• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.03.2024 01:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

ЦитатАко ще вдигаш температурата, по-добре го направи след като пуснеш дозиращите помпи
Какво имаш предвид?Аз мисля,че да улуча дозите е по-добре вече да имам постоянна температура.Лятото консумацията ми беше по-голяма.Макар,че и така познавам нуждите на системата ми.
Планктона наторявах с някакъв карбид NPK не помня съотношенията,но в затворена кутия яко мирише на амоняк.Да не взема да гръмна някой ден *JOKINGLY* А мед няма и не знам причината да го ползваш,медта дори вреди.Какво имаш предвид f/2? С планктона не съм много напред,но може да направя някоя малка слънчева станцийка скоро време.За центрофуга точно двигател от стара пералня ще ползвам или някоя лабораторна готова втора ръка,ако изпадне.

Ri6eto

Евала,завиждам ти за красотата в къщи *privet*

камен чочев

Илияне, не знам как си представяш една ферма за корали, но понеже пиша от Бали, Индонезия в момента, и онзи ден пообиколихме , та да ти кажа. Фермите са в океана, до рифовете, които пък са на стотина метра от брега и са на дълбочина около 5 м. Така като гледам на какво дередже са, надали имаме корали от Бали. Може и да има някоя по-добра на север, но около Денпасар, Кута и Нуса дуа няма. Температурата на водата около рифа е 29 градуса, измерена от Кирил, но най хубавите колонии са  точно там, където се разбиват вълните и всичко е каша - вода и мехури. Коментирахме с него, че по този начин насищането с кислород точно на тези места е най-високо. Ако се опиташ да вдигнеш температурата в аквариума си до такива нива, ще трябва да измислиш и начин да наподобиш такива условия. На много места е описана поголовна смърт при задържане на температура 32 градуса за повече от 4-5часа в аквариуми на всичко,  не само на коралите. Това се дължи най-вече на по -ниските нива на кислород във водата. Лошото е, че е труднои скъпо да се следят тези нива. За това навсякъде като оптимална температура се дава 25-6 градуса. Не тръгвай по пътя на Октопода  :-D ,. Има толкова много добри храни за корали...

Ilianidis

А,храна за корали имам специална,но не виждам ефект от нея. Понякога забравям да храня по 10 дена и все тая,може би използват храната за рибите не знам.Споменавам фитопланктон,защото друго си е нещо живо,макар че и до сега съм я карал.А за температурата 28 почти нищо не е, по средата между 24 и 32. Лятото нали имах катаклизъм до 32,5 при отсъствие за няколко дни. Колко време са били изложени не знам,но нямам никакви поражения,всичко устиска.

Стоян Михов

Всичко казано дотук за кислорода е абсолютно вярно. Вярно е  и, че е много трудно измерването му в рифовия аквариум. Можеш да се поровиш в нета да видиш какви са нормалните нива на кислорода в естествените рифове, където има хиперсатурация, как се променя наситеността с температурата и солеността и ще видиш какви са причините да се препоръчва тази температура и по-ниска соленост. Има и много изписано за температурата в морския аквариум, не мисли че никой не се е сетил досега :). Само да кажа че в моя аквариум след много аериране, разтворения кислород достига максимум 5,4мг/л при 25-26 градуса, а сатурацията е към 60-70% макс, което е далеееечччч (два пъти) под хиперсатурацията от над 100-120% в естествения риф. ( да добавя че все още не съм успял напълно да калибрирам уреди и химикали към океанска соленост и може би меря малко по-високо от реалното).

Цитат на: камен чочев - 06.01.2013 16:32
Не тръгвай по пътя на Октопода  :-D ,...
Ако го бях казал аз нямаше да е толкова вярно, много пъти ми е идвало да напиша - не правете като мен, но знам как щеше да се приеме - "голямата работа Октопода..." Ако сте обърнали внимание аз си правя експериментите на доста празни, нови, а имам и чисто експериментални аквариуми. Не бих си позволил да си правя сериозни експерименти с добре развит вече аквариум, какъвто е твоя Илияне. На развит показен аквариум бих прилагал само доказани и изпробвани методи. Затова и бързам с диодното осветление сега, не искам да експериментирам на вече развит аквариум, просто не ми се рискува. От друга страна експериментирането е много забавно и общо взето всеки е свободен да си "чеше крастата" :) и сам си носи кръста после.

Илияне, аз малко ще отклоня разговора, в моята тема беше описал осветлението си, сега като седнах да го разглеждам ми направи силно впечатление, че ти нямаш тъмно сини диоди, тези които описваш са светло сини 460-470 nm? Печатна грешка ли е и ако не, защо така си го решил?

Камене  *DRINK* много здраве на Бали и на Кирил, и му напомни че е обещал "зимата" да покаже рифа :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Цяло лято беше 28 така че не рискувам много,даже в момента ми е 26,5-27. А риска с калия е премерен,почти месец ползвах добавка на калиев хлорид 15% като добавяната еднократна доза вдигаше калия едва с 2 ppm.Добавях 2 -3 пъти в седмицата и не съм достигал критични нива .Ще си взема и тест за всеки случай.Ако държите ще цитирам източника за температурите,същия канадец явно се сещате кой е има огромен риф и доста опит.Не вярвам да е голословен.Наистина от океана до домашната локва разликата е огромна.Но в океана има и много планктон,който освен,че консумира кислорода,нощем сигурно става и много по-зле.А колко ли е редокса на натуралната морска вода като изливаме всичката пумия от дейността на курортите направо в морето?
Камене,не разбрах с Кирил заедно ли сте там? Ще очакваме много материал да показвате .Едната коралова ферма е точно на югоизток-нуса дуа,другата е на северния край. На Мишо коралите мисля от там идват.Даже моите зелени корали си ги познах по сайтовете им,на камъка,на който са фрагнати имат някакви етикетчета.
Стояне,нямам rb диоди,само сини на 460-470nm. Ув-то ми са 405. Рояла са много слаби от към лумени и освен флуоресценция не знам какво друго значение имат.А при силното ми осветление направо съвсем нямат ефект.След като и сега ми растат коралите,не виждам смисъл да наливам разходи в нещо без да съм сигурен в ползата от него.Просто малко ще допълнят края на спектъра.Мислех по едно време да направя една лента обикаляща аквариума с 0,5ватови диоди на 420nm, но се отказах от повече експерименти.

камен чочев

Да с Киро сме  :-) заедно. Той отиде да се гмурка за последно на о. Лебунган - може би най-хубавия риф в региона. Ние избрахме ботаническата градина ...  :-) . Бяхме десетина дни в Сингапур и толкова на Бали. Слава богу утре потегляме към милата родина.  Има какво да разкажем.
Що се отнася до фермата - посетихме я ( от където са ти коралите). Е просто няма какво да се види.
П.П. Киро направи рестарт малко преди да тръгнем. Аквариумът му претърпя доста неприятен инцидент, но затова може би той трябва да разкаже.

tonik99

Браво хубав аквариум.

Ilianidis

Странни неща се случват напоследък в моя риф.Първо едно фрагче корал се отлепи от камъчето,лежеше на дъното няколко дена,домързя ме да го лепя наново и една сутрин изчезна.Водните течения не са го отнесли,макар,че това ми мина първо наум.Търсих,рових и не се намери.После под камъните сякаш нещо е правило дири докато се е движило,имам един голям охлюв викам си той е ровил.Обаче вчера гледам едно камъче колкото 1лв в диаметър от дъното се преместило на 10см нагоре по камънака и застанал в един жлеб.Не е безобиден,че да се премести сам,а аз не страдам от амнезия,вярно първо там съм го държал преди,но след като охлюва го бутна спрях да го качвам,на него има закачени малки дискозоми,които не могат да го местят,нито пък каквото и да имам в аквариума.Как стават тези неща?Нямам скариди,нито раци,още по-малко пък богомолка.Скоро не съм взимал живи неща.След засоляването изгубих две акро рачета,но и да са оцелели нейде,те са много малки и безпомощни да местят големи предмети.Какво пренамества вътре и прави промени на пейзажа съм много озадачен.Имам един дамсел,който е много усърден в преаранжирането,постоянно подкопава камъните,но да мести камък колкото него не ми се вярва.Пак казвам камъка след като падна не е мръднал седмици наред и снощи хоп.....И корала и камъка са нощни деяния.Имам голяма жълта зебразома,рекох си ако се е стреснала нощем да я е метнала с опашката,но трябва и пясък да е разхвърляла из района,а то нищо друго не е помръднало.Странна работа.Някакви идеи?

abaro

Моите дамсели, редовно събаряха разни камъчета с фрагове от "рифа". Принудих се или да ги залепям, или да ги заклещвам стабилно в камъните. А лично съм виждал единия, как взема със зъби и премества черупка от мида, голяма колкото него.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Тони,допусках дамсела да е виновника,след като писа,обаче днес гледам в района с аномалиите 3 дискозоми изчезнаха,какво би ги изяло например или пък да са загинали?!И сега след като на камъка имаше дискозоми,остана само една,си мисля че нещо ги е докопало и така е метнало камъка горе.Да са се преместили добре,но те излизат на светлина,а не да се крият на сянка.И пак нови следи,около един камък следи от пълзене по пясъка. icon_axe

diabolique

Корал Мастар беше писал че му се случват подобни неща мисля. Оказало се че има голям рак за който не е знаел повече от година! Пробвай с капан вечер. Може да се изненадаш на някой дзвер..

Ilianidis

Tonino,само нощем стават . Гледам надвечер на тъмно с фенерче,нищо странно не се вижда,вече втори ден няма признаци на непознат дзвер.Раците не са ли дневно активни?

diabolique

В моя открих малък рак наскоро (1-2см) вглеждайки се съвсем случайно в една малка дупка. От тогава когато окъснея с лягането, взимам фенера и след не кратко вглеждане в мрака го откривам повечето пъти да обикаля из камъните. До колкото успях да намеря инфо в нета е злонамерен, ще се мъча скоро да го уловя с някой капан за по подробен оглед.
Със идването на живите камъни и всичките гадинки, плужеци, червеи и какви ли не буболечки, идват и малки раци който с порастването си започват да правят зулуми. Потърси случки със злонамерени раци в нета. Вероятно ще откриеш доста случаи подобни с твоя, причинени от щиплувци  *THUMBS UP*
Пиши ако установиш нещо конкретно!

Успех!         

Ilianidis

Днес е момента да настроя ето това лично изобретение на снимките по-долу и да започна да си  :whistle: ....щото ми писна през 4 дена да разтварям калции и веднъж на седмица алкалност.Друго си е и тез неща да не правя,обичам автоматиката-това е половината кеф от хобито.


Помпите са немски или поне от там ги взех,за 24 или 12 волта.При 12v за една минута изпомпват 20ml.Като пари е повече от една китайска готова система с 3 глави,но изгоден вариант спрямо европейското качество.Бих взел и марково такова,но както казва един колега -предпочитам да заведа семейството си на почивка,отколкото да ставам роб на хобито си :-)

Пп: Системата оправда замисъла,за 1минута дозира точно 20ml, а таймера с множеството функции ще позволи дозирането по най-различни схеми.Сега дано не забиват таймерите,че следващия гаф те могат да причинят.Те са на 12v. Ако се наложи може да дообработя захранването на помпите да стане на 24v и да приложа плавно регулиране на оборотите,но не мисля че ще се наложи на този етап.Ще регулирам времето или концентрацията на разтворите,а ако има минимална разлика,може да се прилага ръчно пускане за определено време.

Similar topics (5)

21525

Публикации: 103
Прегледи: 36782

51061

Публикации: 20
Прегледи: 9417

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13142

9693

Публикации: 47
Прегледи: 26471

34937

Публикации: 58
Прегледи: 23517