Автор Тема: 600 литров рифов аквариум от Пловдив  (Прочетена 41368 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Здравейте,

От около година чета вашите писания тук, мисля, че вече е време да се присъединя и аз. Изчетох много сериозна литература, понатрупах опит и се надявам, че както аз се уча от вас, така и, че ще мога да съм полезен с нещо. Аз само мечтаех до края на лятото на 2009 г., когато се престраших и направих първият си морски аквариум.
Снимките, които виждате по-надолу са от най-големият ми морски аквариум, населен с много LPS и SPS твърди корали, само няколко меки корали и полипи, 12 риби, 4 различни морски звезди, доста миди, раци и скариди, както и всякакви други гадинки, пристигнали от Индийския океан върху живите камъни.
Самият аквариум е 600 литров (140 х 70 х 70 см), съмпа отдолу е 150 литров.
Останалите подробности по аквариума и параметрите на водата ще опиша накрая, за да не досаждам на хората, които не разбират от тези неща и искат само да разгледат снимките.
Оказва се, че не е лесно да се направят качествени снимки в аквариума, така, че сега пускам снимки само на малка част от обитателите.

Долу: Част от аквариума:


Долу: в малко по-едър план.Ето и няколко коралчета в близък план:

Долу: SPS корал Acropora


Долу: SPS корал Styllophora


Долу: Изключително интересен LPS твърд корал. Отваря се през нощта, може да погълне цяла риба в устата си.


Долу: Така нареченият "корал-чук", Еуфилия. Един от най-елегантните и красиви LPS корали.


Долу: Така нареченият "корал-жабешки яйца", Еуфилия. Също един от най-елегантните и красиви LPS корали.


Долу: Така нареченият "корал-жабешки яйца", Еуфилия, сниман през нощта. Тези корали са активни през деня и вечер се свиват, за да не привличат хищници.


Долу: LPS корал, Trachyphyllia geoffroyi


Долу: LPS корал, Trachyphyllia geoffroyi, с различна окраска.


Долу: Goniopora е един от най-красивите LPS корали, но на практика е невъзможно да се отглежда задълго в аквариум, поради все още неизвестни изисквания. Въпреки това търговците го внасят и продават редовно, макар да знаят, че ще умре. Аз лично никога вече няма да си купя такъв корал, колкото и да ми харесва. В дебелите книги пише, че видът, който виждате на общите снимки най-горе (изправената, не кълбовидната форма) издържа по-добре в аквариум. Засега мога да го потвърдя, имам два големи корала и се чувстват отлично в моя аквариум.


Малко рибки от кораловите рифове, не мисля, че има нужда да ги описвам с латинските им имена :

Долу: Рибката, известна като "Дори", от филма "Търсенето на Немо". Малко е трудна за първоначално приспособяване, но след това е много лесна и активна рибка.


Долу: Рибката, известна като "Немо", вероятно най-лесната за отглеждане в аквариум морска рибка.


Долу: Риба "Император". Сега е още с детската си окраска, за две години се променя напълно и става съвсем различна риба.


Долу: Жълта Зебразома, отново една от най-лесните за отглеждане в аквариум рибки. Типична растителноядна риба, но не отказва каквато и да е храна.


Долу: Тропическа "морска кучка". Лесна за отглеждане и изключително интересна за наблюдение риба.


Долу: Мандаринка. Също много интересна рибка, но не понася друга като себе си в аквариума - накрая винаги остава само една.


Долу: Много красива коралова риба, "Псевдоантиас". Не е лесна за отглеждане, след трудното приспособяване често гладува при нормално хранене, защото е срамежлива и не отива да се бори с другите риби за храната си. Така, докато се реши да яде, за нея не остава почти нищо.


Ето и някои безгръбначни обитатели на кораловия риф:

Долу: Сигурно всеки е ял скариди на морето, но малко хора знаят как изглеждат те на живо. Това е скарида, уловена в морето край Поморие и внимателно приспособена към два пъти по-високата соленост на океанската вода. По принцип този вид скариди се срещат даже и в Атлантическият океан, така, че не е проблем да се приспособят към по-висока соленост  на водата. Това важи и за повечето видове риби в Черно море, които се срещат и в Егейско или Средиземно море.


Долу: Успях да реагирам в момент, в който три от четирите морски звезди позираха заедно за снимка. Те се чувстват отлично в аквариума, пясъчните звезди даже се размножават. Зелената и синята се хранят с алги както и с отпадъците на другите животни. На преден план се вижда кълбовидната Goniopora, която все по-рядко отваря полипите си и до няколко месеца ще умре.


Долу: Голям тръбен червей, ако го доближите се прибира в тръбичката си за стотни от секундата.


Долу: Син растителнояден рак, част от екипа чистачи на аквариума.Ето малко техническа информация:

Циркулацията на водата в аквариума е със шест глави Buyu, за които и вносителите не можаха да ми кажат колко вода изпомпват, но мисля, че всяка "продухва" поне 2000 л/час. Вързал съм ги по 3 към електронен таймер, за да симулират морските течения. От време на време променям времето за смяна, в момента се въртят през 90 минути, но меже да се сменят и през 1 секунда. Отделно има още 6 помпи Atman Power head с дебит от 650 до 2000 л/час, които са вътре между камъните в рифа.
Биологичната филтрация се реализира от кораловия пясък с 7-10 см дебелина на дъното и от над сто килограма живи камъни.
Въпреки, че коралите се чувстват добре, имам нискa стойност на редокс-потенциала (mV 320-350) и мисля да добавя втори скимер, същият като първия - Aqua Medic Turboflotor Multi SL. При завишените нива на mV изглежда, че твърдите корали се хранят много добре, защото получавам страхотен растеж на SPS коралите, и най-вече видовете от род Montipora. LPS коралите също растат добре, но те просто растат по-бавно.
Също така скоро мисля да добавя рефюджиум (refugium) с морски растения, макар реално да нямам проблеми с нитратите или фосфатите. В съмпа имам голямо отделение със живи камъни за допълнителна филтрация. Обратната циркулация се осъществява с Aqua Medic Ocean Runner 3500, от която съм доволен, най-малкото защото е доста тиха.
За замерване на параметрите на водата използвам тестовете на Salifert, доставени от Дискус ООД. Те почти ги привършиха, но се надявам да направят внос отново. Всички останали тестове, подчертавам - всички (!), са чиста загуба на време и пари. Ползвал съм Tetra, Sera, Dupla, JBL и Salifert, като само с последният имам винаги точни резултати.
Редокс-потенциала го замервам с Aqua Medic mV Controller.
pH измервам с електронен pH метър.
Имам контролер за поддържане на нивото на водата (с два сензора), с помощта на който доливам всяка нощ изпарената вода. Контролерът включва помпа, която подава осмотична вода в бъркачката за вар - Aqua Medic KS 1000, в който се разтваря калциев хидроксид Ca(OH)2. Оттам наситената варна вода се налива в аквариума на капки. Засега това е достатъчно за поддържане на нивата на калциий и алкалност на водата. Имам и нитратредуктор Aqua Medic NR 1000, от който не виждам никаква нужда, даже става по-зле с него. При нужда от повече калций, съм решил да го преоборудвам в калциев реактор.
Всеки момент очаквам да ми пристигнат от Германия компютър на Aqua Medic АТ - Control Set, с който окончателно ще автоматизирам повечето неща.
Осветлението е с метал халидни лампи 4 х 150 W, две са по 13000 K и две са по 16000 K. Има 4 луминисцентни лампи Actinic blue и 4 бели луминисцентни лампи.
Нощното осветление е с диодни сини лампи.
Охлаждането е с шест компютърни вентилаторчета, отопление имам ,но не мисля, че се е налагало да се включи досега.
Ползвах озон генератор, но се развали, а честно казано мисля, че ми е необходим само в аварийни случаи.
По отношение на морската сол, ползвам Aqua Medic Reef Salt, но само защото няма друга наблизо. Никак не съм доволен от нея. Разтварям я в осмотична вода, но тя за нула време образува варовикова утайка на дъното. Кой знае какво изобщо остава в нея след тази преципитация. Сега съм купил една кутия с някаква сол Red Sea, купих я от Италия, като и дойде редът ще видим резултатите.

Параметрите на водата са както следва:
Температура 25-27°C
Соленост (плътност) 1.026
Редокс потенциал mV - 320-350
Калций Ca - 420-430 mg/l
Магнезий Mg - 1350 mg/l
Твърдост (алкалност) KH - 8
Киселинност pH - 8.2
Стронций Sr - 10 mg/l
Нитрати NO3 - 4-5 mg/l
Фосфати PO4 - 0 mg/l

Поздрави
« Последна редакция: 31.12.2013г 12:12ч от Стоян Михов »
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен stefans

 • Член на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 39
 • Пол: Мъж
 • MR. BIG
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #1 -: 13.06.2010г 16:04ч »
Евала, евала колега !!! *privet*

Неактивен Асен Евгениев

 • akapulko
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 4 577
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #2 -: 13.06.2010г 17:05ч »
Аквариума е невероятен! А нашата Черноморска скаридка направо цепи мрака! *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #3 -: 13.06.2010г 17:05ч »
Струва ми се че едно Ярисче се е разтворило в тоя 600 литров риф. :)
Иначе изглежда добре и информацията ти е доста пълна.Супер!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Щом стана въпрос за пари ...
« Отговор #4 -: 13.06.2010г 19:07ч »
Като става въпрос за Yaris-чето, ако знаех с какво се захващам, ако някой ми беше показал сумирано всичко, което ще съм изхарчил само през първата година - сигурно нямаше да се захвана. Но както и много други в този форум, и аз започнах с  черноморски обитатели след почивката на море. След това ми предложиха 600 литров морски аквариум със шкаф и съмп, втора употреба. Към него имаше повечето живи камъни, които имам и сега, както и нитратредуктора с mV контролера.Също някои риби риби и корали.
Тъй като аквариума и шкафа не ме устройваха като размери, си поръчах нови, и от горното използвах на практика само пълнежа на аквариума, съмпа и другите джунджурии около него. Останалото замина в избата.  
Наложи се да подменя всичко що е помпа, човека от който ги купих явно не ги беше почиствал, после професионалистите ме посъветваха да не чистя нищо (щом работи), докато всичко започна да гасне едно по едно и един ден се върнах от Италия и заварих аквариума на блато, без скимер и циркулация към скимера от една седмица.
Тогава носех 4 кашона с евтини SPS корали от Италия, няколко не можаха да дочакат водата отново да си върне качествата, други почти целите умряха и сега ги възстановявам от малки парченца, оживяли от целия корал. За щастие доста преживяха целият катаклизъм, най-вече видовете от род Montipora и Turbinaria mesenterina. Най-трудно понесоха видовете от род Acropora, от тях загубих най-много. Ако не беше изригването на вулкана в Исландия, след който затвориха летищата, досега да съм купил нови, като ходих до там отново. Но там, при все, че внасят всяка седмица, всичко свършва за нула време. Нищо чудно, при цени от 35 евро за чудесен развит SPS корал и 4-25 евро за рибите ... Като казвам 25 евро, последният път купих Lion fish и морски скат, и двата за по 25 евро. Ако знаете колко струват тук, можете да пресметнете!

Двете Трахифилии от снимките ги домъкнах от Индонезия, 40 часа без вода. Там ги купих от магазин, с фактура, за по около 5 US долара бройката. Но ако ме бяха спряли на летището незнам какво щеше да стане. Незнам дали бих опитал отново, то само мога да мечтая ветровете пак да ме отвеят някога до рифовете на Индонезия, страшна красота е там долу! Та тогава още не знаех какви са цените в Италия, за тея пари не си струва риска! Виж, ако сравняваме с цените в България, куфарната търговия с корали може да процъфти ...

В аквариума и в съмпа съм добавял "мъртви" камъни, някои морски, някои са варовикови от планината. Те всички вече оживяха и се населиха от всевъзможни гадинки, полипи и корали.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен niky

 • Администратор
 • *****
 • Публикации: 2 492
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #5 -: 13.06.2010г 19:07ч »
Tи ако с това си почнал, представям си какво ще направиш след няколко години.
Страхотен аквариум. *THUMBS UP*

Неактивен andre7080

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 59
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #6 -: 13.06.2010г 20:08ч »
  *offtopic
Преди време си мислех, колко скучни са соленоводните аквариуми на фона на тропическите. Нещо като ъпгрейднати цихлидарници - камънак и 5-6 риби за огромен литраж. След това почнах да чета за живите камъни и съществата по тях и т.н. Та реших официално да СПРА да се интересувам, защото жената ще ме изгони вече ако вкарам още един аквариум  :-D
We do not inherit the Earth from our ancestors, we borrow it from our children.

Неактивен MeTogu

 • говорещия с риби
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 2 646
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #7 -: 13.06.2010г 20:08ч »
Абе за БГ е доста трудно да се направи сносен рифов аквариум колкото и да се опитваме,цените са непосилни за нашите бюджети.
И аз се пробвах да направя от нищо нещо и дори няма да Ви покажа 300 литровия си риф .... камо ли 100 литровия.Сега седя и си мисля. ....... да взема да го продам ли ... нито имам пари да го потдържам нито сили да влагам повече средства в каквото и да било за тея солени гадове.
п.п. Скоро ще пусна обява .... още го обмислям все пак съм пуснал ТОТО 2  :-D
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Неактивен Luton

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 459
 • Пол: Мъж
  • Carpet Cleaning London
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #8 -: 13.06.2010г 20:08ч »
Поздрави за страхотния аквариум, БРАВО
Голям труд, желание и доста четене ама си заслужава

Колега дай малко повече инфо за съмпа, ако може снимка и/или схема :-)

Неактивен vasso

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 1 162
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #9 -: 13.06.2010г 21:09ч »
Браво! Много е хубав, пък и има доста интересни обитатели. Ако можеш да направиш една голяма фронтална снимка ще е чудесно! *DRINK*

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #10 -: 13.06.2010г 22:10ч »
Фронтални снимки имам, но откакто ги направих съм разместил доста нещата, а и съм добавил нови корали. Още малко и ще добавя като отговор в тази тема нови снимки, вкл. на други от обитателите.

Съмпа е правен от Дискус преди 3 години, в общи линии и те вече не правят такива. Сега се чудя да го преработвам ли или да си направя нов. Има едно тясно отделение, в което има място само за скимера, зад него преграда и място за пластмасови топчета. Те обаче бързо се задръстват и аз ги разкарах. Сега там е празно.
Следва голямото отделение, което е направено с двойно дъно, но сега аз съм го напълнил с мъртви камъни, които вече са живи. След това е последното отделение, което е толкова тясно, че едва вкарвам циркулационната помпа, с хиляда магии. Оттам водата отива обратно горе.
Вътре в съмпа има 1 кг. активен въглен, който изхвърлям след 30-45 дни и слагам нов след още 15-20 дни.

Накратко, не си правете такъв съмп!
Сега обмислям да го направя същият, но с по-широки странични отделения, като преградите между отделните отделения ще бъдат от черно, непрозрачно стъкло. Така в първото отделение ще мога да събера два скимера (вторият вече го купих втора употреба от Дискус, с нова помпа) и механичен филтър, във второто отделение ще мога да събера рефюджиума с каулерпа или каквото друго му сложа, а светлината няма да отива към останалите отделения и да предизвиква растеж на всякакви алги по стените и уредите. В третото отделение ще мога да събера спокойно помпата или ако искам и малко по-голяма!
Удобството всичко да ми е в съмпа означава, че ще циркулирам водата отвсякъде само с една помпа.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен marrio31

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #11 -: 13.06.2010г 23:11ч »
страхотен аквариум,поздравления,много труд и пари си хвърлил но си заслужава *BRAVO* *BRAVO*
само дано не си прав за гониопората,че и аз имам,за сега си е добре да чукна на дърво.. *YAHOO*
голяма красота! вече другите аквариуми освен морските все едно не ги виждам :-)
: 13.06.2010г 23:11ч
и да те питам от колко време е при теб тази гониопора дето не се отваря вече :-(,от снимката виждам че е на дъното,дали пък не и е тъмно..

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #12 -: 13.06.2010г 23:11ч »
Тази синята гониопора я имам от края на февруари. Имах 3 различни, но малко по малко едната вече си е само камък. Другата започна да не се отваря откакто се скапа помпата и аквариума стана на блато. Също така забелязах, че при смяна на водата не обичат да остават на сухо. В рифа в океана доколкото съм срещал гониопора, са винаги на дъното. Тази синята на снимката просто я местя из аквариума, с надеждата, че някъде ще се почувства по-добре. Сега е в горната част, но няма разлика.
Във всички книги пише, че гониопората започва да умира след няколко месеца в аквариум. Никой не знае защо точно става така. Има една теория, че добавка на желязо и манган ако не се лъжа, я карат да се отвори, но други автори твърдят, че не е вярно. В крайна сметка нали наливаме микроелементи всяка седмица, там си има всичко.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Неактивен marrio31

 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 119
 • Пол: Мъж
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #13 -: 14.06.2010г 00:12ч »
кофти работа,всъщност твойто осветление...направо си е лудница, ти си над ват на литър :-) по колко часа си на пълна мощност?
: 13.06.2010г 23:11ч
интересно ще е също да кажеш и по колко вода на какъв период сменяш..

Неактивен Coral Master

 • In love with the Ocean!
 • Член+ на форума към БАЕ
 • *****
 • Публикации: 384
 • Пол: Мъж
 • Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите
Re: 600 литров рифов аквариум от Пловдив
« Отговор #14 -: 14.06.2010г 11:11ч »
Луминисцентните лампи работят от 8.30 сутринта до 22.30 вечерта. Просто имам нужда да го виждам на светло аквариума, затова е така. Метал-халидите работят от 10.00 до 20.00 часа, като първите 2,5 часа работят двете лампи на едното тяло, после 5 часа работят всички заедно, последните 2,5 часа работят втората двойка на второто тяло.
Между другото - лампите също ги купих заедно с аквариума - втора употреба. Имам две свободни тела, с по една метал халидна 150W и две луминисцентни лампи, едното тяло е на Aqua Medic, другото не съм го гледал. Ако някой има нужда да ми предложи цена.

Вода не съм сменял от Април. Тогава се скапа помпата и аквариума стана на блато, та се наложи да сменя почти 80%.  По принцип сменям около 10 %, веднъж на 1-2 месеца. Но всеки ден добавям kalkwasser, всяка седмица добавям йод, стронциев хлорид, магнезиев сулфат и микроелементи на Aqua Medic.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
4667 Прегледи
Последна публикация 28.04.2009г 22:10ч
от Caxapa
12 Отговора
8433 Прегледи
Последна публикация 08.09.2009г 13:01ч
от tishovsx
1 Отговора
3515 Прегледи
Последна публикация 28.09.2009г 10:10ч
от iek
49 Отговора
8956 Прегледи
Последна публикация 19.07.2010г 11:11ч
от hanuman
3 Отговора
4227 Прегледи
Последна публикация 15.10.2010г 00:12ч
от MeTogu
6 Отговора
5079 Прегледи
Последна публикация 22.02.2011г 19:07ч
от mi6okalkana
2 Отговора
8914 Прегледи
Последна публикация 18.07.2011г 00:12ч
от Aquadream
13 Отговора
4751 Прегледи
Последна публикация 21.10.2012г 14:02ч
от toninoПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И