• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на sano-pets

Започната от sano-pets, 11.02.2013 15:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sano-pets

11.02.2013 15:11 Last Edit: 15.12.2013 11:27 by Стоян Михов
Здравейте отново,
най-накрая и аз да се по-оголемя !!!
В началото на януари напълних с малко сол още един гьол - дисплей 130/50/50 см и съмп около 130л, като има няма го налях с около 400 литра. Взех го втора употреба ( но все още запазен ) и  работещ и за 15 дни амоняка му падна на безопасни нива но все още не бързам да го зарибявам! Ще пренасям животните и камъните от стария - но по-нататък!
Подкачаща помпа боиу ( втора употреба ) 3000л/ч, скимер TMC v2 400  пак секънд хенд, ще мисля за друг по нататък,  ще взимам и реактор с пелети, ще му сложа и карбон реактор. Духалките са ми пак китайски - сън-сън една 5000л /ч, другата 3000л/ч - за вортекс само мога да си мечтая!!!
За сега ще светя с 4 х 54 вата т5 силвания - две коралстар и 2 по 10 000келвина . Сега съм само със сините. Тялото си го направих сам- малко е аматьорско - но мисля да си поръчам лед - така че за сега ще стискам зъби !
Приемам съвети и коментари!
ще пуска снимки от време на време  - сега ето :




tonino

...

sano-pets

преди да пусна скимера съм си записал че помпата е RIO  Q 2630l/h i H2.40 m. Сега не ми се вади за повече подробности - но ако настояваш - кажи! Работи добре - отделя доста боклук - само ще видя колко ще работи - нали е втора употреба!

kamos

Поздравявам те за старта. Камъните са малко за този обем. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

sano-pets

Цитат на: kamos - 11.02.2013 17:11
Поздравявам те за старта. Камъните са малко за този обем. :-)
работя по въпроса - в старата локва също имам към 10 кг и лека  по-лека ще набавям още!

vankata_032_pld

Супер е пожелавам ти само хубави моменти с новата локва !

камен чочев

Честита промяна. Безпроблемно развитие и много радости да ти носи

M_I_T_A_K_A

Успех и от мен. Обема е добър и с потенциал да стане добър риф.  *THUMBS UP*
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

tonik99

Браво упсех ти желая да  става само наи добре и като ти искаш.Дано нямаш проблеми

sano-pets

Здравейте!
С живите камъни ми дойде и една анемона, която след 2 седмици се раздели на две - кажете дали е подходяща за рифов аквариум или да я връщам в Немция!? Имам два клоуна, които ще пренасям скоро - надявам да и се зарадват!



Иначе започнах да пренасям по някой мек корал и за сега се чувстват добре!
Амоняка ми е вече 0, нитритите също, NO3 e 5 mg/l а фосфатите 0.3 мг/л - чудя се от къде се взеха!
Колко ще мога да карам без пелети ( само със скимер ) ? Ще сложа още два клоуна и един дамсел и няколко меки корала още + монтипора - зелена и жълта и Алвеопора? + още 10-на  кг живи камъни от стария аквариум!


Стоян Михов

Възможно е да е майано (majano) анемония, но по-вероятно не е, въпреки това анемониите не са най-желаният гост, почти всички видове са много хищни и скаридите и малки рибки са чести жертви. Понякога жилят и коралите. Аз бих ги махнал.

Не можеш ли да оправиш фолиото на задната стена? Или то това не са балончета, а коралин?

Имаш много pineapple sponge (не че е лошо), с осмозна вода ли си или с чешмяна?

Със скимер само можеш да караш много дълго, но зависи от много неща. Или по-точно да се изразя, само с него можеш да издържиш до момента, в който не можеш да контролираш нитратите и фосфатите. При теб вероятно ще стане доста бързо, защото нямаш достатъчно живи камъни, и все още не знаеш какви са възможностите на скимера(нали е втора употреба).  

За да нямаш нужда от допълнителна филтрация и да изкараш само със скимер, ти трябват около 1,5 кг (дори 2кг) камъни на 10 л вода, това за твоя аквариум прави около 60 -80кг. Ако искаш да се възползваш от правилото 1/3 т.е. да имаш само една трета от препоръчваното количество камъни, трябва да имаш някаква допълнителна система за филтрация и имай впредвид, че в този случай системата е много нестабилна и аз рядко съм виждал такива безпроблемни системи, и те са на опитни рифъри.

Хубаво е да сложиш всички камъни едновременно, иначе знаеш че всеки нов камък те вкарва в мини-цикъл.

При теб нитратите и фосфатите са започнали вече да се вдигат, имай предвид, че щом веднъж са се появили във водата скимера вече не може да ти помогне, можеш да ги махнеш само с подобрена биологична филтрация (необходимото количество работещи живи камъни, рефугиум, пелети, керамики) химична(фосфатремувъри) или смяна на вода.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Май ще изхвърлям анемоните - най прилича на Fish Eating Anemone http://animal-world.com/Aquarium-Coral-Reefs/Fish-Eating-Anemone

За фолиото - свърши се - ще чакам коралина!

Водата е чешмяна - поне със стария аквариум не съм имал проблеми - освен алгите - но те зависят от много други неща.
Обмислям да взема обратна осмоза - тази на JBL струва ли си? http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2389/jbl-osmose-120

Явно пак ще вървя по трудния път - за сега ще ми се забави реактора и палетите, ще пробвам един нов продукт за намаляване на нитрати и фосфати а пък и имам сол - ще сменявам повече!

geniusloci

Анемониите ги разкарай, надали има читав вид, който да си идва по камъните :)

Фосфатите ти идват от камъните, умират разни неща по тях и във водата отиват фосфати, останалото лека-полека стига до нитрати. Пелетите на теория може да ги сложиш и в торбичка (от тези по-рехавите) на течение, пак ще вършат работа, като имаш реактор просто ги премести, така вече ще са "колонизирани" порядъчно. Пелетите обаче не са особено ефективни по отношение на фосфатите - почти всички фосфат ремувъри също може да се използват в торбичка (от по-плътните, или просто дамски чорап), също поставен на течение. Няма да е толкова ефективно, разбира се. Преди това измий поне най-ситното, което излиза от чорапа, за да не иде в аквариума ти. Фосфат ремувърите са адски ефективни и действат буквално моментално.

sano-pets

махнах ги ! Благодаря! Нещо ме съмняваха когато им давах да хапват - осетиха ли мръвката, пипалата им веднага я зграбчваха доста яко! съвсем като хищници!

tonik99

Браво добре се получават нещтата  *BRAVO*

Similar topics (5)

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33323

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13159

53355

Публикации: 6
Прегледи: 4695

17407

Публикации: 7
Прегледи: 5838

39219

Публикации: 14
Прегледи: 5926