• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

480 литрoвата система на Цеков

Започната от geniusloci, 10.10.2012 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Добре, не го стресирай животинчето, ще се опитам и така да го разпознаем.

Цитат на: geniusloci - 23.11.2012 11:01

Сааамооо чеее... не се сдържах и направих леки промени по реакторите, понеже нещо странно не ми падаха нитратите и фосфатите:
- Допълних зеолит реактора (беше наполовина пълен) и му смених мястото - сега връща вода при скимъра, тегли от рефюджиума, преди връщаше в рефюджиума, което не е продуктивно
- Този с пелетите го опразних и ги смених с фосфат ремувър, след което го вързах като втори реактор след...
- Пясъчния филтър само го опразних набързо, махнах гъбите (задръстват се лесно) и върнах в първоначалното състояние. Разликата - част от биопелетите отидоха тук, в много по-малко количество*. Понеже стоят над пясъка, сега на практика водата минава през пясъка, след което минава през био пелетите, след което през фосфат ремувъра. Водата идва от рефюджиума, връща се при скимъра
- На входа (искаше ми се да е на изхода, но нещо няма достатъчно налягане) на двата вързани последователно реактора закачих нитратредуктора - още си играя да го настройвам, понеже нямам ORP метър (ще поправя тая липса, не знам защо не съм взел преди) - карам на препоръчителни настройки

Леле мале и после кой бил експериментатора  *JOKINGLY*. Наистина ли имаш нужда от толкова реактори? Ако на теб (както и мен) просто ти харесва експеримента, как ще разбереш кой метод до каква степен допринася за решаването на проблема?

Браво за рибоците че се оправят.

А реактора с какъв зеолит е? На KZ ли?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

А, той зеолита... си върви, аз него не го закачам. Преди това бях с микс от някакъв тукашен и някакъв от Германия. Сега допълних с KZ.

Нитратредуктора лесно се разбира работи ли - ако не мирише гадно и няма нитрати на изхода, пък има на входа, значи работи . Много... емпиричен метод :-P Другите два - честно казано - не зная. Не го мисля много, то не е като да нямам рефюджиум и бая камъни, но ако това с пясъка се получава - на входа трябва да има едно, на изхода - друго. Но си чакам Hanna тестовете, че да разбера колко от кое - дотогава ще направя една смяна на фосфатремувъра, пясъчния нека си върти да въди бактерии. Като гледам за фосфати само на тези тестове разчитат за реалистични резултати навсякъде, така че май съм се насочил правилно.

Прав си за експериментите, въобще не ми се лежи на уж проверени методи. То и биопелетите са модерни, но ако потърсиш, излизат хиляди мнения за проблеми с тях, заради недостатъчно или предозиране или по необясними причини). Зеолита го възприемам като идеална медия за бактерии, нито има какво да му мисля отвъд това, нито ще го ползвам за нещо повече.

Стоян Михов

Зеолита си е нож с няколко остриета. А това че си сложил зеолит който не е за морски аквариум за мен си е направо руска рулетка. Принципно зеолитите не работят в морски аквариум, защото имат огромен афинитет към калциевите йони. Много малко от естествените зеолити са способни да "не обръщат" внимание на калциевия йон в морската вода, а да се състредоточат върху поглъщането на амониевите йон, като изхвърлят натриевия йон от зеолита.
Зеолитите са алумосиликати, и могат да бъдат източник и на силиций и на алуминий в морския аквариум. Това което KZ  са направили (и което им е донесло милиони) е че са намерили подходящия зеолит (40 вида природни и поне 150 лабораторно синтезирани) и го модифицират лабораторно (изглежда го обогатяват с натрий допълнително и така пречат на афинитета му към калция - ама все още не са се справили с поглъщането на калия - затова КЗ имат добавка за калий).
Поставянето на обикновен зеолит в морски аквариум в най-добрия случай нищо няма да помогнне, защото той ще погълне определено количество калций и ще се "запълни". А да го ползваш само за субстрат за бактерии има ли смисъл да рискуваш отделяне на алуминий и силиций, по-добре да сложиш същия обем натрошени варовикови скали ще има много по голям ефект, да не говорим за сипоракс или керамични пръстени.
Едно време когато бентонита за котешките тоалетни (който си е зеолит) ни идваше скъп след "ползването" му препоръчваха да се "рециклира" чрез промиване със солена (не морска) вода (по този начин амониевите йони се изместват от натриевите йони и зеолита е готов да поеме още котешки "резултати".
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamos

Извинявам се за спама, ама при използване на клиноптилолит/българския зеолит/, съм отчитал повишаване на калция в едно мое 56 литрово нано. Вярно, че после имах и бум на хаир алги де.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

geniusloci

Нещо стана объркване - под "тукашен" имах предвид купен в България, иначе си е за аквариум, просто не пазя нито кутийката, нито нищо от него, че да си припомня какъв беше. Преди бях сложил около 3-4 пръста, един вид да се засели, като дойде KZ - сложих него до горе. Винаги мога да махна само долния слой (стария зеолит), след като преценя, че новият е заселен с бактерии достатъчно.

Няколко новини и въпроси без снимки:
- нитрати 5, нитрити 0, храня като за световно, явно номерът с пясъчния реактор с връх от BP и нитратредуктор работи, защото това е след няколкото дена без смяна на вода и почти неработещ скимер (заради хербтаната).
- тестът на Tropic Marine за фосфати показва жълт цвят. Ама не жълтото, което е на хартийката, а друго. Повторих, потретих - същата работа. Някакви идеи? Скалата му е бледо жълто, бледо зелено и все по-тъмни цветове. Няма никакъв зелен отенък в резултата. Фосфатите преди няколко дена бяха осезаемо повишени (след като добавих камъните и тръгнаха алгите), сега има логика да ги няма, но цвета ме озадачи.
- открих виновника за кофти вървежа на акропорите - жълтите клоун гобита - пощипват полипите им, видях ги, а и как никога не съм прочел хилядите мнения, че го правят! Едното вече е в рефюджиума, с второто, което е по-дребно, ще видя зор, но и то ще хване същата посока (обикновено стои в дънкан полипа, но ако го видя при акропорите - ще се опитам да го хвана).
- алгите откровено изчезват, взех и едно "algae blenny", което съвсем ще се справи с тях, а и имам 3 (плюс още 2, които забравих в магазина) големи охлюва, които чистят по-сериозно.
- прекратих пунктола

Стоян Михов

Цитат на: geniusloci - 25.11.2012 11:27
Нещо стана объркване - под "тукашен" имах предвид купен в България, иначе си е за аквариум, просто не пазя нито кутийката, нито нищо от него, че да си припомня какъв беше. Преди бях сложил около 3-4 пръста, един вид да се засели, като дойде KZ - сложих него до горе. Винаги мога да махна само долния слой (стария зеолит), след като преценя, че новият е заселен с бактерии достатъчно.

Аз също имах предвид точно такъв за сладководни аквариуми, по принцип този зеолит а сладководни аквариуми не става за морски, той дори не става за сладководни с по-твърда вода.
Всъщност заселването с бактерии е нежелан страничен ефект за зеолита, защото му запушват порите и пречат на основната му работа - да улавя амониевите йони преди да стигнат до нитрати. Реално зеолита най-добре работи първите дни след поставянето му, докато не се е задръстил от бактерии. Ама както винаги съм казвал  KZ  са сред най-невероятните манипулатори които съм срещал, те са способни така да извъртят нещата, че да продадат хладилник на ескимос. Редовното "джуркане" на зеолита е единствено с цел да не се допусне бактериите да го задънят, всякакви обяснения че както го джуркаш така храниш коралите е пълно бля-бля. Количеството бактерии което се образува по повърхността на зеолита е точно толкова колкото (дори по-малко) количеството бактерии което съществува върху същата площ варовиков камък. Зеолита не е като сипоракса или като живите камъни - той няма толкова големи пори, в които да се заселят бактерии (предполагам повечето хора са го виждали - той прилича на чакъл). Неговите "пори"  са супер миниатюрни и при него абсорбирането на разни йони става на принципа на привличането на различните им електрически заряди.

Цитат на: kamos - 25.11.2012 09:41
Извинявам се за спама, ама при използване на клиноптилолит/българския зеолит/, съм отчитал повишаване на калция в едно мое 56 литрово нано. Вярно, че после имах и бум на хаир алги де.
Той клиноптилолита не е само български зеолит, има го навсякъде по света (ама българският от Родопите бил "най-чист"  :-D, най-вероятно по-чист от него е само македонският :D). Тони - най вероятно е било грешка на теста, клиноптилолита няма как да изпусне калция от решетката си, ако не е грешка на теста, то вероятно преди това е бил "натоварен" с калций от друга вода или нещо такова, но аз доколкото знам обратното пускане на калция е по трудно отколкото на другите йони, ама не съм сигурен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Хм, малко ъпдейти.

Спрях лечението с пунктола, никой няма точки, но взе да се отразява на рикордеите и една отиде зян. Минах два бързи курса с Artemiss/Herbtana, чудесни са за почистване на системата, ефект - бог знае. Ако забележа точки по някое време, ще мина с Herbtana курс, не забелязвам да се отразява на никое от коралите.

Междувременно имам някой друг нов обитател и мисля, че стигнах предела като натоварване, даже птерапогона съм планирал да го преместя в другата система, която правя. Отиде си единия Stono nematodes, на негово място дойде друг - с дефект - на мен ми върви на еднооки рибенца, и този е с едно читаво оче. Но пък е здрав, яде и се показва редовно с хубавата си страна :) Взех още една firefish-ка с надеждата да улуча противоположния пол, без късмет, та ще се наложи и нея да местя като стане време.

За нещастие - вместо Chelmon marginalis ми изпратиха отново ростратус и беше поредната жертва на синдрома "няма пък да ям". Не си правих опити да го пускам в дисплея въобще, но отказа да яде каквато и да е храна, а опитах и с жива артемия (така де, пораснала), живи мисис, живи копеподи и какво ли не сухо и замразено.

С нитратите и т.н. се преборих - утре ще направя сравнителен тест на различни китове, но според всички твърдо ми стоят под 10, а храня много. Вярно, имам и адски много скариди в дисплея (дебелиуси, амбоинезиси, вюрдемани, средиземноморските им версии, сексита, две рандали и дори една по-странна дребна скарида чистач, която обаче не съм виждал скоро), позапасих се и с охлюви най-после, та откъм чистене принципно няма ядове.

Фосфатите - също вече не е проблем, след като вкарах фосфат ремувъра, остава само да сменям медията периодично.

Продължавам да имам проблем с едната акропора, ще я преместя в другия аквариум, когато стане. Зелената "дива" акропора, която фрагнах, стои яркозелена, не расте особено добре и не вади полипи. Същата при Петя в Аквасвят дръпна леко, вади полипи и стана кафява. Какъв им е проблема - наистина не зная, тя и синята от дискус единствени в аквариума продължават да се правят на ощипани, дори след като разкарах клоун гобитата (синьта поне вади някакви зачатъци на полипи, може би са били оръфани). Друга синя си върви добре (е, тя е 2 сантиметра, де), няколко зелени от различен вид - също.

Salinity/pH метъра от китайците ще го подаря на някой, няма толкова безполезна джаджа.

geniusloci

Снимки, евентуално по-късно и видео. Балансът на някои е леко сбъркан, автоматичният не работи заради сините диоди и се налага да импровизирам:

Обща снимка, след като поизчистих вчера. Новите камъни си зеленеят, ще мине време докато и тях ги обхване коралина:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176925.jpg&hash=95b363618db21058610c0e2d94131e34ae6c5115

Дънкан корала, рикордеи и любимият ми green fuzz:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176929.jpg&hash=fd3344637cd23350df2856909d2a95748a25b068

Първия firefish, още си се чувства добре и още отива да спи при всеки "облак" (т.е. леко затъмняване на осветлението):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176936.jpg&hash=d87fe5c4dd0c70cfffda36fd2cfc61d55e74d9cf

Порцеланов краб, тъкмо си смени черупката:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176939.jpg&hash=c71768ea940dccbc6458ffb4e61981ba477efcef

Голямата RBTA с още един порцеланов краб, и той метна черупка скоро:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176941.jpg&hash=640e8c3cedcfc2aa1707a9a8cba75a16d08972e8

Тази скарида ще я преместя, анемонката нещо гладува и не е на най-подходящото място:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176942.jpg&hash=352cc16d41a35bbb1016dc4a34f9e677ecd8a761

Биоцелатуса - за радост яде почти всичко, което пусна:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176945.jpg&hash=8e3093f0585ef2bc5f440f3d6f2ab4a0dacfd748

Голди расте, и това е преди ядене:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176946.jpg&hash=52f8e2ad27be3f14b298b367a2373a3b25018d24

Марсел и Манди, по-проскубаният е Марсел (май):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176948.jpg&hash=c0a80c9276257c87a833622350e1eb90f64484a5

Ъгла (черното леопардово е Ъгли, не го снимах):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176950.jpg&hash=be6a67192596d96b646f7a38af046b6a14e2c7a5

Рикордеата расте:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176952.jpg&hash=214088008d3ec99da2dc8d4662c93ad494b3197e

Подготовка за другия аквариум:
Това вероятно ще остане в този, после ще го фрагвам:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176931.jpg&hash=be33e8a8d97ef51c0a6f2983c68070ef179c4e07

Всички са дребосъци, но това в средата е някаква красиво синя Leptastrea:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1466%2F029176934.jpg&hash=923211f7669a542e786ffd133c32b68f37bb349a

Стоян Михов

Честит имен ден Ники, да си жив и здрав. Снимките са много добри остави го ти баланса за Дянков. Наздраве! *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

 *DRINK*  :popcorn:  :whistle:

Да го кръстим празник на акваристите?

geniusloci

Клипче от телефона, така или иначе съм го качил:

diabolique


geniusloci

Приключих с втората система и скоро ще се отърва от фрак стойката, та барем пусна някоя снимка.

Междувременно, една Тубастреа:

Втората е на по-кофти място, но е ярко жълта и имам съмнения че не е същия вид (тази е прозрачно жълта). За съжаление двете дендрофилии рядко се отварят.

Още една снимка на странен обитател - Urocaridella Antonbruunii:

geniusloci

Отдавна не съм качвал снимка, клик за голям размер:


Снимката е от около 12:00-13:00 часа по обяд, малко преди пика на осветлението. Още не съм монтирал сините и multicolor падовете на осветлението, на живо все ми се струва по-измито откъм цветове с Illumina SR260, отколкото с SR360, но на снимки пък изглежда по-добре (вероятно по-малкото количество синьо играе роля).

Стоян Михов

Ухааха, Браво, много добре се развива. Нямам думи просто.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

56493

Публикации: 6
Прегледи: 3573

39760

Публикации: 21
Прегледи: 11137

41259

Публикации: 50
Прегледи: 17121

57637

Публикации: 72
Прегледи: 49480

31409

Публикации: 566
Прегледи: 154952