• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.01.2021 03:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нано на JulianIv

Започната от julianiv, 23.12.2014 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Това ако го бях прочел по-рано нямаше да сътворя тази глупост, която стана при мен  :-D
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

julianiv

Да сложа нещо в темата, че форумът съвсем замлъкна  :-)
Снимките са от преди месец:
julianiv

От време на време пиша в теми на колеги, а се оказва, че в моята не съм поствал нищо от 3 м. За протокола едно бързо фото на рифа от днес  :-)


aonsu209

Супер е и супер цветове

trupai

Страхотен риф! Поздравления!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

julianiv

някои от коралите гледани от гореvankata_032_pld

Умопомрачителни корали. Браво!

ojo

Хубав аквариум много добре изглеждащ.Поздравления.

julianiv

Здравейте колеги, преди 7-8 месеца споделих във форума за проблема, който имам с червените нишковидни алги (red hair algae). За съжаление нито таралежите, нито зебразомата проявиха интерес към тях. Опитах да им повлиявя с промяна на параметрите на водата, като постепенно вдигнах Mg от около 1300 на 1500 и карбонати от 7.7 на 11, Са поддържам 430, фосфати 0.04, нитрати 2. В крайна сметка темпа на растеж на алгите намаля, но макар и по-бавно червеният памук все така си расте. Най-странното за мен е, че поради някаква неизвестна причина алгите предпочитат само едната част на рифа без да се разпространяват към другата.
От доста време съм спрял и добавките, но на алгите им е все едно.

Имало някакъв "алгоунищожител" на фауна марин, но явно е доста агресивен продукт и не ми се иска да прибягвам до него. Има ли нещо друго по въпроса, което си струва да опитам?

За илюстрация една кофти снимка с телефон. Временно бях махнал един корал за по-удобно чистене на алгите, но все тая.


Ilianidis

Точно тази червена алга жълтата зебразома ми я опасе,пробвай да намалиш храненето на рибите.Аз я имам в съмпа и ми помага в азотния цикъл,но в дисплея нямам изобщо.Четоморфата в съмпа зачезва,но тая алга не.

Стоян Михов

Здрасти Юли, много добре се развива аквариумчето и коралите растат бързо, поздравления.

Аз бих ти предложил първо по-малко агресивно решение, и след това, ако не проработи разните и АлгиХ, пероксид и други такива. Докарай параметрите обратно до нормалните за твоята система - кН 8, калций 420, магнезий 1250, особено кН е важно да не е високо и започни да добавяш течен органичен въглерод - NOPOX, водка/оцет микс, ZeoStart3 - тези ги знам, че работят, ако не ти се правят домашни химии от водки и оцети, NOPOX-a e по-достъпния вариант. Започни с малки дози примерно около 0.5мл на 100 л вода и постепенно спри GFO-то. Не пречи, че нитратите ти са ниски, аз зпочнах дозирането при нитрати 1 мг/л, но започнах и да увеличавам храненето постепенно.
Защо ти предлагам carbon dosing като имаш проблеми с водорасли? Ами защото при мен за два месеца добавяне, камъните се изчистиха до неузнаваемост от всякакви алги- аз имах тежък проблем с динафлагелати предполагам - образуваха грозни лигави, кафеви топки и нишковидни алги. След добавянето на течния въглерод постепенно започнаха да намаляват и изчезват. Подробно я разисквахме тая тема в ReefCentral и доста колеги споделиха подобен опит,та се стигна до извода че при добавянето на течните карбони, бактериите заселват повърхностния слой на живите камъни и започват "да изсмукват" органиката от повърхността им, конкурирайки алгите, и от друга страна отделяйки киселини при жизнената си дейност разтварят повърхостния слой на варовика, изкарвайки отттам свързания фосфор и така лишават алгите от храна. Като доказателство за това, много често се посочва цвета на скимата след като започнеш да добавяш течен органичен въглерод - първо е тъмно зелено-кафяв (хлорофила от отмиращите алги) и след като този цикъл на заместване на алгите с бактерии, скимата става светло жълтеникав. Много често при първите дни на дозиране на карбон се наблюдава бум на алги и циано, но бързо след това започват да отмират.

Подобреното оцветяване на коралите е само един много приятен страничен ефект ;)

А по отношение на нагревателите (чак сега ти прочетох последните постове) Sicce е най големия боклук, който съм виждал сред нагревателите,и аз имах такъв и съм г връщал три!!! пъти, всеки път ми даваха нов (те търговците нямаха никаква вина в случая, бяха безкрайно любезни),проблемът му е че кондензира вода вътре и оттам вероятността да залепне реле е въпрос на време. Толкова бях побеснял преди две години, че им ипратих предълго и не много любезно писмо на сице, написах им да си гледат помпите и да оставят производството на нагреватели на китайците, нищо не ми върнаха...
Та зa нагревател само Jager, или титанов с външен контролер.

julianiv

Здравей Стояне, радвам се че се включи, във форума твоето мнение е с голяма тежест.
Наистина рифът се развива добре, но на коралите започва да им става тясно и ще трябва да ги ,,подкастрям".  И тъй-като съм на тема борба с RHA искам да споделя защо за сега отказах на няколко колеги да дам фрагчета.  Единствената причина е, че не искам на никого да натреса въпросните алги.   Дано са ме разбрали правилно.     
Орг въглерод  добавям от 10.07., като се спрях на най-простия варианта чиста водка (Аляска ;) ).  Малко предистория - при система 170 л  започнах с по 0.1мл/ден, поетапно увеличавах на 0,2мл, 0,5 и на 12 ден бях на 1,2мл/д.  Фосфатите се понижиха от 0,08 на 0,04, нитратите от 4 на 2, но целта ми беше Ф/Н =0.  Към 15ия ден стените на съмпа, както и вътрешната повърхност на скимера се покриха с прозрачна желеобразна субстанция, която по инфо в нета би трябвало да означава, че съм предозирал системата. Намалих водката на 0,4мл/д и налепите бързо изчезнаха.  В момента съм на  0,7мл/д,  Ф 0,04 и Нит 2. При такива параметри коралите определено се чувстват много добре и като разтеж, и като цвят и се чудя дали да разбутвам системата с ново вдигане на дозата на Аляската. 
Скимата ми е тъмно кафяв, мокро скимиране.

Сравнявайки препоръчаното от теб виждам някои съществени разлики с това което правя, може би затова за сега нямам успех. 
-   При добавяне на органичен въглерод си увеличил храненето. Не ми стана ясно защо. Аз  направих точно обратното с идеята да накарам алгите да гладуват.
-   Препоръчваш спиране на GFO.  Изключил съм помпата на реактора, но самото GFO си остана да се кисне в съмпа, така че е нещо-като-спряно ама не съвсем.  Ще го разкарам напълно.
-   Параметрите ще ги върна на старите нива.

Да изчакаме известно време и ще споделя резултата.


Стоян Михов

Храненето го увеличих точно с целта да храня и бактериите, понеже нитратите ми бяха ниски и за да мога да добавям по-големи количества течен карбон, сeга доливам 10 мл NOPOX.
Добави към водката и качествен оцет, само водка не е добре, както и само оцет. Макар че "купешките" продукти са си по-добрия избор, просто като знам какви простотии слагат и във водките, пък за оцетите да не говорим.

julianiv

Червените алги най-после си намериха майстора - Dino X (Algae X) на FaunaMarin.Макар, че новото име е малко подвеждащо и асоциира с динофлагелатес, на практика препарата е предназначен за борба с широк спектър от алги. Трябва да се има в предвид, че препарата е агресивен и при неправилна употреба може да има фатални последици за таралежи, тридахни, макро алги (каулерпа в рефюджиум) и др. От ФМ не го споменават, но има опасност и някой корал да даде фира.

Най-общо казано с препарата се третира максимум 21 дена, в моя случай бяха достатъчни 10, като хронологично нещата протекоха така:

Ден 1, коралите очаквано свиха полипи, но никаква видима реакция от страна на алгите.  Скимера започна да вади 2-3 пъти повече скимат от нормалното.

Ден 4, започна отмиране на алгите, парчета се откъсваха и носеха от течението.

Ден 5, алгите покафеняха, изтъняха и свиха. Риби, скариди, рак и таралежа (за който най-много се тревожех) изглеждаха добре.

Ден 8, червените алги бяха приключени. Може би трябваше да спра до тук, но за по-сигурно реших да третирам още един път. Случайно или (по-скоро) не, след нея вурдеманито си отиде, за което съжалявам.

Месец след края на третирането от алгите няма и следа, камъните са чисти и всички обитатели са видимо добре. 

В заключение искам да кажа, че третирането с Dino X срещу нежелани алги трябва да се смята за краен вариант, след като са били изчерпани всички по-щадящи за целта методи. И не на последно място след консултиране с някой, който е наясно с употребата на Dino X (благодаря Камене!). 


julianiv

Като гледам не съм поствал в темата цяло 3-месечие, но както се казва, слуховете за краша на наното са силно преувеличени  :-D  Две бързи снимки с актуалното състояние на рифчето.

След третирането на "червения памук" с Dino-X, рифа бе нападнат от зелени нишковидни алги (и не беше много за гледане), нищо ново, изчезването на един вид отваря ниша за друг. Реших да не прибягвам отново до дино-то, много е агресивен и оставих нещата да се развиват по естествен път. Алгите видимо намаляват, значи вървим в правилна посока и е въпрос на време.