• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

480 литрoвата система на Цеков

Започната от geniusloci, 10.10.2012 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Съжалявам за загубите ти Ники, и на мен ми се случва често ,как от някакво никакво действие има огромни последици, за съжаление все лоши. Лошото е, че това нещо с времето не се оправя :), колкото и все по-опитен акварист да ставаш, все има едно кранче, кето може да се забрави, едно копче да не се натисне и... то май няма връзка с опита, който натрупваш, а по- скоро с годините :).

Цитат на: ludiqdoctor - 13.08.2013 07:51
Ми то от целия разказ оставам с впечатлението, че ти си си виновен ама...

*offtopic Когато някой колега претърпи загуба мисля, че малко не е уместно да му казваш "..ти си си виновен" нали?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Съжалявам за загубата! Жалко, че толкова малък пропуск може да доведе до такива трагични последици. Сигурно нямаш много желание да обясняваш, но би ли споделил кое според теб е довело до загубата на риби. Също така проветрява ли се помощението, работи ли климатик в стаята, колко беше температурата като се прибра и т.н. Ще е полезно, за да обимсим евентуално противодействие при такива фаул-ве. От поста ти останах с впечатлението, че причината за мъртвите риби е липсата на кислород, поради спряната циркулация / скимер, независимо, че винаги съм мислил, че дори едно денонощие без течение не би било фатално за риби. Виж за корали, знам че няколко часа след спиране на течението започват да умират, ама риби... Както и да е, горе главата, знам колко е кофти да загубиш животинка, особено любима риба, но така е в морската акваристика - пием една студена вода и продължаваме :)

Ilianidis

Май си пренаселил аквариума,защото според нормите за морската и цял ден да няма течение,не би трябвало да има фалове.Аз експериментирам с едни монтипори поставени в един 30л леген на терасата и издържат без течение и на над 30 градуса.Живеят си там вече цяло лято,че и растат .

Ангел Христов

Сори за загубите, Ники, кофти стечение на обстоятелствата.
Би ли споделил колко време според теб е била системата без ток...
защото веднъж през миналото лято мисля, моята система стоя без ток заради авария в блока, близо 3 часа и нещо и нямах видими загуби...а при мен и обема е доста по-малък..
На чужд гръб може още да се пише, ама както каза колегата - пием по една вода и пак напред! :)
Поздрави и успех!
Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

geniusloci

Токът спря около 11:15, прибрахме се след 21:15 вечерта, може и по-късно да е било дори, просто нямам спомен за часа, избеснях и.. после беше 2-3 през нощта и още ровех вътре. С другия аквариум няма ядове, той също е стоял без ток по същото време, само че 2-3 часа някъде (няма 3, ток имаше към 14 часа, мисля).

В помещението не беше жега, климатиците са си работили (перманентно е на 26-27 градуса, по-ниско не ги пускам, че едно сме зиморничави до безобразие, второ - води до изпаряване на много вода, а повече почва да стига 27+ и в аквариума, а аз си го държа на 26-27), въздух също е влизал някакъв, понеже вентилатора на банята смуче постоянно през двете помещения, не, че е бог знае колко, но това е постоянно и си върши работа.

На коралите им няма абсолютно нищо, бяха си се отворили съвсем нормално. Акропора и хистрикс (а и една зелена сериатопора), както и една монтипора (заразена с нудибранки, но я чистя редовно с CoralRX, просто е единствената, на която държа) в другия аквариум растат в "мини аквариума" на мястото на рефюджиума, там течението е само ламинарно, макар че все пак има някакво - гледам не само не се оплакват, ами растат като разпрани.

А че е от липсата на кислород - дишаха като за последно, колкото повече въздух вкарвах, повече се съживяваха. Аквариумът е голям, но при мен камънака е ужасно много, т.е. огромна част от дисплея не е вода, а камъни.

Да кажа и на други - най-лесно да разтворите максимално количество въздух за минимално време е да го пуснете през подкачващата помпа (или да оставите някоя глава да засмуква по малко) - микромехурчетата освен всичко друго движат водата, понеже постоянно се катерят нагоре.

Още не съм видял жълтото врасе, ама то може и да е забило някъде. Докторът днес не е излизал, ще го видя като се покаже тези дни. Ще е жалко, прекрасен екземпляр, охранен и добре адаптиран.

Яд ме е най-вече за Том (насо елеганс), гледаме го от относително малък, растеше красавец, ама и най-голям беше.

Ichthys

Понеже те засичам и в HWBG и знам, че влагаш в нещата много сърце, желая ти всичко да се размине с минимални последици и протесненията за останалите рибоци да се окажат напразни.
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

geniusloci

Жълтото врасе се появи невредимо, остава доктора да излезе, че откакто го извадих опърлен от преливника, не съм го виждал.

geniusloci

Докторът също е добре, поне на държание, иначе е доста поопърпан. Надявам се до дни да се оправи.

Ilianidis

Добре че се размина с малко жертви.Хубаво е да има автоматика, но някой път ни усложняват живота, ако не я контролираме.
Аз се връщах спешно от морето заради един таймер на осветлението.

trex700e

Привет,
Можеш ли да споделиш малко практически опит от кой режим на Вортека си най-доволен?
Благодаря ти предварително!

geniusloci

Не мога да кажа нещо смислено. В големия аквариум двата MP40 съм ги пуснал на асинхронни бавни пулсове, не съм особено доволен, но и камъните много пречат. там ще имам малко пипане, като ми дойде настроение.

В по-малкия, който е и по-дълъг, съм с два MP10, единият си стоеше постоянно включен, другият на най-дългите къси пулсове. В момента са на reef crest.

Като цяло намирам, че вортеците са удобни за полупразни (в смисъл с малко камъни) аквариуми, за друго не са толкова подходящи, опнеже не може да насочваш струята, съответно и подемното течение.

geniusloci

В крайна сметка двата аквариума ги махам. Пускам нова система, за нея ще пиша в нова тема. Вкъщи се прибирам късно и нямам време да поддържам, повечето риби отпреди си ми стоят, но и доста от дребните изчезнаха. Въобще - ако не сте ежедневно около аквариума - не пробвайте SPS и не слагайте много риби.

UPS вече ми се струва задължително, наскоро спираха тока пак, моят се беше скапал, стоях да въртя водата на ръка накрая...

Similar topics (5)

56493

Публикации: 6
Прегледи: 3529

39760

Публикации: 21
Прегледи: 11110

41259

Публикации: 50
Прегледи: 17068

57637

Публикации: 72
Прегледи: 49021

31409

Публикации: 566
Прегледи: 154007