• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

325 л. морски аквариум

Започната от NikolaV, 28.07.2010 15:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Мерси :-)! Тук специално ги виждаш малко след здравословна двуседмична диета, докато бях на море.

Иначе основно крил на JBL, от време на време (около един път седмично) Red marine Algae и/или Green marine Algae на Ocean Nutrition (и в двете има добавка чесън). Както и да ги погледнеш това са са си листа за суши, само че едното е червено. И на него май повече му се кефят. Доста си пощят и камъните де, макар, че да чукам на дърво за сега водорасли няма много.
И някакъв Nutrafin Max на Hagen, но като се сетя. Пак ако се сетя кисна всичко (без "сушито") в Garlic guard на Seachem.

изгубеният рай

 *BRAVO*Явно добре им се е отразила диетата...изглеждат в чудесна форма.
END!!!

NikolaV

Въпреки предупреждението да започна нова тема ще пиша в тая :-P
И то май за да кажа, че не е актуална вече. Този аквариум е вече минало и друг надявам се му се радва. Преди няколко месеца взе та порасна почти двойно и вече е 600 л. дисплей + около 150 л. съмп. Днес най-накрая реших да му направя едно кратко клипче с телефона. До сега една снимка няма всъщност. Това ми е големият срам всъчщност, че ако дръпна чертата май ще се окаже, че с морското хоби още не съм и доближил разходите по умрялото ми май вече фото хоби...
Тия дни ще монтирам още няколко корала, дето като нови са плеснати на дъното и чакат уикенда. Та се надявам да купя батерии за светкавицата и което е по-сложното дори да извадя апарата от шкафа.

Засега само бързото мързеливо клипче:


Gorgonas

....Поздравления  *BRAVO*

M_I_T_A_K_A

Браво. Втората помпа за течение аква медик ли е? И скимера не вади ли много рядко?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

NikolaV

Аква-медик е, да. Малко не се вижда на клипа, че в сянка. Всъщност тя ми е основната. Двете боюта са малко излишни или по-скоро ще им сменям местата по-натам.
Много рядко вади скимера и много бързо. Това е така от около седмица, откакто пускам озон. Преди пълнеше чашката с тъмна гъста кал за около седмица, а сега за един ден и е до горе с бистра водица. Май започна леко да намалява, но много бавно. ORP-то от около 190-200 преди седмица сега е около 320.

M_I_T_A_K_A

А защо не го регулираш и сега да си вади по тъмен скимейт? Или мястото е неудобно да се бърка и да се регулира... гледам че има нещо като колона.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

NikolaV

А, бърка си се спокойно. По-скоро не съм се сетил да го пипам. Има някаква регулация на потока на изходната вода ако се изразявам правилно. В момента двете врътки са на положение максимално отворени. Мисля, че ако ги затворя ще почне да отделя още повече? Другото, което му се регулира е височината на чашката с една приставка. В момента съм допълнително купена така, която я повдига с 2-3 см. повече от стандартната. мисля, че по-ниска пак значи повече отделяне?
Отдавам го на озона и на промяна в нещо и се надявам скоро да се регулират сами нещата. Ако до края на седмицата няма промяна тогава като имам повече време ще си поиграя с него.
И преди май ми се е случвало при промяна на нещо или след добавяне на нещо да има увеличено отделяне, но май до сега ни и толкова дълго.

Ангел Христов

Супер е станал големия - браво  *privet*
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

M_I_T_A_K_A

А някога скимера работил ли е на по различен дебит от този който е в момента? Пробвал ли си? Защо не пробваш и с тази приставка която имаш?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

NikolaV

Аз горе съм го написал с двата леви крака малко...
Сега съм с тази приставка в момента. Мога да върна по-ниската стара, но според мене за момента ще влоши нещата. Аква-медик за тоя скимер имат и трета най-висока приставка - 10 см., но нея я нямам.
Относно дебита - така съм го настроил в началото още за стария аквариум и не съм го пипал повече.

hanuman

Браво колега много добре се е получил новия аквариум. Я кажи как е аквамедика (уейвмейкъра) течение, управление, шум и т.н.
Май и аз трябва да покажа и моята нова локвичка вече. :-[
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

NikolaV

Здравей и благодаря!
Относно помпата. Шум няма на практика. Ако е спряно всичко друго, то тогава при 15 000 л. се чува или усеща едно много тихо и трудно доловимо ниско честотно (надявам се не казах някой бисер) бучене. Но много трябва да се заслушаш.
Относно управлението. На клипа се вижда контролера - има светеща осмица на него, демек програма осем. Имаш няколко програми. Само на 5 000, само на 15 000, 6 програми с различно редуване м/у 5 000 и 15 000 и една "random". Преходът м/у скоростите е плавен и по нищо не се усеща, че става. Освен ако не си сложиш ръката от пред.
Дебит поне аз не мога да измеря точно и мога само на ръка. Като си я сложа пред помпата при 5 000 л/ч усещането е като пред един сън-сън на същата скорост, а като мине на 15 000 става доста по-силно, но бих казал, че точно три пъти. Тук сега е пак малко субективно, но усещането и при двата режима е как а го кажа... За доста по-нежно течение или по-равномерно и "разперено" спрямо сън-сън-те.
Преди да дойде доста се опасявах, че 15 000 л. ще дойдат прекалено много на меките и LPS-те, но няма повод а притеснение - не е прекалено силно. Ако забелязваш на клипа в далечния край на аквариума еуфилията и саркофитона  са на сравнително "завет" и си мисля, че 2 м. и идват на границата на възможностите.

ПП. А да - има и нощен режим - на тъмно духа само на 5 000 л. Датчикът е в контролера. Режимът е опционален.

Ако мога да дам лично мнение, то е, че за тия пари е ОК и за аквариуми с този размер е прилично решение. Ако един ден мога ще ъпгрейдна евентуално към вортек/тунзе, но докато не мога да си ги позволя това мисля, че ще ми върши добра работа.

камен чочев

Честото Никола, както се вика "да илядиш"  :-D
Само не знам от къде толкова смелост, че да сложиш скимера на паркета. Ако нещо протече-отиде ти ремонта. И наистина е доста рядка течността в скимера. Не можеш ли да намалиш малко въздуха. Иначе супер аквариум, радва окото. Евала

NikolaV

Нямам избор, Камене. Не се събира под шкафа. Аквариумът и стойката са мислени навремето за друг тип аквариум и трябваше да се съобразявам с това.
Иначе моделът си се води външен и това е му се води нормално положение за монтаж. Може и така (всъщност виси, не е на пода), може и в съмпа.
А ремонтът е на стената и тавана, а и паркета леко е свикнал да се улея с пълненето на осмозната вода :) Усещането за джвакане под краката и извирането на вода с мехурчета м/у дъските е разсънваща гледка рано сутрин.
Сега си поиграх малко с врътките му. Всяко врътване влошава нещата и увеличава отделянето. Ефектът от намаляване на въздуха също. Нямам избор освен да го изчакам да се нормализира само.

Similar topics (5)

25187

Публикации: 55
Прегледи: 22801

51061

Публикации: 20
Прегледи: 9416

9693

Публикации: 47
Прегледи: 26464

47062

Започната от Yonchev


Публикации: 2
Прегледи: 3612

11830

Започната от mmax


Публикации: 111
Прегледи: 34050