено за една нощ
чистача се вижда на заден план, обърнете внимание на дълбочината на почистване, около 1 мм от камъка също е изгризан. Сега се опитвам да оценя каква е вредата която таралежа нанася на аквариума, защото ползата е ясна. Между другото, той съвсем ясно предпочита изкуствените камъни и базовите също, истинските живи ги избягва.

: 21-09-2012, 09:36:25
таралежът не се храни с нищо друго освен с водорасли, без значение какви, та ще видим като привършат алгите накъде ще се насочи подготвил съм му едни хубави Briaureum violaceum за да го изкушавам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Какъв вид е този таралеж?При мен все си хапваха от наличната флора (спс,лпс,коралин ..),да не говорим че е все едно да пуснеш слон в стъкларски магазин... а и това скрибуцане по камъните *CRAZY*
END!!!

Стоян Михов

Цитат на: изгубеният рай - 24.09.2012 12:15
Какъв вид е този таралеж?При мен все си хапваха от наличната флора (спс,лпс,коралин ..),да не говорим че е все едно да пуснеш слон в стъкларски магазин... а и това скрибуцане по камъните *CRAZY*
Нарочно не казвам кой вид е и не го показвам напълно, докато не мине тестовете, че да не вземе някой да си купи и после да ми трие сол на главата - ти нали каза че яде само водорасли :), пък той ми изяде и камъните. Между другото след като махнах красивия модобен на мечка камък таралежа се прехвърли на клсаическите живи камъни и да видим как ще са там нещата, като казах подготвил съм му на тепсия един briaureum и 5-6 фрага акропори и сериатопори, които засега упорито избягва дори да ги сложа под носа му.


Siporax в съмпа

както бях обещал малко повече информация за сипоракса като биологичен филтър
от два дни вече съм с 12 литра Siporax в съмпа

Сипоракса е 25 мм Siporax Pond 10 литра и 2 литра от обикновения (малкия), които скоро ще махна сигурно - сега ги ползвам само за "мая".
Купих от Баумакс една кутия за съхранение на храна 10 литра, първата ми идея беше да разпробия дъното както Карлиньос Морено го е направил, но претърпях пълен провал естествено поради известния факт че нищо не мога да измайсторя, пък и тази пластмаса с високо качество за съхранение на храни е силно чуплива и се пука при най- малкия натиск. Затова след като я начупих реших да отрежа дъното и благодарение на друг член на форума си намерих една друга мрежа, която залепих за ръбовете с горещ силикон, след това наредих пръстенчетата едно върху друго с цел да оформят тръбички през които да минава водата без да се задържат мръсотиите ето го в снимки:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F33y0ups.jpg&hash=15c0dd43b456522a268e08c67cb138ac07d88c02, https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F20l15b5.jpg&hash=69c2046a8af9678314a98b6a28d9c5db59d78a6b, https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F29y9vb.jpg&hash=66102e5654fb4efd9765992ffb2d91a9fdcdf066
скоро ще пусна снимки и как е разположен в съмпа, че отзад е тъмно и снимките със светкавица станаха супер неинформативни и нищо не се разбира от тях.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Я кажи откъде взе "мрежата" (то на решетка бие, де), че и на мен ми трябва :)