• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

480 литрoвата система на Цеков

Започната от geniusloci, 10.10.2012 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

10.10.2012 16:10 Last Edit: 03.11.2013 23:27 by Стоян Михов
Скочих и аз с двата крака в соленоводната акваристика. Винаги ми се е струвало интересно, но едва сега имам възможност - и ми става все по-интересно. Идеята е рифова система с разнообразни корали и възможно най-безобидни гадини. Падам си по скаридите, та ще гледам да се ограничавам в това отношение колкото мога.

Снимки може да видите тук, не са много, но... все вечер се сещам да снимам и реално нямам нищо смислено по тъмно.


Оборудване
Дисплей и съмп
Системата е с обем около 330 литра (реални, не по външни размери) дисплей и малко под 150 литра (реални) съмп. Аквариумът ми го правиха в Аквасвят, въобще не съм имал претенции извън външните размери - шкафът е с метална рамка, аквариумът е с 12мм стъкло, преливникът - вграден вътре. От него излизат две тръби, някаква интересна идея на Марио за отводняването, която за моя радост е адски тиха, след като се регулира - въобще от преливника се чува съвсем леко  ромолене от стичането на водата през решетката и толкова. В случай, че помпата качи повече вода - втората тръба е права и служи като максимално ниво на водата в преливника. Основната тръба има кран за регулиране, естествено. Съмпа е разделен на 3+1 едно отделения, без капан за мехурчета. В първото е скимъра, рефюджиум, в който са монтирани и други неща (ще ги спомена по-долу) и след това отделението за подкачваща помпа (и други неща, пак ще ги спомена по-долу). В малкото отделение имам активен въглен и едра гъба от сините. Тъй като гъбата е на слоеве - не позволява на мехурчетата да минават, което премахва нуждата от място за улавянето им. Причината да сложа гъба - точно този тип се чистят перфектно, с гореща вода стават абсолютно като нови, ползвам такива в сладководните аквариуми за едно друго и досега не ми се е налагало да сменявам такава. Бих си купил още един-два листа да променя малко системата, но нямаше откъде.

В рефюджиума имам пясък (малко, няколко камъка, каулерпа - имах и малко хетоморфа, но от нея мирише, пък и се разнасят малки парчета. Въобще - смятам да заселя и други видове водорасли, но ще е по-натам. Осветлението на съмпа е това, свети само, където ми трябва. Съдейки по развитието на каулерпата - напълно достатъчно е, щом расте (при все почти пълната липса на "храна" за нея). Най-голямата болка в съмпа ми беше повдигането на скимъра - тъй като е правен на общо основание и не е съобразен с конкретния протеин скимър, трябваше да го повдигна, а не намерих нищо смислено из железариите. Накрая използвах пластмасова кухненска кутия (тези за микровълнова - обърнах я наопаки и засега стои така, докато намеря нещо по-разумно. Из съмпа се търкаля бая пясък, понеже системата е пълнена първо с вода, после с пясък. Не мисля, че има проблеми, то вече има и фосфат ремувър из него, след като прекалих със струята в един от реакторите, ама... нейсе, там не гледам, нали?).

Камъни
От качеството на продаваните у нас камъни мога само да се оплача. Base rock купувах оттук и оттам, дори едно огромно парче, което е в основата на акваскейпа ми в момента, но най-хубавите "мъртви" камъни явно ще идват от Германия (за който му е интересно - смятам да докарам да има и за продаване, но цените са горе-долу х4 на тукашните), понеже нямат нищо общо с продаваните у нас боклуци и са почти 2:1 като обем на тегло спрямо продаваните в софийските магазини. Живи камъни - част са от една идея, която ми хрумна, затова купувах откъдето мога - Аквасвят, Зооцентър (имаше само две камъчета хубави), Дискус (там май просто са пъхнати в аквариума да се заселват, нищо живо няма освен бактерии и някое друго водорасло по тях), Кимбайците. Най-хубавият ми камък (коралин, червеи, перести червеи, алги, копеподи и какво ли не) е от кимбайците, макар че цената там е солена (ще взема още един от тях в добавка към мъртвия камънак, който смятам да добавям) - имам още един интересен, на който има дори мида - той пък от Аквасвят. Единственият друг смислен е от Зооцентър, имаше няколко малки полипа по него. Като цяло не мога да преценя колко жив камънак имам, но да речем, че е от порядъка на 15-20 кила, плюс 20-25 (може и повече да са, до ден два ще сложа още 4-5 килограма да дооформя визията) сухи.

Пясък
Ocean Direct Carribian Live Sand - някои го намират за ситен, на мен ми допада, че е микс и в него има и черупчици и какво ли не, което позволява да не се подрежда в плътна маса. "Жив" е, доколкото е влажен и в пакета има култура с бактерии, като гледам с каква скорост го заселват всякакви гадини - очевидно му се наслаждават. Ако прекаля с течението наистина се вдига, за съжаление, но пък така или иначе не остава в движение и се намества някъде, което ще е работа на рибките да поправят. Слоят ми пясък е не повече от 1.5-2 см разстлан, като на места е повече, на места е изтънял...

Скимер
Bubble Magus BM150 Pro, който с всеки изминал ден се убеждавам, че беше добра идея, иначе щях да скоча я на Deltec, я на Vertex, които са нечовешки по-скъпи. Предпочетох да си давам парите за други неща. Скимерът върши работа достатъчно добре, ползвам го и за вадене на вода за смяна, като по този начин вадя основно "по-мръсна" вода, наместо да я точа с кофи от дисплея.

Подкачваща помпа
EHEIM 1260 - прецених, че дава достатъчно дебит (все пак не искам да сменя водата в аквариума безброй пъти в час). Свързах я с маркуч, който имах подръка (черен) към пластмасови тръби Ф20 - поради липса на алтернатива си купих инструмент за лепене на тръби (80 лева оттам, откъдето и тръбите и колената) и си направих системата сам. Ще се наложи да вадя тръбата (което не е трудно, използвам самата нея за собственото и закрепване), за да сложа още едно коляно, понеже водата в момента се излива отгоре надолу и не само не ми помага с течението, ами и се налага да държа едната от помпите в аквариума под струята. Ще го направя идните дни - тъй като ще монтирам втора помпа, която ще бута вода през охладител, просто ще спра тази и ще свърша лепенето на място. Течението като цяло минава през целия камънак и тогава се качва в преливника.

Помпи за течение
За момента имам 1 бр EcoTech VorTech MP10 (уж трябваше да е без W, ама май са ми дали MP10W) - скоро ще иде отсреща, а на нейно място ще има MP40. В допълнение - едно Tunze 6025, което работи през цялото време, и две Hydor Koralia 5200, вързани на осцилатор, за съжаление - потракват при стартиране, малко досадно. Като храня вечер тях ги спирам и обикновено си остават изключени до сутрешното хранене, но като цяло - и да ги оставя не е проблем. Като сложа MP40 ще помисля за реорганизация, че в момента не ми допада съвсем.

Мониторинг
Имам две електронни джаджи - seneye reef, вързан към Belkin Home Base, откъдето и към компютъра ми. Противно на повечето мнения в RC, съм много доволен от устройството, единствено още не съм си играл да меря PAR, но... така де, все още не съм и пуснал осветлението да работи съвсем на максимум. Второто устройство е Salinity/pH monitor от китайските - имаше сериозна нужда от калибриране и течностите в комплекта не вършат особена работа. Оттогава работи прилично, като датчика за солеността обикновено има нужда от "поизтръскване", за да покаже по-вярна стойност. Рефрактометър - първо от китайските евтини, поради спорните му показания сравнен с два други, по-"маркови", не му вярвах особено преди калибрирането. Впоследствие взех и D-D Salinity Refractometer и сега, на база цели три "мерила", все вярвам да улучвам показателите. Държа около 35 ppt соленост. Тестове - Tropic Marine pH/NH3/NO2/NH3/KH и D-D KH/Ca/Mg, чакам и такъв за силикати, ползвах наличен за фосфати (явно обаче има нужда да го сменя), имам и Iodine тест, не, че зная за какво ми е, при положение, че трудно бих се решил да правя добавки в тази насока.

Осветление
Съмпа - както казах с Par30 на Aqualum. За дисплея - монтиран на ръба Vertex Illumina SR360 1200mm с добавени няколко AUX модула. Имам и VLink за връзка с компютър и таблет с Windows, който смятах да монтирам някъде наоколо. Колебанията между EcoTech Radion XR30w и новите Vertex Illumina общо взето бяха кратки, не мога да кажа и една лоша дума за осветлението. За момента работи преди всичко в синия спектър, само по обяд става повече бялото, сутрин и вечер малко червенко. За да избегна прекаленото осветяване съм пуснал повече "облаци на ден" и използвам движение на светлината изток запад (което при мен се явява югоизток-северозапад заради разположението на аквариума). Не съм ползвал още лунните цикли. Осветлението работи 13 часа на ден (с изгревите и залезите), като през цялото време се променя към обеден пик, съответно след това постепенно спада - направил съм си криви, каквито ми харесват на всички цветове. Не съм ползвал лунните цикли, само веднъж видях светкавици (при 1% вероятност на облак и 10 облака дневно, рядко ще се случва).

Реактори
Не знам защо, но винаги ме влече да правя презастраховане със системите си. Даже водното на компютъра има(ше) две помпи - докато едната не спря. Тук правя нещо подобно - понеже не искам да правя дълбоко дъно в рефюджиума, напротив, смятам там да заселя някое друго раче, охлювчета и, когато ги хвана - проклетите pistol shrimp убийци, но като цяло смятам да е почти празен с изключение на разните водорасли, реших да ползвам и реактори - при това различни, но не да заменя с тях рефюджиума, а да го допълня. -
- Първият (и най-рано заселен) е зеолит реактор, който не съм напълнил над половината. Помпата, с която работи, е слабичка (300 l/h, тъй като качва едва 30 сантиметра стълб без особено съпротивление, наистина е толкова), а основната идея е колкото да дам място на денитрифициращи бактерии да се развиват, толкова и да използвам качествата на зеолита да "поема" разни елементи. Единствен сериозен недостатък е нуждата да знаеш какъв зеолит ползваш, но засега работи на обща основа да се колонизира с гадини. не смятам да ги храня, ще си се саморегулират, единствено съм предвидил периодична частична замяна на зеолита, по-натам даже мога да добавя в основата му малко керамика, но това ще го мисля.
- Вторият реактор, който добавих с цел да започне да се развива - нитратредуктор - познатите Aqua Medic, само че не използвах вградената помпа, а външна 3 l/h. Да, 3 литра на час. Идеята е отрицателно ORP, deniballs и подобни медии, върху които да се развиват бактериите, които преобразуват нитратите в азот. Дали работи - съдейки по нивата на нитратите - да, плюс това вече вади "слуз". Една сериозна забележка - разни хора се оплакват от протичане. Още преди време покрай течащите канистъри на Tetra си купих силиконова паста за съединения в аквариуми или питейна вода. намазването на което и да е гумено уплътнение с нея не позволява да се намокри - съответно не позволява и на водата да премине около него. Пастата е напълно безвредна, понеже не се отмива и разнася, особено, ако е нанесена внимателно. "Запечатах" нитратредуктора с нея и не смятам, че ще протече. И да протече - намира се в рефюджиума, наистина ми е все тая. За съжаление помпата на Aqua Medic е отвратителна - хубаво върти тоя маркуч, сложих грес, всичко е наред, монтирах я на стената на шкафа и... капачето взе да се отваря леко и да скърца. Вече ми писна от нея, но пък намалих доколкото мога шума, сега все едно имам мниатюрно жабче в стаята :)
- Третият реактор е FMR на D-D Aquarium Solutions, идва си с помпа и върти биопелети и фосфат редуктор накуп. Напълнил съм около 1/2 от обема, като в началото дори прекалих с налягането и изхвърлих не малка част от фосфат редуктора навън. При всички положения и тук важи правилото за мазането на гуменото уплътнение, иначе може да протече. Второто място, откъдето може да се очакват течове - кранчето, което е пластмасово и с него трябва да се пипа по-внимателно. Помпите в тези реактори не са лоши, но са относително шумни, което поради някаква причина се оправя с един-два рестарта (явно вибрации). Планирам периодично да сменям по-голямата част от медиите в този реактор.
- Четвъртият реактор (сигурен съм, че вече ви омръзва :D) е пак FMR и е пълен с... пясък. Именно, вместо да оставя пясъка в рефюджиуа, напълних реактора с пясък и го регулирах така, че по-голямата част от него да се движи - по стечение на обстоятелствата една част от долната половина остана неподвижна и там се събират по-едрите песъчинки, което на практика направи това, което бих искал да можех да направя и на пясъчното дъно. Не планирам да сменям пясъка - тъй като е в постоянно движение, не би могъл да се задръсти. Всичко, което попадне вътре се смила и изхвърля под формата на бактерии.

С изключение на зеолит реактора, който връща в рефюджиума (нямам основателна причина, просто така  застана), останалите реактори връщат вода при скимъра, за да може изхвърлените от тях бактерии поне в някаква степен да бъдат изхвърляни от системата, барабар с каквото са усвоили. И като казах за тях...

Бактерии и общи приказки за био филтрацията
Нещо, в което силно вярвам, е нуждата от биоразнообразие от различни щамове бактерии в аквариума. Постоянното добавяне по един или друг начин позволява в аквариума (в пясъка, по камъните, в съмпа, в реакторите, въобще - където могат да се залепят) позволява да не се губят толкова лесно при намалена "храна". Още нещо, което силно не вярвам, е нуждата да оставям аквариума да се развива с месеци или дори година, преди да добавям нещо съществено вътре (риби, корали и т.н.). Ако оставя 20 кила камъни в аквариума за няколко месеца, единственото, което ще се случи вътре е да се хванат някакви бактерии, да мине стандартните относително слабо изразени цикли и след това всичките ми "култури" ще измрат заради липса на хранителни вещества. Естествено - постепенното добавяне на жива стока би им осигурило храна, но не чак някакъв бум в развитието им. На пазара продават достатъчно бактериални добавки (и визирам най-вече Microbe-Lift Therap, Aquarium Balancer, понеже Denitrol-а на JBL май е повече водичка) - моята философия е да сложа колкото мога повече от тях - но различни, и да не спирам добавянето им поне през първите няколко месеца от развитието на аквариума. Затова не само добавях бактерии от ден първи, но и добавях каквото откъдето мога. Съветът да не се използва водата, в която са дошли рибите, коралите, ракообразните, мекотелите или камъните ви, е чудесен, ако се опасявате да не хванете някоя болест и да натръшкате аквариума, но това лесно може да предотвратите като не използвате вода откъде да е. Вода от аквариумите с риби при кимбайците не бих сипал за нищо на света. Нямам идея как стоят живи. Вода от гледаните аквариуми на Аквасвят или съда с коралите в Дискус обаче бих добавил с кеф. И т.н. - навсякъде, където има аквариум в добро здраве, има развити бактерии, и колкото и да са малко - може да са различни от съществуващите в аквариума. Почти отвсякъде съм взел по шепа пясък или голям плик вода. Не убеждавам никой друг да стартира аквариум така, просто си е моята философия как става най-лесно. Въпреки, че не съм спирал да добавям нещо в аквариума, нямам бум на водорасли, нито сериозни пикове в концентрацията на амоняк, нитрити или нитрати. Напротив, имаше съвсем леко покачване на NH3 (говорим за нива <0.01) в началото и буквално ден-два по-късно постепенен спад (0.008-0.007-0.006-0.004-0.003, колкото е и сега). Нитрити не съм имал почти никакви (<0.02), нитратите тръгнаха леко нагоре и се стабилизираха (<2). Добавянето на живините почти не променя показателите, затова и съм добавял доста смело.

Осмозна система
Напълних аквариума с вода от чешмата, в София не мисля, че е проблем, оставих я да престои ден на помпи, преди да добавя солта, която пък "разбърках" с една от главите. После и пясъка, камъните и т.н. Осмозната система (писах за нея в друг раздел) е Vertex PURATEK DELUXE 100 GPD, прави си каквото пише като литри. Ползвам я за доливането и (досега) една смяна на вода. Смените смятам да правя начесто, на по-малки количества вода, понеже ми е по-лесно. Вероятно ще използвам системата за доливане, понеже реално нямам съществено изпарение на вода и мога да си допълвам и на ръка за момента - при константна температура в помещението, хладилникът (купен, не е монтиран) и нагревателят (него още не съм го взел) ще компенсират колебанията от осветлението, а изпаряваната вода е малко и мога да я допълвам на ден-два.

Стартиране
16-17.09.2012 "официално".

Още? UPS!
На едната от снимките се вижда и кабеляка - там ще има шкаф, който трябва да заеме мястото на стола, също там ще стои и UPS-а (сега под стола). Досега не бях си правил опит, но преди малко изключих захранването му, всичко продължава да работи 19-20 минути, след което UPS-а се разписка, че му намалява заряда и включих контакта. Нощно време ще изкара бая повече, като се замисля.


РИБИ
Захранена двойка от Аквасвят
Ко -   Kaudern's Cardinal - Pterapogon kauderni   24.09.2012   женска (която стане)
Бо - Kaudern's Cardinal - Pterapogon kauderni   24.09.2012   мъжка (която стане)

Захранена двойка от Аквасвят
Манди - True Percula Clownfish - Amphiprion percula   26.09.2012   женска (която стане)
Марсел - True Percula Clownfish - Amphiprion percula   26.09.2012   мъжка (която стане)

От Аквасвят
Ини   Clown Goby, Yellow - Gobiodon okinawae   26.09.2012   
Мини   Clown Goby, Yellow - Gobiodon okinawae   01.09.2012 - беше "отстреляна" от скаридите

Стоял доста време в Зооцентър (на бул. България)
Каспър - Firefish - Nemateleotris magnifica   28.09.2012

Стоял 2 месеца в Зооцентър (на бул. България)
Док - Cleaner Common Wrasse - Labroides dimidiatus   28.09.2012

Добре захранени от Аквасвят - бленито не е жълто, а прелива от кремаво в жълто
Бени   Midas Blenny - Ecsenius midas    01.09.2012
Голди   Yellow Tang - Hawaii - Zebrasoma flavescens   01.09.2012


СКАРИДИ         
White Spot Anemone Shrimp - Periclimenes brevicarpalis   26.09.2012
Pistol Shrimp - Alpheus digitalis   26.09.2012 - по-късно добавих и втора, сега се чудя как да ги извадя в съмпа, понеже остреляха Ини...
Scarlet Skunk Cleaner Shrimp   Lysmata amboinensis   24.09.2012
Scarlet Skunk Cleaner Shrimp   Lysmata amboinensis   24.09.2012
Blood Red Fire Shrimp   Lysmata debelius   28.09.2012


РАЦИ
Lybia tesselata - един е засега, рядко го виждам.


Разни
Охлюви (Nassarius и Trochus), мини рачета също имам, рачетата са 3-4, охлювите - 5-6, малките охлюви не помня вече, но около 10-на поне. Имам два по-големи Feather duster червея - жълт и розов. Имам и купища живот по камъните, включително по-малки филтриращи червеи и (сред всички други) една черна стоматела :)


АНЕМОНИИ
Две малки Red Tip Bulb Anemone (Entacmaea quadricolor), скаридата общо взето се мести от едната в другата.


КОРАЛИ
Вече имам разни фрагове и относително малки колонийки, плюс няколко LPS и разни зоантиди, засега имам проблем с едната акропора само и ще трябва да я местя - или от светлината, която променях, или заради заселването на жълтичкото гоби върху нея, не се отваря през последните 3 дена. Другите корали изглеждат чудесно, за растеж - трудно бих могъл да кажа на този етап, ясно е. Гордостта ми е един Duncanopsammia Axifugaq който по белия свят продават по 30 долара полипа, а моите са 5 големи и една малка и смятам, че платих сносна, макар и висока цена за тях. Така де, коралите тепърва ще се трупат, имам да довършвам акваскейпа още, но все гледам да нося по нещо, че да не трябва накуп.

Ще добавям в темата новите попълнения, когато ги има. За момента мъката са ми аиптазиите, не мога да ги гледам, а ми писва да ги заливам с Aiptasia-X...

terahz

Супер старт.
Само 2 коментарчета: не разбирам защо, след като имаш осмозна система си напълник аквариума с вода от чешмата и не мисля, че скаридата е причината за гибелта на гобито. Даже аз бих заложил на другото гоби.

geniusloci

За ОС - не беше монтирана.

За рибето - аз съм сигурен, двете не се чопкаха и си обитават различни места, чуха се вчера "пуканки в микровълнова" и малко по-късно беше умряло - час преди това си беше на мястото (само че мястото му неприятно беше в близост с това на скаридите). Скаридите са две, от вид, за който никой няма конкретна информация (Alpheus digitalis).

Ilianidis

Честито за новата занимавка и успех в света на соленото.А относно да липсва храна за бактериите не си прав,даже в началото докато траят циклите макар и не силно изразени храна има най-много.Съдя моя случай-имах бум на всякакви гадинки,които с времето зачезнаха.Рефюджиума,където няма риби гадини почти не виждам.На по-късен етап макар и живота в аквариума да изглежда по-динамичен средата е по-бедна.Бактериите са в големи колонии и много бързо усвояват всичко.

Стоян Михов

Поздравления официално и от мен. Много ми харесва подредба ти, и моите нагласи са акваскейпа да е островен тип, отдалечен от стените, макар че на тази снимка не се вижда дали към преливната колона не са ти долепени?  *THUMBS UP*
Кога е стартиран аквариума? Гледам най-ранните ти рибки са ти от 1 септември?
Не ти ли е много високо нивото на водата в дисплея, не се ли страхуваш от сърфисти или имаш разпънки?
Подкачващата ти помпа ми се струва доста слаба, тествал ли си я колко дебит качва реално? Аз съм привърженик на разумното течение през съмпа, и също мисля че прекалено големите скорости са ненужни, но има едно основно нещо с което трябва да се съобразяваш - то е скимера - трябва да провериш какво количество вода дават да преминава през него нормално и съответно това да ти бъде минимума на свежа вода която да влиза във съмпа за да бъде максимално ефективен скимера (примерно на моя е два пъти обема на системата на час), а пък ти имаш и поне още 4 филтъра :). Аз съм същия обичам да експериментирам с разни филтри. Общо взето наистина минимума е три пъти обема на системата, което в твоя случай трябва да е към 1400 -1500 реални литра (най добре си ги измери). При мен помпа Сице 2500 дава реални 1200 л/ч на 50см височина през всичките му тръби, колена, кранове, обратни клапи.

Не трябваше да даваш тези греши 80 лева за лепачка, защо не си направи с системата с NIBCO тръбите, те се лепят с ПВЦ лепило и стават за секунди, продават ги в Павирани имат си и перфектните кранове изцяло от пвц.

и дай една снимка на съмпа, стана ми изключително интересно как си ги събрал всички джаджи там :)
С какъв UPS си?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Помпата е прилична, на тези EHEIM не им влияе особено височината (в смисъл не толкова, стълба им е 3.7м, което е рядкост за помпа, повечето на 2 метра имат няколкостотин литра дебит максимум). А и нали ще имам втората (около 1100-1200 реални литра още) от хладилника, тя също ще е при тази в съмпа. Не съм мерил, но от опит с помпи  подобен стълб - вероятно е около 1600-1800 литра на час.

Рибките са от 24.09, объркал съм 09 и 10 и другите са "октомврийски", иначе..водата пълних след 10-ти, сол ден-два след това, пясък на другия ден, камъни... реално в полуподреден вид - около 15-18-ти.

Камъните са подпряни на стената отзад, като в частта около преливника ще добавя "полуостров" към предното стъкло. В другия край - също. Погледнато отгоре ще е като обърнато "М", погледнато отпред ще е с един връх, но не съм попаднал на подходящ камък за връх.

Борд има на предното и задното стъкло, бленито вече влиза веднъж в преливника, т.е там ще покрия. Рязаха ми и бордове за отстрани, но нещо стъкларя обърка размера, та пак ще му ги нося да ги сцепи. Тях няма да ги лепя. Осветлението покрива аквариума, има откъде да изскочи риба, но при 55 санта колона - надявам се да не рипат много.

За тръбите - лепачката лепи 20-63мм, та не ми се струват грешни пари, ще я дам на Марио да зареже лепенето с лепило, това лепене държи повече и е моментално. А защо... защото не знаех, реално тръгнах от това да намеря връзка за маркуч, оттам - коляно с резба 1/2 или 1/3" и ... като отидох до Практикер, две железарии и Баумакс, вече ми писна да търся и награбих всичко. За сметка на това тръбите и колената са евтини, бързите връзки - също.

UPS-а - AIPTEK PowerWalker VI 2000VA Line Interactive, 2 x шоко отзад. 300 лева е, според мен си струва парите.

Снимка на съмпа ще направя, всъщност е относително подредено като за толкова джажи :D

geniusloci

Да се похваля, освен с някой, който да рови пясъка, две невидими врасета, набор чистачи и 4 порцеланови краба, се сдобих с прекрасен камък с куп зелени рикордеи, минават за metallic green по немските стандарти, фосфоресцират чудесно и са поредното светещо нещо в аквариума. Утре ще снимам на по-светло.

От твърдите - хистрикса и монтипорите отбелязват вече минимален растеж (хистрикса се сдоби с по още едно разклонение, нищо, че е 1-2мм, монтипората се поръби, а счупената червена позаглади ръба). Разните полипчета също вървят добре.

abaro

Здравей,
Досега се въздържах да пиша в темата, щото по принцип не обичам да се включвам с поредния пост със суперлативи, но след поредната рикордея не мога да се въздържа  :-)
Първо поздравления за аквариума! Хардскейпа ти ми харесва много и наистина аквариума има вид на много по-зрял. Аз лично си мисля че периодичното добавяне на камъни не е много добро решение, но допускам че виждането ти за аквариума се формира на ход и това е неизбежно. Имай предвид обаче, че в един момент, като решиш да вкараш нещо ново, то ще бъде закрепено на някой немалък камък и ще се чудиш как и къде да го разположиш.
И всъщност молбата ми е - кажи откъде си набавяш рикордеите. Ако мислиш че ще влезеш в конфликт с някакви принципи, ще ми е достатъчно и на лично съобщение да споделиш някаква информация.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

geniusloci

От Аквасвят са, тези ги видях още в деня, в който се появиха и беше "пу за мен". По същия начин твърдите корали са от Дискус, което забравих да спомена, засега те имат най-много, поне в София. А виждането ми кое къде да стои малко зависи от камъните - аз знам какво искам да стане на вид, но няма да чупя камъни, за да стане, т.е. както стане накрая, така. Имам идея какво чакам и съм разделил аквариума на секции - най-лявата част на зоантиди, после на рикордеи и дискозоми, и т.н. според мястото им във водния стълб и по течението.
Като цяло хубави рикордеи - може би някой, който е намерил къде из Европа шипват, може да ти каже откъде, но пък там цените са за една. Тук може да дебнеш, очакват стока и цените им не са много лоши (в количката няма ДДС, може би затова). Тук също, но цените тук са... не искаш да знаеш - пътя е скъп, а България все още е в г**а на географията и един банков превод в чужбина е 25 евро (+25 таксите на другата банка), пък друго не приема.

Жълтото врасе не прескочи нещо повече от аклиматизацията. Капах му водица час и нещо, зарови се, малко по-късно гледам как едната скарида си го пощипва...



: 16.10.2012г 08:08ч

От днес:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1256%2F028756640.jpg%3Fr%3D0&hash=84865966793650038459537248d3fa7b0c56306c

И отстрани. Отпред трябва привечер да снимам, че се отразяват я прозорци, я терариум, я другия аквариум...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1256%2F028756643.jpg%3Fr%3D0&hash=44a806309a2456d54ef5b03063ace6fa57ff0861

abaro

Надявах се да не кажеш че рикордеите са от Аквасвят.  :-) Не защото имам някакви претенции към тях, ами там е единственото място за което съм чул че се е продала рикордея. Надявах се да си намерил някакъв друг канал за доставка.
Благодаря ти за посочените линкове. Разгледах ги, но гръцкия сайт, макар че има някои интересни цени, ми даде цена за доставка 46 евро до Бургас. Ще го пробвам доколко при комбиниране на поръчки, ще задържи тази цена. В някой момент може да се окаже изгодно. Немския сайт е много далече според мен. Плащането аз общо взето имам как да си го уредя, но все пак ми се струва че доставка от Германия е много рискова.
Аквариума ти наистина много ми допада. Особено от "профила" му предполагам, че на живо е много по-атрактивен, отколкото на снимка. Желая ти успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

geniusloci

Гърците вчера са получили нови - понеже чакам пратка от тях (работя с друга част от фирмата им) - мога да ти заръчам - още не са отговорили какви цветове са - питах, понеже ако имат някоя от dark red/yellow/neon blue и т.н. и аз няма да ги мисля...

За съжаление доставката няма как да е евтина, ползват UPS (и май това изчерпва възможните куриери за жива стока), при комбиниране поевтинява. Ако има някакви интересни - ще поръчам още една-две и ще ги оставя при Петя да се осеферят.

kamenov

Не знам дали си виждал рикордеа на живо, но това в аквариума ти определено не е...
Твоето е по-скоро Discosoma spp. aka Actinodiscus spp, което дори не е в едно семейство с рикордеата. Основната разлика м/у двете е в цената.

Разред: Corallimorpharia (skeletonless corals)...Sideractidae

Семейство: Corallimorphidae
Род: Corynactis spp.
Род: Pseudocorynactis spp.

Семейство: Ricordeidae
Род: Ricordea spp.

Семейство: Discosomatidae
Род: Discosoma spp. aka Actinodiscus spp
Род: Rhodactis spp.
Род: Amplexidiscus

Поздрави Мартин!

geniusloci

Възможно е, въпреки, че приликата с Yuma-та (над Зебразомата на първата снимка) е голяма. Не са еднакви, затова казвам, че е възможно - някъде видях снимка на зелени Actinodiscus malaccensis, на който приличат. Което ще обясни и цената.

Стоян Михов

Даааа сутринта мислех да се включа в дискусията с гъбовидните корали, за да изпреваря някои по-смели изказвания (бях сигурен че ще ги има), ама нали съм малко бавен не успях, което пък от друга страна ми донесе доста забавление сега.
Цитат на: kamenov - 17.10.2012 16:29
Не знам дали си виждал рикордеа на живо, но това в аквариума ти определено не е...
Не знам дали виждането на нещо на живо може да помогне за определянето на нещо друго което не виждаш на живо. Освен това за подобно твърдение трябва да се посочи причина - и да се обясни защо мислиш че не е.

Цитат на: kamenov - 17.10.2012 16:29Твоето е по-скоро Discosoma spp. aka Actinodiscus spp, което дори не е в едно семейство с рикордеата. Основната разлика м/у двете е в цената.
Предполагам се шегуваш, но както и да си го казал ми направи деня. Колко щеше да ми е лесна работата, ако всички риби, които трябва да определям си носеха етикетите с цената, на базата на която да ги различавам. *ROFL*

Но сега сериозно Цеков, гъбовидните ти корали най-вероятно са си наистина Ricordea yuma. Ти сам можеш да провериш зелените, аз не виждам добре от снимките (и по принцип), но червената ти е Ricordea yuma.
Разликата (като изключим цената  *ROFL*) е че оралния диск на Ricordea има добре изразени псевдотентакли с везикули (пипалца с топченце) на ръба, при дискозомите оралният диск е като отрязан или с малки израстъци, които обаче не са като пипалца. Чакай ще отида да снимам пипалцата на моята yuma, че сигурно не е много ясно. Извинявай за качеството, но набързо без светлина толкова, тя беше много сговорчива, въпреки късните доби и дори си повдигна малко ръба на оралния диск (как звучи само  :-D), за да се видят прословутите пипалца с везикули.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2yknthz.jpg&hash=5be1c7c4b675ebb47bcbbc0ed9a3d6472592b1bf

Бъркането на рикордеите и дискозомите не е присъщо само за родните ни търговци, това че в интернет си намерил нещо, което прилича на твоето и има някакво друго латинско име под него нищо не значи за съжаление, снимките които си дал с линка мисля, че също са на Ricordea.

Аз съм фен на рикордеите, но ако искаш от онези шарените, трябва да търсиш Ricordea florida, те са с много широки везикули и оцветени много атрактивно.
Между другото рикордеите не могат да се движат из аквариума, те са неподвижни, докато дискозомите могат да се преместят, имай го в предвид като им избираш място :)

Ето една немска ферма за florida, виждал съм техни невероятни флориди, но не съм питал дали пращат до нас вероятно да. тук
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Имат, имат пипалца, аз затова, ама понеже нещо не съм на ти с формата на пипалата и може да са ...топченца без "псевдотанткли", утре ще метна снимка  :-)

А колкото до цената - спорна работа, някои редки на вид/цвят дискозоми и родактиси са колкото или по-скъпи от рикордеа флорида. Понеже току що плащах, затова казвам.

Инак дискозомите засега стоят, ама мястото им е перфектно, затова. Само едната зелена нещо... бе не е като другата, а бяха еднакви.

kamenov

Червеният полип може да е рикордеа, но него въобще не го бях забелязал...
За зелените можем да поспорим, но ще почакам по-детаилни снимки.
Иначе цитат от книга на Джулиан Спрунг отнасящ се за Рикордеа юма (варианта да са Р. флорида е тотално изключен)

Пипалата със заоблени или клавикални връхчета изглеждат като малки "berries" подредени радиално около оралния диск.
Пипалата никога нямат ясно различаващи се акросфери на връхчетата нито пък пъпкоподобни удължения на пипалата.
Често крайните пипала имат по-издължена форма от тези разположени в центъра на диска. и тн.

С други думи чакаме снимки, но от видяното до тук тези полипи не са Рикордеа юма.



geniusloci

Извинявам се за липсата на снимка, но днес разни нови неща, промяна на помпи (теглих една на Коралията и тунзето и минах на MP40, за 10 минути си направих допадащо ми течение - и то 10, понеже упътването им е скапано). Утре ще снимам, имам и корал за идентифициране. Понеже получих зелени Rhodactis - не е от тях, тотално различни изглеждат. Остава варианта, който споменах, защото и R. yuma не е според пипалцата. Florida ясно, че не са.

Новвъведенията ще ги пиша утре. Лошото днес - анемонката ми избяга и се засели на място, на което не исках. Не успявам да я измъкна, та явно ще си стои при зоантидите.

abaro

Не знам как точно се държат анемоните, но тъй като допускам че имат сходно поведение с черноморските актинии, мога да те посъветвам следното. Ако имаш достъп до нея, играй й грубо с някоя пръчка или друго подобно докато се свие максимално. После внимателно я отлепи и я сложи на новото място. Може би е добре да ползваш ръкавици. Загради я с някакви камъни временно. Гледай да няма път за бягство директно назад, през дупка. После почни да я храниш индивидуално през ден два, докато си проличи че се е установила на това място.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

За червената бабъл анемония ли говориш? не знам abaro  дали да подхожда толкова грубо с нея като с черноморските, червените бабъл са много нежни създания, аз също имах една от Петя и се оказа много претенциозна откъм светлина и течение, обиколи три пъти ааквариума докато си намери най-неподходящото (от моя гледна точка) място естствено, но реших да не я тормозя и я оставих там. Една сутрин я видях че е хванала един малък космат краб (изобщо не предполагах че имам), който се дърпаше като бесен. Когато се вгледах установих, че всъщност малкият космат краб дърпа нея - беше я разкъсал и изял половината въпреки че тя се опитваше да го ужили , но космите му са добра защита. Успях да махна рака от нея и бях почти сигурен че ще оцелее, но тогава стана фала с голямата актиния, дето влезе във вортека и всичко измря, преди да умре червената изхвърли всички симбионти и пигменти и стана бяла като сняг.
Та идеята ми е да се увериш че нямаш от тези проклети космати крабчета, явно са специализирали в ядене на анемонии, които нямат много силни копривни клетки, като бабълите, виждал съм ги да се пробват и на най-агресивните анемонии дето хващат 20 см попче и го гълтат, така и да дърпат аптазии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Абе аз по принцип гледам като пипам живините да съм с ръкавици, знам как да я накарам да се свие на топче, обаче е между два ръба на камъка и... не става. Сега пък е в дупка под зоантидите (които пък са хванали едни рошави неща лазещи неща, сега ще търся какви са). Другата е в отвора на един камък и не мърда, понеже явно си е харесала дупката за крака си. Странното, че я изпуснах буквално за минути от поглед - беше на едно камъче в пясъка, докато сложа помпата и се обръщам и... няма я!  :duvar:

Нищо де, ще си стои там, нямам против да обикаля, стига да не се вре до нещо, с което да се жилят. Клоуните ми така или иначе още не знаят що е то анемония :)

M_I_T_A_K_A

Здрасти. На първо място, поздрави за аквариума. Изглежда много добре.
За зоантидите и лазещите неща.... пусни в търсачката голохрили охлюви и виж дали не са такива.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

geniusloci

О, намерих ги, даже вече се обзаведох (отново, първоия жълт врас не оживя) с жълт корис, ако не започне да ги чисти (леопардовото не ги помирисва даже), утре ще ги топна в разтвор.

Вчера и днес много новости, в понеделник и вторник - още, и мисля за известно време само да подреждам после - и да снимам :)

geniusloci

Някой да даде акъл как да хвана Alpheus sp. скаридите? Опитах с капана за раци - хванах раче. Опитах номера с бутилката - нищо. Снощи разместих половината аквариум, приклещих едната и тая взе, че се шмугна не където трябва и мина покрай кепа. В 1:00 часа вече ми беше все тая. Искам да ги махна, защото видях едната какво прави по охлюв (нищо му няма, то с тая гигантска черупка), но направи същото и на една от червените скариди малко по-рано и беше фатално за скаридата. За съжаление вече не зная коя коя е от двете, но едната е решила, че половината аквариум е нейно владение и никой не може да влиза под камъните, другата се скатаваше в относително малко пространство и не прави нищо на никой - како и четох, е въпрос на късмет (карък по-скоро) да улучиш по-войнствен екземпляр. Явно ще вадя и двете в посока съмпа, там да ядат остатъците от храна, и без това няма кой.

Освен това ми се иска да пусна нещо да живее в преливника, остава бая манджа там и трябва да се чисти.

Зоантидите ги киснах в Coral не знам каквото на Tropic Marine - имам частичен успех с премахването на голохрилите. Жълтото корис врасе не проявява особен интерес към вредителите по тях, въпреки, че като оставя осветлението само в този ъгъл, поне започва да ги пощи (иначе въобще не ходи в тази посока). За разлика от първото, което скоропостижно почина, това е много общително (почти колкото доктора) и яде всичко, което пусна. Което не мога да кажа за новопристигналия ми Хелмон, който освен нещо изключително малко по камъните, друго не опитва. Не е да нямам копеподи, но гладува, и врасетата ядат същото. Не закача аиптазии и филтриращи червеи.

Стоян Михов

моите диви алфеуси, нищо не ги лови (но те са наполовина по-малки от твоите) само махане на всички камъни и гоненето им като финикийци и пак един остана :).

Tropic Marine Pro Coral Cure e пълен ... не обичам да се изказвам крайно, но доколкото знам това е нищо повече от луголов разтвор с разни малки добавки. За премахването на голохрили охлюви аз бих ползвал специализирани препарати като Salifert Flatworm Exit - ето един коментар за ефективността му специално при зоантиди клик

Хелмона, докторите и мандарините са сред рибите които се захранват трудно и много често захранванеето им не зависи от уменията на аквариста или от наличната храна, просто някои от тях отказват да ядат каквото и да е и това е много често. Аз съм имал мандарини купувани от едно и също място в еднакво състояние по едно и също време едната от тях ядеше много добре и стана като кебапче, а другата просто си умря от глад в аквариум пълен с копеподи и всякакви храни.  Веднъж прояли, тези риби стават не по-малко издържливи от другите, но зад една прояла много често стоят 2-3 не пожелали да се адаптират към аквариумната среда, именно затова аз ги бях сложив в списъка с видове които е по-добре да не си купуваме.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ludiqdoctor

Октоподе, човек като ти чете постовете, може да остане с впечатление, че най-добре е просто никога да не си прави морки аквариуми или още по-лошо - да се самоубие от смях - тези риби такова, онези риби онакова...е-е-е-е? Я да те питам тебе, как аджеба си предствяш морския аквариум? Може би изкуствен камък (един за предпочитане), с два клоуна (от обикновените много ясно, че другите скъпи пък видиш ли и сложно се гледат, а може и един) и всички са доволни и щастливи и си тъпчем цял живот на едно място. Еми супер.
Извинявам се за лекия спам малко по-грубия тон, но просто не се сдържам вече.
И без лощи чувства ей!!! Че като знам на българина как му харесва да му говорят истините право в очите...
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Стоян Михов

Как ти хрумна да спамиш и тук не знам. Знам че дразня продавачите. Прочети правилата на форума и си прочети и личните, ако искаш да ми кажеш нещо, ползвай правилния начин и език. Моля игнорирайте този пост и не спамете прекрасната тема на geniusloci.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

И аз четох това за химията на Salifert, за съжаление - нямам под ръка, ще поръчам.

След общо около 13 часа работа хванах и двете скариди - с много зор по един и същ начин - влизат сами в един от кеповете, захлупвам с другия  и вадя. Всички други опити не водят до нищо, изстрелват се като куршум в някаква посока.

Разбира се - подредбата ми вече няма общо с предишната, счупих два от фраговете, въобще - мъка беше, но вече няма причина да ровя, понеже не смята да пускам нищо, което не искам...

Стоян Михов

За съжаление и аз нямам да ти дам, на моя му изтече срока на годност и предпочетох да го хвърля, че все пак е химия , не мога да ти кажа дали върши работа от опит, защото почти не съм го използвал, само веднъж като пристигна сложих директно в аквариума без да има някаква нужда, но нищо не излезе, но вероятно просто не съм имал плоски червеи или голохрили охлюви, само една змиевидна звезда се сгърчи малко, но се оправи почти веднага. Ако намериш някъде от европейски доставчик свиркай, че моя навремето ми го донесоха от щатите- срам и позор. И аз лекарствата предпочитам да си ги купувам предварително, нищо че понякога ги хвърлям без да ги ползвам, просто живеем в такава държава, че не можеш като ти потрябва да отскочиш до LFS и да си купиш. А ако чакаш да ти доставят от чужбина, докато дойде лекарството и бубите и коралите отдавна са заминали. Това, което мога да ти дам е ReVive на Юлиан Спрунг, но той е за red bugs по акропорите най-вероятно няма да помогне а голохрилите, представлява сок от лимон и масло от сибирска ела (като го помиришеш и ти идва да глътнеш една голяма водка  *JOKINGLY*), звучи много тъпо, обаче е наистина ефективно за твърдите корали, аз прекарвам всичките си нови SPS през него и често ми се  е случвало в купичката да останат дузина червени буби, все пак ако искаш да пробваш кажи ще ти пратя малко, тя тубичката е голяма  ;-), на него няма срок на годност, но за всеки случай си го държа в хладилника при другите натурални сокове :).

Цитат на: geniusloci - 22.10.2012 21:41
... но вече няма причина да ровя, понеже не смята да пускам нищо, което не искам...
дано бъде така, но моите дребни алфеуси дойдоха като стопаджии с живите камъни, придружени от куп мъхнати крабове, които ми изядоха малките анемонии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Може да оставиш при Петя като имаш път. Аззаръчах Coral RX само това имаше където пазарувам. Да се надявам да е тук преди петъка... ама е малко вероятно.

Иначе живнаха почти всички, един даже опита да яде мустаците на една "обелка" от скарида, взех му ги след 10 часа дъвкане  *CRAZY*

kamenov

Колега още чакаме снимка на зелените дисковидни полипи, за да решим спора :)
Поздрави!

VeL

Octopus сигурен ли си, че това, което пада от акропорите, са червени буболечки? Има много мнения в РЦ, че Ривайв и Корал РХ нямат почти никакво действие спрямо тях и че тези гадове се трепят единствено с Milbemycin oxime базирани лекарства, в случая Интерсептор, който е труден за внасяне в България. В момента обмислям поръчка от Канада на "нова" форма на Интерсептор (Milbemycin + Praziquantel), за която не се изисква рецепта.
А относно Мандарин-ите - моят прояде в дисплея след около 3 седмици, беше станал само кожа и кости. Хапваше ЕДИНСТВЕНО копеподи. Впоследствие, в борбата / експериментите ми срещу Ихтио (или някакво друго Crypto), дисплеят трябваше да остане 3 месеца без риби. Мандарин-ът беше преместен в аквариум, подложен впоследствие на ниска соленост, в който липсваха всякакви безгръбначни. Мандарин-ът по стечение на обстоятелствата прекара 6 месеца там... хранейки се с изсушени декапсуловани (нелюпещи се) яйца от артемия. Оказа се, поне при мен, че те най-много наподобяват копеподи по вид, явно и по вкус  :-| Вярно, че те не съдържат хранителната стойност на живите копеподи, но рибока оцеля 6 месеца и преди седмица, малко омършавял, се завърна в дисплея.

П.С.
Всъщност "Той" май е "Тя" - липсва шиповидната гръбна перка (т.е. по-къса е), освен ако не е загубена в бой с друг мъжкар  *ROFL*

Стоян Михов

Цитат на: VeL - 23.10.2012 12:20
Octopus сигурен ли си, че това, което пада от акропорите, са червени буболечки?  
:) май съм от малкото хора които са по-заинтересовани от видовият състав на паразитите и другите случайни обитатели, отколкото на желаните обитатели на аквариума, т.е. да, сигурен съм че са т.нар "red bugs", те всъщост май са по-лесни за убиване и тях ги морят (или поне карат да паднат от акропората) доста лекарства, не знам защо си останал с такова впечатление от темите в риф централа, но положителните отзиви за ReVive и Coral RX са доста, но не съм и ровичкал много де. Аз откакто си ги топя всички новодошли не съм имал червени буби, може и да е късмет (но като се знам какъв съм късметлия...)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Зоантидите се поотвориха - вероятно комбинацията от жълтото врасе и топенето донякъде работи. Още има какво да се желае, но поне не стоят като чуканчета вече.

Добавих нагредавел - за съжаление автоматичната функция на климатика не е най-добрата реализация, която съм виждал и не мога да схвана каква температура се опитва да поддържа, затова взех него да го регулирам ръчно (допреди седмица хладеше, после само вадеше влага, от днес ще топли), но тъй като температурата им пада под 24.5 градуса, добавих един Jager. Както винаги - не съм очарован от точността на тези нагреватели, но поне температурата е постоянна. Като сложа и хладилника, и трябвало да я закова с малко проби и грешки на 26 градуса.

От останалите кютове - имам попълнения, но ще пусна нов списък с гадини. Все още си търся син танг, в Дискус имат, но не го продавали. Едната ми акропора не иска и не иска да се отваря, всичко друго расте и полипите са навън, този не и не, още не мога да му намеря място в аквариума. Магнезият ми е малко висок, но... чак пък толкова да е свикнал на нисък ли? Днес ще допълня акваскейпа и мисля да го преместя на друго място, пък да видим.

Хелмона продължава да не яде, опитах всичко, дори да тъпча червейчета в пясъка (гледам го, че зяпа там). Едно от неон гобитата вчера мина през вортека и му беше за последно, за съжаление. Ако добавя предпазните гъби пък ще се задръстват с храна, та не е една болка.
: 26.10.2012г 13:01ч
Ето и исканата снимка на спорното нещо - цветът е кофти, временно са по-нависоко и се пообезцветиха (Клик за по-голям размер):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1300%2F028844393.jpg%3Fr%3D0&hash=c9599117ab86493eaaa5a36857f5877f7380b13b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1300%2F028844394.jpg%3Fr%3D0&hash=d0787d31847298e6d2b7f17a04db34106edf9c25

geniusloci

Един корал, който не мога да идентифицирам, снимката не е най-добрата, но засега просто съм го подпрял докато намеря повече информация за него (клик за голям размер):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgeniusloci.snimka.bg%2Fanimals%2Fsolenovodniyat-akvarium.706385.28696039&hash=fb18f0b78ceda5c0d6de99b1c4ae3a16d9527237

kamenov

Според мен са си актинодискуси ;)
Октопода ще има да взима :P

Стоян Михов

 *ROFL* явно няма смисъл да спорим. Живи и здрави.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Цитат на: geniusloci - 27.10.2012 21:18
Един корал, който не мога да идентифицирам, снимката не е най-добрата, но засега просто съм го подпрял докато намеря повече информация за него (клик за голям размер):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1305%2F028854831.jpg%3Fr%3D0&hash=5fdf08d7d6d704c7dc9495cc1c75c32cd2f0442a
Нещо бях прецакал линка...

geniusloci

Малък ъпдейт след последното преподреждане. Вкарах още камънак, този път - един вид разделя аквариума, пък и ми даде още площ за твърди корали. Надявам се да не се налага да рия повече. На снимката задната стена не е изчистена, не ми остана време за нея, та.. друг път. Снимката е обработвана на телефона (снимана с друг апарат), май малко е прекалил с опита да изкара нещо от сенките, но като цяло - мяза доста на осветлението към 8 вечерта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1402%2F029047423.jpg%3Fr%3D0&hash=d00140d729286b9ea67a7df6be3ee940f07ac607

Разни интересни и не толкова неща:
1. Хелмона (втория, купен от Зооцентър) не преживя дълго, уж "яде", но по-скоро "кълвеше"... и дотам. Оставих го в Аквасвят няколко дни по-късно след всякакви опити да го накарам да обърне внимание на храна (всякаква без жива, имам храна за 2 месеца във фризера), но вече беше късно. Като цяло - не мисля повече да опитвам с Chelmon rostratus, проблеми с аиптазии нямам - в дисплея имам само една, до която скаридите не са се докопали, а ми е мъчно за рибите, не върви да уморя няколко, за да получим накрая един читав, при това присъствието му е спорно, защото ще пострадат (то вече пострадаха дребните, за съжаление, а имахме доста) филтриращите червеи. Харесва ми адски много на вид, но...

2. Никакъв успех с идентификацията на корала от снимката по-горе, пуснах тема и в RC и досега - няма отговор. Прерових където каквито бази намерих - никъде няма нищо подобно, въобще - явно съм случил на нещо, което и продавача не е знаел какво е, просто е решил да продаде.

3. Имам малка колония sun coral, първия ден си остана затворена, от тогава хапва прилично всяка вечер и се отваря прекрасно през нощта, ще се опитвам да го "мамя" да се отваря по-рано.

4. Акропорите (по-скоро две от тях - зелената (дива) и синята (от Дискус) продължават да не се вадят полипи - сякаш гобиодона им пречи (един от тях живее точно по тези двете, другият - доскоро върху една монтипора, но сега я преместих и стои при дънкан полипа). По-странното е, че растат, поне тази от Дискус определено е пораснала, другата ми е трудно да преценя, а и тя е доста по-отскоро в аквариума. Почти всички останали SPS-и, включително няколко дребни фрагчета, поцилопората, хистрикса, зелената, червената и лилавата монтипори, няколко други фрага, които не помня точно какви са, стоят отворени и/или се забелязва съществен растеж. Единствено изключение е стилопората, която е винаги отворена, но не мога да преценя пораснала ли е кой знае колко. Мина им мисълта за паразити, но нямам, къпал съм всички в CoralRX и Tropic Marin... каквото беше там онзи луголов разтвор, и не съм забелязвал и една точица по коралите.

5. Обмислях нов съмп с променено разположение, но след всичкото смятане - ще вдигне максимум с 30-40 литра обема и не съм убеден, че си струва хамалогията. Не съм се отказал, просто ще го помисля още.

И една не толкова добра новина, да не кажа - много лоша...
За съжаление трябва да отбележа, че имаме бели точици по синия танг и подозирам, че е морско ихтио. Преди доста време (няколко седмици, когато го взехме) ми се мярнаха по naso elegans и веднага след това - по жълтата зебразома, но понеже на другия ден нямаше - реших, че съм сбъркал, но вчера забелязах по 3-4 хепатуса и повече по бленито - днес бленито няма нищо, т.е. напълно възможно е стреса от ровенето в аквариума да е причина да се засили атаката над него. Жълтата зебразома, клоуните, птерапогона и дребните риби не показват признаци. Нито една риба, освен cleaner wrasse-то (той често танцува по стъклото, но той така се закача, че просто не ми е ясно почесва ли се или просто се закача, когато съм наоколо) не се "почесва", или поне не съм ги виждал, всички имат невероятен апетит. Улавянето на всичко в този аквариум е невъзможна мисия, да не говоря колко ще ми отнеме да спретна друг, където да ги местя, и стреса за тези от тях, които успея да хвана, от местенето в гол аквариум с различна вода. Мъдря някакво решение, ако проработи - ще е добре, ако ли не - ще му мисля... За съжаление дори няма как да съм сигурен, че е Cryptocaryon irritans.

За момента, след доста четене - предполагам ще е интересен експеримент за всички, реших да направя следното (по-долу стъпка по стъпка). Само да кажа - наясно съм, че най-добре карантинен аквариум и да преселя всичко там, но е наистина невъзможно да уловя рибите, може би с изключение на клоуните, бленито и "доктора" - последния сам си влиза в кепа, освен това времето, нужно да направя втори аквариум, ще си каже думата и, в допълнение - ще е истински стрес за рибите, който бих оправдал само за далеч по-ефективно лечение. Къпане в осмозна вода въобще не смятам и да обмислям за момента, струва ми се откровено нелеп стрес за рибите, при това невинаги е ефективно.

- ще намаля осветлението, основно Royal Blue и UV, така скаридите ще прекарват повече време навън. За разлика от врасето, те поне (може би?!) чистят паразита от кожата на рибите и не могат да се заразят.
- плавно вдигам температурата, така се скъсява цикъла на развитие на паразита. Рибите са ми по-важни от SPS-ите, повечето меки корали ще го преживеят, мисля, а и около 30 градуса няма да им се отрази фатално за кратко (надявам се).
- сменям вода често, имам нитрати около 15~20 след вкарването на камъните, фосфатите си оставят ниски, няма да стигна 50% смяна, но около 20-25% дневно мога да сменям, изкарвам водата през скимъра.
- ежедневна смяна на ватата в късото отделение на съмпа - принципно там държа от сините едропорести гъби , колкото да пазят парчета хетоморфа да не идат в отделението на подкачващата помпа, но ватата е идеално място да обера малко гадости, които да изхвърля. Синята гъба през ден минава през вряла вода.
- продължавам да ги храня с обогатена храна, добавям витамини, амино фиш на KZ и чесън - последното против уроки, но на рибите им харесва и винаги ядат по-агресивно, когато слагам от него, не, че някой при мен страда от липса на апетит в момента
- ще взема днес Herbtana и Artemiss на Microbe-Lift - зная, че са спорни продукти, но уж нищо лошо няма да се случи, ако ги ползвам, пък ще помогнат срещу вторични инфекции
- редувам през ден бактериални добавки (Nyos, KZ, Microbe-Lift), макар и по малко. Тъй като един вид овърскимвам при всяка смяна на вода, и имам доста нови камъни, така ще ги заселя по-бързо
- JBL Punktol изглежда е единственото от "лекарствата", което може да понесе на рифов аквариум, без да избие всичко. Все още търся информация за друго, но за момента - започнах с половин доза (препоръчителното за първа доза), изчетох няколко опита на акваристи с него -  явно не решава тежки проблеми, но в начална фаза евентуално би спряло развитието на паразита. Добавяне по тъмно, от чужд опит - не действа на охлюви, скариди и раци, поне не и при нормален курс на лечение и концентрация, ще споделя, ако забележа каквато и да е разлика в аквариума и живинките в него и при първи признаци на промяна ще му мисля какво да направя.
- ще попрочета дали да не го комбинирам с Ektol, но не мисля, че има нужда чак толкова да се притеснявам от бактериални инфекции, че да добавям още един тежък химикал, затова май няма да се занимавам
- пясъчния и зеолит реакторите още мисля какво да ги правя, зеолитния може би ще го спра и рестартирам, пясъчния засега не мисля да го пипам
- обмислям дали постепенно да не намаля нивото на соленост, макар че при поносими нива за коралите, това не би се отразило на паразита, а не е полезно за никой от обитателите на аквариума

(като забележка - не изключвам скимера, въпреки препоръката, мисля, че повишаването на нивата на замърсяване само ще навреди на рибите, а и така паразитите просто не излизат от системата по никакъв начин).

kamenov

Първо да почна от там че изказвам лично мнение и не задължавам никой да го одобрява ;)
Според мен си избързал с каквито и да е мерки за лечението на рибите. Синия танг по начало е податлива риба на ихтио и по-скоро го прави от стрес от колкото от каквото и да е било друго, по мои наблюдения ако си яде и точките не се увеличават му минава от самосебе си...
Стреса се е получил от тоталното ровене и разместване на аквариума, което малко или много е шашнало "Дори"
Иначе скейпа ми харесва повече сега :) Успех и прекрати за малко разместването и ровенето в аквариума, остави нещата да се "уталожат"
Поздрави!

geniusloci

Ясно ми е, че стреса е съществена причина - и насото, и синия танг, и бленито са риби, които се плашат лесно (обратно, врасетата, жълтата зебразома и разните дребосъци са доста по-любознателни, а донякъде и прерапогона, но той през деня се скатава), но ако си го носят с някакъв временен имунитет (доста риби развиват частичен такъв, ако са добре), това не премахва проблема - паразита ще си се развива, макар и трудно, и на практика едно добавяне на нова риба може да доведе до бум. Синия танг и въобще - танговете, са много податливи, всички го знаем, но бленито пък никъде не е отбелязано като податливо, а на него имаше най-много точици. Причината, поне такава, в която има логика, е че бленито има предпочитания към мястото си за спане (и въобще - криене, прекарва поне половината си време там) и си обитава една дупка в камък, след вчерашната промяна - има вече и още една, която хареса, също с прекрасен изглед към предното стъкло (явно това го вълнува повече от рибите наоколо). А така паразита си се множи и заразява същата риба.

Според всичко, което съм изчел до момента, имунитета към морското ихтио е частичен - т.е. рибите просто отделят слуз, която по някакъв начин гони паразита, но това е до време, и с времето способността им да го отблъскват намалява. Не на последно място - ако не са "прикачали" нищо известно време, е възможно да реагират все едно нямат никакъв имунитет. Всички сериозни автори са съгласни в едно - това с "то винаги го има в аквариума" не е вярно - има го, защото го внасяме и по някакъв начин се задържа там, макар и без да води до бум на заболяването.

Варианта с лекарство, повишена температура и понижено осветление би трябвало да помогне за по-ускорено развитие на паразита:
- паразита напуска гостоприемника по тъмно
- Protomont stage - температурата ускорява образуването на циста и "томити" (извинявам се, но на български нямам никакво понятие как се казват тези стадии) и достигането на следваща фаза значително
- Theronts - пуснат ли се из водата, би трябвало Punktol-а* вече да им действа. На практика курса с него е 15 дена, или около 7-8 дози, като няма да ги увеличавам, освен ако не забележа увеличение на външните паразити (което значи, че има свободно плуващи), ако няма вреди над безгръбначните през това време, би трябвало да го премахна, като това ще остави и рибите с частичен имунитет, системата - относително или напълно чиста, наистина зависи ще мога ли да задържа температурата над 28 градуса повече от няколко дни. при всички положения - ако не навредя на скаридите и раците, и да загубя някой корал, не е фатално, ще имам здрави риби. Корали винаги мога да си купя откъде ли не, като гледам 24 часа път не им се отразяват никак, но рибите са си мъка, у нас ги няма, навън - не искат да пращат, пък и адаптацията на някои е проблем, и т.н.

*Пунктола не би трябвало да се отразява на бактериите, участващи в азотния цикъл, но тъй като вероятно не важи за всяка от тях - предпочитам да добавям през това време, то така или иначе ако има бум на бактерии, ще е ясно забележим, пък и е ограничен от "храната" им.

Дали е прибързано - и не, и да. От една страна, чакането да се доразвие води до повече паразити във водата и по-трудно лечение от друга - тъпча химикали във водата, това няма как да е полезно за никой...
: 19.11.2012г 14:02ч
Нещо в страни от написаното - понеже по-горе коментирахте червените буби - ей това може да се използва на мястото на Bayer Advanced Complete Insect Killer за убиването им (повече инфо тук и тук, но има и на други места, вкл. youtube). Съставката в него е imidacloprid, но имайте предвид, че разликата в концентрацията е 10 пъти, т.е. трябва много повече разреждане, ако ползвате Advantage. У нас Bayer Advance Complete Insect Killer го няма, или поне не го намерих, не го намерих и в никой сайт, изпращащ до България, а от САЩ не съм убеден, че ще мине митница.

Не изпитвам крещяща нужда да го правя, не виждам паразити по коралите, просто може да му е интересно на някой.

Стоян Михов

Скейпа е станал много добре - двете кули са страхотни, ако може по някакъв начин да акцентираш повече на разтоянието между тях, абе и така си е много добре.

Поздравления за трезвото мислене по отношение на хелмоните, дано има повече хора като теб.

За болестите гледам да не давам акъли, още повече че си изчел достатъчно за да си вземеш информирано решение. Но kamenov в случая има право понякога методите за лечение са по-опасни от болестта.

За корала - този път реших да изчакам, че ако бях дал предположение щях да получа дълги обяснения защо не е това, така че сега ще имаме възможност да направим определянето по правилният начин  - ще тръгнем от високите таксони - разреди, семейства и т.н пък докъдето стигнем, но за тази цел ще трябва да си поиграем доста, аз ще те питам някои неща а ти ще трябва да отговаряш, гледаш, снимаш... не знам дали ще имаш търпение и време , пък и не знам докъде ще стигнем в определянето, няма много информация за коралите, а има и много неизвестни форми. Така, че както кажеш.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Няма никакви проблеми, каквото кажеш - все пак ми помагаш, време все ще намеря. Само осветлението е малко.... синьо-лилаво в момента, ако това ще попречи.

За акцента - като се вдигнат коралите, ще се дооформят, но това - след година+...

Ха, намерих си нещо ей такова днес, първият ми "пришълец", за който не знаех :)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-AwEMj8Bah1k%2FTzhohFHcbYI%2FAAAAAAAAASg%2FhfsuiHRPXLA%2Fs400%2Fhitchhiker%2Bmicro%2Bbrittle%2Bstars.JPG&hash=573c67398efd9c465910be6e17427b4b7ff5163b

Стоян Михов

Можеш ли да снимаш корала като е затворен - през нощта или като е стресиран. Преди да го стресираш имай предвид, че има вероятност да е някакъв представител на Zoantharia,  и то на най-токсичните зоантидоподобни, но ти имаш доста зоантиди, тъй че сигурно си запознат с методите за безопасно боравене с тях.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Ще го поотложа, мисля тези дни въобще да не бъркам вътре, ако е възможно. Сам не се затваря по никое време - винаги е отворен, не реагира на осветлението и осветяване, за разлика от зоантидите. Основата му е твърда, като плоча, но не мога да кажа какъв релеф има. Дори и в "най-свития" си вид, в който съм го виждал (когато го получих), си стои относително мек и със същите форми, просто пипалцата се прибират малко, оттогава насам - местил съм го насам-натам без никаква реакция, падал е върху пясъка веднъж - отново почти никаква реакция, просто леко намалява обема му и след минути пак се вее на течението. Снимката е в максималния му обем. Та дори не съмсигурен как да го стресирам, освен да го извадя от аквариума за секунда...

Като го направя, ще го снимам и ще кача снимката.

geniusloci

Този корал изглежданяма да мога да ти го извадя и покажа стресиран, вече се е захванал за камъка и ще трябва да измисля друг начин да го разбърникам.

Взех и Herbtana и Artemiss reef, които уж са пенкилери - за друго не зная, но поне аквариумът мирише чудесно. При добавяне на Herbtana скимера се побърква за известно време - спирам го, след няколко часа го пускам. Зная, че е препоръчително да се спира за постоянно, но нямам никакво намерение да оставям рибите на произвола на камъните и филтрите. Общото лечение с пунктола без спиране на скимера досега не доведе до никакви жертви сред риби, корали, скариди и т.н. Напротив, дори добавих малко гадинки (2 пом-пома, една странна скарида - Urocaridella antonbruunii, охлюви). Тая сутрин не виждам да има и една точица по някоя риба. Двата пенкилера ги редувам на 12 часа в дози, съобразени с обема на водата минус камъните.

Сааамооо чеее... не се сдържах и направих леки промени по реакторите, понеже нещо странно не ми падаха нитратите и фосфатите:
- Допълних зеолит реактора (беше наполовина пълен) и му смених мястото - сега връща вода при скимъра, тегли от рефюджиума, преди връщаше в рефюджиума, което не е продуктивно
- Този с пелетите го опразних и ги смених с фосфат ремувър, след което го вързах като втори реактор след...
- Пясъчния филтър само го опразних набързо, махнах гъбите (задръстват се лесно) и върнах в първоначалното състояние. Разликата - част от биопелетите отидоха тук, в много по-малко количество*. Понеже стоят над пясъка, сега на практика водата минава през пясъка, след което минава през био пелетите, след което през фосфат ремувъра. Водата идва от рефюджиума, връща се при скимъра
- На входа (искаше ми се да е на изхода, но нещо няма достатъчно налягане) на двата вързани последователно реактора закачих нитратредуктора - още си играя да го настройвам, понеже нямам ORP метър (ще поправя тая липса, не знам защо не съм взел преди) - карам на препоръчителни настройки
- Остава да измисля как да облека двете помпи, които захранват реакторите, в някаква гъба, понеже иначе все влиза някое боклуче оттам, а няма нужда да бухат всичко, което засмучат, в реакторите.

*Прекаляването с количеството биопелети явно не е толкова трудно - при това положение, без да имам особени нива на нитратите и фосфатите, все пак се появиха някакви гадости по камъните, които заплашваха да покрият и коралина, който отдавна ги налази. Задната стена и стените на преливника явно ще трябва да ги почистя, иначе коралина не може да ги покрие, но все още не намирам време. След промяната на реакторите повечето от новоизрастналите неща взеха да намаляват почти моментално. Което всъщност е странно, при положение, че всъщност засилих, а не намалих осветлението.

Другата съществена промяна - върнах осветлението, направих синьото и бялото да се редуват през час (постепенно се завъртат и едното се усилва, докато другото намалява, после - обратното). Royal Blue-то си стои перманентно включено, червеното - сутрин и вечер. UV-то се качва постепенно до 35% по средата на деня и слиза пак до 0 вечерта, като отразява като ход постепенното усилване и намаляване на редуващите се бяло и синьо.

Стоян Михов

Добре, не го стресирай животинчето, ще се опитам и така да го разпознаем.

Цитат на: geniusloci - 23.11.2012 11:01

Сааамооо чеее... не се сдържах и направих леки промени по реакторите, понеже нещо странно не ми падаха нитратите и фосфатите:
- Допълних зеолит реактора (беше наполовина пълен) и му смених мястото - сега връща вода при скимъра, тегли от рефюджиума, преди връщаше в рефюджиума, което не е продуктивно
- Този с пелетите го опразних и ги смених с фосфат ремувър, след което го вързах като втори реактор след...
- Пясъчния филтър само го опразних набързо, махнах гъбите (задръстват се лесно) и върнах в първоначалното състояние. Разликата - част от биопелетите отидоха тук, в много по-малко количество*. Понеже стоят над пясъка, сега на практика водата минава през пясъка, след което минава през био пелетите, след което през фосфат ремувъра. Водата идва от рефюджиума, връща се при скимъра
- На входа (искаше ми се да е на изхода, но нещо няма достатъчно налягане) на двата вързани последователно реактора закачих нитратредуктора - още си играя да го настройвам, понеже нямам ORP метър (ще поправя тая липса, не знам защо не съм взел преди) - карам на препоръчителни настройки

Леле мале и после кой бил експериментатора  *JOKINGLY*. Наистина ли имаш нужда от толкова реактори? Ако на теб (както и мен) просто ти харесва експеримента, как ще разбереш кой метод до каква степен допринася за решаването на проблема?

Браво за рибоците че се оправят.

А реактора с какъв зеолит е? На KZ ли?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

А, той зеолита... си върви, аз него не го закачам. Преди това бях с микс от някакъв тукашен и някакъв от Германия. Сега допълних с KZ.

Нитратредуктора лесно се разбира работи ли - ако не мирише гадно и няма нитрати на изхода, пък има на входа, значи работи . Много... емпиричен метод :-P Другите два - честно казано - не зная. Не го мисля много, то не е като да нямам рефюджиум и бая камъни, но ако това с пясъка се получава - на входа трябва да има едно, на изхода - друго. Но си чакам Hanna тестовете, че да разбера колко от кое - дотогава ще направя една смяна на фосфатремувъра, пясъчния нека си върти да въди бактерии. Като гледам за фосфати само на тези тестове разчитат за реалистични резултати навсякъде, така че май съм се насочил правилно.

Прав си за експериментите, въобще не ми се лежи на уж проверени методи. То и биопелетите са модерни, но ако потърсиш, излизат хиляди мнения за проблеми с тях, заради недостатъчно или предозиране или по необясними причини). Зеолита го възприемам като идеална медия за бактерии, нито има какво да му мисля отвъд това, нито ще го ползвам за нещо повече.

Стоян Михов

Зеолита си е нож с няколко остриета. А това че си сложил зеолит който не е за морски аквариум за мен си е направо руска рулетка. Принципно зеолитите не работят в морски аквариум, защото имат огромен афинитет към калциевите йони. Много малко от естествените зеолити са способни да "не обръщат" внимание на калциевия йон в морската вода, а да се състредоточат върху поглъщането на амониевите йон, като изхвърлят натриевия йон от зеолита.
Зеолитите са алумосиликати, и могат да бъдат източник и на силиций и на алуминий в морския аквариум. Това което KZ  са направили (и което им е донесло милиони) е че са намерили подходящия зеолит (40 вида природни и поне 150 лабораторно синтезирани) и го модифицират лабораторно (изглежда го обогатяват с натрий допълнително и така пречат на афинитета му към калция - ама все още не са се справили с поглъщането на калия - затова КЗ имат добавка за калий).
Поставянето на обикновен зеолит в морски аквариум в най-добрия случай нищо няма да помогнне, защото той ще погълне определено количество калций и ще се "запълни". А да го ползваш само за субстрат за бактерии има ли смисъл да рискуваш отделяне на алуминий и силиций, по-добре да сложиш същия обем натрошени варовикови скали ще има много по голям ефект, да не говорим за сипоракс или керамични пръстени.
Едно време когато бентонита за котешките тоалетни (който си е зеолит) ни идваше скъп след "ползването" му препоръчваха да се "рециклира" чрез промиване със солена (не морска) вода (по този начин амониевите йони се изместват от натриевите йони и зеолита е готов да поеме още котешки "резултати".
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Извинявам се за спама, ама при използване на клиноптилолит/българския зеолит/, съм отчитал повишаване на калция в едно мое 56 литрово нано. Вярно, че после имах и бум на хаир алги де.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

geniusloci

Нещо стана объркване - под "тукашен" имах предвид купен в България, иначе си е за аквариум, просто не пазя нито кутийката, нито нищо от него, че да си припомня какъв беше. Преди бях сложил около 3-4 пръста, един вид да се засели, като дойде KZ - сложих него до горе. Винаги мога да махна само долния слой (стария зеолит), след като преценя, че новият е заселен с бактерии достатъчно.

Няколко новини и въпроси без снимки:
- нитрати 5, нитрити 0, храня като за световно, явно номерът с пясъчния реактор с връх от BP и нитратредуктор работи, защото това е след няколкото дена без смяна на вода и почти неработещ скимер (заради хербтаната).
- тестът на Tropic Marine за фосфати показва жълт цвят. Ама не жълтото, което е на хартийката, а друго. Повторих, потретих - същата работа. Някакви идеи? Скалата му е бледо жълто, бледо зелено и все по-тъмни цветове. Няма никакъв зелен отенък в резултата. Фосфатите преди няколко дена бяха осезаемо повишени (след като добавих камъните и тръгнаха алгите), сега има логика да ги няма, но цвета ме озадачи.
- открих виновника за кофти вървежа на акропорите - жълтите клоун гобита - пощипват полипите им, видях ги, а и как никога не съм прочел хилядите мнения, че го правят! Едното вече е в рефюджиума, с второто, което е по-дребно, ще видя зор, но и то ще хване същата посока (обикновено стои в дънкан полипа, но ако го видя при акропорите - ще се опитам да го хвана).
- алгите откровено изчезват, взех и едно "algae blenny", което съвсем ще се справи с тях, а и имам 3 (плюс още 2, които забравих в магазина) големи охлюва, които чистят по-сериозно.
- прекратих пунктола

Стоян Михов

Цитат на: geniusloci - 25.11.2012 11:27
Нещо стана объркване - под "тукашен" имах предвид купен в България, иначе си е за аквариум, просто не пазя нито кутийката, нито нищо от него, че да си припомня какъв беше. Преди бях сложил около 3-4 пръста, един вид да се засели, като дойде KZ - сложих него до горе. Винаги мога да махна само долния слой (стария зеолит), след като преценя, че новият е заселен с бактерии достатъчно.

Аз също имах предвид точно такъв за сладководни аквариуми, по принцип този зеолит а сладководни аквариуми не става за морски, той дори не става за сладководни с по-твърда вода.
Всъщност заселването с бактерии е нежелан страничен ефект за зеолита, защото му запушват порите и пречат на основната му работа - да улавя амониевите йони преди да стигнат до нитрати. Реално зеолита най-добре работи първите дни след поставянето му, докато не се е задръстил от бактерии. Ама както винаги съм казвал  KZ  са сред най-невероятните манипулатори които съм срещал, те са способни така да извъртят нещата, че да продадат хладилник на ескимос. Редовното "джуркане" на зеолита е единствено с цел да не се допусне бактериите да го задънят, всякакви обяснения че както го джуркаш така храниш коралите е пълно бля-бля. Количеството бактерии което се образува по повърхността на зеолита е точно толкова колкото (дори по-малко) количеството бактерии което съществува върху същата площ варовиков камък. Зеолита не е като сипоракса или като живите камъни - той няма толкова големи пори, в които да се заселят бактерии (предполагам повечето хора са го виждали - той прилича на чакъл). Неговите "пори"  са супер миниатюрни и при него абсорбирането на разни йони става на принципа на привличането на различните им електрически заряди.

Цитат на: kamos - 25.11.2012 09:41
Извинявам се за спама, ама при използване на клиноптилолит/българския зеолит/, съм отчитал повишаване на калция в едно мое 56 литрово нано. Вярно, че после имах и бум на хаир алги де.
Той клиноптилолита не е само български зеолит, има го навсякъде по света (ама българският от Родопите бил "най-чист"  :-D, най-вероятно по-чист от него е само македонският :D). Тони - най вероятно е било грешка на теста, клиноптилолита няма как да изпусне калция от решетката си, ако не е грешка на теста, то вероятно преди това е бил "натоварен" с калций от друга вода или нещо такова, но аз доколкото знам обратното пускане на калция е по трудно отколкото на другите йони, ама не съм сигурен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Хм, малко ъпдейти.

Спрях лечението с пунктола, никой няма точки, но взе да се отразява на рикордеите и една отиде зян. Минах два бързи курса с Artemiss/Herbtana, чудесни са за почистване на системата, ефект - бог знае. Ако забележа точки по някое време, ще мина с Herbtana курс, не забелязвам да се отразява на никое от коралите.

Междувременно имам някой друг нов обитател и мисля, че стигнах предела като натоварване, даже птерапогона съм планирал да го преместя в другата система, която правя. Отиде си единия Stono nematodes, на негово място дойде друг - с дефект - на мен ми върви на еднооки рибенца, и този е с едно читаво оче. Но пък е здрав, яде и се показва редовно с хубавата си страна :) Взех още една firefish-ка с надеждата да улуча противоположния пол, без късмет, та ще се наложи и нея да местя като стане време.

За нещастие - вместо Chelmon marginalis ми изпратиха отново ростратус и беше поредната жертва на синдрома "няма пък да ям". Не си правих опити да го пускам в дисплея въобще, но отказа да яде каквато и да е храна, а опитах и с жива артемия (така де, пораснала), живи мисис, живи копеподи и какво ли не сухо и замразено.

С нитратите и т.н. се преборих - утре ще направя сравнителен тест на различни китове, но според всички твърдо ми стоят под 10, а храня много. Вярно, имам и адски много скариди в дисплея (дебелиуси, амбоинезиси, вюрдемани, средиземноморските им версии, сексита, две рандали и дори една по-странна дребна скарида чистач, която обаче не съм виждал скоро), позапасих се и с охлюви най-после, та откъм чистене принципно няма ядове.

Фосфатите - също вече не е проблем, след като вкарах фосфат ремувъра, остава само да сменям медията периодично.

Продължавам да имам проблем с едната акропора, ще я преместя в другия аквариум, когато стане. Зелената "дива" акропора, която фрагнах, стои яркозелена, не расте особено добре и не вади полипи. Същата при Петя в Аквасвят дръпна леко, вади полипи и стана кафява. Какъв им е проблема - наистина не зная, тя и синята от дискус единствени в аквариума продължават да се правят на ощипани, дори след като разкарах клоун гобитата (синьта поне вади някакви зачатъци на полипи, може би са били оръфани). Друга синя си върви добре (е, тя е 2 сантиметра, де), няколко зелени от различен вид - също.

Salinity/pH метъра от китайците ще го подаря на някой, няма толкова безполезна джаджа.

geniusloci

Снимки, евентуално по-късно и видео. Балансът на някои е леко сбъркан, автоматичният не работи заради сините диоди и се налага да импровизирам:

Обща снимка, след като поизчистих вчера. Новите камъни си зеленеят, ще мине време докато и тях ги обхване коралина:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176925.jpg&hash=95b363618db21058610c0e2d94131e34ae6c5115

Дънкан корала, рикордеи и любимият ми green fuzz:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176929.jpg&hash=fd3344637cd23350df2856909d2a95748a25b068

Първия firefish, още си се чувства добре и още отива да спи при всеки "облак" (т.е. леко затъмняване на осветлението):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176936.jpg&hash=d87fe5c4dd0c70cfffda36fd2cfc61d55e74d9cf

Порцеланов краб, тъкмо си смени черупката:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176939.jpg&hash=c71768ea940dccbc6458ffb4e61981ba477efcef

Голямата RBTA с още един порцеланов краб, и той метна черупка скоро:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176941.jpg&hash=640e8c3cedcfc2aa1707a9a8cba75a16d08972e8

Тази скарида ще я преместя, анемонката нещо гладува и не е на най-подходящото място:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176942.jpg&hash=352cc16d41a35bbb1016dc4a34f9e677ecd8a761

Биоцелатуса - за радост яде почти всичко, което пусна:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176945.jpg&hash=8e3093f0585ef2bc5f440f3d6f2ab4a0dacfd748

Голди расте, и това е преди ядене:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176946.jpg&hash=52f8e2ad27be3f14b298b367a2373a3b25018d24

Марсел и Манди, по-проскубаният е Марсел (май):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176948.jpg&hash=c0a80c9276257c87a833622350e1eb90f64484a5

Ъгла (черното леопардово е Ъгли, не го снимах):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176950.jpg&hash=be6a67192596d96b646f7a38af046b6a14e2c7a5

Рикордеата расте:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176952.jpg&hash=214088008d3ec99da2dc8d4662c93ad494b3197e

Подготовка за другия аквариум:
Това вероятно ще остане в този, после ще го фрагвам:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176931.jpg&hash=be33e8a8d97ef51c0a6f2983c68070ef179c4e07

Всички са дребосъци, но това в средата е някаква красиво синя Leptastrea:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176934.jpg&hash=923211f7669a542e786ffd133c32b68f37bb349a

Стоян Михов

Честит имен ден Ники, да си жив и здрав. Снимките са много добри остави го ти баланса за Дянков. Наздраве! *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

 *DRINK*  :popcorn:  :whistle:

Да го кръстим празник на акваристите?

geniusloci

Клипче от телефона, така или иначе съм го качил:

diabolique


geniusloci

Приключих с втората система и скоро ще се отърва от фрак стойката, та барем пусна някоя снимка.

Междувременно, една Тубастреа:

Втората е на по-кофти място, но е ярко жълта и имам съмнения че не е същия вид (тази е прозрачно жълта). За съжаление двете дендрофилии рядко се отварят.

Още една снимка на странен обитател - Urocaridella Antonbruunii:

geniusloci

Отдавна не съм качвал снимка, клик за голям размер:


Снимката е от около 12:00-13:00 часа по обяд, малко преди пика на осветлението. Още не съм монтирал сините и multicolor падовете на осветлението, на живо все ми се струва по-измито откъм цветове с Illumina SR260, отколкото с SR360, но на снимки пък изглежда по-добре (вероятно по-малкото количество синьо играе роля).

Стоян Михов

Ухааха, Браво, много добре се развива. Нямам думи просто.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Поздравления,изглежда все едно е стартиран преди повече от година,а първия ти пост е едва октомври 2012.
И скейпа е впечатляващ!

изгубеният рай

  *mislia* само аз ли виждам снимката наполовина?
END!!!

geniusloci


изгубеният рай

Много ми харесва!Личи си че е направен не само със пари... :-)
END!!!

Canary

Цитат на: изгубеният рай - 17.03.2013 13:20
Много ми харесва!Личи си че е направен не само със пари... :-)

Де ще е с пари! Само Вертекса струва към 2000 паунда, но това са детайли!!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

изгубеният рай

Цитат на: Canary - 18.03.2013 00:13
Де ще е с пари! Само Вертекса струва към 2000 паунда, но това са детайли!!!



"Не само с пари" означава че освен пари е вложена и мисъл ,много четене ,усет и т.н.
В този ред на мисли не разбирам коментара ти.
END!!!

geniusloci

Аз поразместих наскоро, един от коралите пречеше на рибите, с него извадих цял голям камък, откъртих го и го залепих горе в лявата част, а на негово място (зад червея отпред вдясно) преместих сън корала и оставих "дупка", така се освободи доста пространство там.

Зелената акропора не върви съвсем добре, облича основата, но нагоре не дърпа. Синята, която също не ми харесваше как върви, отиде в другия аквариум (в "рефюджиума") и там стои постоянно отворена, никакви следи от забелване и т.н. Разликата е в нивото на соленост, постепенно и на този ще я намаля малко. Вече дозирам буфер постоянно (взех на GroTech някаква програмируема дозаторна помпа), калций все още добавям периодично - странно, но магнезий и досега не се налага да слагам, винаги е било много високо нивото му.

Онези спорни "рикордеи" от по-назад в темата до една изчезнаха, червената ми също се отлепи и избяга, същевременно - yuma имам две на камъка отпред вляво и двете си вървят добре (едната падна в дупка в задната част на камъка и си расте там, зелената се вижда отпред, заедно с два родактиса).

Тридакната я свалих там, беше по-нагоре и растеше много бързо, ще видя дали не и е сенчесто там долу. Има още дребни размествания за правене, но не искам да ги правя наведнъж, че е много ровене. Рибите поне взеха да свикват - жена ми почти постоянно е в стаята, където е аквариума напоследък, и свикват с движението, преди бягаха повече.

Трябва да добавя още от по-едрия пясък, че постоянно го "крадат" (ей този разбойник по средата в близост до анемониите) и носят в задната част.

Следващият път като изчистя ще го светна някоя вечер и ще снимам, през деня стъклото отразява прозореца и не мога да направя фронтална снимка.

камен чочев

Адмирации. Това е,  може би, най-хубавият риф в БГ. Без значение от парите. Поздравления

vankata_032_pld

Поздравления симпатично аквариумче. *THUMBS UP*

geniusloci

А-а, Камене, стига хвалили де, рифът ми още не е дорасъл и на 1/3 от твоя, а има и други с бая по-зрели рифове освен него. Да не пускахте снимки - да ви вярвам, ама...

Стоян Михов

Честит Рожден ден Ники, да си жив и здрав, айде дай малко ъпдейти, че останахме малцина и мърцина... Между другото и жена ми е родена днес, все хубави хора. *JOKINGLY*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Ох, с ужасно закъснение - благодаря. Снимки не пускам, че ме е срам, рядко чистя стъклата. Хванахме нудибранки, след като жълтия врас изскочи от аквариума, и повечето ми монтипори заминаха (взехме ново, ама докато се окопити, свърши тая). Иначе - наааай после клоуните се заселиха в RBT анемониите, едната даже се разделя на две в момента, та вече имам 4 една до друга, ако продължава така - ще имам RBT аквариум с няколко SPS-а на върха...

Открихме и отдавна загубеното Yasha гоби - за радост - в аквариума е, живо и здраво.

geniusloci

Със съжаление трябва да отбележа, че днес имаше сериозен проблем и загубих няколко риби, включително една от любимите си. Токът в центъра беше спрян сутринта и по някое време цъкнах бутона на UPS-а да спре да пищи. След обяд се вързах към РС-то вкъщи, видях, че има ток и реших, че всичко е наред. Не беше, бутонът е изключил UPS-а и следователно не е подал ток при пускането на електрозахранването, почти всички риби беряха душа... чистачите, насо-то, файъришка заминаха. Докторът беше при аиптазиите в преливника, да ес надявам да се оправи от изгарянията. Не знам жълтото врасе оцеляло ли е, не видях и яша гобито, но то него не бях го виждал 6 месеца, така че няма как да зная.

Супер тъпа работа, утре сутрин ще вържа само една глава на UPS-а и ще я оставя на ниво, където при спиране на тока и съответен спад на нивото на водата в дисплея да започва да меша вода и въздух. Псувам и майките на всички от ЧЕЗ, и себе си, ама.

ludiqdoctor

Ми то от целия разказ оставам с впечатлението, че ти си си виновен ама...
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

geniusloci


Стоян Михов

Съжалявам за загубите ти Ники, и на мен ми се случва често ,как от някакво никакво действие има огромни последици, за съжаление все лоши. Лошото е, че това нещо с времето не се оправя :), колкото и все по-опитен акварист да ставаш, все има едно кранче, кето може да се забрави, едно копче да не се натисне и... то май няма връзка с опита, който натрупваш, а по- скоро с годините :).

Цитат на: ludiqdoctor - 13.08.2013 07:51
Ми то от целия разказ оставам с впечатлението, че ти си си виновен ама...

*offtopic Когато някой колега претърпи загуба мисля, че малко не е уместно да му казваш "..ти си си виновен" нали?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Съжалявам за загубата! Жалко, че толкова малък пропуск може да доведе до такива трагични последици. Сигурно нямаш много желание да обясняваш, но би ли споделил кое според теб е довело до загубата на риби. Също така проветрява ли се помощението, работи ли климатик в стаята, колко беше температурата като се прибра и т.н. Ще е полезно, за да обимсим евентуално противодействие при такива фаул-ве. От поста ти останах с впечатлението, че причината за мъртвите риби е липсата на кислород, поради спряната циркулация / скимер, независимо, че винаги съм мислил, че дори едно денонощие без течение не би било фатално за риби. Виж за корали, знам че няколко часа след спиране на течението започват да умират, ама риби... Както и да е, горе главата, знам колко е кофти да загубиш животинка, особено любима риба, но така е в морската акваристика - пием една студена вода и продължаваме :)

Ilianidis

Май си пренаселил аквариума,защото според нормите за морската и цял ден да няма течение,не би трябвало да има фалове.Аз експериментирам с едни монтипори поставени в един 30л леген на терасата и издържат без течение и на над 30 градуса.Живеят си там вече цяло лято,че и растат .

Ангел Христов

Сори за загубите, Ники, кофти стечение на обстоятелствата.
Би ли споделил колко време според теб е била системата без ток...
защото веднъж през миналото лято мисля, моята система стоя без ток заради авария в блока, близо 3 часа и нещо и нямах видими загуби...а при мен и обема е доста по-малък..
На чужд гръб може още да се пише, ама както каза колегата - пием по една вода и пак напред! :)
Поздрави и успех!
Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

geniusloci

Токът спря около 11:15, прибрахме се след 21:15 вечерта, може и по-късно да е било дори, просто нямам спомен за часа, избеснях и.. после беше 2-3 през нощта и още ровех вътре. С другия аквариум няма ядове, той също е стоял без ток по същото време, само че 2-3 часа някъде (няма 3, ток имаше към 14 часа, мисля).

В помещението не беше жега, климатиците са си работили (перманентно е на 26-27 градуса, по-ниско не ги пускам, че едно сме зиморничави до безобразие, второ - води до изпаряване на много вода, а повече почва да стига 27+ и в аквариума, а аз си го държа на 26-27), въздух също е влизал някакъв, понеже вентилатора на банята смуче постоянно през двете помещения, не, че е бог знае колко, но това е постоянно и си върши работа.

На коралите им няма абсолютно нищо, бяха си се отворили съвсем нормално. Акропора и хистрикс (а и една зелена сериатопора), както и една монтипора (заразена с нудибранки, но я чистя редовно с CoralRX, просто е единствената, на която държа) в другия аквариум растат в "мини аквариума" на мястото на рефюджиума, там течението е само ламинарно, макар че все пак има някакво - гледам не само не се оплакват, ами растат като разпрани.

А че е от липсата на кислород - дишаха като за последно, колкото повече въздух вкарвах, повече се съживяваха. Аквариумът е голям, но при мен камънака е ужасно много, т.е. огромна част от дисплея не е вода, а камъни.

Да кажа и на други - най-лесно да разтворите максимално количество въздух за минимално време е да го пуснете през подкачващата помпа (или да оставите някоя глава да засмуква по малко) - микромехурчетата освен всичко друго движат водата, понеже постоянно се катерят нагоре.

Още не съм видял жълтото врасе, ама то може и да е забило някъде. Докторът днес не е излизал, ще го видя като се покаже тези дни. Ще е жалко, прекрасен екземпляр, охранен и добре адаптиран.

Яд ме е най-вече за Том (насо елеганс), гледаме го от относително малък, растеше красавец, ама и най-голям беше.

Ichthys

Понеже те засичам и в HWBG и знам, че влагаш в нещата много сърце, желая ти всичко да се размине с минимални последици и протесненията за останалите рибоци да се окажат напразни.
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

geniusloci

Жълтото врасе се появи невредимо, остава доктора да излезе, че откакто го извадих опърлен от преливника, не съм го виждал.

geniusloci

Докторът също е добре, поне на държание, иначе е доста поопърпан. Надявам се до дни да се оправи.

Ilianidis

Добре че се размина с малко жертви.Хубаво е да има автоматика, но някой път ни усложняват живота, ако не я контролираме.
Аз се връщах спешно от морето заради един таймер на осветлението.

trex700e

Привет,
Можеш ли да споделиш малко практически опит от кой режим на Вортека си най-доволен?
Благодаря ти предварително!

geniusloci

Не мога да кажа нещо смислено. В големия аквариум двата MP40 съм ги пуснал на асинхронни бавни пулсове, не съм особено доволен, но и камъните много пречат. там ще имам малко пипане, като ми дойде настроение.

В по-малкия, който е и по-дълъг, съм с два MP10, единият си стоеше постоянно включен, другият на най-дългите къси пулсове. В момента са на reef crest.

Като цяло намирам, че вортеците са удобни за полупразни (в смисъл с малко камъни) аквариуми, за друго не са толкова подходящи, опнеже не може да насочваш струята, съответно и подемното течение.

geniusloci

В крайна сметка двата аквариума ги махам. Пускам нова система, за нея ще пиша в нова тема. Вкъщи се прибирам късно и нямам време да поддържам, повечето риби отпреди си ми стоят, но и доста от дребните изчезнаха. Въобще - ако не сте ежедневно около аквариума - не пробвайте SPS и не слагайте много риби.

UPS вече ми се струва задължително, наскоро спираха тока пак, моят се беше скапал, стоях да въртя водата на ръка накрая...

Similar topics (5)

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5567

31000

Публикации: 90
Прегледи: 44772

56493

Публикации: 6
Прегледи: 3550

39760

Публикации: 21
Прегледи: 11124

41259

Публикации: 50
Прегледи: 17099