• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на Росен

Започната от Rosen Pavlov, 27.09.2015 20:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rosen Pavlov

Цитат на: Стоян Михов - 04.01.2016 22:31
Е за 2-3 минути, едва ли е направила нещо  ;). Не знам как да се справиш с аптазиите по коралите, може би най-добре да си вземеш Aiptsia X от Камен и да ги третираш, а след като преместиш коралите да ги наблюдаваш. Моите стотици айптзии една пеперуда пак от Камен им разказа играта без следа за няколко месеца (бяха стотици, някои от които над 8 см диаметър - живееха сред ксенията).
Благодаря Стояне  *DRINK*
Така ще направя.Челмона ще бъде задължителен  :-)

julianiv

Аиптазията си хвърля спорите, когато се почувства заплашена, дано да си вадил камъка внимателно.

Срещу аиптазия съм имал успех: 1 с пускане на няколко скаридки вурдемани, вариант 2 е Aiptasia-X и ако нищо не помага гореща баня на камъка с прясна вода. Последния вариант е крайно ефективен, но брутален защото всичко по камъка отива на кино.

Челмона, доколкото знам е въпрос на късмет, защото не всеки екземпляр проявявал апетит към аиптазиите.

Успех!

Rosen Pavlov

Цитат на: julianiv - 05.01.2016 09:37
Аиптазията си хвърля спорите, когато се почувства заплашена, дано да си вадил камъка внимателно.

Срещу аиптазия съм имал успех: 1 с пускане на няколко скаридки вурдемани, вариант 2 е Aiptasia-X и ако нищо не помага гореща баня на камъка с прясна вода. Последния вариант е крайно ефективен, но брутален защото всичко по камъка отива на кино.

Челмона, доколкото знам е въпрос на късмет, защото не всеки екземпляр проявявал апетит към аиптазиите.

Успех!
Колко е било внимателно ще видим  *DRINK* Дано тези гадинки не са ми първите обитатели .
Миналата година бях взел едно вундермани ,и беше ги изяла почти всички.Имаше  2,3 останали.Незнайно защо скаридата  *dead и аптазиите пак завзеха камъните .От тогава не съм виждал вундерманита .Колкото пъти съм ходил при Камен, е нямало.Явно не съм уцелил момента.Като стабилизирам този ще му поръчам 2,3,4 да ми запази  *DRINK*

julianiv

Скаридките са деликатни създания. Преди година взех 4 вурдемани, като с пускането едната изчезна и не се появи повече. Останалите 3 живяха 6-7 месеца без проблем и след това в рамките на 2 месеца още 2 заминаха във вечните ловни полета, предполагам просто им дойде времето. Последната обаче все още си е на линия и чевръсто инспектира аквариума. Казвам всичко това в подкрепа на идеята ти да пуснеш този път повече от 1 скарида, 3-4.   

Стоян Михов

по отношение на вюрдеманитата е много важно да нямаш никакви други скариди или ракообразн в акварума - общо взето почти всички скариди ги убиват, особено боксьорите и дебелиуса. Другото важно е ако имаш много и едри риби в аквариума вюрдеманитата просто си стоят под камъните и не излизат, или излизат за кратко по тъмно, много са страхливи. Освен това не всички вюрдеманта ядат айптазии. Аз съм пробвал досега над 15 вюрдеманита от разлчн места и не съм имал успех с нито една. Тъй че за мен са си съмнителн.
и за Челмон-а е вярно, но изглежда мястото откъдето ги доставя сега Камен са свикнали с Айптазийте, защото и моята и на Денислав се справха набързо с тях.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

И моя глас е за челмона, до сега съм имал два(втория още го имам) и никога айптазии. Докато със скаридите нямаше ефект, или поне не се забеляза. Оцеляха доста време, последната я уби една от другите скариди (мисля чистача) като ги преместих в новия аквариум и започнаха да си делят територията.
Но преди да стигнеш дотам, първо проследи внимателно чикъла, и ако трябва му помогни за гладкото му протичне.  *DRINK*

ti6o89

Здравей колега,ще ти кажа моят скромен опит с борбата с аптазията.Понеже съм с малък аквариум идеята с Челемона отпада,за скаридата получих не съвсем добри отзиви и та за това действам така: когато сменям вода в кофата къде е изваденате вече солена вода вадя камъка с аптазията и го оставям малко да си се покаже хубаво(3-5 мин.) след това взимам вряла вода и с една спринцовка пръскам върху аптазията.Не мога да кажа че е 100% ефективно,но понамаляха и се надявам да успея да ги махна. Аз поне друг вариант не съм намерил и за това действам така. Дано намериш ефективен начин за борбата >:o УСПЕХ :-)

Rosen Pavlov

До сега и аз бях с малък аквариум 30лт. При мен челмона беше само мечта  *NO*
Пробвал съм почти всичко което споменахте. Вряла осмозна вода,оцет,вадене на камъка и обработване в лигена.. Миналата година като ми  *dead скаридата се ядосах и извадих половината камъни ,а всичките са 2кг  :-D , попарих ги с вряла вода. След което аквариумчето почна да цикли наново. Зелено ,кафяво циано, нитрати,абе от всичко по много и доволно  :-D  :-D Тогава се отказах от неравната битка  :-D Викам си, ще продължавам в големия. И аз съм за челмона. Явно скаридите са много капризни но, предпочитам да им осигуря естествен враг. Ако не бях почнал големия сигурно щях да търся скариди пак.
Хубаво е все пак че споделяте кой как го прави. Гледам в тубата ги оправят с лазер
*DRINK*

ti6o89

Ами да ти кажа веднъж докато бях в магазина на Камен един пич ми обясняваше че си е направил нещо и с ток ги бие ама така и не разбрах какво му представлява устройството,но ако съм запомнил правилно Камен знае,ако се сетя ще го питам.

Rosen Pavlov

Колеги , още едно въпросче  *DRINK*
Трябва ми някакъв таймер или реле за скимера.Като спре тока и водата слезе в съмпа ми прелива чашката докато се нормализира нивото.Примерно да забавя старта с 10 мн .Днес като се прибрах беше мазало. *CRAZY*
Поздрави  *DRINK*

Ilianidis

По принцип скимера е в отделно отделение на съмпа,където нивото е по-високо,а отделението на връщащата помпа се разчита така,че да поеме връщащата се вода и да не повлияе на общото ниво в съмпа.Не е разчетено както трябва.Възможно е да вържеш подкачващата помпа и помпата на скимера да работят заедно,и не вярвам да е проблем стартирането.

Иво D

За толкова кратко време(10 min) не би трябвало да Ти пълни чашката скимера - или не е настроен, или нивото Ти е високо.

  Защо вместо таймер не използваш допълнителен съд за скимата - предимствата са по-рядко обслужване и по-лесно изпълнение.

Rosen Pavlov

Сигурно така трябва но при мен отделението с помпата е много малко.Също разликата в отделенията при нормална работа не е голяма 2,3см.Водата която слиза е много и съмпа почти се пълни.Остават 8,9 см да прелее.А иначе те са заедо на един контакт.Смисъл че като спре тока спират и 2-те ,слиза водата и нивото на скимера/съмпа се покачва.Като дойде тока тръгват и 2-те помпи обаче нивото още е високо и скимера изригва/прелива.На подкачващата помпа и трябваат 5,8 мин да качи водата горе и почти да напълни преливната колона.Сигурно това е проблема ама така ми е по безшумно.Така съм регулирал крана  *dontknow*.Но дори и да държа преливната колона почти празна пак е много водата.Идеята е да намера таймер след идването на тока да задържи скимера за 10 мин .
Ама как го обясних  :duvar: 

Dede

Може да поставиш ел. поплавък с едно реле 12/220 за да не си вкарваш 220в ток, и така при високо ниво на водата в съмпа, скимера да не работи.

Rosen Pavlov

Цитат на: Dede - 08.01.2016 21:59
Може да поставиш ел. поплавък с едно реле 12/220 за да не си вкарваш 220в ток, и така при високо ниво на водата в съмпа, скимера да не работи.
Точно  *THUMBS UP* Някой ако ползва такова нещо нека сподели от къде да си взема?

Similar topics (5)

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14795

50279

Публикации: 7
Прегледи: 4458

41453

Публикации: 6
Прегледи: 7825

41176

Публикации: 46
Прегледи: 16547

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33262