Автор Тема: 600 литров рифов аквариум от Пловдив  (Прочетена 41359 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Здравейте,

От около година чета вашите писания тук, мисля, че вече е време да се присъединя и аз. Изчетох много сериозна литература, понатрупах опит и се надявам, че както аз се уча от вас, така и, че ще мога да съм полезен с нещо. Аз само мечтаех до края на лятото на 2009 г., когато се престраших и направих първият си морски аквариум.
Снимките, които виждате по-надолу са от най-големият ми морски аквариум, населен с много LPS и SPS твърди корали, само няколко меки корали и полипи, 12 риби, 4 различни морски звезди, доста миди, раци и скариди, както и всякакви други гадинки, пристигнали от Индийския океан върху живите камъни.
Самият аквариум е 600 литров (140 х 70 х 70 см), съмпа отдолу е 150 литров.
Останалите подробности по аквариума и параметрите на водата ще опиша накрая, за да не досаждам на хората, които не разбират от тези неща и искат само да разгледат снимките.
Оказва се, че не е лесно да се направят качествени снимки в аквариума, така, че сега пускам снимки само на малка част от обитателите.

Долу: Част от аквариума:


Долу: в малко по-едър план.Ето и няколко коралчета в близък план:

Долу: SPS корал Acropora


Долу: SPS корал Styllophora


Долу: Изключително интересен LPS твърд корал. Отваря се през нощта, може да погълне цяла риба в устата си.


Долу: Така нареченият "корал-чук", Еуфилия. Един от най-елегантните и красиви LPS корали.


Долу: Така нареченият "корал-жабешки яйца", Еуфилия. Също един от най-елегантните и красиви LPS корали.


Долу: Така нареченият "корал-жабешки яйца", Еуфилия, сниман през нощта. Тези корали са активни през деня и вечер се свиват, за да не привличат хищници.


Долу: LPS корал, Trachyphyllia geoffroyi


Долу: LPS корал, Trachyphyllia geoffroyi, с различна окраска.


Долу: Goniopora е един от най-красивите LPS корали, но на практика е невъзможно да се отглежда задълго в аквариум, поради все още неизвестни изисквания. Въпреки това търговците го внасят и продават редовно, макар да знаят, че ще умре. Аз лично никога вече няма да си купя такъв корал, колкото и да ми харесва. В дебелите книги пише, че видът, който виждате на общите снимки най-горе (изправената, не кълбовидната форма) издържа по-добре в аквариум. Засега мога да го потвърдя, имам два големи корала и се чувстват отлично в моя аквариум.


Малко рибки от кораловите рифове, не мисля, че има нужда да ги описвам с латинските им имена :

Долу: Рибката, известна като "Дори", от филма "Търсенето на Немо". Малко е трудна за първоначално приспособяване, но след това е много лесна и активна рибка.


Долу: Рибката, известна като "Немо", вероятно най-лесната за отглеждане в аквариум морска рибка.


Долу: Риба "Император". Сега е още с детската си окраска, за две години се променя напълно и става съвсем различна риба.


Долу: Жълта Зебразома, отново една от най-лесните за отглеждане в аквариум рибки. Типична растителноядна риба, но не отказва каквато и да е храна.


Долу: Тропическа "морска кучка". Лесна за отглеждане и изключително интересна за наблюдение риба.


Долу: Мандаринка. Също много интересна рибка, но не понася друга като себе си в аквариума - накрая винаги остава само една.


Долу: Много красива коралова риба, "Псевдоантиас". Не е лесна за отглеждане, след трудното приспособяване често гладува при нормално хранене, защото е срамежлива и не отива да се бори с другите риби за храната си. Така, докато се реши да яде, за нея не остава почти нищо.


Ето и някои безгръбначни обитатели на кораловия риф:

Долу: Сигурно всеки е ял скариди на морето, но малко хора знаят как изглеждат те на живо. Това е скарида, уловена в морето край Поморие и внимателно приспособена към два пъти по-високата соленост на океанската вода. По принцип този вид скариди се срещат даже и в Атлантическият океан, така, че не е проблем да се приспособят към по-висока соленост  на водата. Това важи и за повечето видове риби в Черно море, които се срещат и в Егейско или Средиземно море.


Долу: Успях да реагирам в момент, в който три от четирите морски звезди позираха заедно за снимка. Те се чувстват отлично в аквариума, пясъчните звезди даже се размножават. Зелената и синята се хранят с алги както и с отпадъците на другите животни. На преден план се вижда кълбовидната Goniopora, която все по-рядко отваря полипите си и до няколко месеца ще умре.


Долу: Голям тръбен червей, ако го доближите се прибира в тръбичката си за стотни от секундата.


Долу: Син растителнояден рак, част от екипа чистачи на аквариума.Ето малко техническа информация:

Циркулацията на водата в аквариума е със шест глави Buyu, за които и вносителите не можаха да ми кажат колко вода изпомпват, но мисля, че всяка "продухва" поне 2000 л/час. Вързал съм ги по 3 към електронен таймер, за да симулират морските течения. От време на време променям времето за смяна, в момента се въртят през 90 минути, но меже да се сменят и през 1 секунда. Отделно има още 6 помпи Atman Power head с дебит от 650 до 2000 л/час, които са вътре между камъните в рифа.
Биологичната филтрация се реализира от кораловия пясък с 7-10 см дебелина на дъното и от над сто килограма живи камъни.
Въпреки, че коралите се чувстват добре, имам нискa стойност на редокс-потенциала (mV 320-350) и мисля да добавя втори скимер, същият като първия - Aqua Medic Turboflotor Multi SL. При завишените нива на mV изглежда, че твърдите корали се хранят много добре, защото получавам страхотен растеж на SPS коралите, и най-вече видовете от род Montipora. LPS коралите също растат добре, но те просто растат по-бавно.
Също така скоро мисля да добавя рефюджиум (refugium) с морски растения, макар реално да нямам проблеми с нитратите или фосфатите. В съмпа имам голямо отделение със живи камъни за допълнителна филтрация. Обратната циркулация се осъществява с Aqua Medic Ocean Runner 3500, от която съм доволен, най-малкото защото е доста тиха.
За замерване на параметрите на водата използвам тестовете на Salifert, доставени от Дискус ООД. Те почти ги привършиха, но се надявам да направят внос отново. Всички останали тестове, подчертавам - всички (!), са чиста загуба на време и пари. Ползвал съм Tetra, Sera, Dupla, JBL и Salifert, като само с последният имам винаги точни резултати.
Редокс-потенциала го замервам с Aqua Medic mV Controller.
pH измервам с електронен pH метър.
Имам контролер за поддържане на нивото на водата (с два сензора), с помощта на който доливам всяка нощ изпарената вода. Контролерът включва помпа, която подава осмотична вода в бъркачката за вар - Aqua Medic KS 1000, в който се разтваря калциев хидроксид Ca(OH)2. Оттам наситената варна вода се налива в аквариума на капки. Засега това е достатъчно за поддържане на нивата на калциий и алкалност на водата. Имам и нитратредуктор Aqua Medic NR 1000, от който не виждам никаква нужда, даже става по-зле с него. При нужда от повече калций, съм решил да го преоборудвам в калциев реактор.
Всеки момент очаквам да ми пристигнат от Германия компютър на Aqua Medic АТ - Control Set, с който окончателно ще автоматизирам повечето неща.
Осветлението е с метал халидни лампи 4 х 150 W, две са по 13000 K и две са по 16000 K. Има 4 луминисцентни лампи Actinic blue и 4 бели луминисцентни лампи.
Нощното осветление е с диодни сини лампи.
Охлаждането е с шест компютърни вентилаторчета, отопление имам ,но не мисля, че се е налагало да се включи досега.
Ползвах озон генератор, но се развали, а честно казано мисля, че ми е необходим само в аварийни случаи.
По отношение на морската сол, ползвам Aqua Medic Reef Salt, но само защото няма друга наблизо. Никак не съм доволен от нея. Разтварям я в осмотична вода, но тя за нула време образува варовикова утайка на дъното. Кой знае какво изобщо остава в нея след тази преципитация. Сега съм купил една кутия с някаква сол Red Sea, купих я от Италия, като и дойде редът ще видим резултатите.

Параметрите на водата са както следва:
Температура 25-27°C
Соленост (плътност) 1.026
Редокс потенциал mV - 320-350
Калций Ca - 420-430 mg/l
Магнезий Mg - 1350 mg/l
Твърдост (алкалност) KH - 8
Киселинност pH - 8.2
Стронций Sr - 10 mg/l
Нитрати NO3 - 4-5 mg/l
Фосфати PO4 - 0 mg/l

Поздрави
« Последна редакция: 31.12.2013г 12:12ч от Стоян Михов »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен stefans

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 39
 • Пол: Мъж
 • MR. BIG
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #1 -: 13.06.2010г 16:04ч »
Евала, евала колега !!! *privet*

Неактивен Асен Евгениев

 • akapulko
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 4 577
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #2 -: 13.06.2010г 17:05ч »
Аквариума е невероятен! А нашата Черноморска скаридка направо цепи мрака! *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #3 -: 13.06.2010г 17:05ч »
Струва ми се че едно Ярисче се е разтворило в тоя 600 литров риф. :)
Иначе изглежда добре и информацията ти е доста пълна.Супер!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Щом стана въпрос за пари ...
« Отговор #4 -: 13.06.2010г 19:07ч »
Като става въпрос за Yaris-чето, ако знаех с какво се захващам, ако някой ми беше показал сумирано всичко, което ще съм изхарчил само през първата година - сигурно нямаше да се захвана. Но както и много други в този форум, и аз започнах с  черноморски обитатели след почивката на море. След това ми предложиха 600 литров морски аквариум със шкаф и съмп, втора употреба. Към него имаше повечето живи камъни, които имам и сега, както и нитратредуктора с mV контролера.Също някои риби риби и корали.
Тъй като аквариума и шкафа не ме устройваха като размери, си поръчах нови, и от горното използвах на практика само пълнежа на аквариума, съмпа и другите джунджурии около него. Останалото замина в избата.  
Наложи се да подменя всичко що е помпа, човека от който ги купих явно не ги беше почиствал, после професионалистите ме посъветваха да не чистя нищо (щом работи), докато всичко започна да гасне едно по едно и един ден се върнах от Италия и заварих аквариума на блато, без скимер и циркулация към скимера от една седмица.
Тогава носех 4 кашона с евтини SPS корали от Италия, няколко не можаха да дочакат водата отново да си върне качествата, други почти целите умряха и сега ги възстановявам от малки парченца, оживяли от целия корал. За щастие доста преживяха целият катаклизъм, най-вече видовете от род Montipora и Turbinaria mesenterina. Най-трудно понесоха видовете от род Acropora, от тях загубих най-много. Ако не беше изригването на вулкана в Исландия, след който затвориха летищата, досега да съм купил нови, като ходих до там отново. Но там, при все, че внасят всяка седмица, всичко свършва за нула време. Нищо чудно, при цени от 35 евро за чудесен развит SPS корал и 4-25 евро за рибите ... Като казвам 25 евро, последният път купих Lion fish и морски скат, и двата за по 25 евро. Ако знаете колко струват тук, можете да пресметнете!

Двете Трахифилии от снимките ги домъкнах от Индонезия, 40 часа без вода. Там ги купих от магазин, с фактура, за по около 5 US долара бройката. Но ако ме бяха спряли на летището незнам какво щеше да стане. Незнам дали бих опитал отново, то само мога да мечтая ветровете пак да ме отвеят някога до рифовете на Индонезия, страшна красота е там долу! Та тогава още не знаех какви са цените в Италия, за тея пари не си струва риска! Виж, ако сравняваме с цените в България, куфарната търговия с корали може да процъфти ...

В аквариума и в съмпа съм добавял "мъртви" камъни, някои морски, някои са варовикови от планината. Те всички вече оживяха и се населиха от всевъзможни гадинки, полипи и корали.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен niky

 • Администратор
 • *****
 • Публикации: 2 492
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #5 -: 13.06.2010г 19:07ч »
Tи ако с това си почнал, представям си какво ще направиш след няколко години.
Страхотен аквариум. *THUMBS UP*

Неактивен andre7080

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 59
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #6 -: 13.06.2010г 20:08ч »
  *offtopic
Преди време си мислех, колко скучни са соленоводните аквариуми на фона на тропическите. Нещо като ъпгрейднати цихлидарници - камънак и 5-6 риби за огромен литраж. След това почнах да чета за живите камъни и съществата по тях и т.н. Та реших официално да СПРА да се интересувам, защото жената ще ме изгони вече ако вкарам още един аквариум  :-D
We do not inherit the Earth from our ancestors, we borrow it from our children.

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #7 -: 13.06.2010г 20:08ч »
Абе за БГ е доста трудно да се направи сносен рифов аквариум колкото и да се опитваме,цените са непосилни за нашите бюджети.
И аз се пробвах да направя от нищо нещо и дори няма да Ви покажа 300 литровия си риф .... камо ли 100 литровия.Сега седя и си мисля. ....... да взема да го продам ли ... нито имам пари да го потдържам нито сили да влагам повече средства в каквото и да било за тея солени гадове.
п.п. Скоро ще пусна обява .... още го обмислям все пак съм пуснал ТОТО 2  :-D
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Luton

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 459
 • Пол: Мъж
  • Carpet Cleaning London
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #8 -: 13.06.2010г 20:08ч »
Поздрави за страхотния аквариум, БРАВО
Голям труд, желание и доста четене ама си заслужава

Колега дай малко повече инфо за съмпа, ако може снимка и/или схема :-)

Неактивен vasso

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 162
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #9 -: 13.06.2010г 21:09ч »
Браво! Много е хубав, пък и има доста интересни обитатели. Ако можеш да направиш една голяма фронтална снимка ще е чудесно! *DRINK*

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #10 -: 13.06.2010г 22:10ч »
Фронтални снимки имам, но откакто ги направих съм разместил доста нещата, а и съм добавил нови корали. Още малко и ще добавя като отговор в тази тема нови снимки, вкл. на други от обитателите.

Съмпа е правен от Дискус преди 3 години, в общи линии и те вече не правят такива. Сега се чудя да го преработвам ли или да си направя нов. Има едно тясно отделение, в което има място само за скимера, зад него преграда и място за пластмасови топчета. Те обаче бързо се задръстват и аз ги разкарах. Сега там е празно.
Следва голямото отделение, което е направено с двойно дъно, но сега аз съм го напълнил с мъртви камъни, които вече са живи. След това е последното отделение, което е толкова тясно, че едва вкарвам циркулационната помпа, с хиляда магии. Оттам водата отива обратно горе.
Вътре в съмпа има 1 кг. активен въглен, който изхвърлям след 30-45 дни и слагам нов след още 15-20 дни.

Накратко, не си правете такъв съмп!
Сега обмислям да го направя същият, но с по-широки странични отделения, като преградите между отделните отделения ще бъдат от черно, непрозрачно стъкло. Така в първото отделение ще мога да събера два скимера (вторият вече го купих втора употреба от Дискус, с нова помпа) и механичен филтър, във второто отделение ще мога да събера рефюджиума с каулерпа или каквото друго му сложа, а светлината няма да отива към останалите отделения и да предизвиква растеж на всякакви алги по стените и уредите. В третото отделение ще мога да събера спокойно помпата или ако искам и малко по-голяма!
Удобството всичко да ми е в съмпа означава, че ще циркулирам водата отвсякъде само с една помпа.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен marrio31

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #11 -: 13.06.2010г 23:11ч »
страхотен аквариум,поздравления,много труд и пари си хвърлил но си заслужава *BRAVO* *BRAVO*
само дано не си прав за гониопората,че и аз имам,за сега си е добре да чукна на дърво.. *YAHOO*
голяма красота! вече другите аквариуми освен морските все едно не ги виждам :-)
: 13.06.2010г 23:11ч
и да те питам от колко време е при теб тази гониопора дето не се отваря вече :-(,от снимката виждам че е на дъното,дали пък не и е тъмно..

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #12 -: 13.06.2010г 23:11ч »
Тази синята гониопора я имам от края на февруари. Имах 3 различни, но малко по малко едната вече си е само камък. Другата започна да не се отваря откакто се скапа помпата и аквариума стана на блато. Също така забелязах, че при смяна на водата не обичат да остават на сухо. В рифа в океана доколкото съм срещал гониопора, са винаги на дъното. Тази синята на снимката просто я местя из аквариума, с надеждата, че някъде ще се почувства по-добре. Сега е в горната част, но няма разлика.
Във всички книги пише, че гониопората започва да умира след няколко месеца в аквариум. Никой не знае защо точно става така. Има една теория, че добавка на желязо и манган ако не се лъжа, я карат да се отвори, но други автори твърдят, че не е вярно. В крайна сметка нали наливаме микроелементи всяка седмица, там си има всичко.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен marrio31

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #13 -: 14.06.2010г 00:12ч »
кофти работа,всъщност твойто осветление...направо си е лудница, ти си над ват на литър :-) по колко часа си на пълна мощност?
: 13.06.2010г 23:11ч
интересно ще е също да кажеш и по колко вода на какъв период сменяш..

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #14 -: 14.06.2010г 11:11ч »
Луминисцентните лампи работят от 8.30 сутринта до 22.30 вечерта. Просто имам нужда да го виждам на светло аквариума, затова е така. Метал-халидите работят от 10.00 до 20.00 часа, като първите 2,5 часа работят двете лампи на едното тяло, после 5 часа работят всички заедно, последните 2,5 часа работят втората двойка на второто тяло.
Между другото - лампите също ги купих заедно с аквариума - втора употреба. Имам две свободни тела, с по една метал халидна 150W и две луминисцентни лампи, едното тяло е на Aqua Medic, другото не съм го гледал. Ако някой има нужда да ми предложи цена.

Вода не съм сменял от Април. Тогава се скапа помпата и аквариума стана на блато, та се наложи да сменя почти 80%.  По принцип сменям около 10 %, веднъж на 1-2 месеца. Но всеки ден добавям kalkwasser, всяка седмица добавям йод, стронциев хлорид, магнезиев сулфат и микроелементи на Aqua Medic.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен hanuman

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 588
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #15 -: 14.06.2010г 12:12ч »
Колега аквариума ти е страхотен. Надявам се скоро да пуснеш снимки на целия. И аз мисля на есен да си направя нещо такова, но малко по малки мащаби(около 360л). В момента съм с един 160л ама той е за малко, дето се казва за отскок  *CRAZY*. Прати ми на Л.С снимки и размери  на тези осветителни тела които са ти излишни. ;-)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #16 -: 14.06.2010г 15:03ч »
Ще си позволя да ги покажа тук. Снимките са от тази сутрин.
Ето какво имам за продажба или замяна. За замяна търся Acropora, може и само фрагменти (ако имате други SPS корали за размяна (или продажба) - вероятно е да имам интерес, моля. предложете ми с лично съобщение.

Забележка (от 23.06.2010): коралите по-долу вече си имат нови собственици !

Това е червена Montipora, расте доста бързо, израстна при мен за около 3 месеца от парченце от тази, която купих в Италия. Цена 70 лв.Това също е Montipora, също расте много бързо, също порастна при мен. Цена 70 лв.Тази Еуфилия я домъкнах от Индонезия, 40 часа без вода, в багажа. В магазина не беше отворена и не се усетих, че вече имам такава. Сега се явява излишна, горкичката ... В отворено състояние има диаметър около 5 см. Цена 60 лв.Това също мисля, че е Montipora, от нея ще имам за размяна не след дълго. Расте много по-бързо от Acropora и се гледа по-лесно.
Тези лампи са с метал халидни крушки по 150 вата и две луминисцентни лампи. Едната има и лунички, предполагам за нощно осветление.
Дължината и на двете е 94 см външно. Ако някой се интересува от тях, моля да ми предложи цена с лично съобщение.« Последна редакция: 24.06.2010г 00:12ч от Coral Master »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен hanuman

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 588
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #17 -: 14.06.2010г 23:11ч »
Ох този frog spawn много ме изкушава ама искам да се постабилизира още малко аквариума ми.
Имаш Лично съобщение

Неактивен ludiqdoctor

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 163
 • Пол: Мъж
 • Солено, солено...колко да е солено?
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #18 -: 15.06.2010г 09:09ч »
Само на твоя информация - това на втората снимка не е монтипора а е мерулина! провери !
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Merulina?
« Отговор #19 -: 15.06.2010г 22:10ч »
Oops, Sorry! Май съм сбъркал ...

Майтап, разбира се, че е Montipora. Освен, че съм я купил за Montipora, съвпада с описанието на рода в дебелите книги. Merulina е по-различен корал от лагуните. Те са сред най-красивите корали ... де да беше такъв моя!
Аз проверих, сега провери и ти.

За разклонения корал не съм убеден, че е Montipora. Имам съмнения, но не съм имал време да го проверя в детайли. Трябва да му правя снимки в едър план, за да сравнявам полипи и други детайли ... надявам се скоро да намеря време, защото имам и други SPS корали, които не знам какви са.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен ludiqdoctor

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 163
 • Пол: Мъж
 • Солено, солено...колко да е солено?
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #20 -: 16.06.2010г 09:09ч »
На третата снимка е Montipora digitata, red sp. В това съм сигурен колкото и в ЕГН-то си. Който иска да спори - нека се обзаложи.
За въпросната Merulina ampliаta. Не отричам че ненатренирано око може да бъде заблудено, още повече че наистина някои видове много си приличат на живо, да не говорим на снимка, а съвсем отделно е дали въпросната снимка изтеглена от нета е категорично точна и бла бла. Първо никога не съм виждал толкова прзрачна монтипора(защото такава няма). Дори на такъв размер да е фрага, даже и да е гледан свръх неправилно дебелината на монтипора, каквато и да е ще е поне 0.3 до 0.6 см. и ще е НЕПРОЗРАЧНА!


 
С червено съм оградил тези просветлявания по тялото на корала, които са толкова характерни за мерулина че... Никога не може да видиш просветляване прес монтипора! Ма никога. Другата разлика е в цвета и формата на полипите полипите. При монтипората са цветовидни при мерулината тръбести с розово-лилав връх, може да достигнат дължина 7-8 см и повече дори и са видими само при хранене или при недостатъчно осветление в аквариума. Мерулината видимо изглежда като че скелета е покрит с тънка пигментирана кожица, монтипората е пигментирана и в дълбочина на скелета........и.......и..... И ако изпадна в подробности мога да изброявам, но ще ти го обясня по следния начин: този корал съм го имал и съм го наблюдавал достатъчно дълго.
Апропо и още нещо: не всичко, което ти го продават за нещо е задължително да е това, за което са ти го продали. Съгласен ли си вече?
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Обещаните снимки в общ план
« Отговор #21 -: 18.06.2010г 16:04ч »
Е добре, не се чувствам достатъчно компетентен, за да споря в най-големи детайли. Прочетох отново няколко сериозни книги, които имам вкъщи. Описанията на родовете са толкова подробни, че решим ли да спорим, лесно ще се разбере кой е прав. Но както пише в тези книги, подробните описания, които те предоставят са за специалистите. Аз съм прочел доста качествени книги по темата, и пак ги чета, но нямам самочувстие на специалист.
Та докато се чудех какво да ти превеждам от английски (все пак всяко нещо иска време, а всички тук сме работещи хора), за да те убедя, се усетих, че ти сам си ми дал отговора.
Но най-напред да призная, че по принцип си прав, че не винаги можеш да вярваш на магазина. В Италия ми направи впечатление, че в магазините обикновено използват само родовите имена, но ако попитам и за вида, те ровят из протоколите за доставка или разни други документи за внос и ми дават видовото име. Толкова. Дали в Индонезия знаят имената на коралите, които изпращат по света, не мога да кажа.
Това за прозрачността не го пише в нито едно описание и следователно, съжалявам, не го приемам като идентификационен признак.
Дали е правилно гледан коралът не мога да кажа, но това, което знам е, че пристига от фермата в океана, стоял е известно време (не дълго) в аквариума на магазина и аз съм го купил във вида, в който е и сега, преди 3 месеца. Само е порастнал, и то доста. А за Мерулина казват, че расте наистина бавно ... (между другото това е част от купеният корал, но изглеждат еднакво).
Та да се върнем на основното. Но първо да уточня, че снимката е с ръката ми в моя аквариум и не съм я свалял от нета.
Много ми е чудно, след като явно знаеш, че полипите са основен идентификационен признак, а на снимката те не се виждат изобщо, как реши, че полипите на моят корал са тези на мерулина?
За да сложим точка на спора, нека да кажа, че полипите на този корал са съвсем миниатюрни, толкова малки, че едва се виждат. Доколкото изобщо съм успял да ги разгледам, изглеждат точно цветовидно, като полипите на Монтипора, за които ти споменаваш. За трите месеца, в които този корал е в моя аквариум и расте отлично аз не съм видял такива пипала, каквито са характерни за Мерулина.Мерулина освен ,че расте по-бавно, е и по-труден за гледане корал, само за много напреднали акваристи. Рядко се среща в търговската мрежа! Моят корал със сигурност е от ферма. Няма Мерулина от ферми, защото не може да се отглежда там, където се отглеждат рифовите корали - тя е от лагуните и съответно такива условия си иска. При гмуркане на коралови рифове в Индонезия съм се изумявал, как на няколко метра от рифа, където всички корали са приказни, има изоставени ферми за корали. Местните разказват, че в началото започнали да правят такива ферми близо до рифа, но там явно нещо е липсвало, иначе коралите сами биха се настанили на това място. Оказало се, че настрани течението е по-слабо и затова няма корали. Но го разбрали, когато коралчетата им измрели и обраснали в алги.

ludiqdoctor, можеш само да кажеш едно благодаря, че те научих на нещо. Възпитанието го изисква.
Както и да е, не се сърдя, че ми загуби времето, в спора се ражда истината, а такива спорове ги намирам за много полезни за форум като този.
« Последна редакция: 25.06.2010г 13:01ч от Coral Master »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #22 -: 25.06.2010г 13:01ч »
[Горният пост беше редактиран]

Вчера привечер успях да щракна снимките, но независимо, че запалих всички лампи, повечето дневни корали вече бяха започнали да се затварят, Най-вече Еуфилиите.
На снимката на съмпа видях, че съм забравил да изхвърля един тест на Tetra. Между другото, и този тест, както и всички други при мен винаги са показвали фосфати 0 мг/л (само на този аквариум). Може би точно този тест върши някаква работа.

Това е аквариума
http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/view1.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив


и това е съмпа
http://www.palmi.bg/uploadfiles/my_images/aquarium/view2.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен ludiqdoctor

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 163
 • Пол: Мъж
 • Солено, солено...колко да е солено?
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #23 -: 25.06.2010г 20:08ч »
Г-н Донов,  мога да призная, че не винаги съм прав, но чак да се извинявам...айде няма нужда, но ако това ще е някакво лично удовлетворение.... имате го. Всичко което казах беше на базата на една единствена снимка. Всеки който беше се осмелил да я коментира би казал същото. Друг е въпроса че почти на никой не му се простират наблюденията до толкова, нито пък му се занимава, или и аз не знам защо, за да се уточняват подобни въпроси. Пък и приемете го от добрата страна на нещата - сега знаете как точно да се определя даден корал. о.к.? Нито съм си налагал мнението нито...както и да е. Хайде поздрави все пак и без лоши чувства, нали?
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #24 -: 25.06.2010г 23:11ч »
За какви лоши чувства става въпрос изобщо? Кой е говорил за извинения?
Просто захванахме един спор и когато аз си мислех, че трябва да съм те убедил, от твоя страна нямаше никаква реакция. Та така, от спортен хъс ти писах отново.
Независимо от nick-а, който имам, не се имам за толкоз вещ с коралите, все още. Но съм учил латински език, свободно боравя с латинските имена откакто бях ученик (вече към 30 години, малее!) и много се дразня от неправилни имена. Ако не знам името на растение или животно, просто не го пиша. Та щом съм написал име, вярвай ми, че съм го проверил няколко пъти.

Щом като въобще започваш подобен спор, съм убеден, че и аз мога да науча много от теб. Явно знаеш доста. Този път аз бях прав, но това едва ли винаги ще така. Това, което искам да кажа е, че и в бъдеще ако не си съгласен с нещо, не се притеснявай да спориш (не само с мен). Всеки спор дава полезна информация за хората, които четат този форум.

А, и накрая, какви са тия официалности? Мислех, че на този форум всички си говорят на "ти" и са като приятели.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен kamenov

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 307
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #25 -: 26.06.2010г 03:03ч »
А, и накрая, какви са тия официалности? Мислех, че на този форум всички си говорят на "ти" и са като приятели.
Първо извинявам се, че се намесвам просто исках да уточня нещо.
За съжаление както в този форум така и в много други, така и в цялата ни държава, завистта е повсеместно разпространена ;)
Можеш да видиш много много примери :)
А относно корала, честно казано едва ли има кой знае какво значение на фона на това, което си постигнал в твоя аквариум.
И пак се извинявам надявам се да не се обиди някой. Наистина в спора се ражда истината.

Пс: Никога не съм се съмнявал, че е монтипора и мога да се обоснова ;)

Неактивен tishovsx

 • Salt Man
 • Глобален модератор
 • *****
 • Публикации: 1 934
 • Пол: Мъж
 • Not all hope is gone!
 • Skype: tishovsx
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #26 -: 27.06.2010г 12:12ч »
Имайте в предвид, че фрагван корал и отгледан в аквариум или друг аквариум с други условия се развива различно. И твърде често се бъркат видовете поради начина на отглеждане. Но това са бели кахъри според мен...важното е да има йеденье и пиенье и некоя сгодна женичка ...
 *CRAZY*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Неактивен kamenov

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 307
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #27 -: 30.06.2010г 02:02ч »
Те тава е :)
Тишо го каза, ежте пийте и се веселете. Имайте си страхотни аквариуми и страхотни корали пък дали са  монтипори или не са не е чак толкоз важно :)

Неактивен ludiqdoctor

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 163
 • Пол: Мъж
 • Солено, солено...колко да е солено?
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #28 -: 30.06.2010г 20:08ч »
Официалнича, защото не се познаваме толкова...как да кажа....добре, за да говоря на ти и така.... sorry ако на някой съм причинил неудобство.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #29 -: 04.07.2010г 17:05ч »
Струва ми се, че е редно да кача клипа и тук, така или иначе това е тема за моя аквариум.

Клипчето е с кадри, заснемани от началото на март до вчера (3 юли 2010г.). Качих го в Youtube с висока резолюция, но там явно го орязаха ... абе като за пръв път горе долу бива.

Сигурно малко от вас биха се усетили, ама да кажа, че част от коралите вече сте ги виждали на клипчетата на no_name. След много молби Кольо от Дискус в Пловдив се съгласи да ми продаде някои корали от дисплея, за което още съм благодарен. Горд съм, че при мен за 5-6 месеца са може би вече 3 пъти по-големи. Говоря най-вече за еуфилиите, в клипа има кадри, в които се вижда колко големи са били през март, и има и нови кадри от тия дни.  

За максимална разделителна способност, там, където пише 360p, го натиснете, докато покаже 720p. Показва се след като натиснете "Play". Дано да ви е бърза интернет връзката!

reef aquarium 600 lt.avi

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен nevidimite

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 60
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #30 -: 04.07.2010г 17:05ч »
Без думи *privet*Явно се справяте отлично гн. Донов *THUMBS UP*

Неактивен marrio31

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #31 -: 03.09.2010г 19:07ч »
чакаме нови снимки на новите коралчета :popcorn: :-)

Неактивен marzelanbg

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 10
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #32 -: 12.09.2010г 21:09ч »
Човек само гледа и не може ништо да кажен.Няма такава красота като морските

Неактивен Denis The Hotstepper

 • оптимист до гроб
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 282
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #33 -: 14.09.2010г 16:04ч »
Kрасота. Поздравления. Надявам се към края на годината и аз да мога да се похваля с подобно начало. Успехи и да докладваш. Моя съвет-направи си нов съмб: http://www.melevsreef.com/acrylics/sumps/e/sump_model_e.html
или http://www.melevsreef.com/acrylics/sumps/f/sump_f.html.

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #34 -: 13.10.2010г 16:04ч »
Да видим някоя интерестна снимка още.Иска ми се няколко снимки на фингър корал и ако може на съркофидони.
И е време да пуснеш темите с другите аквариумчета.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #35 -: 18.11.2010г 21:09ч »
Вече съм събрал в този аквариум една доста добра колекция от SPS корали от родовете Acropora, Montipora, Pocillopora, Stylophora, Seriatopora, Porites и някои други, както и десетина вида LPS корали. Оказа се, че условията, при които SPS коралите се развиват прекрасно, не са подходящи за лагунните LPS корали, които растат на пясъчно дъно, като Трахифилия или Каталафилия. След като започнаха да страдат и дори загубих няколко, ги преместих в 80 литровия, където сега се чувстват много добре.

Искам да споделя една подробност от грижите ми за SPS коралите. В началото на лятото четох тук и там, че някои хора не добавят нищо към водата освен калций и КН буфери. По това време имах чувството, че нещо коралите ми забавиха растежа си. Реших, че ще спра добавянето на микроелементи, за да видя какъв ще е резултатът. Нямаше особена промяна, след месец и нещо обаче, реших да ги добавям отново. Към края на лятото добавих няколко нови SPS корали от Мишо. Някои от тях започнаха да умират постепенно, други тръгнаха много добре. Аз не понасям така да губя твърди корали, които смятам за много лесни. Опитах всякакви неща, за да спра умирането им, но все пак загубих няколко коралчета.

Чудех се, как може един новопристигнал корал да умре целия, а фрагчетата от него, залепени върху камъни от рифа да си растат нормално. В крайна сметка забелязах, че коралите изглеждат много по-добре след добавката на микроелементите и страдат отново точно преди следващата добавка. Така установих, че нивата им във водата са доста под минимума. Веднага добавих една допълнителна седмична доза и след няколко дни вече не мога да си позная болните фрагчета, оцветиха се страхотно, започнаха растеж веднага и т.н. Оказа се, че това е била причината.

Мисля, че имам обяснение защо по време на недостига старите корали се чувстваха нормално, или поне така изглеждаха. Мисля, че те са поемали по капилярен път от камъните микроелементи. Затова и новите фрагчета, залепени директно за рифа бяха добре. Новите корали, които останаха със своите си камъни (подложки) започваха да страдат, защото техните подложки не са наситени с микроелементи.

След като съм обеднил системата откъм микроелементи напълно, съм започнал да ги добавям отново, но количеството е било крайно недостатъчно, за да попълни съдържанието им до остествените нива. След още една ударна доза, вече съм "отлепил от дъното" и коралите вече успяват да поемат каквото им трябва.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #36 -: 18.11.2010г 21:09ч »
Значи вече имаме и разковничето за спс-ите.Остава да се престрашим да се захванем с тях.
Какви точно микроелемнти скагаш и в каква дозировка.Или спрямо предписанието на опаковката (което малко ме съмнява да е така).
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #37 -: 18.11.2010г 21:09ч »
Даа, това забравих да го спомена. Ползвам Aqua Medic Reef Trace, 1,5 литровата туба. Слагам по 5мл на всеки 100 литра вода седмично, както е препоръчано на етикета. Освен това всяка седмица добавям и йод, стронций и магнезий. Всяка нощ накапвам kalkwasser, с което добавям калций и карбонати.

Проблемът при микроелементите е, че не може да се измерят с тестове. Слагаш колкото решиш, но никога не знаеш какво имаш във водата, дали е повече или по-малко.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #38 -: 18.11.2010г 22:10ч »
Е това вече е тънката интуиция на аквариста.Да знаеш какво имаш и какво нямаш в аквариума и да вземеш мерки на време.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Danyel

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 33
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #39 -: 11.01.2011г 21:09ч »
Мога да се похваля, че вече съм един от хората които са виждали аквариума на Кирил на живо.
На живо е още по-хубав, вече с друга подредба, но все така красив и най важното. Стабилен!   *privet*

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #40 -: 12.01.2011г 23:11ч »
Благодаря за похвалите, Даниеле!
Аз обаче не мога да се примиря с новата подредба, не я понасям и реших тази събота и неделя да избера един ден и да извадя всичко навън и да направя напълно нова подредба на рифа и коралите. Ако ми хареса ще ви пусна снимки.

А между другото, като се замисля, от този форум ти май си единствения, който е виждал аквариума. След като видя къде съм го замъкнал, това едва ли те изненадва.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен M_I_T_A_K_A

 • Димитър Колев
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 389
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #41 -: 13.01.2011г 00:12ч »
А има ли как да видим снимки със сегашната подредба?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #42 -: 13.01.2011г 08:08ч »
Със сегашната подредба се изложих, наистина не е за показване. Но ако се справя с новата, ще ви покажа накуп всичките подредби досега.
Всъщност не очаквайте нещо велико, в един работещ аквариум с много живи корали, не можеш да си позволиш да губиш много време, следователно няма да има изграждане и лепене. Просто ще прибера рифа по-близо до задната стена, като целта ми е да имам много място за корали и повече отворено пясъчно пространство отпред.
Да го направя за малко време означава, че пак ме чака един цял ден къртовска работа. Като изкарам навън камъните, дано поне успея да хвана гадното черноморско попче, много е досадно. Ама съм му обещал, че ако го хвана, отива на санаториум в последния ми сладководен аквариум.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен yumkata94

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 43
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #43 -: 13.01.2011г 12:12ч »
уникален е *privet* *BRAVO* *bg*

Неактивен Danyel

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 33
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #44 -: 13.01.2011г 20:08ч »
 *banan* Дано да не остана единствения който е видял аквариума на живо. Относно подредбата мога да каже, че на мен ми хареса, но наистина имаше какво още да се желае, но така също е  *OK* 
 *privet*

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #45 -: 17.02.2011г 09:09ч »
От Дискус в Пловдив ми направиха оферта, на която не можах да устоя и така вече добавих към аквариума и калциев реактор Aqua Medic KR 1000.
Досега се справях само с доливане на kalkwasser всеки ден (автоматично). Калцият се поддържаше перфектно, но КН не успяваше и се налагаше да доливам ръчно КН буфер на Аква Медик всеки ден. Така поддържах добър растеж на SPS коралите. Сега с калциев реактор и доливане на kalkwasser мисля, че ми остава само да си пия напитката пред аквариума ...

Миналата седмица от Дискус ми докараха интерфейса за mV сондата към компютъра. Не бях мерил редокс-потенциала поне от май месец миналата година. А пък бях престанал да ползвам активен въглен някъде от края на лятото. Исках да видя дали може без него.
Коралите си растяха, но през последните 2-3 седмици две от Акропорите бяха започнали да отварят полипите си съвсем слабо.
Представете си изненадата ми след като инсталирах сондата. Калибрирах я и резултатът беше mV=23.
В моя аквариум без озон никога не съм стигал нива от 400, но 280-300 си ги поддържах само със скимерите и активния въглен. Като видях каква боза се е получила, веднага сложих 2 кг активен въглен и за седмица вече сме на mV=260, като продължава да се вдига. Всички корали се отварят чудесно.

Вода сменям 1-2 пъти годишно, до 120 литра (20%). Последно смених 200 литра в края на август миналата година, защото пусках новия ми аквариум и ми трябваше старата вода.

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен iek

 • Началник
 • *****
 • Публикации: 2 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #46 -: 17.02.2011г 09:09ч »
Чудесни новини, но дай все пак да видим и снимки.

Неактивен BLKnight

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 340
 • Пол: Мъж
  • Малко снимки...
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #47 -: 17.02.2011г 10:10ч »
Да, моля! Дай снимки :)
Че да не дойдем ние - ей го къде е Пловдив
Да дойдем да поснимаме де...

Неактивен Canary

 • Ентусиаст
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 212
 • Пол: Мъж
 • On the Ball, City
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #48 -: 17.02.2011г 10:10ч »
Браво! Чудно ми е все пак MV 23! Що не сложиш един озонатор? Аз имам и рънвам по 25мг на час за два часа всяка нощ. Вода сменявам по 10% на 3 седмици. Активен въглен обаче, нямам! Не мисля ,че имам нужда, защото засега имам само меки корали. Озона го пускам за да трепя разни паразити, а вода си сменям редовно, защото все пак аквариума е на само 4 месеца.
Хайде всичко при теб да е добре и да ъпдейтвваш темата редовно!
Поздрави!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #49 -: 17.02.2011г 14:02ч »
Аз всъщност имах озон, но беше китайски и издържа само няколко месеца. А водата си изглеждаше чиста, коралите си растяха и аз чаках да видя до къде ще се стигне ... Очаквах проблеми и се радвам, че обърнах нещата преди да имам каквито и да е щети. Все пак, факта че имах растящи SPS корали при толкова замърсена вода, показва колко са издържливи тия гадинки всъщност.
Всичко което искат е калций, КН, магнезий, стронций, йод и микроелемнтите. Аз дори бях зарязал наливането на kalkwasser за 2 седмици, заблудих се, че машинката си е пълна. Като направих тест, се оказа, че калцият е 320 мг/л и пак нищо им нямаше.  Но при такава стойност едва ли са имали значим прираст, към онзи момент.

Ще гледам да постна снимки скоро. Събрал съм много снимки, подготвям и снимкова тема за растежа на коралите в аквариума, само да намеря малко време и ще ги пусна.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #50 -: 08.03.2011г 10:10ч »
Такааа, аз все още подреждам коралите из аквариума след голямото пренареждане и затова изчаквам със снимките. Но междувременно имам новина и няма как да я премълча.
Случва се в аквариума да изчезне някоя животинка, от която после да няма и следа. Стигал съм дори дотам, да разпитвам децата и жената дали някой от тях не се майтапи и да вади неща от водата ... Обикновено изчезне ли нещо за 1 - 2 седмици и повече никога не го виждаме. Така съм губил скариди, раци, риби, една мида, която пускаше светкавици. Губил съм и корали, както и една много красива зелена морска звезда.
Въпросната морска звезда изчезна преди около 4-5 месеца. Просто спря да се появява и реших, че е умряла някъде. Още повече, с ниското mV имах и доказателства, така да се каже.
Тази сутрин, поредното събуждане от жена ми. Ставай, вика, иди да си видиш звездата в аквариума! Коя звезда, питам аз. Зелената, отговаря ми тя, жива и здрава пълзи из аквариума! Търкам си аз очите ... майтапиш се, викам, но днес не е първи април! Ела да видиш, повтаря жена ми.

След малко цялото семейство сме пред аквариума и всеки развива теории къде е хайманосвала звездата досега ...
Този път аз съм като гръмнат! Няколко месеца нямаше ни следа от нея, преди две седмици извадих всичко от аквариума и пренаредих камъните отново. Никъде не я видях, нито намерих следа от мидата със светкавиците, нито черупка ... нищо!

Има само едно обяснение. Сега се сетих! Не бях проверявал преливната колона. А пък вчера се изгуби калканчето от Коле99 и после го чух да шляпа в колоната. Възможно е да е притеснило звездата, ако тя е била вътре и да я е накарало да се изкачи нагоре и да влезе обратно в аквариума. Малко невероятно ми се вижда звездата да се пребори с падащата отгоре вода, но друго обяснение наистина нямам!

От две седмици съм махнал предпазните решетки на колоната, защото още почиствам аквариума и искам по-добре да се оттича мръсотията, която събирам с вата долу в съмпа.

А ето и звездата от тази сутрин, готова и строена за сутрешна проверка. Сега отново имам три звезди: пясъчна, синя и зелена.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #51 -: 26.03.2011г 00:12ч »
Както си чистех днес аквариума и осъзнах, че най-добре развитите ми SPS корали са тези, които купих като фрагчета от магазина в италианския град Виареджо. Това са изкуствено размножени корали. Те понесоха най-добре пътя до България и за една година се уголемиха 3-4 ПЪТИ (!!!). Явно е истина, че такива корали се адаптират по-добре към аквариума в сравнение с дивите корали.
Другата седмица пак отивам в този магазин ... и в доста други в Италия, от Сицилия до Флоренция!
Отдавна подготвям тема за растежа на коралите, надявам се вече да я пусна като се върна.

Днес най-сетне се хванах и извадих всички контакти извън шкафа. След толкова пожари, надявам се вече да пътувам спокоен, че не ми гори къщата!
Някъде бях чел, че всички контакти на морския аквариум трябва да се подменят всяка година. Апелирам към всички вас, поне ги проверявайте внимателно всеки месец! Въпреки че ги бях пазил, всеки един от четирите разклонителя имаше ръждясали неща в него.
Никога не съм предполагал колко корозивна може да бъде океанската вода! Дори само изпаренията от нея са достатъчни за корозия на металите.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен BLKnight

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 340
 • Пол: Мъж
  • Малко снимки...
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #52 -: 26.03.2011г 04:04ч »
Не са изпаренията, а мъглата. Пукването на всяко мехурче на повърхността на водата пръска във въздуха микрокапчици солена вода, точно като мъгла (разбира се, невидима с просто око) - и прониква навсякъде. А когато такава капчица попадне на повърхност, даже да изсъхне, микрокристалчето сол е достатъчно да поеме всяка влага която хване във въздуха (солта е много хигроскопична) става пак капчица и цикъла се затваря... така че - никакви мехурчета :) В тази връзка - най-много такава "микромъгла" прави скимера... а първия ми морски, поради леко кофти проектираната система от тръби бълваше толкова много, че стойката на аквариума ръждяса брутално за няма и година... както и всичко метално в радиус от 3 метра от аквата...

Неактивен terahz

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 112
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #53 -: 26.03.2011г 06:06ч »
Аз нямам смелост да държа каквито и да било контакти и/или щепсели под аквариума. Там е почти винаги 100% влага. За да няма пожари, просто си вземи едно малко шкафче отстрани и си премести всичко там.

Неактивен BLKnight

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 340
 • Пол: Мъж
  • Малко снимки...
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #54 -: 26.03.2011г 07:07ч »
...или инвестирай 60-100 лева в дефектнотокова защита, стига инсталацията ти да го позволява. Ако не го позволява - сложи само на главния контакт на аквариума. Така освен че няма да има пожар, няма да има и токови удари....

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #55 -: 26.03.2011г 07:07ч »
Аз си реших проблема с разклонителите така: от Практикер взех разклонители с ушички за закрепване към стена ( марката е Legrand) и ги закрепих на едната страница на шкафа от външната страна. Тя е закрепена към шкафа с магнити. За да се скрият всичките кабели и разклонители, от същия материал на страницата поръчах втора плюс челна плоскост (10 см), задна такава и горна такава (която служи и за рафтче). Втората страница е с панти ( може и с магнити) и всичко е много удобно, а и естетически издържано.

Неактивен kamos

 • Антон Ганчев
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 195
 • Пол: Мъж
 • По добре тъп и упорит, отколкото само тъп.
  • Моят блог за линукс
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #56 -: 26.03.2011г 19:07ч »
Я покажи малко актуални снимки на системата. Знаеш че ние феновете чакаме :-) *DRINK*
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Неактивен terahz

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 112
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #57 -: 30.03.2011г 17:05ч »
Coral Master,

Най-накрая минах през цялата тема. Поздравления за прекрасния риф. Много ми беше интересно за микроелементите, защото и аз мисля да ги започна скоро.

Имам само един въпрос:

По принцип сменям около 10 %, веднъж на 1-2 месеца.

Вода сменям 1-2 пъти годишно, до 120 литра (20%).


Предполагам, че в началото си правил смяна по-често и после си намалил честотата. Можеш ли да споделиш как и дали едното и другото са повлияли на аквариума? Пак за микроелементите спомена, че са били доста под нормалното когато си спрял с дозирането, мислиш ли, че има връзка с по-рядката смяна на вода?

Ок, станаха повече от един въпросите :)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #58 -: 31.03.2011г 09:09ч »
Като не иска човек да изпада в големи подробности, понякога нищо смислено не казва! Ето фактите:

Аквариума е стартиран при мен през септември 2009. В началото сменях вода по около 60 литра на месец-два. Така карах до началото на април. Тогава докато бях в Италия, се скапа подкачващата помпа и като се върнах заварих бозичка в аквариума. Направих шокова смяна около 300 литра, ако добре помня. SPS коралите доста се бяха обидили и известно време се мръщеха, с другите неща нямаше проблеми.
В началото на лятото пак имаше някакъв проблем и  смених около 200 литра. След това в края на август стартирах нов аквариум и ми трябваха около 200 литра вода, та си я източих от големия.
От тогава не бях сменял. След проблема с микроелементите всичко си беше нормално в общи линии, но при дребни (и не толкова дребни)размествания на камъни, постепенно разместих целия риф и стана много грозна подредбата, не можех да го гледам. Изтърпях го 1-2 месеца и накрая се прежалих, изкарах всичко вън и го направих така, че да ми харесва. Но водата стана по-мътна от боза, стана страшно вътре. В крайна сметка пак смених 200-250 литра вода, беше началото на март.
Десетина дни след голямото разместване, всички корали полудяха да растат. Отдавам го на по-чистата вода (с активен въглен само поддържам mV 400-450), новия калциев реактор, новата подредба с повече простор над тях.
Проблема е, че се отвори доста ново място за корали, а понеже повечето са ми малки, изглежда леко празен аквариума. Затова изчаквах със снимките. Сега съм в Италия и от днес или утре сутрин ще стигна и до коралите, започвам да пълня дисагите ... Имам снимки от разместването и всички етапи на новото подреждане на аквариума, още малко и ще ги кача.

Смяната на вода със сигурност помага за поддържането на нивата на всички елементи във водата. Но аз не сменям достатъчно често, за да компенсирам достатъчно.Мисля, че докато бях спрял да слагам микроелементи, за около месец спрях и стронция. Тогава повечето акропори не бяха добре, но сериатопорите и стилофорите продължаваха да си растат като бесни.
Сега всяка седмица добавям стронциев хлорид, магнезиев сулфат (на око), йодова тинктура и микроелементи на Аква Медик. Йод добавям и в другите аквариуми, но там друго нищо не слагам.
Освен калциев реактор, ползвам и kalkwasser за доливане на изпарената вода.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен terahz

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 112
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #59 -: 31.03.2011г 14:02ч »
Благодаря много за отговора.

Как решаваш по колко да добавяш от различните микроелементи? Виждал съм хора да следват "строго 1/2 от препоръчителната доза" и други, които просто следват 1:1 дозите. Аз лично се притеснявам да добавям неща, за които не мога да тествам и никога не съм слагал микроелементи. Затова разчитам на смяната на вода.

На малко различна тема, радвам се да чуя, че не е проблем да се разнасят корали из европа. Ако някой ме беше питал, бих предположил, че не е разрешено. Тук в УСА се разбиват да слагат забрани за пренасяне на организми или за изваждане от океана.

Неактивен Canary

 • Ентусиаст
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 212
 • Пол: Мъж
 • On the Ball, City
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #60 -: 31.03.2011г 15:03ч »
Благодаря много за отговора.

Как решаваш по колко да добавяш от различните микроелементи? Виждал съм хора да следват "строго 1/2 от препоръчителната доза" и други, които просто следват 1:1 дозите. Аз лично се притеснявам да добавям неща, за които не мога да тествам и никога не съм слагал микроелементи. Затова разчитам на смяната на вода.

На малко различна тема, радвам се да чуя, че не е проблем да се разнасят корали из европа. Ако някой ме беше питал, бих предположил, че не е разрешено. Тук в УСА се разбиват да слагат забрани за пренасяне на организми или за изваждане от океана.

Явно е проблем да се внасят корали! Мястото откъдето аз купувам, не са получавали корали от две седмци. Питах ги, казаха, че фирмата дето ги внася си вадела нов лиценз. Без този лиценз, няма право да се внасят корали. С рибите нямало проблем, но с коралите било друго.
Колкото до микроелементите, Корал Мастъра даже каза, че понякога е добавял двойна доза на седмица. Нека да потвърди дали е така, или аз нещо не съм разбрал.
Поздрави!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #61 -: 01.04.2011г 00:12ч »
От всичко слагам колкото е препоръчаната доза или каквото пише по книгите. Добавях двойно микроелементи само когато ги бях изтървал и се налагаше да върна отново нивата им.

Другата седмица като се върна в България, ще ви покажа по колко ми растат SPS коралите.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #62 -: 23.04.2011г 23:11ч »
Доста съм зает тези дни, то се е видяло, че снимки нямам време сега да пусна, поне малко новини да споделя.

Първо, явно вече наистина съм се научил да се оправям с твърдите корали доста добре. Миналата година убих повечето корали, които пътуваха от Италия 4-6 дни, с изключение на една уникална Turbinaria mesenterina, разни Монтипори и микроскопични оживяли парченца от Акропорите. Чудесно оцеляха само коралите от магазина във Виареджо, които пътуваха едва 36 часа.

Тази година вече знаех какви грижи да полагам по пътя и пренесох в перфектен вид една Acropora humilis (която не беше много свежа още в магазина) и една чудесна зелена кръгла Гониопора. За последен път ще си дам шанс с кръгла Гониопора, пък ще видим. Имаше още една Акропора, като първата, но тя беше много избеляла още в магазина и я взех на практика без пари. Тя умря на другия ден. Една мида Тридакна стигна жива до Пловдив но за десетина дни и се спомина. Една жълта Зебразома я докарах жива, но до тук заприлича на скелет и за 3-4 дни се спомина. Едно жълто Окинавско попче дойде живо и здраво. Една малка синя мандаринка дойде в добро състояние. Една пясъчна звезда се спомина по пътя. Тези всичките неща пътуваха 5-6 дни.

Един куп други Акропори, разни риби, два вида страхотни червени звезди, три вида невероятни пулсиращи Ксении и една чудесна синьо-зелена Тридакна, всички от Виареджо, пристигнаха за 36 часа в чудесно състояние и са си добре и до сега, вече почти три седмици.
Изводът се налага сам, повече нищо живо от евтините магазини около Наполи, най-добре покупки от Виареджо, в последния ден от пътуването и оттам с мръсна газ към Пловдив. Разбира се, спирам за нощувка в Словения, за нищо на света не бих пропуснал страхотните им панирани калмари с халба домашно пиво! *DRINK*. Така стават 36 часа.

Втората новина е по-странна.
Случвало ми се е да изчезват мистериозно риби от аквариума, но само веднъж намерих една изскочила от аквариума. В останалите случаи беше пълна мистерия. Риба в перфектно здраве и на сутринта я няма.
Все завиждах на другите, че имат раци в аквариумите си, даже се сдобих с някои. Аз обаче слагам всички раци в по-малкия аквариум, където няма как да причинят щети.
Като се върнах от Италия в началото на април, на пясъка на дъното на големия аквариум се търкаляше една доста грамадна щипка от рак. За две години не бях забелязал рак в този аквариум и направо се шокирах.
Викам си, имало е рак, но добре че е умрял!
След няколко дни по време на едно хранене, гледам всички риби са се явили на вечерна проверка. Да, ама още нещо мърда от една хралупа в един камък. Като се загледах и щях да припадна - един грамаден рак се е подал навън и се опитва да си хване артемия ...
Изведнъж разбрах къде ми изчезваха рибите и разбрах кой ми буташе коралите (а пък аз изселих всички рачета и охлюви, защото мислех, че те ги събарят). Само не разбрах как може да имаш такъв дзвер в аквариума си и да не го забележиш две години?  :duvar: А по принцип прекарвам доста време в наблюдение на аквариума. Имам капан за раци на Аква Медик, тази вечер най-накрая намерих време и успях да го заложа, стискайте ми палци !!!

Вече наистина ми се струва, че SPS коралите имат различен растеж през годината. Отново най-много ми растяха през зимата и растат чудесно и до сега. Миналото лято бяха забавили растежа, някъде до към есента. Ще видя как ще е това лято. Освен някои разлики в качеството на водата, другото за което се сещам е, че през лятото поддържах температурата с около градус по-ниска от тази в момента. Сега е между 26,3 и 27,5. Така е целогодишно, само през лятото се получи около 25 градуса заради климатика в помещението. Поддържам същата температура на въздуха като сега, 21-22 градуса, така че не знам защо има разлика.
Тази вечер не успях, ще пробвам в четвъртък да направя няколко актуални снимки и да ви ги покажа. Работя по цял ден сега и за съжаление чак в четвъртък отново ще се прибера, преди да е станало полунощ.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Nikiengi

 • Интересуващ се
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 955
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #63 -: 24.04.2011г 00:12ч »
Голяма красота! И аз си мечтая някой ден да заформя такова нещо (разбира се в по-малйк мащаб - около 200 литра), но ти наистина ме удиви! Мисля че си струва всеки труд вложен в това. Пък като направиш и 1000-1200 l, пак дай снимки!
 *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #64 -: 24.04.2011г 00:12ч »
Странно, две години да не забележиш такъв рак. Мойте ги водя на отчет - вечер с фенерчето, всички се трудят по камъните. Два отидоха в съмпа (единия си е твой, само кажи кога ще си го вземеш), и общо взето поради същите причини като при теб. А все си мисля, че наистина е време да пуснеш малко (много) снимки. А ако можеш пусни ми адреса на ЛС на магазина във Виареджо, предполагам, че до месец два ще се разходим до Италия.

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #65 -: 24.04.2011г 09:09ч »
И аз вися почти всяка вечер с фенерчето и затова съм толкова изненадан от тези раци. Но рифът ми е голям, отзад има големи пещери и много свободно място, така че нищо чудно, че не съм ги видял досега!
За първата вечер няма нищо в капана.

Магазина във Viareggio се казва SeaBox Aquarium
Съвсем скоро ще се местят в 5 пъти по-голяма база ... не смея да си представя какво ще бъде! Явно все още са на стария адрес, защото той е на сайта. Непременно провери преди да тръгнеш, а най-добре се обади по телефона, но търси Алекс (собственикът, само той говори английски), защото иначе трябва да се разбереш на италиански. Последният път Алекс беше в Германия и в магазина имаше само някаква фльорца, която говореше само на италиански. На всичкото отгоре, ако Алекс го няма, избягват да продават корали, защото само той си знае цените. След като обясних, че няма да си тръгна без корали, мадамата вися 2-3 часа с него на скайпа, за да го пита за цените на всяко нещо. Затова се подсигури Алекс да е там, когато отиваш, стига да смяташ да купуваш де! И най-добре му обясни, че аз съм го рекламирал на форума, може пък да даде някакви отстъпки за хората от нашия форум  ;-)
Иначе съм му наснимал системите и съмповете, някой ден ще кача снимките.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #66 -: 24.04.2011г 10:10ч »
Супер  *THUMBS UP* , благодаря  *thanks ! А пробвай и с бурканче със две три скариди вътре - аз мойте така ги хванах.

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #67 -: 08.05.2011г 01:01ч »
Не знам от къде идват, но в последно време забелязах, че по всички SPS корали (Acropora, Seriatopora и Stylophora), които са достатъчно порастнали, за да приютят малко раче, вече са се настанили рачета от няколко вида. Виждал съм как рибите изяждат рачето, ако коралът не е достатъчно голям, за да има къде да се скрие. Интересното е, че доскоро имах само две рачета в две акропори, а сега вече ги има в много корали. Повечето от тези корали влезнаха в аквариума като малки фрагчета и едва сега, след като порастнаха достатъчно, вече привлякоха рачетата. Само не разбрах, тези рачета досега по камъните ли чакаха?
 
Чел съм че кораловите рачета се хранят с мукус от коралите. Естествено и коралите оползотворяват всички техни отпадъци. Със сигурност обаче забелязах, че при наличие на рачета, коралите растат много по-бързо. По същият начин влияят на коралите и рибите - в момента една еуфилия, в която се настаниха две клоунчета, расте направо като бясна, скелетът и вече е грамаден и за една година е порастнал над 10 пъти! 
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #68 -: 08.05.2011г 12:12ч »
Интересни неща стават при теб  :-D
Дали има вероятност да са се размножили в аквариума?
Можеш ли да побликуваш списък на обитателите в големия (стига да го имаш де и да не е тайна  ;-) ).
И наистина е време за една снимка  :-)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #69 -: 08.05.2011г 23:11ч »
В момента аквариума изобщо не е за снимки. Преди 2 седмици в 240 литровия ми умря кльощавата зебразома, дето я домъкнах от Италия. Докато се усетя, след нея за няколко дни я последваха и мандаринките и още една зебразома. Императора издържа най-много, но взе да си сменя цвета и разбрах на къде е тръгнал та го преместих обратно в големия аквариум, където си умря. И така от десетина дни ми тръгнаха доста цианобактерии. Рибата умря някъде на скришно място и не можах да я извадя. Замърсяването си каза думата. Исках да почистя, ама все не ми остава време ...

Днес привечер ми остана малко време и направих едно клипче набързо. Някои от коралите леко са се прибрали, очаквайки нощта. В общи линии всичко е нормално, но като изчистя аквариума и го вкарам в ред, ще направя нов клип и ще сменя този.

Забележка: клипът с неизчистения аквариум е изтрит и е качен нов, по-надолу в темата.
« Последна редакция: 12.05.2011г 07:07ч от Coral Master »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен haans

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 134
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #70 -: 09.05.2011г 10:10ч »
един въпрос- До сега някоя риба,скарида,рак или корал да са успели да се размножат в аквариума?Много ми е интересно,дали можеш да си развъдиш(я риба,якорал или скарида) или винаги трябва да даваш още и още пари за нови обитатели,след като ти умрат старите!

Неактивен ludiqdoctor

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 163
 • Пол: Мъж
 • Солено, солено...колко да е солено?
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #71 -: 09.05.2011г 12:12ч »
Много циано Коле!!! Ше почнеш да хвърляш разни работи в скоро време.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Неактивен Стоян Михов

 • Octopus
 • Спонсор
 • *****
 • Публикации: 1 726
 • Пол: Мъж
  • pontosreef.eu
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #72 -: 09.05.2011г 12:12ч »
Здравей, поздравления за аквариума, най-накрая видео. В долния десен край забелязах една акропора, която е започнала да избелява - на 20-33 секунда от филмчето. Тя нова ли е? защото ако не е, трябва да направиш нещо за нея, на мен ми се струва от фронталната снимка, че тази част на аквариума ти не е осветена добре, аквариумът ти е много дълбок, а корала е почти на дъното, освен това избеляването е започнало точно от тъмната страна. Ако искаш някой ден като дойда към Филибето може да измерим светлината. Поздрави

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #73 -: 09.05.2011г 17:05ч »
Имаш ли идея от какво ти умряха рибите? Питам, защото и при мен зоала си заминава и се притеснявам за останалите. Иначе браво, вече почти се е заформил като риф

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #74 -: 10.05.2011г 01:01ч »
Утре смятам да се прибера по-рано и да почистя аквариума, ще тествам водата и ако трябва, ще направя и смяна на вода, но не мисля, че е нужно за сега ... до седмица аквариума ще е чист. Знам го, защото не ми е за първи път. Имам си процедури за такава ситуация.

За съжаление нищо освен корали и полипи не съм размножил в моите аквариуми. Когато се върнах от Италия преди месец, домъкнах няколко риби, които заврях в 240 литровия аквариум. Преместих и императора от големия аквариум. Явно 240 литровия се пренасели, но можеше да издържи, ако не беше умряла едната зебразома. Тогава сигурно се повиши твърде много амоняка и една по една взеха скоропостижно да се сбогуват и останалите риби. По това време бях твърде зает и не ми оставаше време дори да погледна в аквариума, само сутрин сипвах набързо малко храна. Докато се усетя и остана само императорът и четирите черноморски иларии. Хванах императора, преместих го обратно в големия аквариум, но той веднага се покри и повече не се показа. После редокса падна с 30-40 и разбрах каква му е съдбата ...

Светлината си я меря, на този етап това не мисля, че е проблем. Всички SPS корали са в много добро състояние и отчитам растеж. Имам две фрагчета от Acropora millepora, които бях сложил плътно до едни камъни, просто нямаше място за тях и се чудех къде да ги сложа. Тези фрагчета се обезцветиха леко на местата, които бяха скрити от светлината. Вече няколко месеца са на свободно, но още не са се оцветили напълно и виждам минимален растеж. А ако Octopus има предвид акропората долу вдясно, която е над жълтата турбинария, тази акропора в момента е в активен растеж, а нейният нов прираст е по-светъл, като самите върхове са сини. А жълтата акропора, която лежи на дъното, си е в перфектно здраве и чудесно оцветена, просто вече месец не мога да реша къде да я залепя.

Ето две снимки от преди два дни. Вижда се, че коралите се чувстват чудесно, полипите им са отворени, а за изминалите няколко дни забелязвам видим растеж.

Жълтата акропора на дъното:
http://i56.tinypic.com/wjuza9.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив


... и акропората над турбинарията. Тази я купих от Дискус преди 14 месеца и оттогава е тройна, без да броя фраговете, които съм чупил от нея.
http://i54.tinypic.com/s4xkdd.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #75 -: 12.05.2011г 07:07ч »
Почистих аквариума, сифонирах го добре - дъното, камъните, стените. Реших, че скоро може да не ми остане време отново за смяна на вода, затова без да се чудя, смених около 230 литра вода.
Докато го чистех, си дадох сметка, че съм сменял вода три пъти за последната година, като общото количество е към 500 литра. А не бях сифонирал от миналото лято ... май съм прекалил! И въпреки това, преди да умре рибата вътре, нямаше цианобактерии. Както и да е, така аквариума ми харесва доста повече и реших да се постарая да сифонирам поне веднъж на 2-3 месеца от сега нататък.

Към крайния резултат след чистенето се добавят и три нови фрагчета от отчупени парченца SPS корали.
А морското конче по принцип живее в рефюджиума, където се храни и течението е много по-бавно. Само за снимката е в дисплея.

Клипът пак е направен набързо, извинявам се за аматьорското изпълнение.
 
600+150 литрова система.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен NikolaV

 • Дървен философ
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 470
 • Пол: Мъж
 • Никола Воденичаров
  • http://nikolav.hit.bg
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #76 -: 12.05.2011г 08:08ч »
Гледам си лепил фрагове по стъклото на колоната? С какво лепило си го правил?
Питам защото тези на аква-медик или Д-Д (които са еднакви май), които ползвам за фрагчета ме съмнява да държат.

Неактивен Danyel

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 33
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #77 -: 12.05.2011г 17:05ч »
ЛоооооШооооооо, императора беше красива рибка  *dead  :ranting:

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #78 -: 13.05.2011г 01:01ч »
Никола, лепих ги с лепилото на Аква Медик. Но след две седмици фрагчетата сами се захванаха за стената.

Даниел, жалко за императора, но беше пожертван заради характера си и в името на науката ...  :duvar:, сега вече знам, че 240 литров аквариум, който има само живи камъни и слаб скимер, не трябва да се заселва твърде много и трябва да се внимава какво се случва вътре. От цялата работа разбрах още, че черноморските риби са далеч по-устойчиви от рифовите. На четирите иларии амоняка не им се отрази никак, както и на скаридата чистач и на няколко сини хермит рачета.

А сега пак съм в Италия, та може и да намеря някъде нов император тия дни...  *THUMBS UP*
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #79 -: 15.07.2011г 09:09ч »
Днес тръгвам за морето, но не мога да се стърпя да сдподеля новините около моя аквариум от последните дни.

В последните 2-3 месеца имах доста циано и след доста опити и анализ реших, че причината е в остарелите МХ лампи, вече са на близо 18 месеца. От четири дни реално съм с напълно ново осветление и това, което ми направи впечатление веднага е, че за този кратък период изчезнаха цианотата. Второто нещо е, че коралите бързо започнаха да придобиват цветове, които бях забравил как изглеждат. 

Направих си диодно осветление. Засега няма да споделям нищо по въпроса, защото импровизирах с напълно мои идеи, които нямат нищо общо с общо приетите разбирания (включително и в този форум). Искам да минат поне 6 месеца преди да кажа нещо, за да съм сигурен дали съм направил нещо добро.

Трябва да уточня, че имах двуседмичен преходен период на комбинирано LED + метал халидно осветление и още тогава започнаха да се случват промените в аквариума, но доста по-бавно.  А от 4 дни всичко става наистина бързо.
 
Растежът на монтипорите през последните 2 седмици рязко се промени от хоризонтален на вертикален, т.е. взеха да растат нагоре, а не настрани. Прирастът им за това време е около 2 см.

И накрая ... вентилаторите за охлаждане на аквариума вече почти не работят, явно с диодите това не е необходимо.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен tonino

 • соленоводен маниак
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 517
 • Пол: Мъж
 • Андон Герчев
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #80 -: 15.07.2011г 10:10ч »
...
« Последна редакция: 19.02.2018г 22:10ч от tonino »
За да не се чудите, променил съм всички свои постове, защото за мое голямо съжаление дори соленоводния раздел започва да се задушава от нещастните душици превзели форума. За мен те не заслужават дори и ...
И моля, модераторчето дето бърше моите постове по темите, да не се занимава с глупости :)

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #81 -: 15.07.2011г 14:02ч »
И съм сигурен, че ти харесва повече с новото осветление  ;-) . Разстежа нагоре не те ли притеснява, не означава ли, че не им стига светлина?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #82 -: 15.07.2011г 17:05ч »
... не означава ли, че не им стига светлина?
Вероятно не, защото когато ги купих, растежа им от океана беше такъв.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #83 -: 15.07.2011г 19:07ч »
Вероятно не, защото когато ги купих, растежа им от океана беше такъв.
Това съм чел. А иначе и мойте монтипори растат доста бързо. Новата лилава монтипора показва растеж от около 5мм в основата. И приятна почивка  ;-)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #84 -: 10.10.2011г 09:09ч »
Миналата година по това време бях занемарил аквариума, беше без активен въглен, редокса беше паднал под 100. След това се взех в ръце и всичко си дойде на място.
Сега обаче съм в другата крайност. Вече рядко тествам, но от началото на лятото постоянно отчитам нитрати 0 мг/л (Салиферт), а редокса все се вдига, като една сутрин преди няколко дни беше стигнал 513. Иначе е между 450 и 500. Активен въглен не съм сменял от края на май месец и точно това е най-чудното - преди без въглен не съм успявал да поддържам висок редокс потенциал.
Единствената промяна в системата е калциевият реактор някъде от началото на пролетта и диодното осветление от началото на лятото.

Аквариума иначе е в прекрасно състояние в момента, коралите растат като бесни. Лошото е, че по камъните се намножиха хиляди малки тръбни червейчета. Ужасни са, но също ми дърпат от калция и карбонатите.

Притеснявам се, дали няма да настъпят някакви проблеми ако редокса продължи да се повишава. Храня коралите редовно, а рибите по-рядко, но те си имат достатъчно жива храна вътре.
Знам, че звучи малко смешно, но някой имал ли е проблеми с висок редокс потенциал и нула нитрати?  Може и да си въобразявам, но като че ли растежа на алгите в рефюджиума се забави в последно време.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Ilianidis

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 479
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #85 -: 10.10.2011г 10:10ч »
Висок редокс значи липса на гнилостни процеси и наличие на окислител в случая явно кислород.А дали е нормална тая стойност....някак висока ми се вижда,да не е грешка на пробата или електрониката.Моя пък не дава от 1 г по-висока от 230 и то тази стойност е в момент ,когато съм сипал кислородна вода и съм на ръба да изгоря всичко живо.Това при сладководен аквариум.В солена вода ми показва също не -повече от 200,но пробата май ми е за смяна.Мисля че не се калибрират.Щом всичко е наред свиркай си  :whistle:

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #86 -: 28.10.2011г 00:12ч »
Ето малко нови снимки с диодното осветление, от преди около 3 седмици.
 
Това е аквариумът през деня.
http://i43.tinypic.com/15722v4.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив


Това е при залеза.


А това е през нощта, снимано със светкавица.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен kostur

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 252
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #87 -: 28.10.2011г 00:12ч »
Еххх, голяма красота.  *BRAVO*  Блазе ти.

На мен втората снимка  най - много ми хареса - при залеза.   :whistle:

200 l

Неактивен Bolta

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 293
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #88 -: 28.10.2011г 03:03ч »
Неземна красота! *privet*

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #89 -: 28.10.2011г 17:05ч »
Здравей, прав си, че малко ти липсва синьото. Иначе всичко изглежда супер. Как са фрагчетата, има ли някаква промяна?

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #90 -: 28.10.2011г 19:07ч »
Добре са фрагчетата, но още не мога да ги наместя всички. Реших да почистя основно аквариума, в неделя ще махна фраговете, които отиват за теб, после трябва да махна всички корали, от които съм размножил и имам повече от един. Сега взеха да си пречат, а нямам място за нови видове ... само защото от някои имам вече по 2-3 или по 5 големи. Някои са ми скъпи и не ми се дават, защото съм ги отгледал буквално от нищо, но ще трябва да се прежаля, ако искам оставащите да растат свободно, а и да имам място за някой нов вид.
В момента аквариума е в прекрасно състояние, растежът на LPS корала от другата тема е нищо в сравнение с растежа на SPS коралите, някои от които за година и половина от малко фрагче порастнаха до грамадни корали. Говоря не само за Seriatopora hystrix или Styllophora, но и за някои акропори, пък да не споменавам всички видове Montipora, които при мен се удвояват на всеки 4-5 месеца.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #91 -: 28.10.2011г 21:09ч »
Ами еднакво мислим. Утре аз ще разчиствам и подреждам. А че растат при добри условия - чак ме учудват. Прирастът е около см за месец при акропорите. А при другите и повече. Чакам темата за sps- те.  :-) :-)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #92 -: 28.10.2011г 22:10ч »
Доста съм зает сега, но ще се опитам да намеря време поне да я започна скоро тази тема за SPS-ите. Мога да качвам снимки по малко, а после да добавям още, а пък и други може да се включвате със снимки "преди-след Х месеца", та да се получи интересна тема. Идеята ми е да си сравним темповете на растеж, после като си знаем системите, всеки да определи за себе си ако трябва нещо да си коригира, защото темповете на растеж на твърдите корали са най-сигурен начин да разберем една система дали функционира добре.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Canary

 • Ентусиаст
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 212
 • Пол: Мъж
 • On the Ball, City
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #93 -: 29.10.2011г 00:12ч »
Доста съм зает сега, но ще се опитам да намеря време поне да я започна скоро тази тема за SPS-ите. Мога да качвам снимки по малко, а после да добавям още, а пък и други може да се включвате със снимки "преди-след Х месеца", та да се получи интересна тема. Идеята ми е да си сравним темповете на растеж, после като си знаем системите, всеки да определи за себе си ако трябва нещо да си коригира, защото темповете на растеж на твърдите корали са най-сигурен начин да разберем една система дали функционира добре.

АЗ да не се изказвам неподготвен, но освен снимките, начина на отглеждане с всички детайли ще е много по-интересен за колегите.
Ясно е, че в Бг твоя аквариум и този на Камен са едни от най-добрите, но като става дума за СПС леко изпадате в монолози, защото няма други на вашето ниво, или те не се занимават да пишат из форумите. Не ме разбирай погрешно, аз не критикувам, просто призовавам за повече инфо. Това ще помогне на тези, които искат да стигнат до там, че да говорят за растеж, фрагване, размяна и пр..
Поздрави!

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #94 -: 29.10.2011г 19:07ч »
Идеята е добра и се надявам, че ще е от интерес на всички да бъде развита максимално подробно. Чакаме

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #95 -: 02.12.2011г 00:12ч »
Взех предвид съвета на Canary и реших, че ще бъде най-полезно за всички, ако отворя отделна тема за всеки вид корал, растежа му в аквариум и евентуално някакви специфики при отглеждането.
Реших тази вечер да започна поне една тема. Поразгледах снимки от последните 18 месеца и направо сам се изненадах от резултатите.

Растежът на повечето ми корали определено мога да нарека впечатляващ. Сравнявам с подобни снимки от разни книги и установявам, че имам отличен растеж. Но все пак дотук нищо, което да ме изненада особено.

Истинската изненада дойде, когато установих, че по-голямата част от растежа е от последните 6-7 месеца. Какво съм променил от тогава?

1. От февруари 2011 имам калциев реактор. Преди да го добавя към системата, доливах само kalkwasser и КН буфер на Аква Медик. Калцият и КН винаги ми бяха в нормите. Откакто имам калциев реактор, КН винаги ми е 5-7, калцият винаги ми е 340-380. И въпреки това растежът е далеч по-добър. А от един месец увеличих тройно подаването на СО2 и Са стана 480, а КН 15-17, а растежът - още по-засилен.

2. От май 2011 се сдобих с една нова храна (ReefBuster). Бях на изложение в Италия и на един забравен и от Бога щанд имаше един младеж, който представяше храна и добавки на френската фирма. Аз не му хванах много вяра, но той имаше няколко мостри и явно възхитен, че някой стигна и до него и му обърна внимание, ми подари една малка мостричка за тест. На другия ден пак минахме оттам, но човека си беше заминал, само стелажчето си стоеше. По-късно пак минах случайно и забелязах, че добавките вече намаляват значително и реших и аз да се обзаведа малко, явно хората бяха се възползвали от свободния достъп и си взимаха от стелажа, та рекох и аз да си взема. Взех си няколко добавки и няколко храни за корали. После се оказа, че имам храна за една година напред ...
С тази храна водата става на мътилка за няколко часа. Добавя се нощем. Първо пробвах със страх, после взех да слагам от време на време, а сега гледам да слагам 2 пъти седмично.
Другата промяна в храненето е, че по-често давам излюпена артемия. Но гледам да не прекалявам, че рибите твърде много се възползват от нея.

3. Третата промяна в аквариума е LED осветлението. Измислих си го сам, против всички общоприети правила. В момента имам 35 бр, диоди по 10 вата, като ще добавя поне още 5 или 10, като видя малко излишни парички.

Друга промяна не съм правил. Днес беше 1 декември 2011, вода за последно сменявах някъде през май месец 2011 г. Оттогава съм долял двайсетина литра средиземноморска вода и към стотина литра черноморска. Доливам ги за компенсиране на солеността на водата, която губя със скимерите. Иначе доливам само осмозна вода, но филтрите ми са на две години и не знам за каква осмоза става въпрос изобщо.


P.S. След по-внимателно разглеждане на снимките установих, че растежът през последните 18 месеца всъщност е бил равномерен. Внушението че растежът е по-засилен от 6-7 месеца идва, защото коралите са с най-големи размери в последните месеци, но ако се разгледат снимките внимателно, се вижда, че нарастването е значително и през първата година, просто размерите на коралите в началото са много малки. 
« Последна редакция: 02.12.2011г 07:07ч от Coral Master »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #96 -: 03.12.2011г 16:04ч »
От пролетта имам едно много готино червейче в аквариума. Няма си черупка, стои си заровено в пясъка. В Средиземно море съм намирал подобно, но много по-голямо и черно.
Храни се с много неща, каквото си хване от планктона или артемията. Хваща ги с пипалата и си ги мушка в устата (зеленото в средата). Ако го притесниш, бързо се прибира в пясъка.
Жена ми си го избра от един магазин в Италия, но наистина се оказа сладур, а и непретенциозен при това.


80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #97 -: 03.12.2011г 18:06ч »
Ами вчера ми дойде същото, само дето не е червейче, а пясъчна анемона или Pachycerianthus  :-) .

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #98 -: 03.12.2011г 18:06ч »
Упс, не съм си направил труда да го проверя ... взимам си бележка!

Камене, виж какво ми донесе жена ми току-що. Днес са я доставили с Еконт от Англия, чаках дълго, докато изпадне изгодно. 650 страници с описание на коралите около Австралия и в Индо-Пацифика.

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #99 -: 03.12.2011г 21:09ч »
Амиии, завиждам ти!  *THUMBS UP*
Ама съм решил, че постепенно ще събера и аз книгите, които си заслужават.

Неактивен radiano188

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 34
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #100 -: 06.12.2011г 19:07ч »
извинявам се за въпроса но колко ще ми излезе един нано морски аквариум
или един да кажем 100л
с техника лампи и вси4ко нужно  :-)

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #101 -: 06.12.2011г 22:10ч »
К'ва вафла, бе Мен? Объркал си рейса, Пич!  *ROFL*  :karamse:

Тези въпроси ги задай в някой магазин за акваристика. Аз само мога да ти продам евтино някое коралче, след като вече имаш аквариум.

Също така, ако искаш да ти излезе евтино, следи продажбите на аквариуми и оборудване втора употреба. Аз например скоро ще продавам две двойни тела с метал-халидни лампи.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #102 -: 24.01.2012г 00:12ч »
Преди около 2 месеца Камен ми даде този фраг от Acropora 'tricolor'. Коралчето започна добър растеж, а вече и разви интересен цвят. Тази сутрин го намерих паднало върху един друг корал, затова има малка бяла раничка горе вляво. Но за 2-3 дни ще зарастне ...

Тъй като този вид корал има богато обагряне, ще е интересно да сравним оцветяването в моя аквариум и при Камен. Със сигурност ще има разлики, но вероятно в двата аквариума ще се подчертаят различни цветове. Имаме разлика в осветлението, поддръжката на химията, храненето. Тези разлики със сигурност водят и до различно оцветяване.

Понеже още не съм залепил коралчето обратно на мястото му и все още е близо до предното стъкло, преди малко успях да забележа, че в тъмното е отворил дълги полипи на върховете.

Доста си поиграх, докато успея да наглася на снимката да се покажат реалните цветове. И Камен ще пусне една снимка скоро, така че очаквайте сравнението.

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #103 -: 24.01.2012г 21:09ч »
Това е един от първите ми SPS корали и може би първата Акропора - Акропора Валида - триколор. Стоя четири- пет месеца кафява (при старото осветление) и почти без никакъв растеж. След това обаче се оцвети за седмица и започна доста бързо да нараства. При добър растеж връхчетата и са оцветени в бледо лилаво, основата в зелено, а отстрани кафеникава. Както ще видите на снимката по-долу при мен в момента е с доста тъмно-лилаво оцветяване, в следствие на стреса при преминаването към балинг метода и едва от седмица-две отново расте.

http://i44.tinypic.com/35a2520.jpg
600 литров рифов аквариум от Пловдив


За съжаление стои най-отзад и е малко трудно доброто и снимане

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #104 -: 25.01.2012г 12:12ч »
Мдааа, ако точно са ти предадени цветовете, доста голяма разлика има. Ще е много интересно да ги сравним отново след няколко месеца, когато твоят аквариум се адаптира напълно към промените, които правиш, и когато моят корал има повече растеж, за да има какво да се сравнява.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #105 -: 02.03.2012г 14:02ч »
Вчера си правих малко фотографски опити, ето резултата:

Целият аквариум:
<a href="http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=920d03381d" target="_blank" class="new_win">http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=920d03381d</a>

И отделни корали в едър план. Клипчетата са съвсем кратки, само първото е почти 2 минути, но пък е доста добро!
<a href="http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=280183d3b8" target="_blank" class="new_win">http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=280183d3b8</a> <a href="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=4701191958" target="_blank" class="new_win">http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=4701191958</a>

<a href="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=29ee718ae2" target="_blank" class="new_win">http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=29ee718ae2</a> <a href="http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=36683f8ae9" target="_blank" class="new_win">http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=36683f8ae9</a>

<a href="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=bc96615abd" target="_blank" class="new_win">http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=bc96615abd</a> <a href="http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=35099b2941" target="_blank" class="new_win">http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=35099b2941</a>
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Gorgonas

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 48
 • Когато си глупав, обикновено е завинаги.
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #106 -: 02.03.2012г 20:08ч »
       Адмираций за постигнатото. Много се кефя на подобни аквариуми и откровенно се възхищавам на акваристите стоящи зад тях. *privet*
 

Неактивен Коле99

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 225
 • Пол: Мъж
 • На воля
  • Морски аквариум
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #107 -: 02.03.2012г 21:09ч »
Много е красиво !  Все едно съм се  гмурнал в “Големият бариерен риф”.
Aу, ау

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #108 -: 02.03.2012г 21:09ч »
Много добре изглеждат коралите. Изобщо всички обитатели изглеждат супер. Особено зелената(мисля, че е хумилис). 

Неактивен M_I_T_A_K_A

 • Димитър Колев
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 389
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #109 -: 02.03.2012г 22:10ч »
Коралите наистина изглеждат уникално. Поздравления и дано да се развиват все така добре. Червеното по камъните циано ли е или?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Неактивен hanuman

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 588
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #110 -: 02.03.2012г 22:10ч »
Наистина уникални кадри. Личи си, че коралите се чувстват  перфектно.

Неактивен NikolaV

 • Дървен философ
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 470
 • Пол: Мъж
 • Никола Воденичаров
  • http://nikolav.hit.bg
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #111 -: 02.03.2012г 22:10ч »
Перфектно! Браво!
Лично аз много харесах цветовете. Чета нагоре по темата, че си с диодно осветление, но не си дал много инфо за него. Сори ако си го дал някъде другаде, но съм го пропуснал. Лично на мене ще ми е много да споделиш малко подробности за него.

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #112 -: 02.03.2012г 23:11ч »
Благодаря ви за коментарите!

Забравих да уточня, че всичко е израснало в този вид в моя аквариум. Всички корали дойдоха като фрагчета или съвсем малки коралчета. SPS корали имам от точно две години, най-големите са ми оттогава.

Зелената акропора наистина е Acropora humilis, Камене от тази ти дадох фраг. Това е най-страхотният корал, който съм имал досега! И много издържлив. Благодарен съм на Мишо, че ми го избра и ми го донесе преди година и половина. Лошото е, че този вид акропори расте много бавно и досега съм се прежалил само за един фраг, защото едно "клонче" ми пречеше. Но преди няколко дни пак подкарах разни размествания, та вече нищо не ми пречи ...

Циано нямам никакво. Червените алги по камъните, освен много видове коралин, са още и някакви мъхести алги, на които не им знам името. Явно при мен спектъра на светлината ги кара да растат. Но те са чудесна среда за развитие на много организми. Из тях с просто око се вижда как щъкат копеподи и всякакви гадинки. Тези алги са идеална храна за зебразомите, защото се изхранват само с тях. А другите риби се изхранват сами от гадинките. Храня много рядко, но всички винаги са с надути кореми. Е, вярно, че съм си оставил само лесни риби, но това ми беше целта.
Факт е, че аквариумът е изключително стабилен и нищо не се случва в него. Ако няма спиране на тока, все едно сме си в океана. И все повече се убеждавам ... всъщност вече съм напълно убеден, че голяма част от стабилността дължа на осветлението. Имам още два морски аквариума на 100% слънчево осветление и там от много месеци даже и скимерите не работят, но всичко си е наред.

Осветлението още го мисля и го довършвам. Само на диодно съм от юли миналата година. Идеята ми беше да имитирам слънчевата светлина в  плитка вода (2-3 метра) върху тропически коралов риф. Затова не съм приел "стандартната" комбинация от бели:сини 1:1, а спектърът започва от 3500 К, като покрива всичко до 15000К, оттам поемат сините и УВ. От 35 бр. 10 ватови Loustrus диоди, само 9 бр. са сините. 3 броя са УВ. Мисля да добавя още УВ и сини, но не много. Може би и още малко бели, за да намаля сенките от диодите. Сега осветлението идва силно и взеха да избеляват цветовете при 12 часа. Вече всички светят само 10 часа, но  може да ги намаля и още малко. Имам по час и половина изгрев и залез, с 5 сини, 3 УВ и 2 бели диода.
Благодарение на осветлението, в аквариума се развиват организми, които не са типични за другите рифови аквариуми. Това създава едно истинско парченце от океана, което може доста дълго да си съществува и само, без моята намеса. Стига да не спира токът ...


П.С. Камене, на един от клиповете, май че е първият, се вижда едно легнало фрагче от зелената millepora, тази я фрагнах преди два дни за теб. Коралчето на колоната се вижда, къде съм го кълцал.

А някой забеляза ли, че камерата плува вътре под водата?
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен Ilianidis

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 479
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #113 -: 02.03.2012г 23:11ч »
Страхотен е браво!Тея червените алги Киро от теб ги завъдих,обаче при тебе седят много естествено.При мен под осветлението избеляват и умират,а настрани на сянка са си много добре.Но пък виж при тебе колко ти е силно осветлението,доста над моето и нямат проблеми,чудна работа,тази история ми се случва по същия начин и с коралина.Дават за тея лилави алги,че за да се отървеш от тях се повишава магнезия до над1500,но при мен не е толкова високо.

Неактивен Fitnes4o

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 12
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #114 -: 02.03.2012г 23:11ч »
А някой забеляза ли, че камерата плува вътре под водата?

Да...

Адмирации за прекрасният аквариум...   *privet*

Неактивен M_I_T_A_K_A

 • Димитър Колев
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 389
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #115 -: 03.03.2012г 00:12ч »
И на мен ми изглеждаше малко странно и затова попитах дали е циано. Наистина аквата изглежда много добре. Каква е камерата?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Неактивен tonino

 • соленоводен маниак
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 517
 • Пол: Мъж
 • Андон Герчев
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #116 -: 03.03.2012г 08:08ч »
...
« Последна редакция: 19.02.2018г 21:09ч от tonino »
За да не се чудите, променил съм всички свои постове, защото за мое голямо съжаление дори соленоводния раздел започва да се задушава от нещастните душици превзели форума. За мен те не заслужават дори и ...
И моля, модераторчето дето бърше моите постове по темите, да не се занимава с глупости :)

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #117 -: 03.03.2012г 08:08ч »
Да, някъде беше споменал за подводните снимки... Няма как да не забележим  :-P .  Благодаря за фрага. Апропо, не видях много от моите-всичко наред ли е с тях? И още нещо-личи си,  че не бъркаш много често и че рибите не те приемат за хранилка-изпокриха се всичките. При мен е обратното  :-D .
П.П. Честит празник  *bg*

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #118 -: 03.03.2012г 10:10ч »
В аквариума бъркам непрекъснато, но въпреки че не храня рибите много често, ако бръкна само с ръка, не са толкова плашливи. Но фотоапаратът е като грамадна подводница в аквариума ...  *JOKINGLY*

Подводните фотоапарати са доста скъпа инвестиция. Но този фотоапарат си го купих втора ръка от eBay, дебнах два-три месеца и улучих два момента, когато почти нямаше наддавания. Така се сдобих с два фотоапарата с подводните калъфи, чанти, карти за памет, допълнителни аксесоари и т.н. Всеки от тях ми излезе по около 150 лв. с доставката. По-малкия модел го оставих на малката, а по-големия го оставих за себе си.
По принцип фотоапаратите ги купихме за моретата. Досега в аквариума се бях сещал да ползвам единствено водолазния фенер. Преди няколко дни ми хрумна, че мога да пробвам вътре и с фотоапарата ...
Давам толкова подробности, за да може и някой друг да се възползва от eBay. И двата фотоапарата са сертифицирани до 40 метра дълбочина. Освен за аквариума, ще ми вършат идеална работа под водата. Това лято се надявам да снимам в морето някоя нова животинка, която и Octopus не е виждал.  *JOKINGLY*

Накрая искам пак да уточня. Всички алги в аквариума ми, са част от равновесието вътре и аз ни най-малко не се опитвам да се отърва от тях. Всеки път, когато по някаква причина се налага да изчегъртам червеният мъх от някъде, в изхвърленото откривам голям брой малки гадинки, които внимателно връщам обратно в аквариума. Ако тези алги изчезнат, ще изчезнат и всички добрини, които те носят за аквариума. А ги има само на най-осветените места, на по-засенчените се заменят от коралин.

Камене, твоите фрагове са си вътре, но са малки и не се забелязват толкова. А доста от тях бяха на най-преден план в клиповете ... радвам се, че не успя да ги познаеш, значи са се променили много!
Преди няколко дни изгубих само синьото фрагче, бавнорастящото. Видях го, че се е стабилизирало много добре и е започнало да расте и реших да го залепя отново на ново камъче. Залепих го, но на другия ден беше обелено, както и две други малки фрагчета, които лепих тогава. После смених лепилото ...
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен камен чочев

 • reefer
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 076
 • Пол: Мъж
 • безграничен оптиакварист
  • Exoticland
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #119 -: 03.03.2012г 20:08ч »
Жалко за фрагчето, но след време ще фрагваме ново - корала си заслужава. За фотоапаратите - както един приятел каза " Има и по-скъпо хоби - яхтинга"  :-D . Като идваш следващия път може да го вземеш да го пробваме при мене (Ако не съм взел до тогава). А иначе може и повече сини диоди да сложиш - само за ефекта.
Цитат
"Това лято се надявам да снимам в морето някоя нова животинка, която и Octopus не е виждал.  "
 *THUMBS UP*

« Последна редакция: 04.03.2012г 16:04ч от камен чочев »

Неактивен Стоян Михов

 • Octopus
 • Спонсор
 • *****
 • Публикации: 1 726
 • Пол: Мъж
  • pontosreef.eu
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #120 -: 04.03.2012г 13:01ч »
Поздравления и от мен Киро, страхотен е аквариума. Дай повече информация за фотоапаратите, ако искаш в една отделна тема за подводна фотография, аз мога да споделя моя опит с подводни фотоапарати, които не струват :).

Неактивен Ilianidis

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 479
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #121 -: 01.07.2013г 08:08ч »
Киро,да вземеш да се стегнеш и да постнеш някоя и друга снимчица да оплакнем окото.Няма значение,че наскоро претърпя краш-рестарт.Вярвам,че си я възстановил вече,ти поне правиш чудеса за една година.

Неактивен изгубеният рай

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 394
 • Пол: Жена
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #122 -: 05.11.2013г 20:08ч »
Най добрият тук  *privet*
END!!!

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
4664 Прегледи
Последна публикация 28.04.2009г 22:10ч
от Caxapa
12 Отговора
8432 Прегледи
Последна публикация 08.09.2009г 13:01ч
от tishovsx
1 Отговора
3513 Прегледи
Последна публикация 28.09.2009г 10:10ч
от iek
49 Отговора
8952 Прегледи
Последна публикация 19.07.2010г 11:11ч
от hanuman
3 Отговора
4227 Прегледи
Последна публикация 15.10.2010г 00:12ч
от MeTogu
6 Отговора
5079 Прегледи
Последна публикация 22.02.2011г 19:07ч
от mi6okalkana
2 Отговора
8913 Прегледи
Последна публикация 18.07.2011г 00:12ч
от Aquadream
13 Отговора
4749 Прегледи
Последна публикация 21.10.2012г 14:02ч
от toninoПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И