• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на ti6o89

Започната от ti6o89, 04.10.2015 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ti6o89

04.10.2015 12:12 Last Edit: 26.02.2016 21:09 by Стоян Михов
Възраст: Стартирана на 03.10.2015г.

Размери и обем: 60/60/50 общ размер.Съмпа е вграден 10/60/50. За дисплей остават 50/60/50. Чисто вода към момента 165л.

Осветление:  Т5 на AquaMedic 2 сини(арктични мисля),1 бяла и 1 розова

Температура на водата: в момента е 26,5 опитвам се да си настроя нагревателя

Показатели на водата: не меря все още

Поддържане на Са, кН, Mg:

Активен въглен:

Сол и смени на водата: сол на Reef Crystals

Механична филтрация: вата

Пясък и камъни: 10кг пясък и около 5кг base rock

Хранене и оцветяване на корали: нямам за сега

Хранене на рибите: нямам за сега

Контрол на нитрати и фосфати:

Циркулация на водата: за сега съм с Wave maker coralia nano 1600 l/h подкачващата помпа е китайска ако не се лъжа,трябва да погледна мощноста и.

Стерилизация на водата:

Скимер: заплануван е Aqua Medic blue 500 но ще е след няколко дни

Съмп: 1во отделение ще е скимера и нагревателя,2ро отделение са био боли,3то отделение е бейс рок и евентуално активен въглен,4то отделение е подкачващата помпа

Обитатели:

Снимки:

Публикациите са слети: [time]04.10.2015г 13:01ч[/time]

Здравейте казвам се Тихомир на 26 г. съм занимавам се със сладководна акваристика от около 3 години. Един ден просто отворих раздела на моркста и адски много се запалих ииии ето го резулатата,много ще съм благодарен за всякакви напътсвия тъй като съм нов във соленото. Мисля днес да добавя от Special Blend.Ако нещо съм забравил моля коригирайте ме.Живи камъни мисля съвсем скоро да добавя както и скимера.Искам да изкажа големи благодарности на колегата Мишо,адски много ми помога до сега.Ето малко снимки.

Публикациите са слети: [time]04.10.2015г 17:05ч[/time]

Здравейте колеги бих искал да попитам един малко тъп въпрос моля да ме извините за което,но не можах да го измисля. Искам да си измеря соленоста и да си сложа бактериите,тъй като на тях пише че най-добре работят при плътност на водата от 1.017 до 1.025. Разполагам с един потопяем соленомер на Aqua Medic , но на неговата скала със зелено е оцветено стойностите от 1.20 до 1,26 . Знам че принципно гоня 1,025 но се чудех дали в неговия случай ддз нещо единиците не са така. И да попитам тъй като четох поста на Стоян за калибриране на подобни соленомери със NaCl и деститлирана вода дали вместо дестилирана мога да ползвам осмозна,защото не знам колко е верен самия соленомер.И понеже четох че при различни условия дава различни резултати,идеята ми е в една бутилка 1,5 л да срежа и в нея да гребна от водата в аквариума и да поставя соленомера,дали е правилно ми е въпроса. Благодаря предварително.


ZIRO

Здравей Тихо, добре дошъл в соленото.
Старта изглежда добре, само един съвет от мен, трябват ти още доста камъни в дисплейя.
Относно соленомера, моя е подобен на Сера, да ти кажа никога не съм му се вталявал толкова относно показанията му и без това не уред който е фактор в точните измервания, за мен е важно ориентировъчно да ме ориентира къде се намирам. Да влияе се от температурата, аз меря директно в дисплейя при изключено течение. Разтваряй си солта според препоръките на производителя и няма да имаш грижи. Когато мръдне малко коригираш с повечко сол или вода и си готов.
Солеността при мен варира между 1,022 и 1,025, когато съм се сещал да я меря.
Пожелавам ти успех  *DRINK*.

ti6o89

Благодаря ти ZIRO да кажа 1во че твоят аквариум е един от вдъхновилите ме,въпроса ми е че според този соленомер съм на 1,24 което попада в зелената му скала,въпроса е че е над 1,024 и това се чудя сега това добре ли е или трябва да разредя

Публикациите са слети: 04.10.2015 19:07

олелее колко съм зле... кой да види че има нула след единицата... *JOKINGLY*

ZIRO

Ако ти е 1,024 си ОК. Мериш правилно нали, делението което е на нивото на водата:П.П. Благодаря ти за комплимента. Преди да започна и аз като теб се вдъхнових от доста красиви и успешни системи в този форум, жалко че все по-малко пишат и предават знания  :)
*DRINK*

ti6o89

Здравейте колеги,имам въпрос относно осветлението,до колкото съм разбрал осветлението свети 10 часа на ден,моите лампи са 2х2,мисля да направя 1та двойка да се включва 2 часа след другата съответно да гасне 2 часа по-рано,това правилно ли е ,ако не моля да ме коригирате. Другото което се чудя понеже аквариума ми е още нов дали не трябва да започна с по-малък светлоден(6-7 часа) и постепенно да стигна 10 часа или не.

tonino

06.10.2015 21:09 #5 Last Edit: 18.02.2018 16:04 by tonino
...

ti6o89

Благодаря за съвета колега,задължително ли е  да са 1во сините,защото моите  са разделени в 2те тела по еднa,но ако е задължително ще разменя пурите.

tonino

07.10.2015 08:08 #7 Last Edit: 18.02.2018 16:04 by tonino
...

ti6o89

Благодаря за съвета колега,ще сложа още камъни колкото се може по скоро

ti6o89

Здравейте колеги,малко развитие от мен. Сложих малко живи камъни в събота и няколко охлюва, но им забравих името. Купих си скимера на Aqua Medic,продължавам да добавям бактерий и така. Исках да попитам дали след няколко дни ще мога да сложа една еуфилия тъй като разбрах че не са капризни,ако не е добре дайте съвет кога може да се сложи.


Ilianidis

Мериш с тестове нитрити и амонии и ако са нула,следват нитрати и фосфати,но последните като за начало може да пренебрегнеш спрямо една еуфилийка.Тя ще подскаже дали е наред.

ti6o89

14.10.2015 16:04 #11 Last Edit: 16.10.2015 12:12 by ti6o89
Благодаря за информацията колега

Публикациите са слети: 16.10.2015 12:12

Здравейте колеги,искам да попитам някой гледал ли е Mespilia globulus  и какво може да ми кажете за него,защото се колебая дали да не си взема.

ti6o89

Здравейте колеги.Имам малък проблем,от няколко дни забелязвам че клоуните ми се почернели по гърбовете и се бият,малко са странни като цяло. Имате ли представа какво може да е това. Мерил съм само Kh защото към момента само такъв тест имам и то е 11 което си е множко... моля за съвет какво трябва да направя. Забравих да кажа от вчера имам 1 таралеж който като го пуснах се поразхожда из аквариума,но от снощи се е спрял на едно място и кажи речи не мърда много :-(


ZIRO

Здравей, това че се бият е явно за да разпределят кой ще е доминиращия(женския).
А потъмняването на гърба и на мен ми е интересно защо става така, когато взех и моите клоуни, след няколко дни и те си промениха оцветяването като при теб. Предполагам че не е проблем защото са така вече месеци наред.

ti6o89

Здравейте,малко да покажа как се развива аквариума,не че има кой знае какво развитие,но все пак.Към момента обитателите му са:
2 clown fish;
1 lysmata debelius;
1 grama loreto;
1 Trochus;
1 mespilia globusus;
1 euphylia;
Камъните ми са 10 кг,мисля да добавям още за в бъдеще. Мерил съм Kh=11.5(ако не се лъжа последният път) и NO3=0.Храня по 2 пъти дневно със замразена храна,след ден-дв ще сложа и активен въглен в чорапче в съмпа. Проблема ми към момента е че клоуните не спират да се бият,единият порастна повечко,реших че вече са се определили и той ще е женският,но уви продължават да се бият,по-малкият през повечето време стои до водораслото,защото по-големият не му дава да мърда на друго място. Има моменти в които няма проблем ама като че ли не са мноог дълги. Ако някой може да даде идея какво може да се направи моля не каже,защото ме е страх да не умре.

Извинявам се за лошото качество,с телефона съм снимал и половината ми осветление е изгасено ;) Поздрави *DRINK*

ti6o89

Колеги аз ли нещо грешно съм разбрал или идеята на форума беше взаимно да си помагаме и да се съветваме ? От последният ми пост насам темата ми имаше почти 100 преглеждания и нито един отговор.... Като цяло от както съм я създал 3-ма колеги са ми писали изобщо нещо,за което им благодаря особено на ZIRO. Не смятам че изисква особено големи усилия да напишеш 1-2 реда. Поне едно поущрително "Добре се развива системата ти" или " Нещо не е наред..." можеше да се напише. Като започнах да се занимавам с морска акваристика четох тук как е било добре тя да се развива в България,как е добре да си помагаме да може повече хора да правят соленоводни аквариуми.... и сега какаво... нищо... Къде е ползата от форума ?? 4-5 човека си коментирате аквариумите и това е,останалите да се спасяват както знаят. Не целя да обидя никого, просто няма да премълча възмущението си !!!

ZIRO

Прав си и то много.
Аз следя форума от крепките година и половина, в началото нещата не бяха такива. Имаше мнения, дискусии, съвети...
То добре че пак останаха няколко човека, които споделят опит и знания.
Тишо, твоите думи на тази теметика, за съжаление ги има поне още в няколко теми и така постепенно форума си губи смисъла.

Rosen Pavlov


Yonchev

Цитат на: ti6o89 в 20.12.2015 13:01
Колеги аз ли нещо грешно съм разбрал или идеята на форума беше взаимно да си помагаме и да се съветваме ? От последният ми пост насам темата ми имаше почти 100 преглеждания и нито един отговор.... Като цяло от както съм я създал 3-ма колеги са ми писали изобщо нещо,за което им благодаря особено на ZIRO. Не смятам че изисква особено големи усилия да напишеш 1-2 реда. Поне едно поущрително "Добре се развива системата ти" или " Нещо не е наред..." можеше да се напише. Като започнах да се занимавам с морска акваристика четох тук как е било добре тя да се развива в България,как е добре да си помагаме да може повече хора да правят соленоводни аквариуми.... и сега какаво... нищо... Къде е ползата от форума ?? 4-5 човека си коментирате аквариумите и това е,останалите да се спасяват както знаят. Не целя да обидя никого, просто няма да премълча възмущението си !!!


За съжаление, вече никой от по-разбиращите не пише нищо... И аз много пъти съм се чудил защо? В същото време като пиша на някой лично съобщение с проблема си, винаги са ми помагали, благодаря за което  *thanks. Аз не съм от разбиращите във форума, но мога да споделя моят опит с клоуните. Моите бяха 4-ри, всичко вървеше нормално, докато единият не се разви много по-голям от тях (стана женски), покрай него се закачи един от по-малките и явно станаха чифт. Взеха да тормозят други два и се принудих да ги махна (със сигурност щяха да умрат) От тогава не съм пробвал да добавям други клоуни. Поздрави и успех с аквата!

Caxapa

Недейте да хвърляте такива обвинения към разбиращите от морска акваристика.   Преглежданията може да са от колеги със сладководни аквариуми, гости на форума и други. Моряците винаги са си помагали  и е въпрос на време да се включи някой.

Стоян Михов

Форумите си живеят собствен живот и морския не прави изключение, има си цикличност - групичка ентусиасти с еднакво или близко ниво на познание започват да си разменят мнения, опит и съвети и се развиват заедно и поддържат близко ниво, покрай тях се увлича групичка от нови членове, които следят дискусиите и се развиват, впоследствие първата група стават "разбиращи" и напускат форума, стават търговци, правят си собствен форум, скарват се и т.н. втората група остават малко сираци, но впоследствие поемат по пътя на първата група и така... сами може да прецените сега коя фаза е :). Така че помагайте си не чакайте някой от "големите разбиращи" да ви осветли с мнението си.

ti6o89 след този пост вече ще получиш доста отговори и посещения на темата си, не знам дали ще бъдат много по темата обаче. Разбирам огорчението ти, но не мисля че с подобен пост ще насърчиш някой да ти пише в темата...

ti6o89

Не съм написал поста с цел да насърча някой да пише в темата ми,написах го защото не мисля да премълча разочарованието си. Следя форума от около 3 години,много се зарадвах как в морската акваристика има толкова ентусиазирани хора и как се надъхват да си помагат,все пак не е от най-евтините хобита. Сега когато аз започнах да се занимавам се оказа не съвсем така,имах малко по-различни очаквания. Това беше причината.

изгубеният рай

Ще получиш критика не бой се, още не си допуснал генерална грешка :основание за мерене на.... знания. :-)
Орентирай се по кавичките.По кавичките ще ги познаеш.
Успех.
END!!!

pl86

Наистина се наблюдава нещо такова, както каза Стоян, напредналите пишат в темите на хора с подобен опит като техния, това е нормално, там им е интересно, там има какво да научат.
В същото време начинаещите не пишат защото не са сигурни в знанията си, също ги е "страх" да не бъдат веднага заклеймени от напредналите, че не се прави така и видиш ли, ако нямаш поне 10 000 лв. няма смисъл да се захващаш.

Също според мен е много лошо, като се намеси "търговията", много от знаещите хора станаха търговци, което е нормално, и един вид мисля - освен че нямат време, даже се въздържат (и самите търговци и хората с повече опит) да не дават конкретни съвети за да не се сметне като реклама.
Което е много жалко, аз мисля че начинаещите, като нас, имат нужда и да им се каже:
- иди "там", имат нещо за теб, купи го ще ти помогне.
или
- аз имам "това и това", ела в моя магазин, ще ти го продам на добра цена, ще ти помогне
какво като е реклама ако е истина и ще помогне, ако пък някой се опита да пробута нещо което не ти трябва съм сигурен, че ще има доста хора които веднага отдолу ще го опровергаят и така търговеца само ще си навреди.

Да не разводнявам темата повече, за съжаление нямам опит с клоуните все още и не мога да помогна.

ti6o89 дръж ни в течение както е положението, ако има развитие - казвай  *DRINK*

magnit

Извинявам се, че давам чак сега мнението си по твоя въпрос. Рядко присъствам в интернет пространството, защото предпочитам да присъствам в реалния живот. :-D

Промяната в цвета на клоуните, или по-точно тяхното потъмняване е често срещано явление. Верояните причини могат да бъдат доста, но няма смисъл да гадаем. Основното е, че това не е патология, и ако някой от тях се спомине, няма да се  дължи на това. Стабилизираните клоуни са здрави и устойчиви в аквариумната среда, единствения проблем, който виждам при тях е доминацията, който, предполагам, скоро ще се реши. Често такива двойки са неустойчиви и трудно създават поколение.

Не споделям мнението, че за напредналите тези клети рибешки историйки не са интересни. Да създаваме касти в едно хоби, не мисля че е полезно за някого, т.е. ако не става дума за някоя рядка акропорка, с уникално "естествено" оцветяване, или научно обяснен сложен физико-химичен процес, който ще го разберат аз и група съветски учени (извинявам се, и всички напреднали рифъри). Финансовото състояние и познанията не бива да карат хората да се чувстват непълноценни. Всеки е извървял своя път към познанието по своя начин, и както сам си се убедил, можеш да започнеш и без тези "излишни" десетки хиляди левове.Цитат на: изгубеният рай в 21.12.2015 09:09
...По кавичките ще ги познаеш...


И, колежке, понякога кавичките могат да бъдат градивни!
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

ti6o89

Проблема с боят може да се каже че се реши,побойникът го намерих на пода R.I.P. Сега си взех друг клоун,към момента нямат проблеми,дано остане така. Наблюдавам че еуфилията ми от вчера не е напълно отворена,но се надявам да е нещо временно.Правих пренареждане на камъни с цел да измисля по-добър скейп,като по нататък ще го снимам. Поздрави и благодаря все пак че толкова хора писахте в темата ми  *thanks

изгубеният рай

Цитат на: magnit в 21.12.2015 12:12И, колежке, понякога кавичките могат да бъдат градивни!


Градивни или не,кавичките са си кавички.
END!!!

ti6o89

Здравейте колеги, малко да разбутам прахта от моята тема.Имам няколко въпроса за които се надявам да ми помогнете: понеже до сега няма осмоза  реших че вече е време да си купя една спрял съм се на една от тези http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=212&product_id=797 или тази http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=212&product_id=798,какво ще кажете за тях отворен съм и за други предложения. Другото което ме мъчи е тая гадна аптазия,до сега вадих камъните в кофата с водата която сменях и със спринцовка с вряла вода пръсках по аптазията,има някакъв ефект ама не достатъчен все си има.Сега ме нямаше една седмица и имам 7-8(да не са и повече) понеже ми е малък аквариума не мога да пъхна челемон вътре,единственото ми спасени е скаридата или aiptasia x,но и за 2те съм чул противоречиви мниния и не знам кое от 2те е по-добре.Бях гледал някъде как се прави някакво нещо което им пуска ток,но сега не мога да намеря къде,ако го намеря ще го постна.Моля за съвет как да се отърва от нея.Последното което искам да попитам е за зоантида,за колко време започва да се разпростира по камъка и дали изглежда добре,моя го купих около коледа,чух че бързо се разрастват,пък моя като че ли съвсем малко е пораснал и се притеснявам да не съм го прецакал нещо.Благодаря ви предварително
ZIRO

Здрасти Тишо, аз ползвам първата осмоза която си посочил(по-евтината) вече повече от година и съм доволен.
За айптазията, aiptasia x ще ти свърши работа, не ти пречи да пробваш, скаридите я помогнат, я не..но също е решение.
Относно зоантида ми изглежда леко прибран, но ако се отварят хубаво според мен е въпрос на време да започнат да се размножават. При елфилиите имаш ли растеж?

ti6o89

Благодаря ти за съвета,за еуфилиите -да има разстеж,най-старата ми доста порастна,другите са от около месец при мен, за тях не мога да кажа точно още :)

julianiv

3-та година съм с осмозата от 1-я линк, като съм добавил и патрон DI, върши идеална работа.

По отношение на аиптазията Златко правилно те е насочил към aiptasia-x. В началния период на моята система имах доста аиптазии и съм експериментирал с почти всичко, без челмон и екзотиките от ютюб от типа на лазер и токов разряд. Инжектиране с вряла вода има добър ефект, но най-голям % успеваемост съм имал 1. вадиш камъка и му правиш хубава баня под чешмата, с което покрай аиптазията убиваш всичко живо по него (т.е. не винаги приложимо) и 2. по-цивилизования начин - ползваш aiptasia-Х. Успех!

Какви са ти параметрите на водата?     


ti6o89

Днес си я купих тази система от 1вия линк,утре ще видя как действа.Относно параметрите утре смятам да направя тестове че не съм правил от седмица и нещо и ще ги постна.Благодаря за съветите,ще си купя aiptasia x и ще кажа после какво е станало.

ti6o89

Здравейте,нещо все не ми оставаше време да си направя тестовете,но ето че наи-после успях.
Ca-430
Mg-1330
Kh-9,4
NO3-0
Забелязвам че зоантида от време на време се затваря да речем за по 1 час,това нормално ли е.Каква може да е причината ?

julianiv

Бих увеличил нитратите на 1-2.

ti6o89

И аз знам че е хубаво да са в тези стойности,но не знам как да ги увелича.Честно да си призная може и да са към 1,може да не съм разпознал точно цвета от теста.

Стоян Михов

С какъв тест мериш нитратите? Ако е салиферт виждаш ли розов цвят, значи си ок, въпросът е да не е напълно бистра течноста.

ti6o89

Да,тестовете са ми на салиферт.Принципно до сега като съм мерил винаги е било прозрачно,но сега малко се разколебах дали не беше съвсем леко  розово.Като направя следващия път ще съм по-сигурен.Може нещо светлината да ме е подлъгала.Ако се окаже че са 0, как мога да ги вдигна на 1-2.

julianiv

Увеличи леко кол-вото на храната.

ti6o89

Здравейте колеги,имам няколко въпорса 1во това-
Bristle Worms ли е. Опасен ли е ,и ако да как да го махна.Другото което исках да питам е: имам едни охлювчета,пуснах ги в началото с цел да има нещо живо в аквариума,в началото бяха 3-5,но сега бройката им драстично се увеличи. Питането ми е да ги намаля(махна) или няма проблем.Понеже не им знам името съм им направил снимка-

И последното е по скоро съвет,каква рибка ще ми препоръчате да си взема. Бях се спрял на гоби,но разбрах че е малко пакостник,спрял съм се на firefish,блени(midas или tailspot) и поне аз за други подходящи като за моя аквариум не се сещам, ще се радвам на съвет и препоръки от вас :) Поздрави!

julianiv

Първото ми жълто врасе се спомина най-неочаквано, като единствените насочващи улики бяха 2 белега по тялото, сякаш нещо го е ухапало. Тъй-като врасето спи заровено в пясъка подозрението падна върху червеите. МОже да греша, но от тогава видя ли червей не се мъча да го разпознавам, а направо го вадя с пинсетите. Не съм правил специални капани, хващал съм ги на случаен принцип, обикновенно червеите излизат вечер, след като изгасне осветлението.

Избора на риби е доста субективна работа. Естествено трябва да се съобразяваш с размера на аквариума, примерно син танг определено не е за теб. Tail spot blenny е добър избор за нано аквариум, тъй-като е малко рибе.  Имам такова блени, голям симпатяга е, но не е "активна" рибка, повечето време се крие в някоя пещера и излиза най-вече като храня. Аз лично харесвам рибки, които са постоянно в движение, като например жълтото врасе, освен това има ярка окраска, която контрастира с рифа, а и държи под контрол вредителите по коралите. Лошото е, че обича да скача и затова трябва да сложиш мрежа на аквариума.
Не на последно място трябва да се съобразиш с вътрешновидовата и междувидовата съвместимост на рибите, които искаш да сложиш в аквариума си. Ако пазаруваш от Камен той би ти дал добър и обективен съвет по въпроса.

trupai

Ако харесваш врасетата подходящ вариант е женски леопард (Macropharyngodon bipartitus). Много атрактивна рибка, не става много голяма и за разлика от повечето врасета не е скачач.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ti6o89

Благодаря за съветите,определено и 2те врасета са много хубави. Второто е наистина уникално,стига да намеря от къде да си го купя. С червеите ще видя какво ще правя,може и аз да се опитам с пинсетата да ги махна,защото ако е прав Юли ще имам ядове с тях ако си взема врасе.А за охлювчетата ? Някакви съвети ?

ZIRO

Охлювите са ок, остави ги *THUMBS UP*.

trupai

Цитат на: ti6o89 в 15.03.2016 11:11
Благодаря за съветите,определено и 2те врасета са много хубави. Второто е наистина уникално,стига да намеря от къде да си го купя.

Камен редовно има от тях.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

magnit

Такива рани оставя един вид червей, който съм улавял. Врасетата ги отблъскват със слузта си, но това не ги прави неуязвими. Заложи капан и ще го хванеш - има челюст като дървеница и не го пипай с ръка.
Иначе вероятно лесно ще се сдобиеш с друго, срещат се при Камен, а и в други магазини, само човек да се поинтересува  *DRINK*.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

ti6o89

Гледах как се правят капани за червеи мисля да ползвам тази идея : https://i.ytimg.com/vi/FmVA6lFlg4o/hqdefault.jpg ,иначе сега си взех firefish,беше ме малко страх за врасето към този момент. Може би следващият път. Сега ще се надявам да проработи капана. Благодя за отзивите *DRINK*

ti6o89

Здравейте колеги,да покажа и аз малко снимки от развитието на моят скормен аквариум :
Чудех се как да накарам клоуните да се хостнат в анемонията,ако някой има опит,моля нека сподели с мен.

petko1980

Tisho давай да видим как се развиват нещата  *bg*

ti6o89

Ами към момента кой знае какво развитие няма при мен,развиват се главно алгиите :duvar: като ги пореборя ще кача някоя снимка,че сега направо... за срам. Тъкмо да сложа още някой корал.Благодаря че си се сетил за мен иначе. Успешно рийфване на всички :) П.С Петко твоят аквариум става доста хубав  *privet*