• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 04:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

480 литрoвата система на Цеков

Започната от geniusloci, 10.10.2012 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

10.10.2012 16:10 Last Edit: 03.11.2013 23:27 by Стоян Михов
Скочих и аз с двата крака в соленоводната акваристика. Винаги ми се е струвало интересно, но едва сега имам възможност - и ми става все по-интересно. Идеята е рифова система с разнообразни корали и възможно най-безобидни гадини. Падам си по скаридите, та ще гледам да се ограничавам в това отношение колкото мога.

Снимки може да видите тук, не са много, но... все вечер се сещам да снимам и реално нямам нищо смислено по тъмно.


Оборудване
Дисплей и съмп
Системата е с обем около 330 литра (реални, не по външни размери) дисплей и малко под 150 литра (реални) съмп. Аквариумът ми го правиха в Аквасвят, въобще не съм имал претенции извън външните размери - шкафът е с метална рамка, аквариумът е с 12мм стъкло, преливникът - вграден вътре. От него излизат две тръби, някаква интересна идея на Марио за отводняването, която за моя радост е адски тиха, след като се регулира - въобще от преливника се чува съвсем леко  ромолене от стичането на водата през решетката и толкова. В случай, че помпата качи повече вода - втората тръба е права и служи като максимално ниво на водата в преливника. Основната тръба има кран за регулиране, естествено. Съмпа е разделен на 3+1 едно отделения, без капан за мехурчета. В първото е скимъра, рефюджиум, в който са монтирани и други неща (ще ги спомена по-долу) и след това отделението за подкачваща помпа (и други неща, пак ще ги спомена по-долу). В малкото отделение имам активен въглен и едра гъба от сините. Тъй като гъбата е на слоеве - не позволява на мехурчетата да минават, което премахва нуждата от място за улавянето им. Причината да сложа гъба - точно този тип се чистят перфектно, с гореща вода стават абсолютно като нови, ползвам такива в сладководните аквариуми за едно друго и досега не ми се е налагало да сменявам такава. Бих си купил още един-два листа да променя малко системата, но нямаше откъде.

В рефюджиума имам пясък (малко, няколко камъка, каулерпа - имах и малко хетоморфа, но от нея мирише, пък и се разнасят малки парчета. Въобще - смятам да заселя и други видове водорасли, но ще е по-натам. Осветлението на съмпа е това, свети само, където ми трябва. Съдейки по развитието на каулерпата - напълно достатъчно е, щом расте (при все почти пълната липса на "храна" за нея). Най-голямата болка в съмпа ми беше повдигането на скимъра - тъй като е правен на общо основание и не е съобразен с конкретния протеин скимър, трябваше да го повдигна, а не намерих нищо смислено из железариите. Накрая използвах пластмасова кухненска кутия (тези за микровълнова - обърнах я наопаки и засега стои така, докато намеря нещо по-разумно. Из съмпа се търкаля бая пясък, понеже системата е пълнена първо с вода, после с пясък. Не мисля, че има проблеми, то вече има и фосфат ремувър из него, след като прекалих със струята в един от реакторите, ама... нейсе, там не гледам, нали?).

Камъни
От качеството на продаваните у нас камъни мога само да се оплача. Base rock купувах оттук и оттам, дори едно огромно парче, което е в основата на акваскейпа ми в момента, но най-хубавите "мъртви" камъни явно ще идват от Германия (за който му е интересно - смятам да докарам да има и за продаване, но цените са горе-долу х4 на тукашните), понеже нямат нищо общо с продаваните у нас боклуци и са почти 2:1 като обем на тегло спрямо продаваните в софийските магазини. Живи камъни - част са от една идея, която ми хрумна, затова купувах откъдето мога - Аквасвят, Зооцентър (имаше само две камъчета хубави), Дискус (там май просто са пъхнати в аквариума да се заселват, нищо живо няма освен бактерии и някое друго водорасло по тях), Кимбайците. Най-хубавият ми камък (коралин, червеи, перести червеи, алги, копеподи и какво ли не) е от кимбайците, макар че цената там е солена (ще взема още един от тях в добавка към мъртвия камънак, който смятам да добавям) - имам още един интересен, на който има дори мида - той пък от Аквасвят. Единственият друг смислен е от Зооцентър, имаше няколко малки полипа по него. Като цяло не мога да преценя колко жив камънак имам, но да речем, че е от порядъка на 15-20 кила, плюс 20-25 (може и повече да са, до ден два ще сложа още 4-5 килограма да дооформя визията) сухи.

Пясък
Ocean Direct Carribian Live Sand - някои го намират за ситен, на мен ми допада, че е микс и в него има и черупчици и какво ли не, което позволява да не се подрежда в плътна маса. "Жив" е, доколкото е влажен и в пакета има култура с бактерии, като гледам с каква скорост го заселват всякакви гадини - очевидно му се наслаждават. Ако прекаля с течението наистина се вдига, за съжаление, но пък така или иначе не остава в движение и се намества някъде, което ще е работа на рибките да поправят. Слоят ми пясък е не повече от 1.5-2 см разстлан, като на места е повече, на места е изтънял...

Скимер
Bubble Magus BM150 Pro, който с всеки изминал ден се убеждавам, че беше добра идея, иначе щях да скоча я на Deltec, я на Vertex, които са нечовешки по-скъпи. Предпочетох да си давам парите за други неща. Скимерът върши работа достатъчно добре, ползвам го и за вадене на вода за смяна, като по този начин вадя основно "по-мръсна" вода, наместо да я точа с кофи от дисплея.

Подкачваща помпа
EHEIM 1260 - прецених, че дава достатъчно дебит (все пак не искам да сменя водата в аквариума безброй пъти в час). Свързах я с маркуч, който имах подръка (черен) към пластмасови тръби Ф20 - поради липса на алтернатива си купих инструмент за лепене на тръби (80 лева оттам, откъдето и тръбите и колената) и си направих системата сам. Ще се наложи да вадя тръбата (което не е трудно, използвам самата нея за собственото и закрепване), за да сложа още едно коляно, понеже водата в момента се излива отгоре надолу и не само не ми помага с течението, ами и се налага да държа едната от помпите в аквариума под струята. Ще го направя идните дни - тъй като ще монтирам втора помпа, която ще бута вода през охладител, просто ще спра тази и ще свърша лепенето на място. Течението като цяло минава през целия камънак и тогава се качва в преливника.

Помпи за течение
За момента имам 1 бр EcoTech VorTech MP10 (уж трябваше да е без W, ама май са ми дали MP10W) - скоро ще иде отсреща, а на нейно място ще има MP40. В допълнение - едно Tunze 6025, което работи през цялото време, и две Hydor Koralia 5200, вързани на осцилатор, за съжаление - потракват при стартиране, малко досадно. Като храня вечер тях ги спирам и обикновено си остават изключени до сутрешното хранене, но като цяло - и да ги оставя не е проблем. Като сложа MP40 ще помисля за реорганизация, че в момента не ми допада съвсем.

Мониторинг
Имам две електронни джаджи - seneye reef, вързан към Belkin Home Base, откъдето и към компютъра ми. Противно на повечето мнения в RC, съм много доволен от устройството, единствено още не съм си играл да меря PAR, но... така де, все още не съм и пуснал осветлението да работи съвсем на максимум. Второто устройство е Salinity/pH monitor от китайските - имаше сериозна нужда от калибриране и течностите в комплекта не вършат особена работа. Оттогава работи прилично, като датчика за солеността обикновено има нужда от "поизтръскване", за да покаже по-вярна стойност. Рефрактометър - първо от китайските евтини, поради спорните му показания сравнен с два други, по-"маркови", не му вярвах особено преди калибрирането. Впоследствие взех и D-D Salinity Refractometer и сега, на база цели три "мерила", все вярвам да улучвам показателите. Държа около 35 ppt соленост. Тестове - Tropic Marine pH/NH3/NO2/NH3/KH и D-D KH/Ca/Mg, чакам и такъв за силикати, ползвах наличен за фосфати (явно обаче има нужда да го сменя), имам и Iodine тест, не, че зная за какво ми е, при положение, че трудно бих се решил да правя добавки в тази насока.

Осветление
Съмпа - както казах с Par30 на Aqualum. За дисплея - монтиран на ръба Vertex Illumina SR360 1200mm с добавени няколко AUX модула. Имам и VLink за връзка с компютър и таблет с Windows, който смятах да монтирам някъде наоколо. Колебанията между EcoTech Radion XR30w и новите Vertex Illumina общо взето бяха кратки, не мога да кажа и една лоша дума за осветлението. За момента работи преди всичко в синия спектър, само по обяд става повече бялото, сутрин и вечер малко червенко. За да избегна прекаленото осветяване съм пуснал повече "облаци на ден" и използвам движение на светлината изток запад (което при мен се явява югоизток-северозапад заради разположението на аквариума). Не съм ползвал още лунните цикли. Осветлението работи 13 часа на ден (с изгревите и залезите), като през цялото време се променя към обеден пик, съответно след това постепенно спада - направил съм си криви, каквито ми харесват на всички цветове. Не съм ползвал лунните цикли, само веднъж видях светкавици (при 1% вероятност на облак и 10 облака дневно, рядко ще се случва).

Реактори
Не знам защо, но винаги ме влече да правя презастраховане със системите си. Даже водното на компютъра има(ше) две помпи - докато едната не спря. Тук правя нещо подобно - понеже не искам да правя дълбоко дъно в рефюджиума, напротив, смятам там да заселя някое друго раче, охлювчета и, когато ги хвана - проклетите pistol shrimp убийци, но като цяло смятам да е почти празен с изключение на разните водорасли, реших да ползвам и реактори - при това различни, но не да заменя с тях рефюджиума, а да го допълня. -
- Първият (и най-рано заселен) е зеолит реактор, който не съм напълнил над половината. Помпата, с която работи, е слабичка (300 l/h, тъй като качва едва 30 сантиметра стълб без особено съпротивление, наистина е толкова), а основната идея е колкото да дам място на денитрифициращи бактерии да се развиват, толкова и да използвам качествата на зеолита да "поема" разни елементи. Единствен сериозен недостатък е нуждата да знаеш какъв зеолит ползваш, но засега работи на обща основа да се колонизира с гадини. не смятам да ги храня, ще си се саморегулират, единствено съм предвидил периодична частична замяна на зеолита, по-натам даже мога да добавя в основата му малко керамика, но това ще го мисля.
- Вторият реактор, който добавих с цел да започне да се развива - нитратредуктор - познатите Aqua Medic, само че не използвах вградената помпа, а външна 3 l/h. Да, 3 литра на час. Идеята е отрицателно ORP, deniballs и подобни медии, върху които да се развиват бактериите, които преобразуват нитратите в азот. Дали работи - съдейки по нивата на нитратите - да, плюс това вече вади "слуз". Една сериозна забележка - разни хора се оплакват от протичане. Още преди време покрай течащите канистъри на Tetra си купих силиконова паста за съединения в аквариуми или питейна вода. намазването на което и да е гумено уплътнение с нея не позволява да се намокри - съответно не позволява и на водата да премине около него. Пастата е напълно безвредна, понеже не се отмива и разнася, особено, ако е нанесена внимателно. "Запечатах" нитратредуктора с нея и не смятам, че ще протече. И да протече - намира се в рефюджиума, наистина ми е все тая. За съжаление помпата на Aqua Medic е отвратителна - хубаво върти тоя маркуч, сложих грес, всичко е наред, монтирах я на стената на шкафа и... капачето взе да се отваря леко и да скърца. Вече ми писна от нея, но пък намалих доколкото мога шума, сега все едно имам мниатюрно жабче в стаята :)
- Третият реактор е FMR на D-D Aquarium Solutions, идва си с помпа и върти биопелети и фосфат редуктор накуп. Напълнил съм около 1/2 от обема, като в началото дори прекалих с налягането и изхвърлих не малка част от фосфат редуктора навън. При всички положения и тук важи правилото за мазането на гуменото уплътнение, иначе може да протече. Второто място, откъдето може да се очакват течове - кранчето, което е пластмасово и с него трябва да се пипа по-внимателно. Помпите в тези реактори не са лоши, но са относително шумни, което поради някаква причина се оправя с един-два рестарта (явно вибрации). Планирам периодично да сменям по-голямата част от медиите в този реактор.
- Четвъртият реактор (сигурен съм, че вече ви омръзва :D) е пак FMR и е пълен с... пясък. Именно, вместо да оставя пясъка в рефюджиуа, напълних реактора с пясък и го регулирах така, че по-голямата част от него да се движи - по стечение на обстоятелствата една част от долната половина остана неподвижна и там се събират по-едрите песъчинки, което на практика направи това, което бих искал да можех да направя и на пясъчното дъно. Не планирам да сменям пясъка - тъй като е в постоянно движение, не би могъл да се задръсти. Всичко, което попадне вътре се смила и изхвърля под формата на бактерии.

С изключение на зеолит реактора, който връща в рефюджиума (нямам основателна причина, просто така  застана), останалите реактори връщат вода при скимъра, за да може изхвърлените от тях бактерии поне в някаква степен да бъдат изхвърляни от системата, барабар с каквото са усвоили. И като казах за тях...

Бактерии и общи приказки за био филтрацията
Нещо, в което силно вярвам, е нуждата от биоразнообразие от различни щамове бактерии в аквариума. Постоянното добавяне по един или друг начин позволява в аквариума (в пясъка, по камъните, в съмпа, в реакторите, въобще - където могат да се залепят) позволява да не се губят толкова лесно при намалена "храна". Още нещо, което силно не вярвам, е нуждата да оставям аквариума да се развива с месеци или дори година, преди да добавям нещо съществено вътре (риби, корали и т.н.). Ако оставя 20 кила камъни в аквариума за няколко месеца, единственото, което ще се случи вътре е да се хванат някакви бактерии, да мине стандартните относително слабо изразени цикли и след това всичките ми "култури" ще измрат заради липса на хранителни вещества. Естествено - постепенното добавяне на жива стока би им осигурило храна, но не чак някакъв бум в развитието им. На пазара продават достатъчно бактериални добавки (и визирам най-вече Microbe-Lift Therap, Aquarium Balancer, понеже Denitrol-а на JBL май е повече водичка) - моята философия е да сложа колкото мога повече от тях - но различни, и да не спирам добавянето им поне през първите няколко месеца от развитието на аквариума. Затова не само добавях бактерии от ден първи, но и добавях каквото откъдето мога. Съветът да не се използва водата, в която са дошли рибите, коралите, ракообразните, мекотелите или камъните ви, е чудесен, ако се опасявате да не хванете някоя болест и да натръшкате аквариума, но това лесно може да предотвратите като не използвате вода откъде да е. Вода от аквариумите с риби при кимбайците не бих сипал за нищо на света. Нямам идея как стоят живи. Вода от гледаните аквариуми на Аквасвят или съда с коралите в Дискус обаче бих добавил с кеф. И т.н. - навсякъде, където има аквариум в добро здраве, има развити бактерии, и колкото и да са малко - може да са различни от съществуващите в аквариума. Почти отвсякъде съм взел по шепа пясък или голям плик вода. Не убеждавам никой друг да стартира аквариум така, просто си е моята философия как става най-лесно. Въпреки, че не съм спирал да добавям нещо в аквариума, нямам бум на водорасли, нито сериозни пикове в концентрацията на амоняк, нитрити или нитрати. Напротив, имаше съвсем леко покачване на NH3 (говорим за нива <0.01) в началото и буквално ден-два по-късно постепенен спад (0.008-0.007-0.006-0.004-0.003, колкото е и сега). Нитрити не съм имал почти никакви (<0.02), нитратите тръгнаха леко нагоре и се стабилизираха (<2). Добавянето на живините почти не променя показателите, затова и съм добавял доста смело.

Осмозна система
Напълних аквариума с вода от чешмата, в София не мисля, че е проблем, оставих я да престои ден на помпи, преди да добавя солта, която пък "разбърках" с една от главите. После и пясъка, камъните и т.н. Осмозната система (писах за нея в друг раздел) е Vertex PURATEK DELUXE 100 GPD, прави си каквото пише като литри. Ползвам я за доливането и (досега) една смяна на вода. Смените смятам да правя начесто, на по-малки количества вода, понеже ми е по-лесно. Вероятно ще използвам системата за доливане, понеже реално нямам съществено изпарение на вода и мога да си допълвам и на ръка за момента - при константна температура в помещението, хладилникът (купен, не е монтиран) и нагревателят (него още не съм го взел) ще компенсират колебанията от осветлението, а изпаряваната вода е малко и мога да я допълвам на ден-два.

Стартиране
16-17.09.2012 "официално".

Още? UPS!
На едната от снимките се вижда и кабеляка - там ще има шкаф, който трябва да заеме мястото на стола, също там ще стои и UPS-а (сега под стола). Досега не бях си правил опит, но преди малко изключих захранването му, всичко продължава да работи 19-20 минути, след което UPS-а се разписка, че му намалява заряда и включих контакта. Нощно време ще изкара бая повече, като се замисля.


РИБИ
Захранена двойка от Аквасвят
Ко -   Kaudern's Cardinal - Pterapogon kauderni   24.09.2012   женска (която стане)
Бо - Kaudern's Cardinal - Pterapogon kauderni   24.09.2012   мъжка (която стане)

Захранена двойка от Аквасвят
Манди - True Percula Clownfish - Amphiprion percula   26.09.2012   женска (която стане)
Марсел - True Percula Clownfish - Amphiprion percula   26.09.2012   мъжка (която стане)

От Аквасвят
Ини   Clown Goby, Yellow - Gobiodon okinawae   26.09.2012   
Мини   Clown Goby, Yellow - Gobiodon okinawae   01.09.2012 - беше "отстреляна" от скаридите

Стоял доста време в Зооцентър (на бул. България)
Каспър - Firefish - Nemateleotris magnifica   28.09.2012

Стоял 2 месеца в Зооцентър (на бул. България)
Док - Cleaner Common Wrasse - Labroides dimidiatus   28.09.2012

Добре захранени от Аквасвят - бленито не е жълто, а прелива от кремаво в жълто
Бени   Midas Blenny - Ecsenius midas    01.09.2012
Голди   Yellow Tang - Hawaii - Zebrasoma flavescens   01.09.2012


СКАРИДИ         
White Spot Anemone Shrimp - Periclimenes brevicarpalis   26.09.2012
Pistol Shrimp - Alpheus digitalis   26.09.2012 - по-късно добавих и втора, сега се чудя как да ги извадя в съмпа, понеже остреляха Ини...
Scarlet Skunk Cleaner Shrimp   Lysmata amboinensis   24.09.2012
Scarlet Skunk Cleaner Shrimp   Lysmata amboinensis   24.09.2012
Blood Red Fire Shrimp   Lysmata debelius   28.09.2012


РАЦИ
Lybia tesselata - един е засега, рядко го виждам.


Разни
Охлюви (Nassarius и Trochus), мини рачета също имам, рачетата са 3-4, охлювите - 5-6, малките охлюви не помня вече, но около 10-на поне. Имам два по-големи Feather duster червея - жълт и розов. Имам и купища живот по камъните, включително по-малки филтриращи червеи и (сред всички други) една черна стоматела :)


АНЕМОНИИ
Две малки Red Tip Bulb Anemone (Entacmaea quadricolor), скаридата общо взето се мести от едната в другата.


КОРАЛИ
Вече имам разни фрагове и относително малки колонийки, плюс няколко LPS и разни зоантиди, засега имам проблем с едната акропора само и ще трябва да я местя - или от светлината, която променях, или заради заселването на жълтичкото гоби върху нея, не се отваря през последните 3 дена. Другите корали изглеждат чудесно, за растеж - трудно бих могъл да кажа на този етап, ясно е. Гордостта ми е един Duncanopsammia Axifugaq който по белия свят продават по 30 долара полипа, а моите са 5 големи и една малка и смятам, че платих сносна, макар и висока цена за тях. Така де, коралите тепърва ще се трупат, имам да довършвам акваскейпа още, но все гледам да нося по нещо, че да не трябва накуп.

Ще добавям в темата новите попълнения, когато ги има. За момента мъката са ми аиптазиите, не мога да ги гледам, а ми писва да ги заливам с Aiptasia-X...

terahz

Супер старт.
Само 2 коментарчета: не разбирам защо, след като имаш осмозна система си напълник аквариума с вода от чешмата и не мисля, че скаридата е причината за гибелта на гобито. Даже аз бих заложил на другото гоби.

geniusloci

За ОС - не беше монтирана.

За рибето - аз съм сигурен, двете не се чопкаха и си обитават различни места, чуха се вчера "пуканки в микровълнова" и малко по-късно беше умряло - час преди това си беше на мястото (само че мястото му неприятно беше в близост с това на скаридите). Скаридите са две, от вид, за който никой няма конкретна информация (Alpheus digitalis).

Ilianidis

Честито за новата занимавка и успех в света на соленото.А относно да липсва храна за бактериите не си прав,даже в началото докато траят циклите макар и не силно изразени храна има най-много.Съдя моя случай-имах бум на всякакви гадинки,които с времето зачезнаха.Рефюджиума,където няма риби гадини почти не виждам.На по-късен етап макар и живота в аквариума да изглежда по-динамичен средата е по-бедна.Бактериите са в големи колонии и много бързо усвояват всичко.

Стоян Михов

Поздравления официално и от мен. Много ми харесва подредба ти, и моите нагласи са акваскейпа да е островен тип, отдалечен от стените, макар че на тази снимка не се вижда дали към преливната колона не са ти долепени?  *THUMBS UP*
Кога е стартиран аквариума? Гледам най-ранните ти рибки са ти от 1 септември?
Не ти ли е много високо нивото на водата в дисплея, не се ли страхуваш от сърфисти или имаш разпънки?
Подкачващата ти помпа ми се струва доста слаба, тествал ли си я колко дебит качва реално? Аз съм привърженик на разумното течение през съмпа, и също мисля че прекалено големите скорости са ненужни, но има едно основно нещо с което трябва да се съобразяваш - то е скимера - трябва да провериш какво количество вода дават да преминава през него нормално и съответно това да ти бъде минимума на свежа вода която да влиза във съмпа за да бъде максимално ефективен скимера (примерно на моя е два пъти обема на системата на час), а пък ти имаш и поне още 4 филтъра :). Аз съм същия обичам да експериментирам с разни филтри. Общо взето наистина минимума е три пъти обема на системата, което в твоя случай трябва да е към 1400 -1500 реални литра (най добре си ги измери). При мен помпа Сице 2500 дава реални 1200 л/ч на 50см височина през всичките му тръби, колена, кранове, обратни клапи.

Не трябваше да даваш тези греши 80 лева за лепачка, защо не си направи с системата с NIBCO тръбите, те се лепят с ПВЦ лепило и стават за секунди, продават ги в Павирани имат си и перфектните кранове изцяло от пвц.

и дай една снимка на съмпа, стана ми изключително интересно как си ги събрал всички джаджи там :)
С какъв UPS си?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Помпата е прилична, на тези EHEIM не им влияе особено височината (в смисъл не толкова, стълба им е 3.7м, което е рядкост за помпа, повечето на 2 метра имат няколкостотин литра дебит максимум). А и нали ще имам втората (около 1100-1200 реални литра още) от хладилника, тя също ще е при тази в съмпа. Не съм мерил, но от опит с помпи  подобен стълб - вероятно е около 1600-1800 литра на час.

Рибките са от 24.09, объркал съм 09 и 10 и другите са "октомврийски", иначе..водата пълних след 10-ти, сол ден-два след това, пясък на другия ден, камъни... реално в полуподреден вид - около 15-18-ти.

Камъните са подпряни на стената отзад, като в частта около преливника ще добавя "полуостров" към предното стъкло. В другия край - също. Погледнато отгоре ще е като обърнато "М", погледнато отпред ще е с един връх, но не съм попаднал на подходящ камък за връх.

Борд има на предното и задното стъкло, бленито вече влиза веднъж в преливника, т.е там ще покрия. Рязаха ми и бордове за отстрани, но нещо стъкларя обърка размера, та пак ще му ги нося да ги сцепи. Тях няма да ги лепя. Осветлението покрива аквариума, има откъде да изскочи риба, но при 55 санта колона - надявам се да не рипат много.

За тръбите - лепачката лепи 20-63мм, та не ми се струват грешни пари, ще я дам на Марио да зареже лепенето с лепило, това лепене държи повече и е моментално. А защо... защото не знаех, реално тръгнах от това да намеря връзка за маркуч, оттам - коляно с резба 1/2 или 1/3" и ... като отидох до Практикер, две железарии и Баумакс, вече ми писна да търся и награбих всичко. За сметка на това тръбите и колената са евтини, бързите връзки - също.

UPS-а - AIPTEK PowerWalker VI 2000VA Line Interactive, 2 x шоко отзад. 300 лева е, според мен си струва парите.

Снимка на съмпа ще направя, всъщност е относително подредено като за толкова джажи :D

geniusloci

Да се похваля, освен с някой, който да рови пясъка, две невидими врасета, набор чистачи и 4 порцеланови краба, се сдобих с прекрасен камък с куп зелени рикордеи, минават за metallic green по немските стандарти, фосфоресцират чудесно и са поредното светещо нещо в аквариума. Утре ще снимам на по-светло.

От твърдите - хистрикса и монтипорите отбелязват вече минимален растеж (хистрикса се сдоби с по още едно разклонение, нищо, че е 1-2мм, монтипората се поръби, а счупената червена позаглади ръба). Разните полипчета също вървят добре.

abaro

Здравей,
Досега се въздържах да пиша в темата, щото по принцип не обичам да се включвам с поредния пост със суперлативи, но след поредната рикордея не мога да се въздържа  :-)
Първо поздравления за аквариума! Хардскейпа ти ми харесва много и наистина аквариума има вид на много по-зрял. Аз лично си мисля че периодичното добавяне на камъни не е много добро решение, но допускам че виждането ти за аквариума се формира на ход и това е неизбежно. Имай предвид обаче, че в един момент, като решиш да вкараш нещо ново, то ще бъде закрепено на някой немалък камък и ще се чудиш как и къде да го разположиш.
И всъщност молбата ми е - кажи откъде си набавяш рикордеите. Ако мислиш че ще влезеш в конфликт с някакви принципи, ще ми е достатъчно и на лично съобщение да споделиш някаква информация.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

geniusloci

От Аквасвят са, тези ги видях още в деня, в който се появиха и беше "пу за мен". По същия начин твърдите корали са от Дискус, което забравих да спомена, засега те имат най-много, поне в София. А виждането ми кое къде да стои малко зависи от камъните - аз знам какво искам да стане на вид, но няма да чупя камъни, за да стане, т.е. както стане накрая, така. Имам идея какво чакам и съм разделил аквариума на секции - най-лявата част на зоантиди, после на рикордеи и дискозоми, и т.н. според мястото им във водния стълб и по течението.
Като цяло хубави рикордеи - може би някой, който е намерил къде из Европа шипват, може да ти каже откъде, но пък там цените са за една. Тук може да дебнеш, очакват стока и цените им не са много лоши (в количката няма ДДС, може би затова). Тук също, но цените тук са... не искаш да знаеш - пътя е скъп, а България все още е в г**а на географията и един банков превод в чужбина е 25 евро (+25 таксите на другата банка), пък друго не приема.

Жълтото врасе не прескочи нещо повече от аклиматизацията. Капах му водица час и нещо, зарови се, малко по-късно гледам как едната скарида си го пощипва...



: 16.10.2012г 08:08ч

От днес:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1256%2F028756640.jpg%3Fr%3D0&hash=84865966793650038459537248d3fa7b0c56306c

И отстрани. Отпред трябва привечер да снимам, че се отразяват я прозорци, я терариум, я другия аквариум...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1256%2F028756643.jpg%3Fr%3D0&hash=44a806309a2456d54ef5b03063ace6fa57ff0861

abaro

Надявах се да не кажеш че рикордеите са от Аквасвят.  :-) Не защото имам някакви претенции към тях, ами там е единственото място за което съм чул че се е продала рикордея. Надявах се да си намерил някакъв друг канал за доставка.
Благодаря ти за посочените линкове. Разгледах ги, но гръцкия сайт, макар че има някои интересни цени, ми даде цена за доставка 46 евро до Бургас. Ще го пробвам доколко при комбиниране на поръчки, ще задържи тази цена. В някой момент може да се окаже изгодно. Немския сайт е много далече според мен. Плащането аз общо взето имам как да си го уредя, но все пак ми се струва че доставка от Германия е много рискова.
Аквариума ти наистина много ми допада. Особено от "профила" му предполагам, че на живо е много по-атрактивен, отколкото на снимка. Желая ти успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

geniusloci

Гърците вчера са получили нови - понеже чакам пратка от тях (работя с друга част от фирмата им) - мога да ти заръчам - още не са отговорили какви цветове са - питах, понеже ако имат някоя от dark red/yellow/neon blue и т.н. и аз няма да ги мисля...

За съжаление доставката няма как да е евтина, ползват UPS (и май това изчерпва възможните куриери за жива стока), при комбиниране поевтинява. Ако има някакви интересни - ще поръчам още една-две и ще ги оставя при Петя да се осеферят.

kamenov

Не знам дали си виждал рикордеа на живо, но това в аквариума ти определено не е...
Твоето е по-скоро Discosoma spp. aka Actinodiscus spp, което дори не е в едно семейство с рикордеата. Основната разлика м/у двете е в цената.

Разред: Corallimorpharia (skeletonless corals)...Sideractidae

Семейство: Corallimorphidae
Род: Corynactis spp.
Род: Pseudocorynactis spp.

Семейство: Ricordeidae
Род: Ricordea spp.

Семейство: Discosomatidae
Род: Discosoma spp. aka Actinodiscus spp
Род: Rhodactis spp.
Род: Amplexidiscus

Поздрави Мартин!

geniusloci

Възможно е, въпреки, че приликата с Yuma-та (над Зебразомата на първата снимка) е голяма. Не са еднакви, затова казвам, че е възможно - някъде видях снимка на зелени Actinodiscus malaccensis, на който приличат. Което ще обясни и цената.

Стоян Михов

Даааа сутринта мислех да се включа в дискусията с гъбовидните корали, за да изпреваря някои по-смели изказвания (бях сигурен че ще ги има), ама нали съм малко бавен не успях, което пък от друга страна ми донесе доста забавление сега.
Цитат на: kamenov - 17.10.2012 16:29
Не знам дали си виждал рикордеа на живо, но това в аквариума ти определено не е...
Не знам дали виждането на нещо на живо може да помогне за определянето на нещо друго което не виждаш на живо. Освен това за подобно твърдение трябва да се посочи причина - и да се обясни защо мислиш че не е.

Цитат на: kamenov - 17.10.2012 16:29Твоето е по-скоро Discosoma spp. aka Actinodiscus spp, което дори не е в едно семейство с рикордеата. Основната разлика м/у двете е в цената.
Предполагам се шегуваш, но както и да си го казал ми направи деня. Колко щеше да ми е лесна работата, ако всички риби, които трябва да определям си носеха етикетите с цената, на базата на която да ги различавам. *ROFL*

Но сега сериозно Цеков, гъбовидните ти корали най-вероятно са си наистина Ricordea yuma. Ти сам можеш да провериш зелените, аз не виждам добре от снимките (и по принцип), но червената ти е Ricordea yuma.
Разликата (като изключим цената  *ROFL*) е че оралния диск на Ricordea има добре изразени псевдотентакли с везикули (пипалца с топченце) на ръба, при дискозомите оралният диск е като отрязан или с малки израстъци, които обаче не са като пипалца. Чакай ще отида да снимам пипалцата на моята yuma, че сигурно не е много ясно. Извинявай за качеството, но набързо без светлина толкова, тя беше много сговорчива, въпреки късните доби и дори си повдигна малко ръба на оралния диск (как звучи само  :-D), за да се видят прословутите пипалца с везикули.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2yknthz.jpg&hash=5be1c7c4b675ebb47bcbbc0ed9a3d6472592b1bf

Бъркането на рикордеите и дискозомите не е присъщо само за родните ни търговци, това че в интернет си намерил нещо, което прилича на твоето и има някакво друго латинско име под него нищо не значи за съжаление, снимките които си дал с линка мисля, че също са на Ricordea.

Аз съм фен на рикордеите, но ако искаш от онези шарените, трябва да търсиш Ricordea florida, те са с много широки везикули и оцветени много атрактивно.
Между другото рикордеите не могат да се движат из аквариума, те са неподвижни, докато дискозомите могат да се преместят, имай го в предвид като им избираш място :)

Ето една немска ферма за florida, виждал съм техни невероятни флориди, но не съм питал дали пращат до нас вероятно да. тук
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Имат, имат пипалца, аз затова, ама понеже нещо не съм на ти с формата на пипалата и може да са ...топченца без "псевдотанткли", утре ще метна снимка  :-)

А колкото до цената - спорна работа, някои редки на вид/цвят дискозоми и родактиси са колкото или по-скъпи от рикордеа флорида. Понеже току що плащах, затова казвам.

Инак дискозомите засега стоят, ама мястото им е перфектно, затова. Само едната зелена нещо... бе не е като другата, а бяха еднакви.

Similar topics (5)

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5580

31000

Публикации: 90
Прегледи: 44781

56493

Публикации: 6
Прегледи: 3551

39760

Публикации: 21
Прегледи: 11125

41259

Публикации: 50
Прегледи: 17102