• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

480 литрoвата система на Цеков

Започната от geniusloci, 10.10.2012 16:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamenov

Червеният полип може да е рикордеа, но него въобще не го бях забелязал...
За зелените можем да поспорим, но ще почакам по-детаилни снимки.
Иначе цитат от книга на Джулиан Спрунг отнасящ се за Рикордеа юма (варианта да са Р. флорида е тотално изключен)

Пипалата със заоблени или клавикални връхчета изглеждат като малки "berries" подредени радиално около оралния диск.
Пипалата никога нямат ясно различаващи се акросфери на връхчетата нито пък пъпкоподобни удължения на пипалата.
Често крайните пипала имат по-издължена форма от тези разположени в центъра на диска. и тн.

С други думи чакаме снимки, но от видяното до тук тези полипи не са Рикордеа юма.



geniusloci

Извинявам се за липсата на снимка, но днес разни нови неща, промяна на помпи (теглих една на Коралията и тунзето и минах на MP40, за 10 минути си направих допадащо ми течение - и то 10, понеже упътването им е скапано). Утре ще снимам, имам и корал за идентифициране. Понеже получих зелени Rhodactis - не е от тях, тотално различни изглеждат. Остава варианта, който споменах, защото и R. yuma не е според пипалцата. Florida ясно, че не са.

Новвъведенията ще ги пиша утре. Лошото днес - анемонката ми избяга и се засели на място, на което не исках. Не успявам да я измъкна, та явно ще си стои при зоантидите.

abaro

Не знам как точно се държат анемоните, но тъй като допускам че имат сходно поведение с черноморските актинии, мога да те посъветвам следното. Ако имаш достъп до нея, играй й грубо с някоя пръчка или друго подобно докато се свие максимално. После внимателно я отлепи и я сложи на новото място. Може би е добре да ползваш ръкавици. Загради я с някакви камъни временно. Гледай да няма път за бягство директно назад, през дупка. После почни да я храниш индивидуално през ден два, докато си проличи че се е установила на това място.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

За червената бабъл анемония ли говориш? не знам abaro  дали да подхожда толкова грубо с нея като с черноморските, червените бабъл са много нежни създания, аз също имах една от Петя и се оказа много претенциозна откъм светлина и течение, обиколи три пъти ааквариума докато си намери най-неподходящото (от моя гледна точка) място естствено, но реших да не я тормозя и я оставих там. Една сутрин я видях че е хванала един малък космат краб (изобщо не предполагах че имам), който се дърпаше като бесен. Когато се вгледах установих, че всъщност малкият космат краб дърпа нея - беше я разкъсал и изял половината въпреки че тя се опитваше да го ужили , но космите му са добра защита. Успях да махна рака от нея и бях почти сигурен че ще оцелее, но тогава стана фала с голямата актиния, дето влезе във вортека и всичко измря, преди да умре червената изхвърли всички симбионти и пигменти и стана бяла като сняг.
Та идеята ми е да се увериш че нямаш от тези проклети космати крабчета, явно са специализирали в ядене на анемонии, които нямат много силни копривни клетки, като бабълите, виждал съм ги да се пробват и на най-агресивните анемонии дето хващат 20 см попче и го гълтат, така и да дърпат аптазии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Абе аз по принцип гледам като пипам живините да съм с ръкавици, знам как да я накарам да се свие на топче, обаче е между два ръба на камъка и... не става. Сега пък е в дупка под зоантидите (които пък са хванали едни рошави неща лазещи неща, сега ще търся какви са). Другата е в отвора на един камък и не мърда, понеже явно си е харесала дупката за крака си. Странното, че я изпуснах буквално за минути от поглед - беше на едно камъче в пясъка, докато сложа помпата и се обръщам и... няма я!  :duvar:

Нищо де, ще си стои там, нямам против да обикаля, стига да не се вре до нещо, с което да се жилят. Клоуните ми така или иначе още не знаят що е то анемония :)

M_I_T_A_K_A

Здрасти. На първо място, поздрави за аквариума. Изглежда много добре.
За зоантидите и лазещите неща.... пусни в търсачката голохрили охлюви и виж дали не са такива.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

geniusloci

О, намерих ги, даже вече се обзаведох (отново, първоия жълт врас не оживя) с жълт корис, ако не започне да ги чисти (леопардовото не ги помирисва даже), утре ще ги топна в разтвор.

Вчера и днес много новости, в понеделник и вторник - още, и мисля за известно време само да подреждам после - и да снимам :)

geniusloci

Някой да даде акъл как да хвана Alpheus sp. скаридите? Опитах с капана за раци - хванах раче. Опитах номера с бутилката - нищо. Снощи разместих половината аквариум, приклещих едната и тая взе, че се шмугна не където трябва и мина покрай кепа. В 1:00 часа вече ми беше все тая. Искам да ги махна, защото видях едната какво прави по охлюв (нищо му няма, то с тая гигантска черупка), но направи същото и на една от червените скариди малко по-рано и беше фатално за скаридата. За съжаление вече не зная коя коя е от двете, но едната е решила, че половината аквариум е нейно владение и никой не може да влиза под камъните, другата се скатаваше в относително малко пространство и не прави нищо на никой - како и четох, е въпрос на късмет (карък по-скоро) да улучиш по-войнствен екземпляр. Явно ще вадя и двете в посока съмпа, там да ядат остатъците от храна, и без това няма кой.

Освен това ми се иска да пусна нещо да живее в преливника, остава бая манджа там и трябва да се чисти.

Зоантидите ги киснах в Coral не знам каквото на Tropic Marine - имам частичен успех с премахването на голохрилите. Жълтото корис врасе не проявява особен интерес към вредителите по тях, въпреки, че като оставя осветлението само в този ъгъл, поне започва да ги пощи (иначе въобще не ходи в тази посока). За разлика от първото, което скоропостижно почина, това е много общително (почти колкото доктора) и яде всичко, което пусна. Което не мога да кажа за новопристигналия ми Хелмон, който освен нещо изключително малко по камъните, друго не опитва. Не е да нямам копеподи, но гладува, и врасетата ядат същото. Не закача аиптазии и филтриращи червеи.

Стоян Михов

моите диви алфеуси, нищо не ги лови (но те са наполовина по-малки от твоите) само махане на всички камъни и гоненето им като финикийци и пак един остана :).

Tropic Marine Pro Coral Cure e пълен ... не обичам да се изказвам крайно, но доколкото знам това е нищо повече от луголов разтвор с разни малки добавки. За премахването на голохрили охлюви аз бих ползвал специализирани препарати като Salifert Flatworm Exit - ето един коментар за ефективността му специално при зоантиди клик

Хелмона, докторите и мандарините са сред рибите които се захранват трудно и много често захранванеето им не зависи от уменията на аквариста или от наличната храна, просто някои от тях отказват да ядат каквото и да е и това е много често. Аз съм имал мандарини купувани от едно и също място в еднакво състояние по едно и също време едната от тях ядеше много добре и стана като кебапче, а другата просто си умря от глад в аквариум пълен с копеподи и всякакви храни.  Веднъж прояли, тези риби стават не по-малко издържливи от другите, но зад една прояла много често стоят 2-3 не пожелали да се адаптират към аквариумната среда, именно затова аз ги бях сложив в списъка с видове които е по-добре да не си купуваме.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

ludiqdoctor

Октоподе, човек като ти чете постовете, може да остане с впечатление, че най-добре е просто никога да не си прави морки аквариуми или още по-лошо - да се самоубие от смях - тези риби такова, онези риби онакова...е-е-е-е? Я да те питам тебе, как аджеба си предствяш морския аквариум? Може би изкуствен камък (един за предпочитане), с два клоуна (от обикновените много ясно, че другите скъпи пък видиш ли и сложно се гледат, а може и един) и всички са доволни и щастливи и си тъпчем цял живот на едно място. Еми супер.
Извинявам се за лекия спам малко по-грубия тон, но просто не се сдържам вече.
И без лощи чувства ей!!! Че като знам на българина как му харесва да му говорят истините право в очите...
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Стоян Михов

Как ти хрумна да спамиш и тук не знам. Знам че дразня продавачите. Прочети правилата на форума и си прочети и личните, ако искаш да ми кажеш нещо, ползвай правилния начин и език. Моля игнорирайте този пост и не спамете прекрасната тема на geniusloci.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

И аз четох това за химията на Salifert, за съжаление - нямам под ръка, ще поръчам.

След общо около 13 часа работа хванах и двете скариди - с много зор по един и същ начин - влизат сами в един от кеповете, захлупвам с другия  и вадя. Всички други опити не водят до нищо, изстрелват се като куршум в някаква посока.

Разбира се - подредбата ми вече няма общо с предишната, счупих два от фраговете, въобще - мъка беше, но вече няма причина да ровя, понеже не смята да пускам нищо, което не искам...

Стоян Михов

За съжаление и аз нямам да ти дам, на моя му изтече срока на годност и предпочетох да го хвърля, че все пак е химия , не мога да ти кажа дали върши работа от опит, защото почти не съм го използвал, само веднъж като пристигна сложих директно в аквариума без да има някаква нужда, но нищо не излезе, но вероятно просто не съм имал плоски червеи или голохрили охлюви, само една змиевидна звезда се сгърчи малко, но се оправи почти веднага. Ако намериш някъде от европейски доставчик свиркай, че моя навремето ми го донесоха от щатите- срам и позор. И аз лекарствата предпочитам да си ги купувам предварително, нищо че понякога ги хвърлям без да ги ползвам, просто живеем в такава държава, че не можеш като ти потрябва да отскочиш до LFS и да си купиш. А ако чакаш да ти доставят от чужбина, докато дойде лекарството и бубите и коралите отдавна са заминали. Това, което мога да ти дам е ReVive на Юлиан Спрунг, но той е за red bugs по акропорите най-вероятно няма да помогне а голохрилите, представлява сок от лимон и масло от сибирска ела (като го помиришеш и ти идва да глътнеш една голяма водка  *JOKINGLY*), звучи много тъпо, обаче е наистина ефективно за твърдите корали, аз прекарвам всичките си нови SPS през него и често ми се  е случвало в купичката да останат дузина червени буби, все пак ако искаш да пробваш кажи ще ти пратя малко, тя тубичката е голяма  ;-), на него няма срок на годност, но за всеки случай си го държа в хладилника при другите натурални сокове :).

Цитат на: geniusloci - 22.10.2012 21:41
... но вече няма причина да ровя, понеже не смята да пускам нищо, което не искам...
дано бъде така, но моите дребни алфеуси дойдоха като стопаджии с живите камъни, придружени от куп мъхнати крабове, които ми изядоха малките анемонии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Може да оставиш при Петя като имаш път. Аззаръчах Coral RX само това имаше където пазарувам. Да се надявам да е тук преди петъка... ама е малко вероятно.

Иначе живнаха почти всички, един даже опита да яде мустаците на една "обелка" от скарида, взех му ги след 10 часа дъвкане  *CRAZY*

kamenov

Колега още чакаме снимка на зелените дисковидни полипи, за да решим спора :)
Поздрави!

Similar topics (5)

57637

Публикации: 72
Прегледи: 49247

31409

Публикации: 566
Прегледи: 154830

39767

Публикации: 77
Прегледи: 24482

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5574

31000

Публикации: 90
Прегледи: 44776