• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.11.2020 02:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нано на radizala

Започната от radizala, 06.04.2015 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Това къде го чете,че реши да го практикуваш?На гасена вар ли ги направи?Солна 15кг ,добре че на себе си беля не си причинил,камъни пак ще си вземеш.

julianiv

Да не наливам и аз сол в раната, но както казва Илиан, радвай се, че ти си добре.

30-40 мин. не са много стига да не е много висока концентрацията. Правят го с р-р на к-на/вода в отн. 1:10, после много сода бикарбонат за неутрализиране. Твоите 15кг к-на ми изглежда ужасно много, освен ако не си ползвал бидон 200 л.

Аз лично не виждам смисъл от такова драстично чистене на сухи камъни (като оставим настрана теоретизирането за премахване на фосфатите). Ако имаш голям мерак да ги чистиш ги накисни в р-р от бял оцет с вода в отн. 1:2, но мисля, че дори и само ги изплакнеш хубаво с вода пак не би имал проблем. Мое мнение де, не ангажирам никого. 

radizala

   Вече няма значени свършило е вече, проекта продължава с каквото е останало от тях, и старите камъни (14 кг.), повече камъни няма да взимам.

Един друг въпрос, ако взема Sera Siporax / Сипоракс от сладководния (8 кг.) и го сложа в съмпа, ще компенсира ли малко от камъните или пак ще сгафя нещо?

Ilianidis

Има хора,които са ползвали,дори Стоян тук е тествал.Аз лично не бих-първо не знаеш дали няма да изпусне силикати и да те налазят пакости и второ не знаеш какво е абсорбирала от растителния.В морския не трябва да се слага нищо с произход извън варовиковия.

radizala

Не знам дали тук е мястото да питам или в друга тема, на моето лед тяло съм решил да сложа 4xТ5, как  да светят 2x2 или всяка една поотделно, с димиране или не, какъв цвят пури и кога да се пускат и спират.
Лед лампата свети така на авт. режим:

trupai

Направи ги да светят две по две, без димиране. Да се палят и гасят през един час. В началото ги пускай да светят само половин час, като постепенно увеличаваш продължителността, за да не стресираш системата. Добра комбинация е две блу плюс, и две корал плюс. Или ако ти харесва единият корал плюс можеш да го замениш с пинк.

Публикациите са слети: 25.05.2016 11:11

Всъщност, сега като ти разгледах аквариума и лед лампата забелязах, че май нямаш място за 4 пури. Ако излизат много встрани няма да имаш никаква полза от тях.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

radizala

Здравейте колеги!
Що е то? Когато го докосна се затваря:
trupai

Pineapple sponge  или някаква подобна!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

radizala

Тука обаче проблема май се задълбочава, когато взех корала беше така:

след известно време:и сега:Нещо като че ли ги яде, корала се затваря, погледнах с лупа и видях едни малки като буболечки обикалят вътре в корала
някаква идея какво е и как да се отърва?

radizala

   Гледам че много много не се пише по форума, отпускарски сезон.
Ето малко развитие и при мен, има да слагам още камъни, помпи, да си доправя системата за доливане и смяна на вода и т.н.julianiv

Вярно е, отпускарския сезон видимо се отразява и на форума. Като гледам новия ти проект явно теб не са те пуснали на море  :-D  Не мога да преценя колко голяма система правиш, но всяко ново начало заслужава адмирации. Успех и ни дръж в течение на нещата. *DRINK*

vankata_032_pld

Браво, изглежда доста подредено и направено с желание.

radizala

Вече го осолих и добавих бактериите. Размерите са  95/60/50, съмпа 80/40/40
скимер Deltec 1455, помпа DCS 5000, лампата е комбинация Лед+ 4x39 T5
Ще ви държа в течение :)julianiv

На голо дъно ли ще бъде или още не си стигнал до пясъка?

radizala

Ще има пясък, но от по едрия ще сложа 10 кг. за да може лесно да се сифонира, и ще се смеси със стария. Надявам се да се получи, ако не ще го махна и ще сложа всичкия в съмпа с останалите камъни и в дисплея да остане с голо дъно, още го мисля.