• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на aonsu209

Започната от aonsu209, 21.01.2015 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aonsu209

21.01.2015 20:08 Last Edit: 22.01.2015 19:07 by aonsu209
Възраст: Стартиран на 05-2014

Размери и обем: Дисплей 120x60x60см и съмп 100х40х40см около 500л

Осветление: LED 104x3w 300w


Светя:


Температура на водата: 26 градуса 300w weipro

Показатели на водата: Ca 420ppm, Mg 1400ppm, kH 10-11ppm, NO3 0-2ppm измеревани с тестове на Салиферт

Поддържане на Са, кН, Mg: Доливане ежедневно 10мл натриев бикарбонат разтвор по рецепта на бат Ранди. Един път седмично калциев хлорид разтвор пак по рецепта на бат Ранди

Активен въглен: Не

Сол и смени на водата: Red Sea Coral Pro Salt

Механична филтрация: Вата

Пясък и камъни: 70kg камъни и 20кг коралов пясък арагонит

Хранене и оцветяване на корали: Red Sea Reef Energy A и B, Red Sea Color A, B, C и D

Хранене на рибите: 5-7 къбчета замръзена храна

Контрол на нитрати и фосфати: био-пелет реактор Bubble Magus BP-100

Циркулация на водата: Между съмпа и дисплея Jebao DC 6000l/h  в дисплея е  Jebao FS14000 14000l/h

Стерилизация на водата: Не

Скимер: BM Curve 7

Съмп:

Обитатели:

Снимки:
ojo

Успех занапред и пълен с корали и риби аквариум.

vankata_032_pld

Успех и от мен. И без крашове *BRAVO*

ticho

Успех и от мен колега, много добре изглежда  *THUMBS UP*

aonsu209

Благодаря на всички, но вече имах един "краш". Предполагам от високи фосфати от прехранване. Всички останали параметри бяха наред  освен нитратите които бяха между 25-50ppm. В следствие на което всички СПС избеляха. Остана само един който за момента добре се развива. Стабилизирах параметрите за сега с био пелети, но все още изчаквам да купувам нови СПС. От друга страна нямаше никакви проблеми с ЛПС-те и тридакниите, които доста добре се развиват.

diabolique

Ако наистина храниш с по 5-7 кубчета храна на ден обитателите които се виждат на снимката, ще имаш доста проблеми със фосфати и нитрати. Не е необходимо да ги храниш толкова, използвай и суха храна. Не спирай да ни държиш в течение на нещата! Успех с новите корали  *THUMBS UP*

aonsu209

Благодаря за съвета, ще гледам да намаля храненето. Събота получих малък подарак от един холандски реефер. Няколко СПС фрага и снимка на аквата от кадето са.

Стоян Михов

Хубаво е да има някой опитен рифър наоколо от който можеш да научиш много практически неща, а и да си разменяте корали. Успех, има ли други ръфъри в града, в който живееш?

aonsu209

Има доста любители около мен. В моето село има магазин за морска акваристика и продавача там е с ЛПС доминиращ аквариум. Той ми обясни за All in one bio pellets как да ги ползвам, където ти беше правил тестове и стигна до тези заключения. И не само много добри съвети съм получавал от него.
В съседното село имаше много добър аквариум според мен. ето снимки (снимките са от преди две години и последно как изглеждаше):За жалост реши да премина на земноводни и този аквариум вече го няма. От него имах много голям СПС, който  не успях да опазя жив. Този аквариум беше RSM250 с всичко заводско, и само добавяше бактерии на две седмици и хранеше един път седмично (по неговите думи) и изглеждаше великолепно. Ще се радвам ако успея нещо такова да направя, но за сега е проба грешка. Сега за трети път имам акропора в аквариума и се надявам този път да я задържа за по дълго време.


aonsu209

08.02.2015 12:12 #9 Last Edit: 08.02.2015 17:05 by aonsu209
Колеги имам нужда от съвет. Вчера забелязах дупка в тридакната и се поразрових на какво може да се дължи това и намерих няколко теми за това. И все пак не знаех причината, до вечерта когато лампите угаснаха и намерих тези малки бели охлювчета Pyramidellid:

Снимката не е моя, но бяха абсолютно същите. Веднага прегледахпак темите и намерих тази тема http://www.reefkeeping.com/issues/2006-09/jf/index.php в която пише за тях. Веднага почистих  тридакната  с четка за зъби.  В тази тема е написано да се почисти тридакната с четка за зъби ако има яйца да се унищожат, че много бързо се размножават тази охлювчета. И като методи да се постави тридакната в карантинен аквариум или също така може да бъде полезно "врасе" риба. Аз изобретих нещо тази сутрин да предпазя тридакната за първо време. Но се чудех някой има ли опит с тези охлюви и има ли друго средство против тях?
Ето малко снимки как са сега:


Най-голямата която засега е добре не съм местил, но както четох въпрос навреме е да нападнат и нея.

Вече има и врaсе да си похапва с тези охлюви


aonsu209

Към днешна дата как изглеждат нещата:Още немога да настроя камерата да направя една хубава снимка,но правя каквото мога  *YAHOO*
Едната тридакна не оцеля, но другата засега се държи макар и с дупки, надявам се да се възтанови напълно.
aonsu209

Малко обновяване взех допълнително 4х54 вата, но засега мисля да светя само с 2 от тях (ATI True Actinic и Purple Plus) по 6 часа на ден. Параметрите към днешна дата са:
Соленост:1025
NO3: 1,5   ppm
KH:   11,2 ppm   
Ca:    410  ppm
Mg:   1260 ppm
PH:   8.28

Ето малко снимки и на аквариума:
vankata_032_pld

Добре се развиват нещата  *THUMBS UP*
Умишлено ли държиш КХ високо ? Малко височко ми се струва.

aonsu209

Честно казано предните седмици беше между 8 - 8.5 и реших да го повиша малко, но маи се олях. И днес намалих дозирането на буфера да го намаля до 10- 10,5. И забелязах за първи път, че имам консумация на магнезии. Но не мисля за сега да дозирам ще направя смяна на водата да оравновеся нещата. Последно сменях преди месец и меря всяка седмица показателите и са доста стабилни. Замислям се за ДСР или Тритон метод, все пак ДСР е холандски и е навсякаде в магазините тук. В Холандия в момента е много на мода да не се сменя водата, а само добавки да се ползват. Може би като имам време ще пиша в темата за добавки.

aonsu209

Ето как се развиват нещата при мен: