• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

aonsu209

И аз имам от тях, от доста време и редовно ги прочиствам ръчно, но до сега никога не съм ги виждал по коралите. Аз се чудех да не би red bugs или flatworms... Оглеждах ги, но нищо не се вижда или пък да имам някой рак и да се крие.


Sent from my iPad using Tapatalk

sano-pets

"Хапва" си ги некрозата. Дали бърза , дали бавна... зависи. Да не мислиш, че проблемите с рН и може би и други параметри ще избият само с цияно! Увери се ,че всичко се е стабилизирало и стискай зъби да спре без сериозни последствия.

Yonchev

Цитат на: aonsu209 - 02.04.2016 00:06
И аз имам от тях, от доста време и редовно ги прочиствам ръчно, но до сега никога не съм ги виждал по коралите."
Хмм при теб може би е друго, при мен буквално ги изтръгвам от някой корали, а от едни малки, меки корали, не им знам името, ето тези
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fw8uspxzcr%2F2015_07_01_010.jpg&hash=ed2de6a9667fa6f5f856210a1e9da9f33b3c3fa8
Направо ги махам ръчно, но за съжаление заедно с коралчетата. На снимката са доста, но сега останаха само 4-5 ... най-големите

julianiv

Като цяло причините за заболяване на коралите, с малки изключения при изолирани патогени, са доста неясни. Мненията са 50/50 за стрес (причинен от куп възможни променливи параметри) и патогени, като няма и сигурно решение на проблема.

Преди няколко месеца имах подобен проблем с една от акропорите. Усъмних се за AEFW и я дипвах в Revive, но нямаше подобрение, не открих и буболечки. Бличването постепенно обхващаше целия корал и явно щях да го загубя затова фрагнах оцелелите части. Залепих ги със superglue, тъй-като то добре изолира болния участък (ако е останал) от здравата част на корала. Мисля, че операцията беше успешна, няма повече бличване и корала започва да се възстановява. Каква беше причината за това бличване така и не разбрах, нямаше други засегнати корали.

Ако корала и мястото позволява може да опиташ да изолираш здравата от болната зона с лепило тип superglue.

Четох за доста успешно лекуване на бличващ се корал, като го отделят самостоятелно в карантинен аквариум със силно течение.


Ilianidis

Астерините вредят,но по коралите все още е спорно дали е така,по-скоро ядат вече отмираща тъкан.Но понеже ядат зоантиди е възможно да натравят водата и да водят до косвени проблеми.Винаги когато съм ги редуцирал значително проблемите са отшумявали.

aonsu209

Благодаря за помоща. Показателите на водата за сега са стабилни и като по учебник. И аз бях решил да отстрана избелялото от здравия корал и разкостих pocillopora-та. Докато го разкоствах забелязах, че на избелените части имаше някаква слуз. Аз си мислех, че може да е от течението, коралите пораснаха и усещам, че има мъртви зони.


Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Както е тръгнало и аз да се оплача. Миналата седмица започна с повишаване на температурата на 30 градуса, мислех че контролера се е прецакал, но се оказа, че е нагревателя, на следващия ден изгоря. След това имах Кения корал в съмпа, който поради лошото осветление и високата температура се скапал. Може да си представите в какво състояние беше водата. И от там като ме хвана кафявото желе http://reefkeeping.com/issues/2003-12/eb/index.htm и напълних една кофа с корали. Не съм пробвал никакво лечение, като видя заразена част и я отстранявам. За сега нещата са под контрол, а ето и малко снимки подредени по ред на събитията:




Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Много съжалявам за загубата на корали, знам какво значи да губиш животинки, които толкова време си отглеждал. Мисля че покачването на температурата само е довършило онова, което е започнало преди месец с първите прояви на некрозата. Така като гледам само сериатопорите и поцилопорите са пострадали, дано всичко спре дотук и аквариума да продължи да се развива добре.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Съжалявам за загубите :-(
Без да имам претенциите на "разбирач", но ми се струва, че честата грешка на много акваристи
е пренаселването с корали. когато са фрагчета не оставяме место за растежа във времето.
И когато пораснат с допира си с други корали, започва химическа война, а започне ли, се разпространява като лавина и масово белене и смърт. Има много агресивни меки корали, които с допира си до SPS, водят до смърт на твърдия корал. Ако се загледате в клипчетата на големия бариерен риф, на червено море и т.н. ще видите, че до колониите на всеки SPS не съществуват меки корали, анемонии и др. В аквариума на Стоян също не виждам меки корали до твърдите, или ако ги има те са далече. Според мен, пренаселването води до проблеми.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

julianiv

Много неприятно, наистина. Дано с това проблемите ти да приключат. Ако може да бъде някакво успокоение пострадалите корали са от бързорастящите видове и би трябвало бързо да се възстановят.

Проблема с дефектен наревател ми е познат, добре че си бях в къщи и го хванах преди да свари супата. Сега нагревателя съм го вързал през контролер и не го мисля. Виждам, че споменяваш за контролер, той би трябвало да изключи нагревателя, а явно не го е направил, може би не е настроен или и той е за смяна.

Успех

aonsu209

И аз си помислих първо че е контролера, но предполагам, че самия нагревател е дал на късо. Контролера показваше маймунки, след като направих рестарт. Нагревателят не работеше вече, а контролера изглежда за сега наред. Аз засилих течението с китайската имитация на мах геар. За сега всичко изглежда стабилно, тъкмо да имам повод да си взема някой нов корал, че нямаше място преди това. А ето инетересни клипчета на аквата преди краша с гол про, жалко че няма макро фокус.









Sent from my iPad using Tapatalk

aonsu209

Здравейте на всички, днес получих лупа за аквариума и като се заиграх с фотоапарата май се позабравих 😃. След болестите, нещата за сега са стабилни, както сами ще видите цветовете не са уау, но работя по въпроса. Надявам се да ви харесат.





























































vankata_032_pld

Супер са коралите  *DRINK* а снимките интересни.

julianiv

Екстра са коралите, а и цветовете са си много добре.  *DRINK*

aonsu209

Благодаря за коментарите. Нитратите са ми още доста високи, между 20-50ппм, след всички злополуки в аквариума. Поради това предполагам цветовете малко избледняха едната акропора по-горе е маслено зелено-кафява а беше зелено-синя. Засилих био-пелетите all in one и сега почти ежедневно меря нитратите.


Sent from my iPad using Tapatalk

Similar topics (5)

55308

Публикации: 72
Прегледи: 30191

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28504

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17648

8510

Публикации: 15
Прегледи: 17921

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4491