• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

50л нано риф

Започната от victor565, 26.07.2011 22:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

victor565

Попрочетох и се навих да си направя и аз един нано риф.
1.Дъното мисля да бъде 3см коралов пясък.Понеже в друга тема четох че така рачетата ще могат да го чистят и няма да го синфорам. Поправете ме ако греша ,но нали при синфонирането се губеха бактерии.
2.Живи камъни незнам колко килограма ще ми трябват. Затова кажете долу горе колко са ми нужни?
3.Филтъра ще бъде вътрешен за да има и течение.
4.Осветление фруорисцентна крушка може и няколко броя.
5.Обитатели ще има главно ракообразни и корали и може 1-2 риби.
Ракообразни: черноморски рак и  Paguristes (Hermit crab red leg)
Скариди незнам какви може но ако намеря синя черноморска също.
Риби: Amphiprion frenatus+попче някакво или Pterosynchiropus splendidus
          Chrysiptera parasema+попче някакво или Pterosynchiropus splendidus
           Pictichromis paccagnellae+попче някакво или Pterosynchiropus splendidus
           Не съм сигурен за мандаринката дали може в такъв литраж.
Корали: Зоантиди,Дискозоми,Кладиела и Capnella.
Това са общи наименования на родове до колкото разбрах. Ако може да ми кажете кои видове са за начинаещи ще бъда благодарен.

iek

За дебелината на дъното добре си се ориентирал- препоръчвам ти, ако можеш да си намериш отнякъде, Tropic Eden™ Tonga Reefflakes в слой от 2см, за съжаление ще трябва да сифонираш при тази дебелина, можеш да минеш и с голо дъно (bare bottom). Живи камъни ще ти трябват около 6кг, не го претрупвай с много камъни, за да нямаш проблем с циркулацията, още повече с това вътрешно филтърче, което си замислил, вероятно ще ти трябва и допълнителна циркулация, въпреки че по-надолу не видях да си споменал SPS-и. Щом си се насочил към луминесцентно осветление, проучи първо дали лесно се намират лампи за твоя размер, бих ти препоръчал Т5 24W силвания коралстар и силвания маринестар 15к, дълги са ~55см.  Amphiprion frenatus в такъв малък обем не е добра идея-http://www.reeflex.net/kategorie/1.html. Дамсел- добре, но да не си останеш само с него!? За мандаринка забрави, трябва ти повече опит, а и други неща. Почти всички меки фотосинтезиращи корали, а също и повечето LPS-и ще оцелеят.  Грабвай, което ти харесва от споменатите, като преди това проучваш задължително всеки един корал и обитател, а и внимавай да не правиш спонтанни покупки из магазините, ако въобще има такъв риск у нас. :-) Без грешки няма да се разминеш, от сега се примири, че загубите тук са по-сериозни.
Не видях да си включил RO/DI, скимер, тези неща ще те спасят от доста проблеми като начинаещ. Е, може да правиш и седмични 100%-ни смени на вода , особено при едно нано това е добро решение.

victor565

27.07.2011 05:07 #2 Last Edit: 27.07.2011 10:13 by victor565
Твърдите корали са SPS а, меките LPS нали? За спонтанни покупки не се тревожа много понеже нямам толкова парички че да рискувам. С дамсел какъв клоун може да се гледа? Ако аквариума е малък като размер и нямам фотосинтезиращи корали мога ли да ползвам флуорисцентна крушка ? А живите същества ще ги копувам главно от вносове понеже в България са адски по-скъпи. За скимер се чудя още ама сигурно ще взема може би ще е 2ра употреба. Филтър намерих един мои стар които беше в комплекта на един 100л аквариум https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2Ffn7qcy.jpg&hash=e240be3f41114740d0c1790f100efffbc69e567a както виждате е окачваем. Скимер мисля да взема такъв http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=marine_protein_skimmers&product=Aqua_EL_Skimmer_PS-300&n=1 един човек продаваше. Сол за 50 л аквариум мисля че ще ми трябват 2 кг. Кораслов пясак взех от един сладководен аквариум 4 кг. Гледам да намаля максимално разходите за да останат пари за рибки и корали.

iek

LPS и SPS.  Ето ти малко насоки за населяване на нано аквариум: lgreen's Ultimate Guide To Nano Fish. Този окачваем филтър може да се използва, но имаш ли идея какво ще сложиш в него? С два килограма сол ще го докараш до под кривата круша, коралов пясък- НЕ, от стар аквариум- НЕ. Аз те съветвам да седнеш да си направиш една сметка предварително- какво ще ти струва това начинание за първата година, за втората и т.н., след което умножаваш резултата поне по 3.

изгубеният рай

Ако си със този филтър ще ти трябва допълнително нещо което да прави течение.Неразбрах за кораловия пясък ...искаш да кажеш мъртъв...?
END!!!

victor565

Аз попрочетох сега за коралите сам се объркал доста. 1кг сол за колко литра вода стига? Кораловия пясък ще го накисна с белина и ще го изплакна и ще стане като нов.ПЯсъка е бил в сладководен аквариум но не ми трябва толкова много и затова отделих 4 кг. Във филтъра предполагам че трябва да сложа гъби или от тези пълнежи. Но не съм сигурен пълнежа дали е същият като този на сладководен аквариум или по различен. Иначе аз за корали риби не бързам ще изчакам колкото е нужно че и повече . Сега ще прочета това което ми прати и ще разгледам обитателите. След това ще напиша кои са ми харесали и ще направим някаква комбинация която постепенно да накупя. А относно сметката кое да пресметна старта ще ми е към 200 лв след това какви ще са ми разходите за храна, сол и вода. Водата която ще се слага трябва ли да бъде задължително осмозна или може и престоя чешмяна ? Течението може ли да се направи по късно след старта?

connect

Здравей колега,

1кг сол стига за около 25л вода+/- 0.500л.Коралов пясък си купи, недей да си правиш експерименти за 10-15лв.Филтърът му слагаш гъба и активен и е готов.Корали и риби след 6-тата седмица от старта.Водата осмозна задължително, и колкото по -чиста, толкова по-добре (има осмози и осмози).Течението веднага със старта.Живи камъни също, поне 4-5кг.Скимър???Седмични смени на вода 15-20%, т.е. 7.5л-10л вода приготвена предварително при темп над 20 градуса и помпа да я върти поне 12часа ( в началото може и малко по-малко -10-15% вода).Седмичната смяна на водата трябва да е като по часовник - понеделник в 18:00 - 20:00ч примерно.

Успех!

изгубеният рай

Течение трябва да има от самото начало.1кг. сол осолява около 30л.вода...а каква ще е тя(водата) *YES*...доста има писано по тази тема така че най добре почети и прецени сам :-)....аз използвам чешмяна (отлежала)
END!!!

victor565

Аз лично предпочитам чешмяна вода понеже осмозна трябва да я пренасям от магазина до нас. Ако имам скимер ще трябват ли смени на водата? За течението http://www.discus.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=799&category_id=110&option=com_virtuemart&Itemid=4&lang=bg тази помпа е подходяща според мен но аз предпочитам да ползвам вътрешен филтър нали се пак и той прави течение.За филтъра гъби имам  и имам и активен въглен.

изгубеният рай

Аз разбрах че само с окачваемия филтър,ако ще има и вътрешвн такъв...да и той прави течение.
END!!!

tonino

27.07.2011 12:29 #10 Last Edit: 19.02.2018 21:56 by tonino
...

изгубеният рай

От мен пък имаш солта за .......вода ;-)прав е колегата,съмишленниците трябва да се подкрепят *bg*пиши на л.с
END!!!

victor565

Благодаря за подаръците. Утре сигурно ще ходя за аквариума. И ще ви пиша на лично кога да ми изпратите солта и пясъка. ЗА които много благодаря. Сега почвам пак да чета. Ако имам въпроси ще питам.

Similar topics (5)

46983

Публикации: 13
Прегледи: 6802

48021

Публикации: 19
Прегледи: 7226

31474

Публикации: 16
Прегледи: 9663

48721

Публикации: 21
Прегледи: 8529

52882

Започната от julianiv


Публикации: 80
Прегледи: 36296