• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на julianiv

Започната от julianiv, 05.01.2015 20:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

05.01.2015 20:55 Last Edit: 06.01.2015 08:26 by julianiv
Възраст: Системата е на 14 месеца, стартирана през 11.2013.

Размери и обем: дисплей 60х50х50; общ обем на системата  200л; след слагане на камъни, пясък, оборудване реално водата е около 170-180 л.
Дисплеят е с външна колона, за да не се отнема от и без това малкия вътрешен обем на аквариума. Системата за циркулация на водата е много елементарна, няма клапани за регулиране на дебит или ниво, разчита се само на правилно изчислен (не от мен, разбира се  :-) ) дебит и обеми. Накратко, от дисплея водата се оттича по външна колона в 1во отделение на съмпа, от там преминава в по-ниското 2ро отделение, в което се намира скимера, след което слиза в 3то отделение, където е циркулационната помпа. Евентуалните критични ситуации са спиране на тока и запушване на преливната колона. При спиране на тока известно количество вода се оттича през циркулационната помпа обратно в съмпа, като до ръба на съмпа остават около 2 см т.е. няма опасност да наводня съседите. Тока идва, помпата започва да качва вода, стига преливника и след минута системата е в равновесие. Ако, поради някаква неизвестна на науката причина, се запуши преливната колона, помпата ще продължи да изпомпва водата от 3то отделение на съмпа докато не остане на сухо. Това допълнително каченото кол-во вода в дисплея е разчетено да е по-малко от обема между нормалното ниво на водата в дисплея и ръба на аквариума (дано звучи смислено). Съответно отново спасяваме съседите, а и паркета в хола. Разбира се никъде няма безплатен обяд, и след като при последния вариант помпата би останала на сухо след това си приготвяте едни пари. Както се казва, няма пълно щастие.

Осветление: Тяло DIY с общ отражател, първоначално с 4 бр. Т5 х 24Вт на Sylvania (2 actinic + 2 white), през 01.2014 сменени с Т5 4х24Вт на Red Sea; през 3.2014 преработих тялото, така че всяка Т5 да е с индивидуален рефлектор, като бяха добавени още 2 пури и се получи: 3 Actinic 22'000К, 2 Blue-White 15'000К, 1 Pink. Подреждането на пурите се вижда на снимката. Пурите са на височина около 15 см. над повърхността на водата.
Захранването е с 3 баласта (3х2), които с помоща на таймери се включват по различно време и така се регулира интензивноста и продължителността на светене.
Не съм имал възможност да измеря PAR, но съдейки по коралите осветлението е добро. Oткъм естетика на изпълнение тялото е кръгла нула, но беше замислено като временно (тия, временните неща, са най-постоянни).   

Температура на водата: 25,5 - 26,5 (осветлението качва Т с 1 - 2 градуса, Т  зависи и от сезона). За подгряване на водата бяха сложени 2 (за подсигуряване) нагревателя на Sicce по 100 вт. Както вече писах, при почистване на съмпа (по-надолу е пояснено "много в малко"), без да разбера съм счупил единия от нагревателите и за малко да направя рибена супа, сега реанимираме.

Показатели на водата: Ca 410-430; Kh 7.0-7.5; Mg 1230-1250; Ph 7.7 нощ, 8.0 ден; NO3 0.0; PO4 0.04 ppm; соленост 1.025. Ph пада неприятно през ноща, но засега немога да измисля как да го стабилизирам на 8-ца.

Параметрите на водата следя с тестове на Салиферт (Ca, Kh, Mg), Ph Tropic Marin, NO3/PO4 Red Sea Pro. Отначало мерех почти ежедневно, като допуснах грешката да гоня точната цифра на параметъра. Поне при мен не стана, винаги има отклонения +/-.  Сега системата е сравнително стабилна и меря веднъж седмично само Ca и Kh, като следя само да са в желания диапазон. Останалите параметри проверявам веднъж месечно или при съмнение.
Соленоста меря със соленомер тип поплавък/спиртомер на Тропик Марин, много точен, но трябва да се внимава при работа, че е много крехко изделие.

Поддържане на Са, кН, Mg: Ca - ежедневно добавяне сутрин 6 гр. RS ABC+, вечер по 1-1,5гр. буфер на RS; Mg до сега не се е налагало да добавям;

Активен въглен: Сера, пасивно, в чорапче, ежемесечна подмяна

Сол и смени на водата: Red Sea Coral Pro; смяна на вода седмично 15-20 л.

Механична филтрация: Не

Пясък и камъни: Пясък RS Ocean White; Камъни, живи, 16 кг.
Първоначално ми бе даден пясък, който трябваше да е ОК за соленото. Само че в продължение на 4 месеца не можех да се отърва от диатоми. Всяка седмица сифониране и след няколко дни пак кафява пелена. Предполагам, че пясъка съдържаше високи нива на силиций, но така и не го тествах. Споделих проблема с Камен и той предложи да опитам с пясък на Red Sea. От тогава забравих за диатомите, а попчето се грижи за останалото.
С камъните беше друга драма. Сглобих скейпа (така, че да не прилича на докаран с фадрома  :-D ) и уж напаснах камъните добре един към друг (без лепене), но при всяко по-невнимателно побутване  всичко се разпадаше. Фаза 2 - захванах камъните  със свински опашки. Беше определено по-добре, но все пак си оставаше халтава конструкция. Накрая ми писна, рифът навън, рамка от ПВЦ тръби, пробиване на камъните и хващане към рамката и въпроса приключи. Звучи лесно, но този ден в нас беше мазало (жена ми обаче героически устоя на предизвикателството  @}->-- и заслужено получи титлата рифър honoris causa)

Хранене и оцветяване на корали: От 2 м. добавям RS Reef Energy A/B, преди това не съм добавял нищо.

Хранене на рибите: Разнообразна (готова) замразена; 2 вида флейки на Omega One

Контрол на нитрати и фосфати: GFO в малък реактор на Tropic Marin, от 2 месеца с медия PO4x4

Циркулация на водата: Циркулационна помпа Sicce 2.0 (2000 л/ч., като при воден стълб, като при мен е около 1000 л/ч.), уейвмейкъри (каква ли е българската дума?) 2х Vortech 10MP ES. Признавам си, мнението ми за вортеците е пристрастно, но това е една много яка (в буквален и преносен смисъл) помпа. За аквариум като моя 1 вортек бе достатъчен, но след време ми изпадна изгодно още един и не можах да се сдържа  :-D  Експериментирах с различни конфигурации и режими, сега съм с едно, малко необичайно монтиране, за което имам нЕкакви съображения (но, както казва бившият ми шеф, това е друга бира). 
Искам да спомена двата най-големи, за мен (+) на тези помпи: заемат малко място в дисплея и не ти развалят гледката (особенно при нано-то) и поради уникалната си конструкция топлината на ел.мотора не се предава на водата. И са много яки. *ROFL* Е, и те имат нещо, което е малък (-), но сега няма да си разваляме настроението.

Стерилизация на водата:[/b] не

Скимер: Първоначално започнах с Bubble Magus Nac QQ. Скимер за нано аквариуми и макар, че го даваха за системи около 100л. и при моите 200 л. се справяше не лошо. След 6 м. поръчах Deltec SC1350, дават го за 500 л ненатоварена система/300 л. натоварена. Давид и Голиат (това май не е най-доброто сравнение, но наистина разликата в производителността на двата скимера е огромна).

Съмп: 55х40х30, голо дъно, 3 отделения: 1во вода от дисплея + GFO, 2ро скимер, въглен, нагревател и малко камъни, 3то циркулационна помпа, АТО и още малко камъни  :-)
АТО е също направи си сам. Контейнер с помпа и поплавък. Работи безотказно, стига нещо да не натисне поплавъка. И това ми се случи, добре че си бях в нас.
Тук е мястото да обясня, защо избрах това заглавие за темата. В сравнително малкия съмп е сложен един доста голям скимер и до него контейнера с вода за доливане. Защо контейнера е вътре, а не отвън? Ами харесва ми изчистения вид на дисплея и шкафа. Само, че чистенето на детрит се оказва голямо приключение (щот сме събрали много неща в малко пространство   ;-) ) Затова и нагревателя даде фира, но това е положението.

Обитатели: риби 7 бр: 2 ocellaris, стари бойци от самото начало, които така и не пожелаха да се хостнат в нещо, yellow wrasse, за късмет добре се разбира с останалите, orchid dottybeck (pseudochromis) fridmani, малко злобничко си пада и рядко му виждам очите, но пък е с уникален цвят, zebrasoma-както казва жена ми, най-усмихната рибка, goby (ровещо попче)-също любимец на жената, защото неуморно работел  :-D, и накрая "доктора", който е моят любимец, защото винаги е в движение  :-)
Менажерията се допълва от 2 таралежа, 1 син хермит и 3 скаридки. Има и неизвестен брой охлюви дошли с камъните, които можеш да видиш само нощем.

Корали SPS. Сериатопора хистрикс, зелена стилофора, пистилата, акропора лилава, а.триколор, розова а. secale.

Снимки: снимки по-късно

Similar topics (5)

53355

Публикации: 6
Прегледи: 4681

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17727

8510

Публикации: 15
Прегледи: 17960

48856

Публикации: 8
Прегледи: 4293

52830

Публикации: 67
Прегледи: 20161