• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 03:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малък риф в трапезарията.

Започната от Dede, 25.10.2012 22:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Dede

Състояние към: 6 януари 2015 г.

Възраст: Стартиран юли 2012

Размери и обем: Дисплея: 160/50/60 (400литра)  съмп: 100/40/40 (80литра) общ обем 480 литра.

Осветление:ATI powermodul 8x80w

Температура на водата: 26-27 лятото с два вентилатора, 25.5 през студените дни с титаниев нагревател "schego"

Показатели на водата: Калций 410-420;  кН 7.5-8; Нитрати и фосфати не хващам и ги меря много рядко.

Поддържане на Са, кН, Mg: Калциев реактор.

Активен въглен: Веднъж на един-два месеца на пасивно течение.

Сол и смени на водата: Седмична смяна на вода около 7 %(планирам да го вдигна на 10-12%) с сол "red sea" чере етикет, соленос около 34,5 мерено със рефрактометър. Използвам осмозна вода за смяна и доливане, като доливам с автоматична система изградена от мен.

Механична филтрация: не

Пясък и камъни: Камъни 40-50кг в дисплея(не помня точното количество) и около 5-6кг в съмпа, арагонитно дъно-25кг. 

Хранене и оцветяване на корали: Трейс елементи спрях да да добавям засега, използвам аминокиселини и най различни течни замразени и сухи храни за корали.

Хранене на рибите: Веднъж дневно с 2-3 кубчета замразена храна.

Контрол на нитрати и фосфати: Рефугиум с каолерпа(скоро ще се премахва) фосфат ремувър на активно течение в реактор.

Циркулация на водата: 6000 литра подкачваща помпа аквамедик, 1бр VorTech MP10; 1бр VorTech MP40; 1бр Jebao wp40 

Стерилизация на водата: Озон (много рядко)

Скимер: ATI powercone 250i

Съмп: Три отделения. Първо отделение със каолерпа; второ отделенеи със скимер,пелетен реактор, калциев реактор, живи камъни; трето отделение подкачваща помпа, помпа на пелетен реактор, датчик за доливане.

Обитатели: РИБИ
Zebrasoma flavescens
Paracanthurus hepatus
Amphiprion ocellaris -2бр
Pterosynchiropus splendidus - 2бр
Halichoeres chrysus
Pterapogon kauderni - 3бр

СКАРИДИ
Lysmata wurdemanni 2бр
Lysmata debelius
Lysmata amboinensis
Stenopus hispidus
Други безграбначни обитателя са няколко рака, извесно количество охлюви и звезди.

КОРАЛИ
Това си го оставям засега, че ще падне голямо търсене на имената.


***********

Здравейте, първо да се представя: казвам се Денислав Денев от гр. Белене съм и си имам едно чудно аквариумче от около 5 месеца.

В темата си ще се опитам да помогна и окуража всички които искат да си направят риф, но поради една или друга причина не им стиска като опиша едновременно изграждането на моята система и обърна внимание на нещата които са ме затруднили и съм сгрешил  ;-)

Да кажа, че това не само ми е първия морски аквариум а ми е първия аквариум въобще.

Може много хора да ме нападнат за това което ще кажа, но не е задължително, че ти трябват 6 месеца че и година за да започнеш проект за морска аква (има човек във форума който може да потвърди колко време след първия разговор с него пуснах започнах да разтварям солта, като 1-2 седмици преди това бях почнал да чета тук и там)

Ще започна от самото начало с кратко въведение от няколко важни стъпки, на които ще се спра в следващи постове по-конкретно със снимки, чертежи и линкове.

1. Реших къде ще се намира аквариума (съобразих го с литража който искам) не бях взел предвид че в съседното помещение имам ВиК, но ми подсказаха, че мога да си сложа съмпа там,  *BRAVO*,  измерих мястото и начертах дисплея, това на което трябва да се обърне внимание когато си правим сами проект освен дебелина на стъклата разпънки и луфтове е: типът и разположението на преливна колона, дължината на преливника който е съобразен с литража на връщащата помпа(за нея по надолу като стигна до техниката), която пък е съобразена със обема на аквата  *CRAZY*. Поръчах стъклата (малко прибързах и съответно имам две грешки, които не са фатални, а именно: размера на отворите за отичащата се вода и разположението им) Преди да решите какъв размер отвор да изберете за изходящата вода отиваща към съмпа трябва де се изберат размера на тръбите, а от там и размера на фитингите които ще се ползват, аз избрах размера на тръбите и поръчах отворите със същия размер, това ми е първата грешка, за тръба 40мм на фитинга му трябват поне 43мм отвор, проблема го реших с помощ на стругар който от от 4 ПВЦ прехода ми направи 2бр. фитинги за моя отвор. Втората грешка е, че се подведох от едно видео за пробиване на стъкла и ги сложих странично на преливната колона а не отдолу. Тръбите са две, една основна с кран изцяло от ПВЦ за регулиране на нивото вода в преливната колона, което служи и за премахване на шума на преливащата вода, втората е осигурителна и посредством коляно е изкарана наравно с преливника.

2. Малко конструктивно мислене за стойката, може би тук е момента да спомена че дисплея е с размери 1600/600h/500 което предполагаше, че ще ми трябва стабилна конструкция която да издържа най-малко тон (обичам да съм  запасен)

Плота на върху металната конструкция е 40мм фурнирован МДФ лакиран отвсякъде, на него фибран 2см и отгоре "стъкленицата" която като пристигна (залепена от човек който си се занимава с това, аз само си поръчах стъклата от фирма с която работя и съм убеден в качеството и изработката) първо напълних навън на двора за проба.

3. Докато си чаках стъклата да ми се изрежат кантират и пробият, се огледах за техниката която ми е нужна, набелязах си моделите взех им параметрите и начертах съмпа- 100/40/40 три отделения с капан за мехури(нищо сложно и новаторско) поръчах на човека който ми залепи дисплея.

4. Една от скъпите стъпки-ТЕХНИКАТА: тук след доста ровене из интернет(основно e-bay) поръчах първо обратната осмоза, не помня точно, но около 160-170 лв.;  скимера  Aqua Medic Turboflotor 1000 Multi SL  го спечелих на търг в e-bay за 102 евро, избрах точно този модел заради възможността да си намирам резервни части в Български магазини, което е важно за техника втора ръка(никога не знаеш кога ще те предаде) а при повреда в скимера трябва много бързо да се действа. Първите бъркащи глави(както ги кръстих аз, защото ги взех да си бъркам първоначално солта) са най-обикновени Китайски сън-сън по 3000л/ч уж временно решение докато си купя нещо по-качествено, но ги извадих чак днес  *YAHOO*  оказа се, че могат да свършат работа за някакво течени. В момента за вълните ми се грижат две контролируеми тунзета 6095 и едно на старо от ebay за 80 евра което трябва да е 7-8 хил. л/ч; Циркулацията на водата се осъществява от едно SICCE 5.0 което на 2 метра воден стълб ми осигурява 3000л/ч. Като изключим тунзетата всичко друго ми трябваше за да стартирам засоляването.   

5. Всички дреболии от сорта на гребен за преливна колона тръби и тнт, с малко въображение може да си ги направим сами, като посещаваме и досаждаме в местната железария с глупави въпроси от сорта на "имате ли нещо да прилича на такова ама не баш" или да си ги закупите от специализиран магазин. На първо четене като изключим фитингите по трудното за намиране беше решетката която да седи между дъното и камъните(най-обикновенна пластмасова домакинска подложка на малки квадратчета)

6. Осветлението, напълно изработено от мен, това ми позволи да не затварям пари за цялото тяло а да си ги добавям по две. Първо времена лампа с поставяне на първите живи камъни(1бр т8 36W аквастар).
Изработих си рамка от алуминиеви профили, и поставих на нея гореспоменатата т8-ца + 2 бр т5 54w една маринстар и една корал стар. В последствие, на още два пъти направих цялото осветление което е  6бр т5 54w 3 коралстар и 3 маринстар, нощно осветление една синя лед лента предназначена за поставяне под кола със водна изолация(ebay), че  не знам колко пъти вече се отлепя в края  и се цопва във водата, но не ми се занимава все още  да я преместя, че трябва да свалям целия осветителен панел (махнах аквастара заради съмнение, че може да е причинител на зелени влакнести водорасли,но това на един доста по късен етап).
Цялата тази работа се държи на две вериги хванати със метални винкели за греда на аквата.

M_I_T_A_K_A

Добре дошъл и поздравления за проекта. Избрал си хубави размери за аквариума. Успех и занапред и минимум проблеми ;-)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

Айде хаирлия да е, днес наистина телепатията върви на няколко нива, тъкмо щях да те закача, че е крайно време да пуснеш твоя тема, за да мога и там да спамя ;-) и да покажеш заформящата се красота.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ангел Христов

Супер изглеждат нещата!
Не ни карай нервно да чакаме, а пусни поне една снимка да видим красотите  *DRINK*
Поздрави и добре дошъл и от мен!
Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Dede

Малко параметри за да не е безинтересна темата за тези на които не им предстои изграждане на система.
Размери на дисплея както горе споменах 160/60h/50 10мм стъкла с две разпънки. Съмп 100/40/40 с отделение за скимер, отделение за водорасли (каолерпа) в което има място и за техника която в последствие би ми потрябвала, и едно за връщаща помпа.
Воден стълб в съмпа- 20см (ще бъде увеличено на на 25), воден стълб дисплея 51см реално количество вода по вътрешен контур 380+75 литра.
Нива на Нитрати и Фосфати 0 или близки до 0 поне според тестовете ми (калибрирах ги преди 2  седмици  с лабораторни, когато имах ниски фосфати и нитрати и показаха стойности като професионалните) но при последното мерене заковаха нули.
Също така преди седмица започнах да меря калции беше над 450,
PH-8.18-8.10 соленост 35 промила температура 25 градуса, в топлите дни лятото достигаше 27 но охлаждах само с 1 вентилатор, но за догодина съм подготвил 6.
Осветление 10 часа на ден.
"Живи камъни" около 23-24 кг не мога да кажа точно колко, че част от тях са ми подарък, базови за сега 10кг но в кофата с осмозна вода се изкисват още 8.
Дъно от 25кг арагонит и малко жив пясък, или поне изваден от работещ аквариум.
Смени на вода засега нямам, но до седмица(само да намеря подходящ съд) ще започна да сменям, със този съд ще си реша и доливането което засега е ръчно, но за това по нататък.

Обитатели:
Един син танг(Paracanthurus hepatus), един клоун(Amphiprion ocellaris), една пеперуда(Chelmon rostratus), ровещо попче(Valenciennea puellaris) и една скарида(Lysmata amboinensis)
Също така 2 LPS 1 SPS(малко фрагче)  един саркофитон и един полип, като ги снимам ще им напиша и имената, че не съм много убеден в момента как се казват.
Ето една бърза снимка направена с телефона за нетърпеливите.

Събота и неделя ще се занимавам с аранжировката вътре и като я завърша, още снимки.

tonino

26.10.2012 07:34 #5 Last Edit: 19.02.2018 20:17 by tonino
...

изгубеният рай

END!!!

geniusloci

А честито и дано нямаш никакви проблеми!

andreydemon

Честито, много добро начало.Браво за положените усилия и средства.И добре дошъл в соленото *DRINK* *DRINK*
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

Dede

Днес докато си човърках едното тунзе, с изненада установих, че скаридата ми която само до предни дни се плашеше от всичко, и не желаеше да излезе от скривалището си, е станала много отворена  :-D
Ето едно видео заснето преди минути, което лично мен много ме забавлява-как да си нахраним скаридата.


Dede

Ето окончателен вариант на скейпа (поне докато не ми хрумне нещо друго) и снимки на някой нови обитатели, които се увеличиха с една жълта зебразома, една скарида Lysmata debelius, както и няколко SPS, зоантиди и други дреболии които някой ден ще се наложи да седна и да им потърся имената за да ги опиша.



vanko77777

Честито, много добро начало страхотен аквариум и да му се радваш много години *DRINK*
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

изгубеният рай

 Фолио мислил ли си да сложиш?
END!!!

Dede

По принцип си има гръб от лакиран фазер, който е много удобен от гледна точка на това че си го свалям когато си пожелая, също така, че смяната на цвета на фона е супер лесна.
Преди да го върна на място ще се занимавам малко със дървената облицовка и декорация, щото по стар български обичай "на обущаря краката са боси" та и аз така, фабриката ми е под ръка всеки ден, но все отлагам понеже имам други задачи (но имам срок за коледа всички строително ремонтни дейности да са приключили) така, че съвсем скоро ще има интересни снимки със всичката дървения която съм предвидил да накича  *YAHOO*

Dede

Малко да издухам прахта от темата.
Последно време си имам много кафяви водорасли, но от два дни съм ги контрирал със нов пелетен реактор, със субстанция за премахване на фосфати(въпреки че по тестове са 0) но дано да помогне за по бързото преминаване на тази кафява фаза, и за премахване на едни ужасни зелени алги. Освен това новите неща при мен са автоматичното доливане(което сам си изработих) посредством една проста помпичка (от 10 лв) два датчика от ebay и едно реле работещо на 12 волта за да не вкарвам 220 волта, ако някой се интересува ще обясня по-подробно. Другата новост е дозираща помпа, която днес пристигна и от другата седмица започвам балинг  *YAHOO*
Също така смених солта с redsea, и от днес почвам смени около 10% на 10 дни.
Последните дни като се прибрах след 10 дни отсъствие имаше малко проблеми свързано с ниско KH и бели точки по синия танг, KH`то е върнато в норми, а лечението на танга е с чесън, и мисля, че му се отразява доста добре, точките почнаха да изчезват.
Новите обитатели са две акропори, две монтипори и няколко гъби.
А сега отивам да сменя малко вода и да се опитам да се преборя с настройката на дозиращата помпа, че изглежда малко като ракетно проектиране  *CRAZY*

камен чочев

Здравей Дениславе, честит ти малък риф в трапезарията! Само да не прекаляваш с храненето  :-D . Хубав аквариум,  хубаво оборудване и хубав старт. Пускай балинга, че колебанията в кН са една от основните причини за обелване на СПС коралите. С помпата бъди търпелив  - ще ти трябва поне месец да регулираш точно дозирането спрямо консумацията. Успех

Ilianidis

И да споменеш какви помпи си взел и отзивите за тях,че и мен ме чака същото. Отделно внимавай с дозирането лятно и зимно време,също при промяна на осветлението. При стрес и спиране на растежа също веднага се променя дозировката към по-малки количества. С две думи дозирането не изключва периодичното мерене с тестовете.

Dede

Вече около 2-3 седмици тече Балинг при мен в трапезарията и за сега смея да кажа, че всичко върви чудесно(макар, че по настройката на помпите има още доста работа).
Ползвам трейс елементи на фауна марин 1, 2 и 3, но за ефект от тях е много рано да се каже.
Дозатора е на аквамедик-нищо особено, разбрах как се настройва след известно четене и гледане на клипове в интернет пространството, за сега съм доволен, прави това за което е купен. Запознаха ме с слабите му места и най-вероятно ще има метален тунинг, но това  като почне да се чупи.
Имах и малко препятствие със скимера за честита нова година, след 5 дневно странстване из милата родина, като се прибрах с изненада установих, че има малко запушване на тръбичката за въздуха в помпата. Нищо сериозно, 5 минути, клечка за зъби и помпата беше почистена и скимера пуснат в действие. В следствие обаче на запушената тръба, скимера беше прелял (добре, че е в съмпа) и всичкия скимат (или там както се казва) се беше върнал обратно в системата а нитратите бяха скочили до 2, за щастие не е била напълно запушена та някак си е влизал кислород в аквариума и жертви нямаше  *YAHOO* .

Бих желал някой който ползва салиферт и по точно, KH и Ca да сподели малко опит при меренето. При KH`то малко ми е чудно до коя промяна на цвета да го меря(розово или лилаво) а за калция ме вълнува, трябва ли да се клати колбата(кога точно). Звучи малко глупаво, но проблема е, че и двата теста са поръчвани от Германия и вътре упътване на Английски няма  :duvar: , за български даже не съм си и помислял :-D.

Ilianidis

За  алкалността следва обезцветяване на разтвора и с първата капка към розово следва отчитането.Калция титрирай по-бавно,реакцията с реагента не е мигновена,разклащай енергично и титрирай(капвай).В интернет има упътвания на английски.

Dede

Благодаря за информацията, сега ще се поразровя да потърся точно упътване, иначе досега КН то го отчитах и на двете нива на промяна на цвета.

geniusloci

Цитат на: Dede - 15.01.2013 20:59
Бих желал някой който ползва салиферт и по точно, KH и Ca да сподели малко опит при меренето.
KH - 4 мл в епруветката, 4 капки от малкото шишенце, при първа промяна към друг цвят отчиташ, като през цялото време въртиш течността леко, понеже понякога се променя за секунда и се връща като се смеси. Каквото и да правиш, с повече от 1-1.5 dKH на ден не го вдигай.

Ca - 2 мл в епруветката, слагаш от прахчето лъжичка, капеш 8 капки от голямото, чак тогава мешаш внимателно, и след това отчиташ при промяна на розовото към синьо, дори да има отенък - някъде там е +/-10ppm.

Dede

За броя на капките стъпка по стъпка и от Немски разпознах числата  :-D по-скоро ме вълнуваше точно това което Iliandis спомена, със времето на реакция, и прага на обезцветяване. Иначе порових се снощи, и за мое учудване попаднах на две рецепти за използване на теста за КН  *CRAZY* (явно от различни години) така, че ако някой реши директно да търси упътване в интернет, нека първо да си погледне и упътването в кутията  8-)
Иначе за повишаване на алкалността гледам да не е с повече от 1dKH на два-три дни, макар, че от декември насам, измененията са в рамките на 0.1dKH на ден в следствие дозирането.

Dede

Ехааа, не съм си писал в темата от 16.01
Въпреки пълния застой на темата,   нещата не стоят по същия начин и със аквата.
Известно време се занимавах със новия си морски в офиса(но това по-нататък)
Най-голямо подобрение, през изминалите месеци има в осветлението, и в момента светя със смесица от 4X54 ATI + 160 вата диоди.
Естествено Стоян има голяма заслуга за това да отделя огромно внимание на осветлението, и най-вече на частта с диодите.
След доста занимавка с поялника, диоди, захранвания и тнт, успях да докарам 400 par на средата на аквариума. Лещите които подценявах първоначално, изиграха доста съществена роля, и дават разлика в пара между 30 % и 2 пъти (на различни места в аквариума)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Frm7qj4hbh%2FPA284696.jpg&hash=56be45e93b827f8cf2b465214ffef8f4537dcf04

камен чочев

Еееее, крайно време беше.  :karamse: На тази снимка светят само диодите или всичко? Дай още някоя снимка  :-)

Dede

На тази снимка свети всичко, ефекта на допълване на диодите и пурите е поразителен.
Да остане малко време ще се пробвам да направя снимки само на диоди, само на пури и смесено, за да се види разликата.
Ето една снимка напречно на челното стъкло. (тази, както и предната снимка, са благодарение на Стоян)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fcxm9o2ixh%2FPA284702.jpg&hash=e9d092b357313d99c5b45b6e3624fcecafe96166
А тази е правена с Iphone, който според мен, прави страхотни снимки на аквариума, и нямам търпение да ми пристигне новия, да си поиграя да снимам с него.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fvqbwxb6pz%2FIMG_1727.jpg&hash=3540ac8aa582cc0a0a0d651e12a23e808569f3a9

изгубеният рай

На мен ми е малко тъмно.Това окончателния скейп ли е?
END!!!

Стоян Михов

Снимките са ужасни (ще кажеш, че съм ги правил аз  *JOKINGLY*), нямат абсолютно нищо общо с реалноста. В действителност аквариумът е много по-светъл, даже повече отколкото предпочитам аз :). А пък за цветовете да не говорим. Няма кога да седнем и да прочетем малко как се правят снимки на аквариум с диодно осветление :).
Иначе докарва ПАР на Радионите при теб Камене и даже малко отгоре, мерено със същия уред.
За скейпа предполагам, че ще се променя още - Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Цитат на: Стоян Михов - 29.10.2013 18:24
..... Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*
*ROFL* Имах такива подозрения  :-D , само не им махайте етикетите, че да видим с какво се напивате  :-D
А изобщо не се съмнявам в това, че цветовете са уникални и ПАР-а е добър. Аз подготвям същото при мен.
Що се отнася до снимките - и двамата на курс по фотография  :karamse:

изгубеният рай

Цитат на: Стоян Михов - 29.10.2013 18:24

За скейпа предполагам, че ще се променя още - Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*



:-)точно нея визирах.
END!!!

Dede

Бутилката е с цел, по-реална извадка от черноморското дъно(въпреки, че не е черноморски)  *CRAZY*
Сега сериозно, успях някак си да науча, ровещото попче да влиза в нея  и да яде, така като го видя, че отслабва, започвам да си го храня там. Идеята е, че мога да му заровя гърлото в пясъка,  и единствено то да може да го изрови, да влезне и да яде. А причината да не я вадя, че най-вероятно после ще му трябва пак известно време да свикне с нея.
А за бутилките и етикетите, обикновено се задържат от събота до събота, та в този промеждутък трябва да ги снимам  *dontknow*

Стоян Михов


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fxlzo4nkjv%2FP1065160.jpg&hash=1ee5e0c32c1d54910c982a27c696ffb0c228fade

да не кажете, че само аз имам хубави акропори в Белене  *JOKINGLY*, ето една прекрасна на Dede,  скоро съвсем ще си покаже истинската красота, вече е започнала, но има време.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

 *bg* Честит рожден ден Dede, да си жив и здрав и голям да ти порасне аквариума  *DRINK* И да почерпиш, нещо с повече табаско вътре  :-D

П.С. И хайде пиши си малко в темата, че  то само аз пиша, че и снимки слагам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Dede, и от мен честито. Както се вика "Да илядиш"! Успехи в бизнеса и в хобито! И да пишеш, и снимки да качваш. Стига е писал Стоян само  :-D . Весело изкарване  *DRINK*  *DRINK*

Ilianidis

 *DRINK* Здраве и успехи и от мен!

VeL

Dede, честит рожден ден! Бъди жив и здрав и ти пожелавам много успехи и повечко късмет  *DRINK*

tonik99

Честит Рожден Ден!и от мен.

tonino

20.01.2014 19:10 #36 Last Edit: 18.02.2018 21:41 by tonino
...

Dede

Благодаря много на всички, снимки ще се постарая да има съвсем скоро, само да си монтирам обличането на шкафа тези дни, че...
А съвсем скоро ще покажа и втората си система във офиса ми, която вече около 8 месеца цикли.
За да не разкрия малко около нея, ще кажа, че е с размер 60/60/h50 (45 см воден стълб)
или 162+50 литра.
Оборудвана е с един вортек mp10 , диодна лампа-собствено производство 150w, скимер на аквамедик. Има разбира се автоматично доливане, защита на подкачващата помпа и термоконтролер.
За сега го обитават, една скарида чистач и два дамсела, които Стоян се чудеше как да пусне в дунава, че правят много пакости.
Стартиран е изцяло с суха скала и много вода от работещата ми система, това е и причината вече няколко месеца да цикли, но показателите му вече са добри за да експериментирам с някой друг фраг.

Публикациите са слети: 22.01.2014 21:44

Да кача и аз някоя снимка, след повече от година и половина най-накрая си направих шкаф за аквариума  *YAHOO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Faa5g51ms3%2FIMG_6206.jpg&hash=923f7e654679735fc54a93455b33c623747e7024
Ето и една лоша снимка, мисля няма смисъл да споменавам, че на живо цветовете нямат нищо общо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fapgpy28pf%2FIMG_6197.jpg&hash=0a5583e08cb3f755b02035a944029535fc7b6ebe

Има още доста за оправяне, боря се с някакви бактерии със напълно неясен произход и вид(поне за сега) От скоро имам Ph и ORP контролер, но засега служат само за измерване, може би до месец ще преведа и калциев реактор в действие.
Като параметри водата е добере: нитрати 0-1; фосфати 0,013; Ph-8,1(през деня); Кh 8,5; Ca455(но е в процес на сваляне); ORP около 280.
Като цяло имам голям растеж на някои акропори и монтипори, но има и такива които не помръдват.
За сега от мен това.  *privet*

Стоян Михов

Уха най накрая шкаф и то какъв, много красив  *THUMBS UP*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Няколко нови снимки които направих докато се уча да снимам с новата камера, не, че успях да се науча де  :buff:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fu7tav906n%2FDSC_0181_1.jpg&hash=4380a09a86ab381d5c759e0eb7cd1595a07d76fa

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Feorcvuws7%2FDSC_0178_1.jpg&hash=89799fa03d6b8778252a8075946069e394a11461
Един хубавец (а може би хубавица) позира много кротко за снимката  ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Fwg2zabc6v%2FDSC_0187_1.jpg&hash=a003d79dfa00180079c95568cb919ed6bb881f2b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2F3rq173a0n%2FDSC_0193_1.jpg&hash=f4df5380480e00b1cd7e6fdc45a48cd68e4a26e0

Dede

Я да си събудя малко темата и да задам един въпрос, току виж се заформи някоя дискусия на тема калциев реактор.
Понеже във форума не съм прочел много за калциевите реактори, естествено прочетох статията на тема "Ръководство за използване на калциеви реактори" бих искал да попитам: В статията много добре е описано какво pH трябва да се държи в реактора, между 6,5-6,7 само, че при положение че варирането на pH`то ми в аквариума е  0,3 за едно денонощие, в кой момент от деня трябва да целя да е в тези параметри?
Също в почти всички схеми които съм гледал, меренето на pH става на изхода реактора, но понеже този който ползвам има отвор за електрода в капачката на реактора, аз меря директно вътре в реактора. По-добре ли е или не?

Ilianidis

Препоръчаното пх е за вътрешността на реактора,това е показател за наличието на въглена киселина,която разтваря карбонатите.На изхода няма да е много по-различно,но ако има допълнителна колона за вдигане на пх грешката е още по-голяма.

VeL

Препоръчителното пх в реактора е с оглед оптималното разтваряне на скелетите/медията - максимално разтваряне, но да не стават на "каша". Аз също меря във вътрешността (правоъгълния реактор на АкваМедик). А иначе въглеродната киселина неминуемо оказва влияние на ПХ на аквариума. Потокът от моя калциев реактор минава през друга колона с около 3кг. медия от скелети на корали и независимо от това наблюдавам спад в ПХ с около 0.2 /в сравнение с показанията преди да сложа реактора/ - предимно вечер, а напоследък често и през деня. Лятото няма да е проблем, защото вратата на терасата е винаги отворена, но сега, през студените месеци и при затворени помещения, пх-то варира доста.

Dede

Да споделя малко опит от близко минало, предполагам ще е интересно за новостартиращите, и ще избистри дъвканата тема с "живи" и "мъртви" камъни.
Е ДА възможно е стартирането изцяло само с бейс-рок, и НЕ няма да стане толова бързо колкото със живите камъни.
Поредния проведен експеримент на Беленска територия от "катедра морска акваристика" (визирам мен и Стоян)  показа, че някак си успяхме да докараме аквариум със скейп от суха скала (не от родопите, а специално за морски акравиуми) до силно изразена кафява и зелена фаза, проста като по учебник.
Всичко стартира миналата година някъде юни месец, около една година всичко вървеше на пълен провал, каквото и да сложех в въпросния аквариум не вървеше или умираше. Обрата настъпи когато за около месец и половина оставихме аквариума без осветление, докато камъните започнаха да изглеждат като туку що закупени от магазина базови скали. Коралина по стъклата избеля тотално, дъното също нямаше и следа от водорасли циано и тнт, в аквариума имаше един бриареум който не беше давал признаци на живот през последните няколко месеца.
Та преди 3-4 седмици реших че може да го светна със две т5-ци останали от поредната смяна на осветлението от големия ми аквариум в къщи (вече е с 4х80w+200w лед), и му пуснах една синя иедна бяла светлина които стърчат от двете страни понеже са около 115 см а аквариумчето е едва 60 на 60, какво да се прави бюджет  :-D.
И чудо, на третия ден вече имаше промяна, след първата седмица започна силно изразена кафява фаза и обрасване на камъните с коралин, такава не бях виждал дори при старта на другия аквариум със живите камъни, постепено премина към зелена, та сега сме към края на зелената фаза.
Естествено при наблюдението установих, че мисления за умрял бриареум е възкръснал и на втората седмица от светването освен, че си беше показал всички полипи, краищата им почнаха да придобиват характерния зелен цвят, малко по късно сложих и две фрагчета монтипори, които също не дават вид да се чувстват зле, полипите са навън а цветовете са добре, съвсем скоро планирам и няколко фрага акропори.
Извода е, че в краина сметка успях да се стабилизират нещата, но с цената на много дълго чакане, вероятно ако се обръща повече внимание, периода може да е по-кратът, бактерии не съм добавял никакви, само вода от големия ми аквариум(част от водата която сменям там, я добавям в този).
Наблюденията и експериментите естествено ще продължават и за напред, и ако има някакви резултати ще се постарая да намера време да ги споделя тук.     

Стоян Михов

Благодарение на Коко, описанието на системата ти вече е в началото на твоята тема  *DRINK*.
От няколко дни усещам, че нещо тежко лети към аквариума ти със самолет, дали ще уцели рождения ден? :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Dede

Ами да видим кога ще ти пристигне коледния подарък, че той е с по ранен полет.

Dede

Да покажа и при мен някоя новост.
Първото е подмяната на скимера, в съмпа вече работи ATI 250i (малко голям за размерите на моя аквариум, но закупен с тенденция в близко бъдеще да се разширяваме)
Втората сериозна придобивка е ново осветление, и аз като Стоян преминал през всички етапи, включително и последната комбинация от пури т5 ATI 4x80w + 3x80w led със диоди леткарски, се сдобих със  "купешко" осветление ATI powermodul 8x80w (тук също сме с тенденция за по-голям дисплей). Не, че старата лампа светеше лошо, но тази изпадна много изгодно.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fuznphuonn%2F05_03_2015.jpg&hash=cea6d90c559b3793ad0f7cc513dfa6004fc48c19

Тук една снимка правена със телефона набързо. Доло в дясно в "градината на LPS-ите" се вижда едно много добре изразено циано, което е вследствие на премахване на каулерпата от съмпа, заедно с пясъка под нея вкара аквариума в цикъл.

Ето пък една интересна снимка, така изглежда мъжки "кардинал" пазещ хайвера в устата си, горкия не му е разрешено хапва грам, за бира с приятели да не говорим  *DRINK*
 
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Ffrr1lan3n%2Fphoto.jpg&hash=14c358e34524b94e2f0c79d4e9de3918df2cbf0f

ojo

И моя беше така вече три пъти имам от двете поколения по едно оцеляло вече голями и три бебета останаха от последното и ги пазя в съмпа  иначе стават за храна на останалите.Само на месец са .

Similar topics (5)

37768

Публикации: 74
Прегледи: 26128

26297

Публикации: 122
Прегледи: 53178

49274

Започната от VeL


Публикации: 32
Прегледи: 9093

50224

Започната от aghabekyan


Публикации: 14
Прегледи: 5911

52217

Публикации: 6
Прегледи: 3393