• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 09:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на petko1980

Започната от petko1980, 20.02.2016 10:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petko1980

Много липса от мен до гьола не доведе до голям напредак.Само анемонията се раздели няколко пати за тези месеци!
Поздрави на всички *DRINK*






ZIRO

Браво Петко, добре се развива системата  *THUMBS UP*

petko1980

Благодаря.До колко е добре като отцъствам често незнам,но в къщи се справят добре с добавките.Параметрите са стабилни освен магнезия но го вкарахме в норма.
Сега остава да си купя малко акропори от някой колега.
Ще съм благодарен ,ако някой има фрагчетаъа продан да ми прати на лични !
Айде благодарско и наздраве! *DRINK*

petko1980

Малко нови обитатели.
Челмона започна да се храни с всякъква замразена храна още на следващият де,за ковто съм много хепи.Преди години ,при първият ми опит в соленото загубих два.
Моля за помощ за определянето на акропорите.Много ще съм ви благодарен за което.
Наздраве на всички пред аквариумите! :-) *DRINK*












petko1980

Надявам се някой да влиза вече в форума ,че аз начинаещия пак и предполагам и други имаме нужда от съвети.
Та въпросът ми е.Заради ограниченото място в съмпа не мога да сложа скимер с по големи ръзмери.Засега вариантите са ми Неос120 или бъбъл магус нак 5 .Аквариума е с 240 литра вода в него и се чудя дали няма да са малки като искам да гледам твърди корали.Моля за съвет кой от двата да взема за да сменя турбофлора че ми се струва че не е особенно добре.
Благодаря предварително! *bg*

julianiv

Отзивите, които съм чел са, че ниос 120 превъзхожда ВМ5 като производителност, качество на материали и изработка. Е, съответно и цените са различни :-). И двата скимера са за системи до 500л така че няма да имаш проблем и с двата. Единственото което винаги ме е озадачавало при ниоса е размера на чашата, която ми се вижда много малка.

М/у другото на 200 л нано съм с Делтек за 500 л., справя се чудесно. 

Стоян Михов

Колкото по голям толкова по-добре. Ниос е по добре от двата. Моят съмп е със същите размери и събира АТИ. Водата ми е само 50 литра повече от твоята.  Ще ти трябва поне 250 вата т5 за акропори.


Sent from my iPhone using Tapatalk
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

M_I_T_A_K_A

Привет! Имам доста опит с бъбъл магусите и моя съвет е да забравиш за Curve 5 за твоите нужди! Да дават го до 500 литрова система, но съм го сложил на няколко системи до 300 литра и едвам се справя да не кажа, че и на по натоварена направо не си се справя, а ти имаш и акропори.... Какви са размерите ня мястото за скимера?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

petko1980


petko1980

Вече е силно да се каже ,че имам Акропори.бяха 4 а сега са 2 и са започнали да се белят. :duvar:
Тези дни меря през ден и проблеми не виждам:
Кh 9
Нитрати 0,5
Фосфати 0
Магнезий 1350(вече в норма)
Калций 430
Смени на водата на две седмици по 15%.
Соленост 1.026
Осветлението работи по 11  часа.
Вече тотално блокирах.
Абе то иначе няма да е интересно и няма да има за какво да пишем

Ilianidis

Аз бих свалил леко алкалност,калции и соленост.Едновременно ще стане с една медицинска система да капе капка по капка в 10л туба ,като в същия момент ти работи доливната система с осмозна вода.Така вкарвайки ги до 1.025 и алк/калции 8/410 ще проследим проблема.Направи това на първо време без добавяне на въглеродни източници.

petko1980

 Слушам и азпълнявам.Сега слагам тубата и се започва.Скоро ще съм с едно англииско тяло с 6 т5 със сребърно покритие на рефлекторите и охлаждане на запалванията и пурите.Има и някакви лед чипове на крии ,четери канални с димиране.Дано поне с осветлението да оправим проблема.Мерси за съветите.
Поздрави!

Стоян Михов

Първо се увери, че солеността ти е наистина 1.026, калибрирай си соленомера, тества с нечий друг и така. кХ и калций са си ок да си стоят и така. Както ти писах и на лични, акропори в 250 л сравнително млад аквариум, стартиран със сухи камъни и осветяван с китайско диодно осветление от 150 вата е загубена кауза в повечето случаи. Не залитай в посока търсене на несъществуващи проблеми и опити за решаването им, нищо добро няма да ти донесе, примери такива има бол в този форум. Тръгнал си по правилния път - идва ти качествено осветление, възнамеряваш да си купиш по-добър скимер. Просто изчакай ги да дойдат, нагласи ситемата остави я един месец да се адаптира към новите попълнения, вземи си пак един - два нови фрага акропори и виж какво ще стане. Това е всичко няма никакъв смисъл сега да започнеш да правиш един куп ненужни промени на някакви дребни неща.
И другото, което ти казах на лични - не се опитвай да избереш скимер спрямо мястото, което имаш в съмпа, много грешен подход, избери си скимер, който ще ти хареса и ще ти върши работа и тогава мисли за съмпа, като не влиза, ще го ремонтираш или ще си направиш нов, със сигурност ще ти излезе много по-евтино, отколкото да си купиш сега втори компромисен скимер и след една година да се наложи да си купиш и трети скимер, като удариш чертата ще видиш, че си похарчил пари като за Роял ексклузив, пък имаш евтина китайска котка  :-). Успех.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

petko1980



Благодаря за съвета Стояне.От тебе човек може да научи много и мисля че си абсолютно прав за тези неща.Този неос го купих за едно друго аквариумче и затова питах.След две седмици ми предстои командировка в Германия и мисля от там да взема едно АТИ.И пак препоръки за модела да не взема да прекаля.
Между другото включих Неоса и работата му е страхотна в сръвнение Турбофлора,скимата които извади за 8 часа е равен и същия по цвят за тридневната работа на аквамедика.Няма такъв боклук.(един от проблемите)
Премерих на изхода на осмозата и пак чудо 98 ppm и още днес нова на изхода 001 .Не се знае какво съм наливал иколко време в аквариума.
Новия водопровод в нашия град с уникално налягане от 1,5 бара сигурно е скапал мембраната.(айде и помпа за налягане)
Абе до китаеца има и две т5 ама като цяло е зле работата,но това скоро ще се промени.Пурите са вече вкъщи ,за което благодарности на Камен,остава само тялото ,но иска чакане.
Сега трябва да ви благодаря на всички че изслушахте размислите на един аматьор! :-D
*DRINK*

Стоян Михов

Щом си стигнал до тези размисли, не си аматьор вече ;). За АТИ-то нямаш много изобр, той се предлага само в два варианта - голям и по-голям :). Заслужава си да го вземеш, ако си решил да увеличиш водата в близко бъдеще, иначе идва големичък за 250 литра вода, не че има лошо, помпата се регулира (аз в момента съм на 2-ра степен на помпта от десетина възможни). За Ниос-а също съм чувал добри отзиви, но никога не съм ползвал, Делтек са другите, които съм ползвал и чувам, че съвременните им модели са дори по-добри.

Това с осмозата ми е познат проблем, и при мен в Белене налягането никакво го няма и често сменям мембрани, но още не съм стигнал до помпа, скоро и това ще стане.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13092

17407

Публикации: 7
Прегледи: 5805

52072

Публикации: 12
Прегледи: 8210

39219

Публикации: 14
Прегледи: 5897

48856

Публикации: 8
Прегледи: 4273