• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

600 литров рифов аквариум от Пловдив

Започната от Coral Master, 13.06.2010 16:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Canary

Цитат на: terahz - 31.03.2011 14:40
Благодаря много за отговора.

Как решаваш по колко да добавяш от различните микроелементи? Виждал съм хора да следват "строго 1/2 от препоръчителната доза" и други, които просто следват 1:1 дозите. Аз лично се притеснявам да добавям неща, за които не мога да тествам и никога не съм слагал микроелементи. Затова разчитам на смяната на вода.

На малко различна тема, радвам се да чуя, че не е проблем да се разнасят корали из европа. Ако някой ме беше питал, бих предположил, че не е разрешено. Тук в УСА се разбиват да слагат забрани за пренасяне на организми или за изваждане от океана.

Явно е проблем да се внасят корали! Мястото откъдето аз купувам, не са получавали корали от две седмци. Питах ги, казаха, че фирмата дето ги внася си вадела нов лиценз. Без този лиценз, няма право да се внасят корали. С рибите нямало проблем, но с коралите било друго.
Колкото до микроелементите, Корал Мастъра даже каза, че понякога е добавял двойна доза на седмица. Нека да потвърди дали е така, или аз нещо не съм разбрал.
Поздрави!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Coral Master

От всичко слагам колкото е препоръчаната доза или каквото пише по книгите. Добавях двойно микроелементи само когато ги бях изтървал и се налагаше да върна отново нивата им.

Другата седмица като се върна в България, ще ви покажа по колко ми растат SPS коралите.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Coral Master

Доста съм зает тези дни, то се е видяло, че снимки нямам време сега да пусна, поне малко новини да споделя.

Първо, явно вече наистина съм се научил да се оправям с твърдите корали доста добре. Миналата година убих повечето корали, които пътуваха от Италия 4-6 дни, с изключение на една уникална Turbinaria mesenterina, разни Монтипори и микроскопични оживяли парченца от Акропорите. Чудесно оцеляха само коралите от магазина във Виареджо, които пътуваха едва 36 часа.

Тази година вече знаех какви грижи да полагам по пътя и пренесох в перфектен вид една Acropora humilis (която не беше много свежа още в магазина) и една чудесна зелена кръгла Гониопора. За последен път ще си дам шанс с кръгла Гониопора, пък ще видим. Имаше още една Акропора, като първата, но тя беше много избеляла още в магазина и я взех на практика без пари. Тя умря на другия ден. Една мида Тридакна стигна жива до Пловдив но за десетина дни и се спомина. Една жълта Зебразома я докарах жива, но до тук заприлича на скелет и за 3-4 дни се спомина. Едно жълто Окинавско попче дойде живо и здраво. Една малка синя мандаринка дойде в добро състояние. Една пясъчна звезда се спомина по пътя. Тези всичките неща пътуваха 5-6 дни.

Един куп други Акропори, разни риби, два вида страхотни червени звезди, три вида невероятни пулсиращи Ксении и една чудесна синьо-зелена Тридакна, всички от Виареджо, пристигнаха за 36 часа в чудесно състояние и са си добре и до сега, вече почти три седмици.
Изводът се налага сам, повече нищо живо от евтините магазини около Наполи, най-добре покупки от Виареджо, в последния ден от пътуването и оттам с мръсна газ към Пловдив. Разбира се, спирам за нощувка в Словения, за нищо на света не бих пропуснал страхотните им панирани калмари с халба домашно пиво! *DRINK*. Така стават 36 часа.

Втората новина е по-странна.
Случвало ми се е да изчезват мистериозно риби от аквариума, но само веднъж намерих една изскочила от аквариума. В останалите случаи беше пълна мистерия. Риба в перфектно здраве и на сутринта я няма.
Все завиждах на другите, че имат раци в аквариумите си, даже се сдобих с някои. Аз обаче слагам всички раци в по-малкия аквариум, където няма как да причинят щети.
Като се върнах от Италия в началото на април, на пясъка на дъното на големия аквариум се търкаляше една доста грамадна щипка от рак. За две години не бях забелязал рак в този аквариум и направо се шокирах.
Викам си, имало е рак, но добре че е умрял!
След няколко дни по време на едно хранене, гледам всички риби са се явили на вечерна проверка. Да, ама още нещо мърда от една хралупа в един камък. Като се загледах и щях да припадна - един грамаден рак се е подал навън и се опитва да си хване артемия ...
Изведнъж разбрах къде ми изчезваха рибите и разбрах кой ми буташе коралите (а пък аз изселих всички рачета и охлюви, защото мислех, че те ги събарят). Само не разбрах как може да имаш такъв дзвер в аквариума си и да не го забележиш две години?  :duvar: А по принцип прекарвам доста време в наблюдение на аквариума. Имам капан за раци на Аква Медик, тази вечер най-накрая намерих време и успях да го заложа, стискайте ми палци !!!

Вече наистина ми се струва, че SPS коралите имат различен растеж през годината. Отново най-много ми растяха през зимата и растат чудесно и до сега. Миналото лято бяха забавили растежа, някъде до към есента. Ще видя как ще е това лято. Освен някои разлики в качеството на водата, другото за което се сещам е, че през лятото поддържах температурата с около градус по-ниска от тази в момента. Сега е между 26,3 и 27,5. Така е целогодишно, само през лятото се получи около 25 градуса заради климатика в помещението. Поддържам същата температура на въздуха като сега, 21-22 градуса, така че не знам защо има разлика.
Тази вечер не успях, ще пробвам в четвъртък да направя няколко актуални снимки и да ви ги покажа. Работя по цял ден сега и за съжаление чак в четвъртък отново ще се прибера, преди да е станало полунощ.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Nikiengi

Голяма красота! И аз си мечтая някой ден да заформя такова нещо (разбира се в по-малйк мащаб - около 200 литра), но ти наистина ме удиви! Мисля че си струва всеки труд вложен в това. Пък като направиш и 1000-1200 l, пак дай снимки!
*YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*

камен чочев

Странно, две години да не забележиш такъв рак. Мойте ги водя на отчет - вечер с фенерчето, всички се трудят по камъните. Два отидоха в съмпа (единия си е твой, само кажи кога ще си го вземеш), и общо взето поради същите причини като при теб. А все си мисля, че наистина е време да пуснеш малко (много) снимки. А ако можеш пусни ми адреса на ЛС на магазина във Виареджо, предполагам, че до месец два ще се разходим до Италия.

Coral Master

И аз вися почти всяка вечер с фенерчето и затова съм толкова изненадан от тези раци. Но рифът ми е голям, отзад има големи пещери и много свободно място, така че нищо чудно, че не съм ги видял досега!
За първата вечер няма нищо в капана.

Магазина във Viareggio се казва SeaBox Aquarium
Съвсем скоро ще се местят в 5 пъти по-голяма база ... не смея да си представя какво ще бъде! Явно все още са на стария адрес, защото той е на сайта. Непременно провери преди да тръгнеш, а най-добре се обади по телефона, но търси Алекс (собственикът, само той говори английски), защото иначе трябва да се разбереш на италиански. Последният път Алекс беше в Германия и в магазина имаше само някаква фльорца, която говореше само на италиански. На всичкото отгоре, ако Алекс го няма, избягват да продават корали, защото само той си знае цените. След като обясних, че няма да си тръгна без корали, мадамата вися 2-3 часа с него на скайпа, за да го пита за цените на всяко нещо. Затова се подсигури Алекс да е там, когато отиваш, стига да смяташ да купуваш де! И най-добре му обясни, че аз съм го рекламирал на форума, може пък да даде някакви отстъпки за хората от нашия форум  ;-)
Иначе съм му наснимал системите и съмповете, някой ден ще кача снимките.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Супер  *THUMBS UP* , благодаря  *thanks ! А пробвай и с бурканче със две три скариди вътре - аз мойте така ги хванах.

Coral Master

Не знам от къде идват, но в последно време забелязах, че по всички SPS корали (Acropora, Seriatopora и Stylophora), които са достатъчно порастнали, за да приютят малко раче, вече са се настанили рачета от няколко вида. Виждал съм как рибите изяждат рачето, ако коралът не е достатъчно голям, за да има къде да се скрие. Интересното е, че доскоро имах само две рачета в две акропори, а сега вече ги има в много корали. Повечето от тези корали влезнаха в аквариума като малки фрагчета и едва сега, след като порастнаха достатъчно, вече привлякоха рачетата. Само не разбрах, тези рачета досега по камъните ли чакаха?

Чел съм че кораловите рачета се хранят с мукус от коралите. Естествено и коралите оползотворяват всички техни отпадъци. Със сигурност обаче забелязах, че при наличие на рачета, коралите растат много по-бързо. По същият начин влияят на коралите и рибите - в момента една еуфилия, в която се настаниха две клоунчета, расте направо като бясна, скелетът и вече е грамаден и за една година е порастнал над 10 пъти! 
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Интересни неща стават при теб  :-D
Дали има вероятност да са се размножили в аквариума?
Можеш ли да побликуваш списък на обитателите в големия (стига да го имаш де и да не е тайна  ;-) ).
И наистина е време за една снимка  :-)

Coral Master

В момента аквариума изобщо не е за снимки. Преди 2 седмици в 240 литровия ми умря кльощавата зебразома, дето я домъкнах от Италия. Докато се усетя, след нея за няколко дни я последваха и мандаринките и още една зебразома. Императора издържа най-много, но взе да си сменя цвета и разбрах на къде е тръгнал та го преместих обратно в големия аквариум, където си умря. И така от десетина дни ми тръгнаха доста цианобактерии. Рибата умря някъде на скришно място и не можах да я извадя. Замърсяването си каза думата. Исках да почистя, ама все не ми остава време ...

Днес привечер ми остана малко време и направих едно клипче набързо. Някои от коралите леко са се прибрали, очаквайки нощта. В общи линии всичко е нормално, но като изчистя аквариума и го вкарам в ред, ще направя нов клип и ще сменя този.

Забележка: клипът с неизчистения аквариум е изтрит и е качен нов, по-надолу в темата.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

haans

един въпрос- До сега някоя риба,скарида,рак или корал да са успели да се размножат в аквариума?Много ми е интересно,дали можеш да си развъдиш(я риба,якорал или скарида) или винаги трябва да даваш още и още пари за нови обитатели,след като ти умрат старите!

ludiqdoctor

Много циано Коле!!! Ше почнеш да хвърляш разни работи в скоро време.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Стоян Михов

Здравей, поздравления за аквариума, най-накрая видео. В долния десен край забелязах една акропора, която е започнала да избелява - на 20-33 секунда от филмчето. Тя нова ли е? защото ако не е, трябва да направиш нещо за нея, на мен ми се струва от фронталната снимка, че тази част на аквариума ти не е осветена добре, аквариумът ти е много дълбок, а корала е почти на дъното, освен това избеляването е започнало точно от тъмната страна. Ако искаш някой ден като дойда към Филибето може да измерим светлината. Поздрави
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Имаш ли идея от какво ти умряха рибите? Питам, защото и при мен зоала си заминава и се притеснявам за останалите. Иначе браво, вече почти се е заформил като риф

Coral Master

Утре смятам да се прибера по-рано и да почистя аквариума, ще тествам водата и ако трябва, ще направя и смяна на вода, но не мисля, че е нужно за сега ... до седмица аквариума ще е чист. Знам го, защото не ми е за първи път. Имам си процедури за такава ситуация.

За съжаление нищо освен корали и полипи не съм размножил в моите аквариуми. Когато се върнах от Италия преди месец, домъкнах няколко риби, които заврях в 240 литровия аквариум. Преместих и императора от големия аквариум. Явно 240 литровия се пренасели, но можеше да издържи, ако не беше умряла едната зебразома. Тогава сигурно се повиши твърде много амоняка и една по една взеха скоропостижно да се сбогуват и останалите риби. По това време бях твърде зает и не ми оставаше време дори да погледна в аквариума, само сутрин сипвах набързо малко храна. Докато се усетя и остана само императорът и четирите черноморски иларии. Хванах императора, преместих го обратно в големия аквариум, но той веднага се покри и повече не се показа. После редокса падна с 30-40 и разбрах каква му е съдбата ...

Светлината си я меря, на този етап това не мисля, че е проблем. Всички SPS корали са в много добро състояние и отчитам растеж. Имам две фрагчета от Acropora millepora, които бях сложил плътно до едни камъни, просто нямаше място за тях и се чудех къде да ги сложа. Тези фрагчета се обезцветиха леко на местата, които бяха скрити от светлината. Вече няколко месеца са на свободно, но още не са се оцветили напълно и виждам минимален растеж. А ако Octopus има предвид акропората долу вдясно, която е над жълтата турбинария, тази акропора в момента е в активен растеж, а нейният нов прираст е по-светъл, като самите върхове са сини. А жълтата акропора, която лежи на дъното, си е в перфектно здраве и чудесно оцветена, просто вече месец не мога да реша къде да я залепя.

Ето две снимки от преди два дни. Вижда се, че коралите се чувстват чудесно, полипите им са отворени, а за изминалите няколко дни забелязвам видим растеж.

Жълтата акропора на дъното:


... и акропората над турбинарията. Тази я купих от Дискус преди 14 месеца и оттогава е тройна, без да броя фраговете, които съм чупил от нея.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Similar topics (5)

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17727

34005

Публикации: 269
Прегледи: 88594

51061

Публикации: 20
Прегледи: 9416

21341

Публикации: 25
Прегледи: 14586

8510

Публикации: 15
Прегледи: 17960