• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малък риф в трапезарията.

Започната от Dede, 25.10.2012 22:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Здравей Дениславе, честит ти малък риф в трапезарията! Само да не прекаляваш с храненето  :-D . Хубав аквариум,  хубаво оборудване и хубав старт. Пускай балинга, че колебанията в кН са една от основните причини за обелване на СПС коралите. С помпата бъди търпелив  - ще ти трябва поне месец да регулираш точно дозирането спрямо консумацията. Успех

Ilianidis

И да споменеш какви помпи си взел и отзивите за тях,че и мен ме чака същото. Отделно внимавай с дозирането лятно и зимно време,също при промяна на осветлението. При стрес и спиране на растежа също веднага се променя дозировката към по-малки количества. С две думи дозирането не изключва периодичното мерене с тестовете.

Dede

Вече около 2-3 седмици тече Балинг при мен в трапезарията и за сега смея да кажа, че всичко върви чудесно(макар, че по настройката на помпите има още доста работа).
Ползвам трейс елементи на фауна марин 1, 2 и 3, но за ефект от тях е много рано да се каже.
Дозатора е на аквамедик-нищо особено, разбрах как се настройва след известно четене и гледане на клипове в интернет пространството, за сега съм доволен, прави това за което е купен. Запознаха ме с слабите му места и най-вероятно ще има метален тунинг, но това  като почне да се чупи.
Имах и малко препятствие със скимера за честита нова година, след 5 дневно странстване из милата родина, като се прибрах с изненада установих, че има малко запушване на тръбичката за въздуха в помпата. Нищо сериозно, 5 минути, клечка за зъби и помпата беше почистена и скимера пуснат в действие. В следствие обаче на запушената тръба, скимера беше прелял (добре, че е в съмпа) и всичкия скимат (или там както се казва) се беше върнал обратно в системата а нитратите бяха скочили до 2, за щастие не е била напълно запушена та някак си е влизал кислород в аквариума и жертви нямаше  *YAHOO* .

Бих желал някой който ползва салиферт и по точно, KH и Ca да сподели малко опит при меренето. При KH`то малко ми е чудно до коя промяна на цвета да го меря(розово или лилаво) а за калция ме вълнува, трябва ли да се клати колбата(кога точно). Звучи малко глупаво, но проблема е, че и двата теста са поръчвани от Германия и вътре упътване на Английски няма  :duvar: , за български даже не съм си и помислял :-D.

Ilianidis

За  алкалността следва обезцветяване на разтвора и с първата капка към розово следва отчитането.Калция титрирай по-бавно,реакцията с реагента не е мигновена,разклащай енергично и титрирай(капвай).В интернет има упътвания на английски.

Dede

Благодаря за информацията, сега ще се поразровя да потърся точно упътване, иначе досега КН то го отчитах и на двете нива на промяна на цвета.

geniusloci

Цитат на: Dede - 15.01.2013 20:59
Бих желал някой който ползва салиферт и по точно, KH и Ca да сподели малко опит при меренето.
KH - 4 мл в епруветката, 4 капки от малкото шишенце, при първа промяна към друг цвят отчиташ, като през цялото време въртиш течността леко, понеже понякога се променя за секунда и се връща като се смеси. Каквото и да правиш, с повече от 1-1.5 dKH на ден не го вдигай.

Ca - 2 мл в епруветката, слагаш от прахчето лъжичка, капеш 8 капки от голямото, чак тогава мешаш внимателно, и след това отчиташ при промяна на розовото към синьо, дори да има отенък - някъде там е +/-10ppm.

Dede

За броя на капките стъпка по стъпка и от Немски разпознах числата  :-D по-скоро ме вълнуваше точно това което Iliandis спомена, със времето на реакция, и прага на обезцветяване. Иначе порових се снощи, и за мое учудване попаднах на две рецепти за използване на теста за КН  *CRAZY* (явно от различни години) така, че ако някой реши директно да търси упътване в интернет, нека първо да си погледне и упътването в кутията  8-)
Иначе за повишаване на алкалността гледам да не е с повече от 1dKH на два-три дни, макар, че от декември насам, измененията са в рамките на 0.1dKH на ден в следствие дозирането.

Dede

Ехааа, не съм си писал в темата от 16.01
Въпреки пълния застой на темата,   нещата не стоят по същия начин и със аквата.
Известно време се занимавах със новия си морски в офиса(но това по-нататък)
Най-голямо подобрение, през изминалите месеци има в осветлението, и в момента светя със смесица от 4X54 ATI + 160 вата диоди.
Естествено Стоян има голяма заслуга за това да отделя огромно внимание на осветлението, и най-вече на частта с диодите.
След доста занимавка с поялника, диоди, захранвания и тнт, успях да докарам 400 par на средата на аквариума. Лещите които подценявах първоначално, изиграха доста съществена роля, и дават разлика в пара между 30 % и 2 пъти (на различни места в аквариума)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Frm7qj4hbh%2FPA284696.jpg&hash=56be45e93b827f8cf2b465214ffef8f4537dcf04

камен чочев

Еееее, крайно време беше.  :karamse: На тази снимка светят само диодите или всичко? Дай още някоя снимка  :-)

Dede

На тази снимка свети всичко, ефекта на допълване на диодите и пурите е поразителен.
Да остане малко време ще се пробвам да направя снимки само на диоди, само на пури и смесено, за да се види разликата.
Ето една снимка напречно на челното стъкло. (тази, както и предната снимка, са благодарение на Стоян)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fcxm9o2ixh%2FPA284702.jpg&hash=e9d092b357313d99c5b45b6e3624fcecafe96166
А тази е правена с Iphone, който според мен, прави страхотни снимки на аквариума, и нямам търпение да ми пристигне новия, да си поиграя да снимам с него.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fvqbwxb6pz%2FIMG_1727.jpg&hash=3540ac8aa582cc0a0a0d651e12a23e808569f3a9

изгубеният рай

На мен ми е малко тъмно.Това окончателния скейп ли е?
END!!!

Стоян Михов

Снимките са ужасни (ще кажеш, че съм ги правил аз  *JOKINGLY*), нямат абсолютно нищо общо с реалноста. В действителност аквариумът е много по-светъл, даже повече отколкото предпочитам аз :). А пък за цветовете да не говорим. Няма кога да седнем и да прочетем малко как се правят снимки на аквариум с диодно осветление :).
Иначе докарва ПАР на Радионите при теб Камене и даже малко отгоре, мерено със същия уред.
За скейпа предполагам, че ще се променя още - Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Цитат на: Стоян Михов - 29.10.2013 18:24
..... Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*
*ROFL* Имах такива подозрения  :-D , само не им махайте етикетите, че да видим с какво се напивате  :-D
А изобщо не се съмнявам в това, че цветовете са уникални и ПАР-а е добър. Аз подготвям същото при мен.
Що се отнася до снимките - и двамата на курс по фотография  :karamse:

изгубеният рай

Цитат на: Стоян Михов - 29.10.2013 18:24

За скейпа предполагам, че ще се променя още - Деде има навика да хвърля бутилки в аквариума като се напие, както се вижда от долната дясна част на снимките  *ROFL*



:-)точно нея визирах.
END!!!

Dede

Бутилката е с цел, по-реална извадка от черноморското дъно(въпреки, че не е черноморски)  *CRAZY*
Сега сериозно, успях някак си да науча, ровещото попче да влиза в нея  и да яде, така като го видя, че отслабва, започвам да си го храня там. Идеята е, че мога да му заровя гърлото в пясъка,  и единствено то да може да го изрови, да влезне и да яде. А причината да не я вадя, че най-вероятно после ще му трябва пак известно време да свикне с нея.
А за бутилките и етикетите, обикновено се задържат от събота до събота, та в този промеждутък трябва да ги снимам  *dontknow*

Similar topics (5)

48721

Публикации: 21
Прегледи: 8575

26760

Публикации: 49
Прегледи: 13634

46983

Публикации: 13
Прегледи: 6839

37768

Публикации: 74
Прегледи: 26136

26297

Публикации: 122
Прегледи: 53312