• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко въпроса за соленоводните аквариуми

Започната от tani, 14.04.2010 17:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tani

Здравейте, от около 4 -5 месеца съм горд притежател на морски аквариум, който върви странно "добре". В началото не правех никакви тестове освен за соленост, после си купих тестове за фосфати и нитрати и за калций и магнезий и започнах да навлизам в нещата. Проблемът е там, че при мен още не се е появила кафявата фаза,  дали затова че имах активен въглен и зеолит в съмпа, или заради водорасловия филтър, незнам. Проблем номер две: имам високо ниво на калция над 750mg/l, интересува ме това изобщо проблем ли е и ако да какво да направя за да го намаля? И въпреки всички странности в аквариума си имам 4 клоуна, една скарида чистач, един рак декоратор, охлюви и миди, малко зоантиди и малко дискозоми, които изглеждат и се развиват добре. Имам и още един въпрос: кога започва образуването на коралин по стъклата и трябва ли спорад вас при мен вече да се образува?
Аквариума ми е 170л. общо с рефюджум (40л.) и съмп с каолерпа, има скимер и две помпи за течение. Имам 50кг жив пякък и около 30кг живи камъни. Осветлението е две Т8 JBL Solar Marin Blue и две Т5 14000К 24W SunSun.
Очаквам съвети, критики и коментари. Благодаря ви предварително!

Letniq

До колкото знам коралина започва да се образува след около месец, месец и половина след стартирането :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2ef81nt.jpg&hash=6d76663768d5b373c656281a5610d1ce67cb3b5f

tishovsx

Цитат на: Letniq - 14.04.2010 19:16
До колкото знам коралина започва да се образува след около месец, месец и половина след стартирането :)

Грешиш, коралина може и да не се появи въобще, всичко зависи от параметрите на водата, осветление стабилност и прочие. Ако пък го имаш, това не значи, че пък аквариума е стабилен, сложни са нещата...за добре стабилизиран аквариум му е необходимо според нашите умения поне година.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

NikolaV

Е, Тишо, кажи какво му трябва на коралина де!
И при мен не е започнал да се образува. Аквариумът е на два месеца. Нитрати, фосвати, амоняк - няма. Калции скоро го вдигнах от 380 на 440 (миналата седмица). Пак тогава почнах да вдигам и магнезия от 1020 и в момента е около 1200. Аквариумът е 325 л. съмпът - около 150. В него каулерпа. Първоначално не жив пясък, както и 7-8 кила живи камъни и 20 кила неживи. Има 3-4 охлюва и 4 рака отшелници. За сега осветлението е повече от минимално - 2х36W Т8 (временно).

torsade

При мен коралина започна да се появява по-значимо след третия месец, при това първоначално в съмпа, където осветлението е по-слабо и е 6500 К. А относно параметрите - разчитам на концепцията да сменям 10% от водата седмично и да не следя параметрите, освен относителното тегло.
Охлювът не ни е враг!

tani

Днеска пуснах в аквариума и нова колония зоантиди. Колеги, на вас след колко време ви се разтварят, защото при мен от 5-6 часа, откакто ги имам, седят затвотени. Ето снимка.

kamenov

Не се шашкай трябва им време да "преболедуват" може да отнеме и 3 дни

tani

Вече са почти отворени. В началото се притеснявах за високите нива на фосфатите (0,6mg/l), да не би то да пречи на разтварянето на зоантидите, но явно не пречи. Въпреки това си купих JBL PhosEX ultra и JBL BioNitratEX. Някой ползвал ли ги е и ефикасни ли са наистина, както им пише в описанието? Колеги, това че слагам пълнежи в съмпа дали ще попречи на заварянето на цикъла? Чакам коментари благодаря предварително.
: 20.04.2010г 09:09ч
Ето и една снимка от днес. :) *YAHOO*

torsade

Браво! Добре изглеждат. Те явно са доста държеливи, щом моите преживяха банята с калиев перманганат и с чешмяна вода, пък ти си се загрижил за фосфатите! Добре, че нямам такива тестове  :-D
От къде ги взе?
Охлювът не ни е враг!

tani

Аз по принцип много харесвам зоантиди и си търся малки фракчета с различни видове. Ако питаш за тестовете, взех ги от мои дистрибутори, а зоантидите ги взех също от дистрибутори, но от друга фирма. Благодаря ти, че се включваш в темата, че стана много скучно тук като никой не пише.  *privet*

peter85

Ако кажеш и от каде ги вземаш и на какви цени ще е супер :) че и аз искам да си взема някое друго фрагче

nevidimite

Купува ги от Бургас от склад на едро.Тази колония зооси струва 50лв.Но той си има Зоо магазин и си е техен клиент и си пазари на едро от там на по ниски цени. *privet*

arman4o

Сега ако някой каже и адреса на склада :)

tani

Здравейте отново. Преди 3 дни си взех и една анемония Bubble anemone - green или поне си мисля че е такава. Видях че на Тишо е същата, та въпроса ми е с какво се храни и на колко време и има ли нужда от по-специално осветление, от това което имам? При мен Solar Marin blue лампите светят по 7 часа, а останалото осветление по 5 часа. Замислям да сложа 2 лампи Sylvania aquastar, чудя се дали това е добра идея.
P.S. Тишо това ли и е номалното държание когато не е осветена?

iek

Този сайт http://www.karensroseanemones.net/, посветен изцяло на Entacmaea quadricolor, ще ти е от полза.

Similar topics (2)

41453

Публикации: 6
Прегледи: 7842

34005

Публикации: 269
Прегледи: 88732