• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 07:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко любителско рифче от София

Започната от letkarski, 18.01.2012 21:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

letkarski

идеята на джакузито е за росалка а относно пистолетите има детенце на 5месеца та те са негови играчки  :-D

hahyhihi

хахаха говори ми говори ми  *CRAZY* не можах да се сдържа кажи че е поне на 2 години детето

letkarski

митак не е готов още ел.инсталацията доправям а и в момента е доста несигорен транспорта от индонезия поради лошото време в германия  с каманите идват и доста корали проблема е за тях закасненията в франкфурт при лошо време са доста често явление та пускането ще е може би средата на март

M_I_T_A_K_A

Ясно. Благодаря за отговора. Ще чакаме с нетърпение да се оправи времето за да може да пристигнат нещата. Осветлението завършено ли е вече, че нали имаше да се добавят роял блу?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

letkarski

Диодите ми пристигнаха.Успях да ги монтирам,при пускането на лампата чисто визуално всичко изглежда уникално.Няма какво да се иска повече,липсва бледата студенина на първите ми ЛЕД лампи.Присъства пастелната мекота,но липсва жълтеенето и подчертаването на кафявите цветове,които прави Т5.Другото важно нещо освен визията е производителността.Съотношението и избора на диодите покриват на 100% графиката за максимален Пар(изчисленията са правени от професионалисти в Лед осветлението-холандци,които се занимават с оранжерийно и т.н осветление).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2Fn6ly.jpg&hash=a876dbc1e09fb582c6eff2fa04341539afd8fe1c Това са всички нанометри,които са нужни.А количеството от кой по колко оставям за себе си.Реших да направя едно просто измерване между Т5,МХ и Лед.Т5 лампата,която имам е 240 вата(3 бр. нюгенерейшън,1 бр. корал блу,1 бр.супер блу и 1бр. фиджи пърпъл).Металхалогена е 250 вата-БЛВ 20 000 К,а Леда е 470 вата.Измервам луксовете на 30 см. от източника на светлина.
Т5-4780 лм-240 вата-при 80 см. надолу загубата е с над 65%.
МХ-9500лм-250 вата-при 80 см. загубата е почти 90%.
Лед-18 300лм-480 вата-при 80 см. загубите са около 50%.
Ще раздвля лумените на ватове,за да получа продуктивността на източника в съотношение лумини спрямо ват.
Т5- 20 лумена на ват
МХ-38 лумена на ват
Лед-39 лумена на ват
В момента нямам парметър,за да довърша сравнението докрай.Измерването на пар е много важно,защото показва полезната фотосинтетична светлина.Идеята е максимален пар постигнат с минимум луксове и съответно минимум ватове,с това съотношение може да се определи качеството на лампата.Много хора се заблуждават,че с достигане на  1500-2500 лумена на дъното всичко е ок,да това са стойностите в зависимост от коралите,които се гледат в аквариума,но важното е с колко вата достигаш тези луксове и колко е пар-а.С неподходяща светлина също може да се достигнат тези стойности,но когато измерим и пар-а може да добием реална представа за качеството на лампата.Когато се сдобия с парометър ще довърша в числа измерването.
Моето мнение е,че добре направената Лед лампа ще набере преднина с едно 60-70% повече от Т5 и МХ.Т5 и МХ светят в целия спектър и имат пикове в подходящата светлина(някъде околко 60% от светлината е в подходящите нанометри,а другите 40%.. ? )докато диода свети в строго специфични нанометри и при правилния подбор излъчената светлина е на 99% осфояема от коралите.40-те%,които стимулират кафявата фаза ,водораслите и алгиите и т.н ги няма.Нека всеки направи своя избор за вида на своята лампа.
: 20.02.2012г 22:10ч




Ilianidis

Като гледам как ти е осветена пастелно ръката под ледовете си представям как ще са коралите.Поздравления *privet*

камен чочев

Бисере, да мериш ПАР няма никакъв смисъл: Photosynthetically active radiation (ПАР) определя спектралния диапазон(400 до 700 нанометра) , при който се извършва фотосинтеза. Представлява броя фотосинтетични фотони (в ммол) достигнали 1м2 за 1сек. Лумен - е равен на светлинния поток, излъчван от точковиден източник в пространствен ъгъл 1 стерадиан при интензитет на светлината 1 кандела(1cd= на светлината, излъчвана от една свещ). И някаква пряка зависимост между тези две характеристики на светлината няма. Но защо по-често се измерват лумените, а не ПАР. Защото, знаейки, че даден светлинен източник (светодиод например) излъчва светлина, някъде строгоопределено в този спектър (400 -700 нанометра) и знаейки къде са пиковете на фотосинтеза ние можем да изберем правилния диод и имаме гаранциите, че сме доставили правилната светлина, а измервайки Лумени, то (най-грубо) съдиме за нейното количество. Разбира се в този случай ние се доверяваме на производителя, че това е точно така. Защо голяма полза от измерване на ПАР няма. Защото в случая по-важният индекс е PUR - Photosynthetically Usable Radiation , или тази част от ПАР, която се абсорбира от zooxanthellae или с други думи стимулираща фотосинтеза. За това е по-важно, при самият избор на светлинен източник да бъде избран правилния спектър. От долната графика много ясно се вижда къде са пиковете и защо измерването на ПАР не ни дава реална представа дали сме осигурили правилната светлина за фотосинтеза на коралите

http://i39.tinypic.com/23rx3ma.gif

: 21.02.2012г 00:12ч
И изобщо не е важно с колко вата постигаш дадени лумени... освен за ЧЕЗ. Най-важното е да осигуриш правилният спектър с необходимото количество светлина. Вкарвайки допълнителни нюанси от спектъра не постигаш по-добро естествено оцветяване на коралите, а може би по-добра визия.

Стоян Михов

Letkarski, мога да ти услужа с PAR сензор на Apogee, ако искаш. Хубавото е че можеш да го потапяш под водата, което виждам не става с луксметъра.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

hahyhihi

Луксометъра също се потапя   *offtopic

letkarski

ОКТОПУС потапя се ,не съм мерил във водата, защото аквата с леда още е празен,благодаря ти за предложението ще се възползвам,първо ще пробвам с една фирма, която освен пар може да направи и пълен спектрален аналис.. от кои  нано метри по колко % са,лично за за мен резолтата е ясен, диодите които са ми правили по поръчка са с дейташит на който вярвам на 100%.измерването по скоро го правя, за да установя с колко лед е по-добър и икономичен от т5 и мх.Много ще се радвам да кореспондираме и да обменяме опит по отношение на зеовит.

изгубеният рай

END!!!

Nikiengi

И аз искам да разбера до къде е стигнала работата!  :popcorn:

изгубеният рай

Знам че тук има промени,ама защо не виждам снимки :-)
END!!!

letkarski



: 26.08.2012г 20:08ч




: 26.08.2012г 20:08ч






M_I_T_A_K_A

Поздравления Бисере. Страхотен е.  8-)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Similar topics (1)

48721

Публикации: 21
Прегледи: 8574