• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 04:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

Супер изглежда, разтежа наистина е забележителен [emoji122]


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Да, някои корали си продължиха бързия растеж, но като цяло растежа се забави доста след третирането. Консумацията на калций и алкалност падна с 21% в рамките на един месец. Но въпреки това някои акропори като зелената милепора си продължиха да растат като троскот, но други спряха напълно. По изненадващото е че една акропора, която си седеше без растеж няколко години и дори не знаехме какъв цвят ще бъде, стоеше си бяла, рязко дръпна след третитането и се оформя като много красив корал, изглежда има SPS корали, на които не им понася химическата война на ксенията.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Преди няколко дни установих основната причина да покафенеят и да спрат растежа някои от коралите, май несправедливо обвиних албендазола и ксенията. Виновен е бат Ранди Холмс Фарли  :-D, който твърдеше, че калия в морския аквариум не се консумира по някакъв начин и причината за намаляването му в аквариуума е йонното изместване. Аз обаче реших да му докажа, че не е така и започнах да дозирам само толкова калий, колкото да компенсирам йонното изместване от Балинга, впоследствие забравих за този експеримент и се сетих чак вчера, когато видях че монтипорите са станали сиви и имат бели петна, сетих се че според Корален Дзухт това значи недостатъчно калий и се плеснах по челото, измерих си калия и се оказа 310 мг/л, бях забравил 70 дни да добавям нормалнитте количества. Е нищо де поне доказах, че калия си се консумира и то при мен близо с 2,4 мг/л на ден. Така че тези от вас, които дозират някакъв органичен въглерод, или са на зеовит, или на пелети и имат доста корали, не е лошо да си погледнат калия. 
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Хм .. и аз преди година и половина ( докато не ми свърши теста за калии ) мерих и установявах ниски нива на калия и си мислех, че е грешка на теста. Всеки с който го споделех ми казваше ,че консумация на калии няма щом не съм със зеовит и няма нужда да добавям ! Тогава добавях сух калции и карбонати но си бях от тогава с пелетите ....ще трябва пак да започна да го меря!

Стоян Михов

Моята спекулативна теория е, че калия се натрупва в бактериите (доказано някои от тях го натрупват в много големи количества) които после се изхвърлят със скимера и ако дозирате карбон, или имате пелети или сте на зеовит, тогава количеството бактерии се увеличава драстично и се изхвърля много калий. Някои аквариуми успяват да компенсират със смените на водата, но при мен с 10% седмични смени на вода не успявам.
По отношение на тестовете за калий, да знаете че няма голям избор и читавите тестове са малко и все повече намаляват :). Най-добрия калиев тест, който съм тествал за прецизност е този на Салиферт, другият много добър и с ясно определим резултат е този на Red Sea. Другите на Korallen Zuht и на Fauna Marin  не стават по общо мнение из форумите, като този на Фауна Марин е на дъното. На Red Sea теста има два недостатъка - скъп е и е много дълъг като време и сложен като тестване - отнема повече от половин час, има един куп филтрувания, добавяния и т.н, безумно сложен са го направили. На Салиферт теста е най-евтин, достатъчно точен и много бърз за изпълнение - за една минута е готов. Но и той напоследък има един много голям недостатък - спряха го от производство. Според собственика на Салиферт не са го спрели от производство, а са се забавили с новата партида, защото е имало един от компонентите на новата серия, който не е отговарял на критериите им за качество. Септември месец казаха, че новата партида ще излезе до края на месеца, а октомври казаха, че теста ще е при търговците до края на ноември :), не знам какво точно се случва, надявам се скоро да се оправят,защото и моят тест свърши, тъй че ще ги изчакам още един месец и ако няма салиферт май ще минавам на Ред Сий...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Скъпи морски колеги, голям срам - за Коледния конкурс няма заявен нито един морски аквариум в рамките на времето, което беше отпуснато - http://aquariumbg.com/forum/konkurs-koleda-2015/konkurs-_koleda-2015_/
такова нямане не е имало от много време. Предлагам да се стегнеме у кръста и да не се излагаме, Ники удължи срока за качване на снимки до 31 декември, така че дайте наистина да покажем, че не сме изчезнали напълно. Аз ще пусна снимки на моя аквариум, както обещах, въпреки че не е за снимане сега след лекуването на ксенията, давайте и вие, знам че има прекрасни рифове, които си заслужават гледането :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Докато аз преживявам тежко петото място в конкурса  :'(, коралите си растат, особено зелената милипора. Вляво е снимката от декември.Любимата ми розова милипора започна да си връща цвета бавно.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fewf5qr6xr%2FPC133491.jpg&hash=aea2779037ca53d2331815e399f00769dcc61e25 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2F76r7i0auf%2FP12635441.jpg&hash=8746f7efcd1f87b12345fa4106cfeaaa68ce331d
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Страхотна е заявявам фраг от нея :) .Какви параметри са на водата в момента и какви копия на корален зухт използваш

Sent from my X2_Twin using Tapatalk


Стоян Михов

Да,скоро ще се наложи много да се фрагва, защото е опряла почти в стъкото и изгори/засенчи всички останали корали около нея, а новия аквариум е все още само план. Другата която ме радва, че тръгна отново (беше напълно спряла) е розовата хиацитнус - най-големият ми корал - най в дъното на снимката с розовите върхове, всъщност розовите върхове са новия растеж от последния месец.

Параметрите ми са:
калций не съм сигурен колко е - теста на салиферт за калций показва 420, а теста за стронций на салиферт, който първо мери калция и след това стронция и би трябвало да е по-точен, показва 370. И докато чакам бай Хабиб да ми отговори на логичния въпрос, реших да го вдигна малко докъм 440, което би трябвало да е към 390 по другия тест, та да съм в средата :).
Алкалноста ми е 6.9-7.5
Нитрати около 1-2 мг/л
Фосфати - 0.017 мг/л малко са ниски
Магнезий - 1320 мг/л
Калий - не знам колко е, свърши ми теста, преди месец беше 390 мг/л, но тогава спрях дозирането, защото не искам да дозирам нещо което не мога да меря. За нещастие теста на Ред Сий за калий е трагедия, а новия на Салиферт все още не се появява, последно обявиха че ще е при търговците на 21 януари, ама таратанци. Направо ми идва да пусна моя серия тестове, направо съм втрещен от незаинтересоваността на разните му "производители".
Скоро мисля да пусна проба до Тритон и ще кажа повече параметри.

Почти никакви копия на KZ не ползвам вече (но продължавам да ги изследвам :) )ползвам някои оригинали, които е невъзможно към момента да се анализират, като CV например.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ojo

Страхотно много добре е това с фраговете виж исках и аз тест виж   http://www.h2oaquatics.co.uk/test-kits-and-controllers/salifert-potassium-test-kit

Sent from my X2_Twin using Tapatalk


Стоян Михов

:) това им седи така на сайта от 2012 година, когато го пуснаха за първи път.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vankata_032_pld

Ема тва зеленото верно е експлодирало !
Струва ми се обаче, че цвета специално на зеления е станал по жлътнакъв. *CRAZY*
*DRINK*

Стоян Михов

lol точно като експлодирала е (съссъответните поражения пооколните корали :)). Не мисля че си е сменила цвета много, по-скоро е от снимката,на декемврийската има една актинична пура повече и като цяло синее доста, реалния й цвят е по скоро жълтеникаво зелен, защото основата на корала е светло жълто-оранжева само полипите са електрикаво зелени.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Сега каква е конфигурацията на пурите?Наблегна на сините или корала?От една седмица при мене светят само две сини,преди бяха само двете корал и забелязвам еднакво оцветяване и растеж,може би зооксантелите при сините да са по-малко,но е кратък периода при мен за някакви сигурни заключения.

Стоян Михов

Сега са три корал+, две сини и една актинична. За да се забележи някакъв ефект от променения спектър са необходими минимум 3-4 месеца, без нищо друго да се пипа.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg