• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

Благодаря, ето тук обаче вече ме изгуби  :-D. Химията ми беше добър предмет но доста отдавна. Може би си прав както казваш от личен опит, но как тогава го постигат всички тези методи като ДСР и Тритон? Тези методи са без смяна на вода и само доливане от бутилки 1,2... .
Ето обява от вчера от тукашния форум, калциев реактор за 100 евро със всичко включено. Причината за продаване е че преминава към Тритон.  Аз доста пъти се замислям да си взема, поради тези методи може да си намериш калциев реактор с бутилка СО2 и контролер за 100-150 евро.
Другото което не мога да кажа колко ми е натоварена системата но за сега консумацията на калций и сода бикарбонат е най-голяма на месец-месец и половина е 500гр и поддържам нива  от 410-420 за Са и 9.6-9.9 за КХ.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F3sejhv2lf%2Fed002abe2a7733f3cd4066d724d90341.jpg&hash=2cc8d0d5cf2b070c289b5fcf82754c8cce62b460

aonsu209

Опитах да направя малко снимки днес ето резултата:











Стоян Михов

Добре изглежда аквариума ти. Сигурен съм че ако успееш да настроиш баланса на бялото на фотоапарата, снимките ще представят далеч по-ясно красотата на твоя риф. Понеже не следях известно време форума, чак сега видях дискусията за добавянето на  елементи и несмяната на вода, ще си позволя коментар по темата.

Камен е прав при твоя начин на добавяне на калций,алкалност и магнезий йонното изместване ще е много голямо - сам си направи сметките, каза че не разбираш много от химия, но ето какво се случва като добавиш калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат в аквариума => CaCl2 + 2NaHCO3= CaCO3 + 2NaCl +2H+, т.е. за всяка молекула варовик който се отлага в скелета на корала се образуват две молекули натриев хлорид, които остават във водата в аквариума ти. T.e. ако наистина добавяш 500 грама калциев хлорид и сода бикарбонат на месец (в което много силно се съмнявам)то ти вкарваш в аквариума си всеки месец заедно с калциевия карбонат, който се отлага в скелата на коралите и още 230 грама чист NaCl2 - готварска сол, това се равнява все едно си долял 6-7 литра морска вода, но съдържаща само 100% готварска сол, представи си че това го правиш всеки месец и можеш да изчислиш след колко време солеността в аквариума ти ще се дължи изцяло на готварска сол. Но морската вода е съставена от 85% готварска сол,другите 15% са сулфати, магнезий, калий, калций и поне още 50 елемента които са важни за растежа и развитието на коралите. За да можеш да балансираш това без да сменяш вода, трябва да си много добър по химия и да си тестваш водата в професионална лаборатория, което правят в "Тритон" лабораториите. Не се залъгвай че е толкова просто - Не знаеш какво има в Elemenz-ите на Тритон и как е балансирано и недей си мисли че с home made смески почти никакво тестване и не много добри познания по химия, може да се получи нещо читаво, да аквариума ти ще се развива приемливо може и година, но след това ще почнат проблемите от дисбаланса. Ако ще тръгваш по този път, опресни си знанията по химия, започни тестове на водата в тритонските лаборатории (един тест е на цената на 22 кила сол) запаси се с елементи за добавяне и се наслаждавай на химически забавления, или просто започни дори и минимални смени на водата да кажем 5-10% месечно и се радвай на прекрасния аквариум без да се занимаваш с много химия и пак си добавяй добавките за цветни корали и храната за тях, както правим всички останали.

Цитат на: aonsu209 - 08.08.2015 18:52
Защо не преминах към ДСР, защото там трябваше да добавям всички тези елементи и да тествам за тях, а сега с ред сеа ги добавям на препоръчания от ред сеа метод на всяка консумация на калций от 20ппм по 1мл от добавка.
Защо мислиш, че препоръчания от Ред Сий начин за добавяне отговаря на нуждите на твоя аквариум? Почти никой от елементите, които добавяш с добавките на Ред Сий не е свързан с калцификацията, и оттам не е свързан по никакъв начин с калция, особено калий, желязо, йод и т.н. тези елементи са свързани с други потребности на коралите, бактериите и зооксантелите, и понеже всеки аквариум е различен, ред сий са си вързали гащите с някаква минимална доза, която няма да навреди. Ако си поиграеш малко и опресниш знанията си по химия и направиш малко сметки ще видиш, че ред сий предлагат няколко варианта на добавяне на елементи и когато ги добавяш не спрямо калция, а спрямо реалната им консумация, и ако тестваш картинката е далеч по-различна.
Тъй че ако искаш да преминеш напълно към несменяне на вода ще трябва да направиш поне едно сериозно тестване на аквариума в лабораториите на Тритон, иначе си играеш с огъня.

Цитат на: aonsu209 - 08.08.2015 18:52
Намерих тук калциев хлорид, магнезиев хлорид и сода бикарбонат на едро по 5кг разфасовки  и си купих от тях. Забъркал съм на бат Ранди рецептите и доливам от тях.

Ако ще ползваш на Ранди Холмс Фарли рецептитете, поне ги направи в пълния им вариант, иначе още по сериозно ще нарушиш баланса на йоните, т.е. добави и магнезиев сулфат.

Цитат на: aonsu209 - 08.08.2015 18:52
Аз използвам био-пелетен реактор с All-in-One био пелети от които съм много доволен...
Да обобщя в момента не сменям вода и доливам всеки ден с дозираща помпа калций, магнезий и оцет (който забравих да спомена по горе).
Искаш да кажеш че добавяш оцет и в същото време имаш и пелети? Защо? Малко тюрлю гювеч е станала работата :) Няма смисъл от два карбонови източника.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря ти за изчерпателния коментар. Точно за това е форума, да има някой с повече опит, който да те предопреди преди да си оплескал нещата. Да започна от началото сега сметнах отново по колко добавям. Сода за хляб всеки ден по 35мл х 30 дни = 1050мл разфасофката която забърквам е 500гр (594гр по оригиналната рецепта) в 1.5л шише и параметрите са ми фиксирани на 9.3-9.6 КХ. Когато калция е всеки ден по 15 мл и рецептата е същата 500гр в 1.5л шише и параметрите са 410ппм. Като заключение 350гр на месец сода и 150гр калции. Относно добавянето на оцет бях почнал с него преди пелетите и така и не го спрях след това, а и имах свободна глава на дозиращата помпа и... . По метода има оцет и е 35 цента литър защо не :-[. А в пелетния реактор не слагам повече от 300гр пелети и нитратите са стабилни 2ппм колкото и храна да слагам, а аз някои път прекалявам с храната. Прав си и за магнезиевия сулфат, но знам за това и бях решил да почна и от него добавяне. До колто знам то е в съотношение 3:1 магнезиев хлорид:сулфат. Доколкото разбрах ако ползвам калциев реактор няма да имам такива проблеми. В момента обмислям варианта да си закупя един втора ръка и всичко това от мързел да не сменям водата  *fish *fish

Стоян Михов

Радвам се, че приемаш така отворено коментари и съвети. Но се опасявам, че нещо си объркал рецептата на Ранди, ти правиш рецепта №1 нали? с печенето на содата? Объркването идва оттам, че ти разтваряш количеството - съответно 594 грама и 500 грама в 1.5 литра вода,а трябва да ги разтваряш в 1 галон вода - 1 US gallon е равен на 3.78 литра, т.е трябва да разтвориш в почти 4 литра вода, а не в 1,5 литра. След "печенето" 594 грама сода бикарбонат се превръща в 375 грама натриев карбонат, т.е ти дозираш 375 грама натриев карбонат в 1.5 литра вода, т.е правиш един много концентриран разтвор и си близо до границата, когато рзтворите почват да кристализират.
Ако искаш да спазиш пропорциите на Ранди и да си ползваш бутилки 1.5 литра, трябва да слагаш в тях съответно 236 грама сода бикарбонат, теглена преди печенето, и в другата бутилка 198 грама калциев хлорид дихидрат.
Другото, което ме притеснява при твоето дозиране е, че то не е балансирано, рецептата на Ранди е направена така, че да добавяш едни и същи количества от двете бутилки, а ти добавяш повече от два пъти повече сода отколкото калциев хлорид, това не е нормално, може да се дължи на сгрешените концентрации на разтворите, но не съм сигурен.

За магнезиевия сулфат всъщност съотношението е 5:3, магнезиев хлорид хексахидрат: магнезиев сулфат хептахидрат важно е да обърнеш внимание на хидратността, защото има голяма разлика в грамажите между различните хидрати, същото важи и за калциевия хлорид.

Да, калциевият реактор вкарва калций и карбонати в равни съотношения и нищо друго, така че при него йонното изместване е практически нула. Минусите са трудната настройка в началото и факта, че си имаш бутилка с опасен газ в апартамента, всичко останало са само плюсове.

А по отношение на оцета и пелетите, избери си само единия вариант - от другия няма смисъл, на твое място бих спрял пелетите и бих преминал към водка/оцет, но това си е мое предпочитане разбира се. Добавянето на оцет в комбинация с пелети само ти сваля рН-то и може да доведе до циано. При моите опити добавянето само на оцет/ацетат си беше ок, но след по-дълга употреба довежда до покафеняване на коралите.

А за смените на водата -преди малко писах в един друг форум за детрита/органичните отпадъци в аквариума, в моя аквариум за две седмици се събраха 48 грама детрит - сухо вещество!, не знам дали можеш да си представиш как изглежда 48 грама суха тиня и колко е като обем когато е мокра. Точно затова аз правя смени на водата - за да изсмуквам детрита, аквариума ми е с голо дъно, камъните са качени на скара, така че сифонирането е доста лесно. Аз храня с 3 кубчета храна на ден и скимера работи на мокър режим. Така че аз правя смени на водата поради две основни причини - за да махам детрита основно и за да оправям частично йонния баланс, защото и аз дозирам Балинг.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Само искам да вмъкна нещо. Разтварянето на карбонатите е много трудоемко и е безмислено да се правят толкова концентрирани разтвори ( според мен даже е невъзможно да разтвориш 375 гр в литър и половина вода, даже и да е загрята, даже и с бъркалка).


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

Когато "опечеш" содата бикарбонат както трябва - 3 часа на 250-300 градуса фурна, тя се превръща на 100% в натриев карбонат, който е много по-разтворим - сатурацията му е при 36 градуса температура, когато може да се разтворят 330 грама безводен натриев карбонат в един литър вода - концентрация 33%. При содата бикарбонат положението е различно -при нея сатурацията при стайна температура е при 84 грама на литър, и когато загряваш вода за да я разтвориш,тя реално започва да отделя мехурчета СО2 и да се превъща в натриев карбонат и затова можеш да разтвориш по-голямо количество.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

aonsu209

Благодаря за коментарите.
Да започна с уточнението какво точно прави. Поради липса на бутилка от 4л и място всъщност къде да я сложа реших да направя рецептата в 1.5л. Като си помислих концентрациите ще са по високи и ще компенсирам с по малко дозиране.Така и направих като започнах с тази рецепта дозиране една седмица след това мерех и една седмица почивах да засека консумацията и колко всъщност добавям. Като мога да кажа в момента с по горе споменатото дозиране параметрите от поне 4 месеца са стабилни и не са мърдали. Що се отнася за разтварянето на солта, възможно е, само че иска много джуркане и се прави до напълно изнервяне на жената, иначе не се е разбило както трябва  :-D. Що се отнася до загряване и разбиване не съм пробвал да не променя химичния анализ. Както казах химията съм я забравил, но си спомням че при загряване химичните параметри може да се променят за това не съм рискувал. Печа на 150 градуса за един час и след това около 15 мин. разбивам сместа и до почти без утайка вижте снимката по долу.



Благодаря и за поясненията за магнезия.
Относно био пелетите и оцета преди да започна с био пелетите дозирах водка. Да обаче хранех с по 5 купчета на ден замразена храна и накрая всички спс не издържаха на напъна от 30ппм нитрати и решиха да побелеят. И сега не само пелетите но и оцет ползвам, но ако спирам то ще е оцета, за сега съм много доволен от пелетите защото мисля че от тях ми се стабилизираха нитратите. Относно ПХ-то е стабилно на 8,3 не мърда.

Относно смените и детритите, при мен системата е следната попчето рови и посредством уеив меикъра те отиват в съмпа и там си ги складирам  :-D Може да видите на снимката по долу.


Но като заключение мисля да започна смяна на водата за йонния баланс и добавяне на магнезиев сулфат също така и да спра с добавянето на оцет. Ще ви държа в течение за резултатите.

Стоян Михов

Цитат на: aonsu209 - 24.08.2015 21:19

Но като заключение мисля да започна смяна на водата за йонния баланс и добавяне на магнезиев сулфат също така и да спра с добавянето на оцет. Ще ви държа в течение за резултатите.
Звучи ми като добър план. Успех!

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

RibALKA


aonsu209

Ето какво ново при мен:


aonsu209

Днес опитах да направя няколко снимки, ето го резултата по-долу, надявам се да ви харесат.
ПС: Не са пипани фотошоп или на нещо друго.





























































julianiv

Изглежда чудесно, поздравления.

Мина ли на DSR или си на "класика"?

aonsu209

На класиката съм и така ще си остана, хората са казали нещо като върви не го променяй, та и аз така. Целта да мина към ДСР беше да не сменям вода, но от разговора с по опитните се разбра че няма как да не сменям за сега, докато не си взема калциев реактор. Излезе ми обрив по кожата от аквариумната вода и гледам рацете да не са ми във водата. Заради тава обмислям варянти с по малък досег до водата.


Sent from my iPad using Tapatalk

julianiv

Виждам,че имаш Centropyge bicolor. Харесвам вида С., но ме спира да имам такова рибе мнението, че не е reef safe. Как е при теб, похапва ли от коралите?

Similar topics (5)

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33143

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13092

53355

Публикации: 6
Прегледи: 4665

17407

Публикации: 7
Прегледи: 5805

52072

Публикации: 12
Прегледи: 8210