• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

275+50 соленоводен на Ilianidis

Започната от Ilianidis, 15.02.2012 19:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Благодаря,че се опитваш да синтезираш информацията и да ми помогнеш,но всяка майка усеща от какво реве бебето и.Първоначално се лутах да,но мисля че си се отклонил.Като не знаех на какво се е дължало,правих и се съмнявах в какво ли не.До колкото съм се образовал от интернет сайтове,трейсите са катализатори и са необходими на всяко живо същество,но в морската акваристика на много места е описано и не е доказано доколко дадени вечества са потребни за морските организми.Едни ги натрупват безцелно,други се нуждаят от тях,а трети не са им потребни.Няма как да се докаже ролята на трейсите за коралите в количествата ,в които се намира във водата, а  те са не повече от 10PPB микрограма за повечето тежки метали цинк,никел,кадмий,ванадий,манган,кобалт,мед.Въпреки това производителите ги влагат и макар и недоказано има ефект върху коралите.Такаа,но дори и да не се влагат техните количества много бавно се редуцират и попадат в аквариума с морските миксове храни.По-скоро е възможно предозиране с годините.Имаше тема за смяната на водата и влиянието на периодичните смени върху натрупване на токсини.Презумцията ми беше,че проблема е свързан с предозиране на нещо и затова спрях трейсите,като зачестих смените на вода,в която присъстват над 70 вида трейси в оптималните количества.Да се върна към химията.От по-голямо значение за коралите са калций, магнезий, стронций, калий, желязо, йод, барий,флуор.Другите са пълнеж в баланса-натрий, хлориди,сулфати,карбонати.
Това,което си мисля,че е станало:
-отслабнало здравословно състояние на коралите
-изгаряне от висока алкалност,но не тя е виновна за всичко това
-нарушен състав на водата-причина пропускаща осмоза(силикати и други гадости и метали кой знае колко)
-причина от лошата осмозна вода бум на бабъл алги(винаги съм ги имал,но епидемия не),други видове алги,бактериални слузести налепи.(Нитрати и фосфати винаги в норма).
-задушаване на коралите от фотосинтезираща бактериална патогенна гад,хваната може би от сладководния аквариум,в който съм бъркал в същия момент.Ето и видео на колонията в морския:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2Fth_20160521_140020_zpssetb5ctr.mp4&hash=f614f180d80e8b50b6c312913d1bd464e1c651bf
Факт е,че след антибиотиците се оправяше и коралите понасяха по-силна светлина,но не след дълго проблема се връща.Факт е,че под две сини лампи почти няма проблеми с тая гад и коралите преживяват без да са зависими от добавки,но слабата светлина не им действа животворно,а моята теза е ,че когато корал не расте,то той рано или късно умира.Не ми се искаше да описвам всичко това,но моята си версия ми се вижда по-правдоподобна,не че не съм отворен за идей т.е. да питам,пък да си правя каквото си знам.Аквариума ми е пред очите и е нормално усета ми да ми подсказва какво му е нужно.Ще подновя добавките,само дано не ми подхранват повече растежа на цикъла.
Относно видеото,което не ми се получи много добре се вижда някаква колония,която не е бяла,както обикновено ми се е получавала с годините,тя е кафеникава.Нямам микроскоп,че да я видя,но ми идва на идея да направя един експеримент,да хвана от нея и да поставя в други условия с повече нитрати,фосфати и дневна светлина,да видя на какво ще заприлича.Алга,циано,диатомея,керамични водорасли,динофлагелати.

Ilianidis

Истината е някъде там  *dontknow*
С нетърпение чакам момента да подкарам осветлението както си му е реда.

sano-pets

И аз да се включа и да поправя малко неточности !

Зооксантелите са протозойни ( едноклетъчни)  динофлагелати от род Symbiodinium , с кафяв цвят и са само ФОТОСИНТЕЗИРАЩИ ( не се хранят с бактерии!!! ). Те са се пригодили да използват синия спектър на светлината и поемат амоняк , нитрати и фосфати от водата и от коралите в които живеят и ги превръщат в захари, амино киселини и мастни киселини , които се използват от коралите , като храна!

От това следва, че като си оставял да свети само синя светлина си ги стимулирал да се развиват - естествения им цвят е кафеникав !  Не знам дали могат да се развиват сами - върху пясъка - вероятно това са друг вид алги или динофлагелати!

Намерих и един  интересен факт , че Акропорите отделят мукус , който служи за храна на бактерии и те могат също да живеят и да се развиват в корала- може и нещо подобно да си наблюдавал!

Според мен най -голямата ти грешка е прилагането на антибиотика, ама след като се обърне каруцата -пътища много!
( и още нещо - от кога си с този "пуриген" - нещо не ми харесва ! Най доброто е естественото преработване на веществата - а не извличането им с разни "химии", не мислиш ли?)

Ilianidis

Пуригена е от 45 дена някъде,момента на установяване на лошата работа на осмозата.Понеже пелетите подхранваха колонията,след като ги премахнах нитратите започнаха да се увеличават.За антибиотика донякъде съм съгласен,той може би е причина за вторични цикли,но пък спря поголовното белене.Ако не го бях приложил може би сега нямаше да има никакви корали.

sano-pets

Цитат на: tonino - 22.05.2016 11:00
-дали при коралите има зооксантели от род S... със смесено хранене или не
-могат ли да съществуват самостоятелно след като напуснат корала
-проблеми, които създават подобни организми в аквариумни условия
-при какви дължини на вълните е пика на фотосинтезата при тях
-какво е необходимо за справяне с проблема и още отговори на много подобни въпроси има в нета, въпрос на желание и време. 
Не искам да споря, нито да навлизам в конкретика с научни термини. Обикновено след подобни включвания виждам обидени, затова и пиша от време на време :) , но тук има много голяма вероятност да е това, което описах.
Ще вметна само един факт във връзка с трейс елементите -в момента се наблюдава едно "въоръжаване" с атомно-абсорбционни и атомно-емисионни спектрометри (един вид "ядреното оръжие" в аналитичната химия) сред големите фирми в Европа. Явно конкуренцията ще мине на възможно най-високото в момента - атомно ниво (съдържанието на тези над 75 елемента в морските соли) До момента знам за 6 фирми, а след седмица на изложението в Германия, може да се разкрият още няколко. Ако съдържанието на основните 35 елемента, които предлагат, като опции за анализ не са от значение за коралите, защо фирмите инвестират пари в техника и "жива сила". Едва ли четат анализите и препоръките на любители по форумите. Надявам се след още някоя и друга година да използваме сол и добавки с точно тези елементи и съставки, които пише на кофата или опаковката. Също и хобито да се обвърже още по-тясно с най-новите научни изследвания.

Съгласен съм!!!
И с риск да се повторя - Природата няма да можем да излъжем - дори да тестваме , мерим и да се мъчим да я излъжем ! Животните, растенията и бактериите си знаят от какво имат нужда и си го търсят - ако всичко им е тип топ - се развиват ( за наша радост ( корали ) или мъка ( водорасли или патогени)). Така че нека мерят , рекламират и убеждават ! Накрая прайния потребител ( живите същества в аквариума ни) ще си кажат тежката дума!

Ilianidis

Дали е това? https://www.rasoc.org/forums/showthread.php?17120-Hydrogen-Peroxide-eliminates-
Много оприличавам проблема ми по снимки в нета с динофлагелати,само дето при мен положението не е толкова зле с добре изразени колонии,но е ясно защо.На посочения сайт описанието за тях е че повечето видове имат хетеротрофно хранене(ядат себеподобни видове,па може би и зооксантели в корала),макар че и зооксантелите спадат към тях,но те са изцяло фотосинтезиращи.Е тогава да спирам бактериите.Преди да премахна пелетите също се чувстваха много по-добре(имало е бактериална храна).Явно и със затъмнение не са успявали да се преборят с тях,нито хемиклийн,защото не са бактерии.Ниски нива на биогени като нитрати и фосфати,също не им пречат.Единствено хидроген пероксид.Описват на много места безпроблемна доза от 1мл 3%H2О2 на 10галона вода дневно директно в аквариума.
Ще изчакам още месец естествена борба и ако не успея,ще пробвам и това,щом хората са го пробвали и става...
Сега мисля да започна адаптация с добавяне на допълнителните лампи,като измеря с уреда силата на светлината над водата и повдигна тялото ,така,че да ми даде същата сила вече с 4 лампи и променен спектър.После,внимателно ще се свалят надолу.Ще се увеличи колонията,но нападнат ли коралите icon_axe

Ilianidis

В OLX намерих микроскоп до 100лв.Предполагам имаш и искаш да огледаш колонията ли?

Ilianidis

Ми не изглежда детски.Има 100;400 и 1200х увеличение.

Ilianidis

26.05.2016 18:14 #338 Last Edit: 04.06.2016 10:31 by Ilianidis
Така...смених само едната лампа с корал.На другия ден колонията увеличена,една зелена монтипора започна да губи цвят от периферията към центъра.На следващия ден негативната промяна е все по-осезаема,а колонията по пясъка се разраства сериозно.Описаното не ми е непознато.Всеки внимателен опит за адаптация към светлина става така.Покафеняват,губят пигментация и започват бели петна и некрози.Това е.Ще чакам още малко да видя до къде ще стигне ситуацията.Ако започне пък леко подобрение добре,иначе...
Сега видях,че и едно отделно разклонение на една акропора се е белнало от раз.

Публикациите са слети: 04.06.2016 10:31

Хубаво е да видиш коралите да започнат нов живот,това отдавна не се бе случвало.След първите дни на прогресивно влошаване от смяна на една от пурите,не дочаках дълго и капнах 10капки(0,5мл) 30% водороден прекис.Равняват се на 5мл 3% за моите около 70галона вода.Единственото,което се случи веднага е че зоантидите много бързо го надушиха и се затвориха.Това трая не повече от 30 минути и си се отвориха отново.Другите обитатели никаква реакция.На другия ден обаче колонията не се разраства.Така започнах 3 пъти в деня дозиране на перхидрол,като леко завиших на 1мл,понеже бутилката ми не е прясно закупена и сигурно концентрацията е паднала двойно.След видимо подобрение пуснах и другите две(една синя и една корал) пури за час на ден.Колонията много бавно намаля,не изчезва,но и не се развива.Мисля изчезна и негативния ефект върху коралите,защото повечето корали започнаха да растят най-накрая.На един корал,който много явно страдаше и беше колонизиран от тая пихтия,сега се е очистил и започна обличане на изгореното.Все още не съм добавял трейси,само сложих малко йод и увеличих храненето.Ми дано съм на правилен път вече.Само не знам докога ще трябва да добавям тоя перхидрол.Поне не вреди изобщо в тая му доза.

Публикациите са слети: 04.06.2016г 09:09ч

Снимки за сравнение.
преди:


сега: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2F20160604_095451_zpsto2oytcp.jpg&hash=c241afdaa360df8f578dfccf856deb2196cb2e0a
Тук има и циано обаче.

преди: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2F20160520_161717_zpsmsaqvsrw.jpg&hash=b5bd56d1eee582020f6809840aab8f484ec4646e

сега: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2F20160604_095406_zpssjshtanf.jpg&hash=4d2176568db41d4e8e4274153b58a7e95d02affd

и един корал започнал сериозен растеж:https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2F20160604_095426_zpsuntkgqej.jpg&hash=7fe3bc94b167fa3e3d21761521beb2fe01d2397c

Ilianidis

Без много да адаптирам пуснах и 100 вата в диоди и пердашат,никаква непоносимост.Как точно влияе прекиса не мога да си обясня,но свърши голяма работа.Забелязах увеличен скимат,който не мирише гадно както преди.

tishovsx

Иляне, до къде я докара!?
*DRINK*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Ilianidis

Ми оправи се най-накрая.Започнаха растеж почти всички корали,откак осветлението е на макс.Рязко се увеличи потреблението на калции и алкалност,дозите са уточнени и постоянни във времето и спокойно ще се отсъства скоро време.Ако на някой му се е отчупило нещо от кораловата градина да свирка,че много ми уредя градинката.Имам и фрагове за размяна,но на този етап не предлагам.Искам да съм на 200% сигурен,че няма да навредя на някой.Но откак спрях да пиша всичко е ок.Отдавна не добавям прекиса.

diabolique

Илияне, в момента съм на почивка, връщам се след 2 седмици. Чуваме се и идваш да ти напълня едно кашон че с фрагове, пазя ти разкошен фраг от зелената акропора  :-)

Ilianidis

Благодаря ти Ники,ще се чуем .

Ilianidis

След една седмица почивка пак проблем с аквариума.Преди да потегля на изток всичко се прегледа,регулира и реших да не си провалям почивката като го следя по интернет.Миналата година успешно премина теста,но не и този път.Закона на Мърфи ме споходи.Да вземе да откаже поплавъка за доливна вода,точно когато ме няма.В резултат изпарено голямо количество вода от дисплея,липса на дозиране на съставки,липса на скимиране и вкарване на кислород.Само едни помпи за вълни работят.Резултат-50% от твърдите корали обелени в 30%, 50% и някои фрагове 100%.Което е оцеляло е в циано и кафява пигментация,всички цветове загубени. В помещението мирише на гнило море.Добре,че климатика не е допуснал висока температура.Вентилаторите също са отказали от лоша контактна пластина в релето.То май добре,че не са и работили много,че както изпаряваше по 5л на денонощие,можеше и много по-зле да е.Плътност на водата 1.030 .Ще се мисли за паралелно действаща система за доливане с малка помпичка.

Similar topics (5)

8510

Публикации: 15
Прегледи: 18000

52424

Публикации: 13
Прегледи: 5924

28678

Публикации: 7
Прегледи: 4684

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14813

35979

Публикации: 36
Прегледи: 13797