• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на ti6o89

Започната от ti6o89, 04.10.2015 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

3-та година съм с осмозата от 1-я линк, като съм добавил и патрон DI, върши идеална работа.

По отношение на аиптазията Златко правилно те е насочил към aiptasia-x. В началния период на моята система имах доста аиптазии и съм експериментирал с почти всичко, без челмон и екзотиките от ютюб от типа на лазер и токов разряд. Инжектиране с вряла вода има добър ефект, но най-голям % успеваемост съм имал 1. вадиш камъка и му правиш хубава баня под чешмата, с което покрай аиптазията убиваш всичко живо по него (т.е. не винаги приложимо) и 2. по-цивилизования начин - ползваш aiptasia-Х. Успех!

Какви са ти параметрите на водата?     


ti6o89

Днес си я купих тази система от 1вия линк,утре ще видя как действа.Относно параметрите утре смятам да направя тестове че не съм правил от седмица и нещо и ще ги постна.Благодаря за съветите,ще си купя aiptasia x и ще кажа после какво е станало.

ti6o89

Здравейте,нещо все не ми оставаше време да си направя тестовете,но ето че наи-после успях.
Ca-430
Mg-1330
Kh-9,4
NO3-0
Забелязвам че зоантида от време на време се затваря да речем за по 1 час,това нормално ли е.Каква може да е причината ?

julianiv

Бих увеличил нитратите на 1-2.

ti6o89

И аз знам че е хубаво да са в тези стойности,но не знам как да ги увелича.Честно да си призная може и да са към 1,може да не съм разпознал точно цвета от теста.

Стоян Михов

С какъв тест мериш нитратите? Ако е салиферт виждаш ли розов цвят, значи си ок, въпросът е да не е напълно бистра течноста.

ti6o89

Да,тестовете са ми на салиферт.Принципно до сега като съм мерил винаги е било прозрачно,но сега малко се разколебах дали не беше съвсем леко  розово.Като направя следващия път ще съм по-сигурен.Може нещо светлината да ме е подлъгала.Ако се окаже че са 0, как мога да ги вдигна на 1-2.

julianiv

Увеличи леко кол-вото на храната.

ti6o89

Здравейте колеги,имам няколко въпорса 1во това-
Bristle Worms ли е. Опасен ли е ,и ако да как да го махна.Другото което исках да питам е: имам едни охлювчета,пуснах ги в началото с цел да има нещо живо в аквариума,в началото бяха 3-5,но сега бройката им драстично се увеличи. Питането ми е да ги намаля(махна) или няма проблем.Понеже не им знам името съм им направил снимка-

И последното е по скоро съвет,каква рибка ще ми препоръчате да си взема. Бях се спрял на гоби,но разбрах че е малко пакостник,спрял съм се на firefish,блени(midas или tailspot) и поне аз за други подходящи като за моя аквариум не се сещам, ще се радвам на съвет и препоръки от вас :) Поздрави!

julianiv

Първото ми жълто врасе се спомина най-неочаквано, като единствените насочващи улики бяха 2 белега по тялото, сякаш нещо го е ухапало. Тъй-като врасето спи заровено в пясъка подозрението падна върху червеите. МОже да греша, но от тогава видя ли червей не се мъча да го разпознавам, а направо го вадя с пинсетите. Не съм правил специални капани, хващал съм ги на случаен принцип, обикновенно червеите излизат вечер, след като изгасне осветлението.

Избора на риби е доста субективна работа. Естествено трябва да се съобразяваш с размера на аквариума, примерно син танг определено не е за теб. Tail spot blenny е добър избор за нано аквариум, тъй-като е малко рибе.  Имам такова блени, голям симпатяга е, но не е "активна" рибка, повечето време се крие в някоя пещера и излиза най-вече като храня. Аз лично харесвам рибки, които са постоянно в движение, като например жълтото врасе, освен това има ярка окраска, която контрастира с рифа, а и държи под контрол вредителите по коралите. Лошото е, че обича да скача и затова трябва да сложиш мрежа на аквариума.
Не на последно място трябва да се съобразиш с вътрешновидовата и междувидовата съвместимост на рибите, които искаш да сложиш в аквариума си. Ако пазаруваш от Камен той би ти дал добър и обективен съвет по въпроса.

trupai

Ако харесваш врасетата подходящ вариант е женски леопард (Macropharyngodon bipartitus). Много атрактивна рибка, не става много голяма и за разлика от повечето врасета не е скачач.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

ti6o89

Благодаря за съветите,определено и 2те врасета са много хубави. Второто е наистина уникално,стига да намеря от къде да си го купя. С червеите ще видя какво ще правя,може и аз да се опитам с пинсетата да ги махна,защото ако е прав Юли ще имам ядове с тях ако си взема врасе.А за охлювчетата ? Някакви съвети ?

ZIRO

Охлювите са ок, остави ги *THUMBS UP*.

trupai

Цитат на: ti6o89 в 15.03.2016 11:11
Благодаря за съветите,определено и 2те врасета са много хубави. Второто е наистина уникално,стига да намеря от къде да си го купя.

Камен редовно има от тях.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

magnit

Такива рани оставя един вид червей, който съм улавял. Врасетата ги отблъскват със слузта си, но това не ги прави неуязвими. Заложи капан и ще го хванеш - има челюст като дървеница и не го пипай с ръка.
Иначе вероятно лесно ще се сдобиеш с друго, срещат се при Камен, а и в други магазини, само човек да се поинтересува  *DRINK*.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!