• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

julianiv

Чудесно се развива рифа, поздравления. Слагай хубави акропори и ще блесне.

aonsu209


Цитат на: Стоян Михов - 04.02.2016 09:20
Аз ползвал досега три калциеви реактора (но последните 3-4 години съм на т.нар Балинг) Deltec, Korallin, и още един който сега е при Dede забравих му името (Dede ако не го мързи да каже марката). Всички са вършили работа, но ако питаш мен Deltec и Korallin  са си класика, всякакви корален дзухт и други разни са ненужно скъпи. Минусите на по-евтините и китайските са тънкия акрил от който са направени, лошата херметизация и некачествените или слаби помпи (не знам за бабъл магуса, тях не съм тествал). Коралина и Делтека, са от много дебел акрил (или поне бяха преди 5-10 години :)) и са с помпи ехайм.  Няма проблем да си вземеш реактор, който е за по-голям аквариум (даже е по-добре), просто ще му сложиш по-малко медиа или ще го намалиш. Ти защо реши да минеш на реактор, заради смените на водата ли?

Благодаря за информацията и да, заради смяната на водата. Не съм я сменял от края на ноември а видях, че има разлика като се смени. Като я сменя на два три месеца и коралите имат много бърз растеж и се вижда, че се чувстват по-добре. А както споменах, не смея да бъркам много много във водата и ако мога да мина без да правя смени ще опитам. Аз се насочих към ВМ, защото скимера и пелетния реактор са на ВМ и за сега съм доволен от качеството, и работата им. Новата серия CR калциеви реактори е със същата помпа като скимера ми и рециркулира СО2, и се надявам да е читав като се има предвид качество-цена.


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Ако искаш наистина да не сменяш вода мини на тритон. Само калциев реактор няма да помогне той е само част от решението.


Sent from my iPhone using Tapatalk
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

А няма ли да ти е по-удобно да минеш на DSR? С Глен Ф живеете горе-долу на 1 ръка разстояние  :-)

Стоян Михов

DSR не е върха на сладоледа за съжаление по няколко причини, може би утре ще седна да напиша някакво сравнени на методите, ако на някой му е интересно да чете.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tishovsx

Еми крайно време е да напишеш :) ;)




Sent from my LG-H340n using Tapatalk

IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

julianiv

Ще е интересно, защото рифа на холандеца определено е впечатляващ. По принцип DSR идеята ми се струва много задължаваща с необходимостта от следене на 12-13 показателя и съответно прецизното дозиране на куп съставки и цялата тази работа само за да не сменяш вода. Е, при колегата е оправдано, след като има проблем със солената вода, но иначе... *dontknow*

aonsu209

Преди няколко месеца бях решил да премина към ДСР, но многото тестване на водата и не много добро оцветяване на коралите,ме спря. Самия метод е още в процес на развиване, Глен постоянно побликува нови ексел таблици за дозиране (той ми е съсед между другото). При тритона се изпращат проби при най-добрата тест машина и в сайта си получаваш данните, и знаеш от кое по колко да дозираш. От предните постове в темата,това което разбрах от по опитните е, че не е въпрос само да дозираш, но има значение йонното изместване, за което е благоприятно самата смяна на вода, при което калцевия реактор е по добрия вариант.


Sent from my iPad using Tapatalk

julianiv

Пак стигаме до необходимостта от смяна на вода. Струва ми се, че перфектната комбинация за момента е точно тази: прецизно тестване (Тритон) и добавяне на точното количество от  съответния елемент + смяна на вода. Калциевия реактор със сигурност допринася за баланса, но първите 2 са решаващи.


Стоян Михов

всъщност смисъла да тестваш прецизно 30 и кусур елемента е да не правиш смяна на вода, иначе съвсем спокойно можеш да минеш и без прецизното тестване (както сме го правили досега :)) и само ако имаш някакви необясними проблеми да тестваш прецизно за тежки метали, което може и пак да не помогне, защото ICP прави анализ на ниво елемент и сложни съединения (да не говорим за органични токсини) не се засичат. Използването на калциев реактор, варна вода или калциев ацетат ти решава проблема с йонното изместване, който иначе е сложен и не се решава лесно от средния акварист.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

julianiv

На теория е така, мериш х-броя елементи и добавяш  "у"-количество от тези, които са със занижени стойности. Проблемът е какво правиш с елементи, чиито нива са над допустимите стойности? Единственият начин за корекция надолу е смяна на вода. Спирам, че оспамих на колегата хубавата тема.  *DRINK*

aonsu209

Няма проблем, не е спам,а интересна дискусия. Как тогава е решен въпроса за йонното изместване при тритон метода?


Sent from my iPad using Tapatalk

Стоян Михов

Цитат на: julianiv - 08.02.2016 20:41
На теория е така, мериш х-броя елементи и добавяш  "у"-количество от тези, които са със занижени стойности. Проблемът е какво правиш с елементи, чиито нива са над допустимите стойности? Единственият начин за корекция надолу е смяна на вода. Спирам, че оспамих на колегата хубавата тема.  *DRINK*
Най-често елементите, чийто нива са над допустимите стойности са тежки метали, в такива случаи ако не искаш да сменяш вода (а понякога и не се препоръчва) ползваш различни препарати, които абсорбират или хелатират тежките метали. Активен въглен, йонообменни смоли, полифилтър, органчини съединения които хелатират тежките метали. Има най-различни марки на пазара, които са много ефективни - CupriSorb, Detox  и т.н. Много често при излишък на някой елемент не се препоръчва смяна с нова вода, защото се оказа, че голяма част от тези елементи идват от солта, която забърваме. Най- известният напоследък случай е голямото количество литий, което се открива в американските аквариуми, където се оказа че причината е в солта, която се ползва основно Instant Ocean. В европа пък проблема беше медта и калая по едно време, пак от солта.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Здравейте колеги ето какво ново при мен:

От месец съм с калциев реактор и още се мъча да го настроя, поради това на два три пъти смъкнах ПХ-то и ми се появи цияно. В момента параметрите на водата са в норма и нищо ново не е добавяно от месеци. От няколко дни коралите взеха да избеляват сякаш нещо ги яде прилагам и снимки ако ви е познато и имате предположение какво може да е?













Yonchev

Здравей, колега! При мен се получи същото и честно казано обвиних тези малките звездички (листерини мисля, че се казваха) Понеже хванах няколко върху чисто здрав корал, а където бяха минали (според мен), се виждаше още розовия скелет на корала (и снимки имам, но все нямам време да ги кача). Започнах да ги намалявам, с маркуч в шише с дупки, който се излива в съмпа и по този начин си ги смуча, без да сменям вода, махнал съм хиляди... Забелязах, че са два вида листерините, едните са черни, другите бели, само черните съм виждал върху коралите. Ако имаш и ти, може да е същия проблем, пак казвам за мен те са причината, ако някой има друга идея, нека сподели, бих пробвал и аз. Поздрави!

Similar topics (5)

27073

Публикации: 115
Прегледи: 48324

21369

Публикации: 59
Прегледи: 23174

9693

Публикации: 47
Прегледи: 26358

58834

Публикации: 9
Прегледи: 6514

34005

Публикации: 269
Прегледи: 88270