• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.02.2020 11:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd

Нано на radizala

Започната от radizala, 06.04.2015 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

radizala

DIY e, малко по назад над предишния ти пост съм описал за диодите и каналите.

Ilianidis

Източника за цианото е първо водката,после може би водата.Водка защо слагаш при тези ниски нитрати и фосфати?Избора на цветове диоди е добър според мен.За да светят по-слабо червения и зеления,може би е изгорял половинката от 3-ватовия диод или са повредени от тока през тях.Тока трябва да е 700 mA.Интензитета на диодите пада на 3-та година.

radizala

Да, мога да ги контролирам, всеки канал - време и проценти


radizala

Да, досега е светяло така че даже и на 100% до преди месец :)

sano-pets

Радо, правиш грешки , с които почти всеки пишещ в този форум се сблъсква!

1.  Основното според мен- опитваш се да излъжеш природата ( аквариума си) със смесица от най-евтините продукти на РАЗЛИЧНИ производители !
За да живеят всички организми в аквариума ( бактерии, корали, коралин, риби , раци ) се нуждаят от определени микро,макро елементи , храна , вода , витамини и т.н. Повечето от тези неща не можем да измерим ( а как ми се иска !!!) Нитратите , фосфатите ги мерим но в повечето случай и аз не вярвам на измерванията ни с достъпните на пазара тестове! Нито сега ти вярвам че Нитратите са ти точно 0.4 мг/л а фосфатите са ти цяла нула а че солеността ти е 1.027 !
Но това не е ВАЖНО - важно е да няма рязка колебания в тези параметри - нито трябва да сваляш коренно соленността ( това ще намали след себе си и стойността на Калции,Магнезии - дали ще го премериш точно незнам но коралите ще го усетят и не знам какво ще направят ?)   , не е хубаво да адсорбираш с разни смоли ( колкото и да са евтини ) всичките хранителни съставки във водата - това не е естествено ! От тях се нуждаят не само полезните бактерии но и самите корали!

За ЛЕД не знам какво да кажа - ако диодите наистина дават този спектър , за който ти пишеш - 8000 К, 25000 К - Добре  , но пак в главата ми изниква един голям ? . Не ти е най -голямата грешка , че не си ги настроил в точните проценти на точното време за светене . ( преди месец ми изгоря единия контролер - включих половината ми диоди да се светват с обикновен механичен превключвател на 100 % в 11.00 ч и гаснат 16.00 - за сега нямам забележими проблеми ) . Вероятно другаде е проблема -за мен да няма бяла светлина (8000 К) е грешно!

С дестилирана вода да се правят смени на водата е ГРЕШНО ! Чистата Н20 не е подходяща за осоляване на морски аквариум,  и основно - ЗА ДОЛИВАНЕ на изпарената вода !

Поне веднъж послушай едно мнение!

2. Не  се вслушваш в съветите когато питаш - затова и никой вече не иска  да  се занимава и да пише в този форум.
освен ако ...стоп!!! *offtopic


Решенията според мен:

1. Реши каква система ( производител )  ще ползваш и се придържай към неговите соли, добавки, храни и т.н.  Всеки производител си знае какво слага  в солта и от какво ще се нуждае аквариума му между редовните смени на водата ( макро и микро елементи, храни , бактерии, медии за пречистване на водата) .

2. Виж решение 1.

3. Виж решение 2.
Публикациите са слети: 11.10.2015 16:04

Сетих се един вет. виц:

Монолог на овчаря:

- И тате мое и язе моем ама козата си иска пръчо!

Сори за офтопика!

sano-pets

quote author=tonino link=topic=53969.msg500949#msg500949 date=1444629189]
И как да напиша нещо, като след половин година мога да твърдя противното или петима ще скочат да ми говорят какви глупости пиша :karamse:Всеки има право на мнение и право да го разпространява както си  иска и където си иска! Важно е след половин година да не си смени мнението просто ей така!!!

Аз съм прям и си казах какво мисля - кой велик и кой не - не ме интересува! Според мен - както и според повечето пишещи ( или непишещи, вече ) в този форум проблемите с които се сблъсква всеки "любител" (така да се каже ), е че иска да започне с всичко най-неставащо за морски аквариум и после се отказва разочарован  И аз бях така в началото с първия ми аквариум - но в последствие не  се отказах! Сигурно съм ВЕЛИК  :-D

Става като рекламата на мазилките теразид .


П.П.  Не разбирам що се обиждаш!

radizala

Хайде стига със споровете, дайте да мислим как да си оправя системата и да търся причината . Сигурен съм  че има, или е имало и други като мен с подобни проблеми. И не мен  не ми харесва да гледам в раздела (пазар) постоянно да се продават морски системи :(?
Спрял съм водката
махнал съм фосгуарда и пуригена
насочил съм помпата към камъните
пипнал съм и Lеd-а
Сега ще чакам

julianiv

Здравей Ради,
Не видях да споменаваш какви тестове ползваш. Надявам се, че си сменил старите на Сера.
Честно казано малко ме съмняват цифрите за no2 no3 po4.   

+1 да разкараш водката, пуриген, фосгард, филтърната гъба.
Бих махнал и сипоракса.  За момента наличните 7 кг при това бионатоварване са достатъчни. 

+1 че дестилираната вода, която взимаш от мандрата, може да допринася за проблема ти.

+1 малко да свалиш солеността. Защо се е повишила от 1,024 а 1,027? Имаш ли АТО или доливаш на ръка? 

Не вярвам основния проблем да е осветлението, в случая прекалено голямо внимание му отделяш.

Успех.

radizala

Здравейте отново, значи ето показателите:Тези показатели показва по таблицата на съответния производител.
При теста на Mg, от (мандрата) още на първата капка се оцвети ?
Махнал съм пуригена и фосгуарда, имам филтърна вата на Сера, едно малко парче там където прелива.
Солта съм я свалил с 2 единици от 1,027 на 1,025 утре като сменям водата  ще го докарам до 1.023 предполагам.
Имам ATO система (DIY) върши работа.Публикациите са слети: 17.10.2015 13:01

Искам да добавя че имам 2 клоуна и 1 скарида, тях ги храня с това:

за другите неща давам това, според указанията:

имам и All-for-reef на Tropic Marin, ама не слагам.

Ilianidis

17.10.2015 14:02 #24 Last Edit: 17.10.2015 16:04 by Ilianidis
Все още ти е компромисна морската система с малко обитатели,но ако искаш да се развиваш,избираш тестове на салиферт за калции,алкалност и магнезии(с компромис и нитрати),на ред сий за нитрати и фосфати,забравяш за сера и JBL,махаш дестилираната вода и взимаш обратна осмоза.Поддържаш соленоста  не 1.023 или 1.027,а 1.025~1.026,защото отгварят на 25промила соленост.По мое мнение много бързо си свалил солеността.
ПП. Видях,че сегашната ти не е 1.023 а 1.025.Не чета правилно,горе долу си спазил,макар,че свалянето на соленост е по-фатално от повишаването,но важи за твърди корали,а при тебе няма голяма опасност,но да се знае.Правилно е с една единица на седмица,за да няма проблеми.Соломера на сера не знам как мери,дали 1.023 отговаря на 1.025.Би трябвало при указаната температура каквато и марка да е, да е що годе точно.Калции не знам как присъства в дестилирана вода,може да е грешка на теста при тези ниски нива,но и алкалност дава,което намирисва на некачествена дестилирана вода.Вземи малко вода от твоя аквариум и измери солеността в най-близкия магазин и ще си по-спокоен какво правиш.

julianiv

Sera и JBL те подвеждат за нивата на no2, no3, po4, ако имаш възможност тествай с salifert или red sea. Съжалявам, че си далече от Сф, можеше да направим бърза проверка.

На твое място бих оставил солеността на 1,025 и само бих се стремил да я поддържам да няма резки промени, стабилноста на системата е от ключово значение.

Евентуална инвестиция за малка RO/DI система (около 150 лв.)би ти спестила много главоболия за в бъдеще.

Вата - добре, но ако я чистиш на 2-3 дена (докато ти писне и я махнеш :) ), иначе става добър източник на нитрати.Стоян Михов

Не знам защо не ви харесва дестилираната вода? Компромиса е обратната осмоза, а не дестилацията :). Аз ако имах възможност да си купя дестилатор, нямаше да се занимавам с дейонизирана и обратно осмозна вода, за съжаление е многа скъпа и като инсталация и като поддръжка.

julianiv

Предполагам, в случая, не ни харесва факта, че дестилата е от мандра. Виж ако беше от лабораторията по океанология... :-D
Малко майтап, че след малко ще пламне спора дестилат с/у осмоза  *DRINK*

Стоян Михов

Хубаво, че не е от казан за ракия  :-D :-D :-D

Ilianidis

Теоретично дестилираната трябва да е перфектна, т.е нищо не съдържа(нали се използва за промиване на лабораторните съдове след химични анализи с химически чисти вещества и разреждане на същите при аналитичните измервания),но много често не е така и зависи от поддръжката и хигиената на дестилатора.Веднъж ми се случи да меря вода от служебния дестилатор и за мое учудване TDS метъра показа по-лоши резултати от осмозната вода.Изводите оставям на вас.Те тия дестилатори повечето са от соцрежима.