• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на Манол

Започната от manol, 01.10.2015 09:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Много ми е интересно развитието, защото и аз съм на почти същия етап, тия дни ще пусна и аз тема :)

Та ... не мисля че това със сладката вода е напразно, идеята е не да се завъдят бактерии в сладката вода, а докато камъните седят в нея да се разложат част мъртвите организми по камъните, защото камъните не са напълно чисти като Marco Rock например. Аз ги държах в пластмасова кутия с wavemaker-и и нагревател, в осмозна вода - за 24 часа амоняка стана извън скалата, след 1-2 седмици и няколко смени амоняка намаля доста. Тогава вече ги сложих в аквариума със солена вода, започнах да добавям бактерии. Първите дни пак имаше амоняк, но стана неуловим от теста само за седмица.

Защо температурата ти е 30 градуса, предполагам целиш по-бърз жизнен цикъл и от так по-бързо завъртане на азотния цикъл, но 30 градуса не е ли прекалено много? Аз бих заложих на 26-27 и на доста по-голямо количество бактерии (според предписанието на конкретната марка).
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

manol

Да, това е причината за високата температура. Държа я около 30 градуса, защото по спомен температурният диапазон в който се делят, беше приблизително 0-40 градуса, съответно най-добрите условия бяха около 25-30 градуса.
Не помня производителя на таблетките, но дозирането беше приблизително таблетка на 100л.
При подходящи условия бактериите Нитрозомонас се делят на около 7 часа, а бактериите Нитробактер на малко повече - около 13 часа. Затова си мисля, че няма никакъв смисъл от блъскането на таблетки с кофата.
Ще чакам с интерес темата. Драсни някой ред за да опишеш как процедираш със светенето докато в аквариума няма живот.

tishovsx

Азотния цикъл, също е форма на живот!
Нали трябва "добрите" бактерии да го създадат, значи и осветление ти трябва. Първоначално свети по обяд няколко часа и след това увеличавай постепенно продължителността на осветяване. Пусни молита вътре, може и две.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

M_I_T_A_K_A

Привет!
Със осветлението трябва да започнеш постепенно както със силата, така и с продължителността. За корали докато стигнеш, ще си стигнал и с достатъна сила на осветлението. Относно алгийте.... при всички положения, каквото и да правиш ще минеш през циклите, които са нормални за всеки соленоводен аквариум. Живи камъни, мини през магазина и ще ти дам да сложиш да постоят месец-два, ако не искаш да си купуваш. Течните бактерий са по-добър вариант и то не еднократно. Варианта със жива молинезия, също е по-добър от това с труп в аквариума.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

bustama

Цитат на: tishovsx - 18.11.2015 13:01
Азотния цикъл, също е форма на живот!
Нали трябва "добрите" бактерии да го създадат, значи и осветление ти трябва

Прощавайте, че се намесвам в разговора, но човек винаги има какво да научи и затова, да питам.
Добре, но в почвата светлина няма. Как тогава протича азотния цикъл там, като трябва светлина според теб? Други бактерии ли участват?

tishovsx

Да не спамиме темата на човека. Азотния цикъл на аквариум със сладка вода е твърде подобен, има писане тук на този форум.

Само ще дам и една формула, която надявам се, е ясна.

(NH4)  →   (NH3)  →   (NO2)  →   (NO3)  →  (N)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

manol

Сега като се поразтърсих намерих една хубава статия относно денитрифициращите бактерии.
От нея разбрах че температурата ми е малко висока и трябва да я смъкна около 27 градуса. Другото че  Нитрозомонас и Нитробактер умират ако останат на сухо и не могат да образуват спори. Също така умират под 0 градуса и над 40 градуса.
От това следва че в тези капсули с бактерии няма Нитрозомонас и Нитробактер. По скоро има хетеротрофни бактерии, които най-общо казано се хранят от органиката в аквариума, но нямат нищо общо с азотния цикъл.
Другото което разбрах е че Нитрозомонас и Нитробактер са фоточуствителни. Не им трябва светлина но са чуствителни на УВ и близката във видимия спектър синя светлина. От което следва че първите няколко дни след зареждането на аквариум с бактерии не трябва да  се пуска осветлението и УВ лампата.
И сега на въпроса.... От къде да си купя истински денитрифициращи бактерии в бутилка?
Митко, ще мина тези дни през магазина. Лампите пристигнаха ли?
ПП Започнах да светя. Мисля да започна с около 2 часа на ден.
ППП линк към статията: http://www.bioconlabs.com/nitribactfacts.html

ZIRO


manol

10 бебока си намериха нов дом  *CRAZY*
Надявам се, да се гледаме дълго време.
Следващата стъпка е да си набавя анемонии.... тук обаче мисля да изчакам догато аквариума се стабилизира.

ti6o89

Здравей колега, до колкото разбрах аквариума ти е 180л. чист обем,няма ли да им е малко тясно на тези 10 клоуна,извинявам се предварително защото не мога да кажа че имам най-компетентното мнение на света,освен тях и анемониите абсолютно нищо друго ли няма да слагаш ? Аз си мисля че в някакъв момент ще ти се прииска да сложиш и някой друг корал,та може би ще е малко пренаселено. Иначе за анемониите до колкото съм запознат трябва да поизчакаш към 6тия месец за да ти е много стабилен аквариума,защото били доста капризни. Желая ти успех,ще следя аквариума ти. Поздрави ;)

manol

Здравей, аквариума е дори по-малко - 155л. Идеята е да имам видов аквариум - само клоуни и анемонии. А дали ще им бъде тясно, ще покаже времето.
Искам да постигна нещо такова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.captivereefs.com%2Fforum%2Fattachments%2Fmembers-reefs%2Fmarvinsreef-110g-clownfish-and-anemone-tank-pic1-jpg-5752d1353007893&hash=012ab5704f6c49f59f3d245a5bda935dc4d48053

pl86

Може би си го гледал това интересно видео, ако не си - виж го:

30 клоуна в 450 литра, и при теб са подобно - 3 пъти по-малко риби и аквариум, интересно е как ще е агресията при по-малък брой риби.

Планувал ли си някакъв почистващ персонал ... раци, охлюви, скариди или нещо друго?

Правил ли си някакви тестове скоро, нитрити, нитрати, фосфати, че ми е интересно да сравня с положението в моя.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

manol

Преди да пусна клоуните направихме тест за амоняк-0/или поне теста не отчете нищо/ и нитрати - 75
След което извадих разлагащата се рибка и пуснах клоуните. Другата седмица отново ще направя тест за да видя на къде отиват нещата.
Клипа съм го гледал. Големи майстори са тея пичове!
Относно почистващия персонал - бях решил да взема гоби, но с него върви да има и риба доктор....мисля за сега да изчакам, за да не претоваря аквариума. Скаридите пък ме е страх да не ги уморя, затова за сега няма нищо. Очаквам като понатрупам малко повече солени месеци проблема и съответно решението да дойдат от самосебе си  :-)

magnit

Поздравления за предизвикателството, което си приел!

Да направиш аквариум само с анемонии, и то в дългосрочна перспектива, не е шега работа. Обикновено това е занимание на хора, напреднали в хобито, защото би следвало човек да е понатрупал опит в отглеждането на тези животни. Някои от тях са твърде агресивни, други твърде светлолюбиви, а трети не търпят никакви компромиси с качеството на водата. Гибелта на една анемония създава сериозна катастрофа в значително по-големи системи от твоята, а това, подобно на верижна реакция, може да предизвика кончината на останалите обитатели. И докато дотук говорим в сферата на предположенията, сега ще ти съобщя нещо сигурно - добре отгледаните клоуни, един прекрасен ден, се разпределят на двойки, които започват жестоко да бранят своята територия (под своя такава те разбират целия аквариум, а в природата около 1 кв.м. площ). Това ще доведе до неминуемата гибел на най-слабите, а може би само до оцеляване на най-силните. Но дотогава може да им се радваш, защото те ще живеят като едно голямо щастливо семейство.
Рибата-доктор и риещото попче са много полезни помощници във всеки един аквариум, но не разбирам как стигна до извода, че непременно трябва да съжителстват в тандем. Почистващите скариди са доста по-непретенциозни от повечето анемонии.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

pl86

Как вървят нещата при теб, не си писал доста време ... чакаме ъпдейт   :whistle:
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Similar topics (5)

58834

Публикации: 9
Прегледи: 6556

9693

Публикации: 47
Прегледи: 26450

49138

Публикации: 8
Прегледи: 4423

34005

Публикации: 269
Прегледи: 88592

21341

Публикации: 25
Прегледи: 14586