• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на gradinarq77

Започната от gradinarq77, 18.02.2016 17:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gradinarq77

Здравейте,

Започнах нов проект. Този път исках да изпробвам две нови неща:

- Зона за морски треви, растения които са вкоренени в субстрата. В морската акваристика това е трудно постижимо. За целта оставих една зона с по-висок грунт. От долу сложих един слой зеолит. Идеята е той да служи като гъба, която абсорбира хранителни вещества от водата и корените на растенията да ги изсмукват от там.

- Изкуствени скали от монтажна пяна. Идеята е, че може да се моделират добре, не тежат толкова. И най-вече може да се правят кухини и дупки, които са много важни за някои обитатели. За целта използвах глинени тухли, намазах ги с БЯЛА монтажна пяна и върху нея залепих едър морски пясък за да я покрие.

Аквариумът е 80 литров. Като техника използвам LED крушки, 2 най-обикновени вътрешни филтъра. В тях съм сложил слой едър морски пясък и трошинки от тухла, за да има биологична филтрация. В единия има малко количество активен въглен заради многото анемонии. Като ежедневни добавки слагам калциев нитрат, калиев йодид и етанол. Но може и да пропусна някой път. Зависи от храненето и как изглеждат обитателите и аквариумът. Като храна давам замразена артемия, веднъж седмично в деня в който сменям водата. Иначе суха храна и сушен гамарус. Водата си приготвям с моя смес минерали от чешмяна вода. Правя течност за микроелементи от сухи водорасли, които събирам на плажа. Поставям ги 2-3 дена в съд с аквариумна вода и този извлек добавям в аквариума.

Обитателите събирам от черно и средиземно море. Наблягам на бленита, анемонии и LPS корали, скариди, малки раци.

Ето клиповете за развитието до тук:





Някои неща се получиха до тук, други - не. Нито една от морските треви не оцеля. Естествено да се започне нов аквариум на свръх лято не е много умно от моя страна...

Изкуствените скали се получават добре. Махнах голямата защото стоеше много празна, а в многото кухини се събра прекалено много боклук. Иначе се покриват изцяло с живот: Асцидии, водорасли...

Сега е мъртвия сезон, няма да има много новости през зимата. До година ще видим как ще продължат нещата...

zx9r

Черноморския с вода от морето ли го стартира или с осмозна и сол?

Similar topics (5)

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28634

53355

Публикации: 6
Прегледи: 4681

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17725

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4513

52830

Публикации: 67
Прегледи: 20161