• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градината на Октопода (Octopus's garden)

Започната от Стоян Михов, 02.09.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vankata_032_pld

Здрасти Стоянски. Кофти работа е това но някак си ще трябва да се справиш с проблема. Струва ми се че аквариума ти не е толкова дълбок и няма нужда да правиш структурите с тръби (излишно ще дупчиш  голямата бургия, което крие риск да счупиш доста от тях) Съвета ми е да ги хванеш със свински опашки от по дебелите обаче. Може да погледнеш моя нов скейп, който е изцяло само със свински опашки и да ти кажа е доста здраво, като се има предвид колко са ми ефирни структурките. http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/1500-litra-ot-plovdiv/msg488755/#new
Поздрави и успех.

iivs

Не става ли скейпа да се прави с тези лепила който се продават специално за целта или не са достатъчно надеждни?

_Kirilov

А огромен интерес следя темата , но вече и мен ме хваща яд какви неща ти се случват значи .... Дано всичко мине добре.

Yonchev

И от мен една идея. Аз си нарязах от плексиглас (доста дебел) пръчици, като солетки. Тънки са, здрави са и са прозрачни. Дупчиш с малка боргия, тоест по малък шанс да раздробил камъка. Другото което може да направиш, когато ги режеш въпросните пръчки, е да ги скосиш леко и така се получават клинчета, които мн добре се занклинват в отвора с леко почукване. Това е от мен, естествено си помагам и с лепило за корали. Така не се мъндахерцат камъните като ги пипнеш :) Тази процедура която почваш, аз съм я замислил за другата седмица и аз все отлагам, но сега ще трябва. Тъкмо ще пишеш как е минало. Успех!

discusfen

Тука в Пловдив има една фирма от която взимам силикон за аквариумите.Наскоро бяха вкарали някакъв силикон с който може да се лепи под вода 15,16 лева струваше.Не знам дали оказва лошо въздействие на водните обитатели.

julianiv

Ами това, което си изредил като план на действие е най-доброто, до което съм стигнал. Преди това пробвах и с лепене, и само със свински опашки, но в един момент рифа се разпадаше. Сега с ПВЦ тръбите е монолитна конструкция, може да местиш целия риф без проблем.
Уви, съботата я отпиши за нещо друго освен за това, доста работа си е.

diabolique

 *privet* за цветовете на коралите! Сподели как се грижиш за системата за да постигнеш такива цветове! Ясно е че за всяка система е индивидуално и трябва сам да усетиш тънкостите, но законите в морската акваристика са си едни и същи, просто трябва да разбереш кога какво да направиш. Ще е интересно за всички във фоорума как постигаш това! Какво точно правиш и как разбираш кога да го направиш!  :-)

Стоян Михов

Благодаря на всички за съветите и мненията  *privet*, реално взех на всеки от съветите по малко. Благодаря и на Камен, че светкавично изпрати до Белене помощни средства. Благодаря и на Dede разбира се, ако не беше той нищо нямаше да свърша. Точно така съм си го представял форума - да си помагаме, кой с каквото може и се радвам, че мога да го видя в реалност.

Днес след почти 4 часа играчка с камъни и ПВЦ, без да броим подготовката, общо взето целия ден премина в занимание с рифа, накрая нещата се случиха без големи жертви засега, ще видим как стреса ще се отрази на гадинките. Най-изнендващато за мен беше колко малко детрит и органика имах в дисплея и по камъните. По камъните почти никакъв. Всичко това се дължи на добавянето на бактерии без съмнение. Аз очаквах огромни количества детрит, но реално водата се замъти съвсем леко.
Мен не ме интересува красотата на скейпа, за мен най-перфектия скейп е полица с достатъчно площ да си редя коралите :). Затова в крайна сметка реших да си построя рифа върху скара от ПВЦ тръби, аз нямам пясък и искам под камъните да не се събира детрит и мръсотия, затова направихме скара от пвц тръби, вдигната малко над дъното и за нея захванахме камъните, като ги редихме по фандромения начин  :-D и вързвахме в повечето случаи със свински опашки (или с кабелни превръзки, както ни поправиха в магазина). Всичко правихме извън аквариума. Получи се достатъчно стабилна структура, която позволи без проблем да я вдигнем двамата с Денислав и да я поставим в аквариума. Камъните вадихме един по един чистехме от ксенията и поставяхме в съд с топла солена вода. Коралите и рибите си седяха в дисплея, рибите не се стресираха твърде сериозно, защото коралите са много и рибите имаха къде да се крият. След като направихме структурата с камъните, извадихме всички корали на сухо, вдигнахме конструкцията и я сложихме в аквариума, след това наредихме криво-ляво коралите, направих смяна на вода, нахраних рибите, които хапнаха доволно, явно стреса не им се отрази на апетита, сложих KZ Coral Snow - много е подходящ за такива интервенции, сложих дозата бактерии на Фауна марин от двата вида и ...това е сега лампите угаснаха и оставям аквариума (и аз) да се съвземем от шока.

Цитат на: diabolique - 06.02.2015 23:25
*privet* за цветовете на коралите! Сподели как се грижиш за системата за да постигнеш такива цветове! Ясно е че за всяка система е индивидуално и трябва сам да усетиш тънкостите, но законите в морската акваристика са си едни и същи, просто трябва да разбереш кога какво да направиш. Ще е интересно за всички във фоорума как постигаш това! Какво точно правиш и как разбираш кога да го направиш!  :-)

Благодаря, то някакви тайни нямам, аз съм казвал какво правя и какво слагам в аквариума. Просто хубавият риф е като хубавата жена (казвам го с голямо уважение към жените  @}->--) - иска време и внимание всеки ден, съпроводени с качествена козметика, аксесоари и хранителни добавки.   :-D.

Малко да олабя, че се поуморихме днес и ще напиша, какво точно правя и добавям в моя аквариум, но пак да кажа голяма философия и тайни няма, всичко е спазване на основните правила, търпение, грижа и качествено оборудване.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Така е,няма кой знае какви тайни, просто се използват по сложни думички.
Със цялото ми уважение, на хубавата жена не и трябва нито козметика нито аксесоари :-)
END!!!

Стоян Михов

Ъпдейтнах си информацията за аквариума и я сложих на първа страница на тази тема, който му е интересно да я погледне.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

снимка от сегашното положение

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fh0pzrhrtd%2Fimage.jpg&hash=0509d0ff707a09a17236eee70720aa990c0f6919

не съм го изчистил добре но...


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs1.postimg.cc%2Fqiqgey97z%2Fimage.jpg&hash=7145412760e4a397ce0da808b0d4bb6ebcedd143
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ZIRO


venciasq

Браво,хубав аквариум.Надявам се скоро и аз да се осоля. *THUMBS UP*

Стоян Михов

Предполагам много са ви залипсвали моите проблеми с морската акваристика... за съжаление мога да дбавя няколко нови :). Обратната ми осмоза сдаде багажа - пластмасата на филтърните тела стана много чуплива и те рязко се спукаха, едновременно... две от тях. това едно на ръка, другото е че след като ги свалих за да ги сменя (и трите) установих ззащо толкова дълго време имах проблеми с обратната осмоза. Оказа се, че артистите от CWP са объркали входовете и изходите на филтърните тела, т.е. водата през тези години е влизала оттам, откъдето нормално трябва да излиза... думи нямам. Обратната осмоза си я купих от Англия, никога не ми е минало през ума че такова нещо може да се случи. Общо взето аз няма как да разбера, че са объркани входовете, защото горната страна на телата, където пише кое е вход кое е изход не се вижда от планката за която са завити, аз го видях сега когато ги свалих от планката...

Освен тва експериментът с All in one  биопелетите също приключи малко безславно, за щастие без големи поражения. Тук причината си е съвсем тривиална - изходящата тръба на реактора се беше запушила от бактериалния налеп и съответно средата бързо станала безкислородна и когато го установих пелетите вече приличаха на черни съчми и се бяха разложили. За съжаление не знам кога се е случило, защото последните месеци рядко се прибирам и не ми остава много време да се занимавам с аквариума. Нитратите не бяха се вдигнали много, но аквариума изобилстваше от алги разни видове, вероятно заради фосфатите.Като цяло съм доволен от биопелетите и вероятно пак ще мина на тях, но няма да е скоро - нямам необходимото време за това, сега закърпвам положението с добавяне на водко - оцетни алтернативи. Та това е, съвет към всички които имат биопелетни реактори - проверявйте с иредовно, тръбите на реакторите и помпите, защото страшно бързо се запушват и прецакват работата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

Съжалявам за проблемите с рифа. Не че всеки от нас не е имал кофти случки в хобито, но ти май печелиш по точки (малко черен хумор). Пожелавам ти с това да свърши каръшкият период.