• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 03:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

200 литровата система на Жоро (много снимки)

Започната от terahz, 26.02.2011 08:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Това вероятно е най професионалното изпълнение което съм виждал, поздравления за перфекционизма  *privet*

Ще следя темата , сигурен съм че интересното тепърва предстои.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

BLKnight

Ок, дискусията продължава, сега ще питам и аз, щото не прочетох само темата в риф централ-а
пХ усилвателя живо ме заинтригува! Феята дето брои водородните йони в аквариума има ли си схема? (http://hydra-reef.com/wiki/Hardware Между другото като го прочетох реших че съм пиян :) четох пак.) От BOM-a съдя че ползва два усилвателя LF356N и TL084P, със ICL7660 се захранва... а нататък?

А, и да, едно подвъпросче - освен че бордовете са готови, има ли някаква причина да изберете релета вместо триаци? Аз от първия си самоделен терморегулатор за аквариум се зарекох да не чуя повече реле...

Вече в главата ми се заформят няколко проекта - pH монитор и контролер, OPR метър (че защо не и контролер).. даже на едно ардуино може да се съберат. И разбира се, контролер за дозир помпи, мисля че ще стане чудесно и лесно. О, и уейвмейкър, задължително със случайни вълнички:)

Ааа свалих файловете за Игъла, дава ми грешка на .sch?

п.С. така така, оправих се със файловете, съответно и феята ми стана ясна !

terahz

Raven, благодаря! Тепърва предстои да слагам твърди корали в аквариума, та ще става само по-добре :)

BLKnight, ами релетата са по избор човека, който си го прави. Нямаш никакви проблеми с триаци, само трябва да им сложиш един опто-изолатори. Принципно мислихме да ползваме SSR но повечето с приемлива цена са до 3-4 ампера, а в щатите с 110 волта напрежение, една 400 ватова халидна лампа ще мине над 3 ампера, затова решихме да покажем няколко решения. Първото е това, което аз показах тук. Също съм направил и един дизайн за SSR релета на GRADOS, които се продават из ebay доста евтино и са с 3 ампера лимит, но още чакам прототипите от китай да дойдат :). Общо взето можеш да си го направиш както искаш, това му е хубавото :).

Този уикенд ще гледам да кача и още две малки проектчета, по които работя като добавки за контролера.

За аквариума: Продължавам да махам от пясъка, но е голяма мъка. Ще отнеме още бая време докато съм изсмукал почти всичкия пясък от дъното... Чудя се дали няма по-ефективен начин за махане, без да изсмуквам толкова вода. Някакви идеи?

terahz

Ето едно видео на аквариума от вчера:




M_I_T_A_K_A

Красота. А може ли да го видим целия?
Поздрави.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

CJ_

 Невероятен ............
Името на песента и изпълнителя ще споделиш ли ?

Luton

Да, като гледам, колегата е на друга планета!
Поздрави, жив и здрав!

terahz

Мерси!

Принципно целия не е за показване в момента, защото е в междинен период - няма почти никакви корали освен тези на филмчето зашото постоянно правя пясъчни бури от смяната на пясъка. Точно сега изсмуках и последно колкото можах и сигурно от утре ще започна да слагам от новия пясък. След това трябва да си подновя армията от охлюви, че нещо зелениите са почнали да се показват тук там...

И все пак, ето ви една бърза и грозна снимка, че бях обещал:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fjoro.geodar.com%2Fimages%2Faquarium%2F40B%2F40b_march_001.jpg&hash=a6bdd4f431a13b7b2e96fc552ed2cc3b47598f70

По план, до около месец ще съм сменил пясъка и чистачите ще са си свършили работа, тогава ще е в по-нормален вид :)

Колкото до видеото, просто изключете HD и ще работи добре това е 1080p и под флаш изисква малко повечко ресусри... Ще направя един 720p вариант и ще го кача и него.
: 21.03.2011г 01:01ч
720p:


slayerp5

Уникален клип и обитатели. Браво  *privet*  *bg*

denbosch

Невероятен *YAHOO*!!!
Поздравления за колегата terahz !Поздравления не само за аквариума,който е перфектен,но и за изчерпателните обяснения!
Благодаря,колега! *privet*Накара ме да си мечтая...

deadline78

 *privet*Уникално е ! а с музиката може просто да се унесеш в приказния морски свят *thanks *THUMBS UP*

Denis The Hotstepper

Поздравления и от мен...и пожелания за бързо и красиво развитие
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi185.photobucket.com%2Falbums%2Fx190%2Fmataxata%2F1-4.jpg%3Ft%3D1268384406&hash=0618ef6c1fddc20c43d674df9e8648210e9e6deb

terahz

Благодаря за думите. Като гледаш филмчето е трудно да се повярва колко пуст всъщност ми е аквариума :(. Но има време. Не бързам :)

По тоя повод да ви представя и новия ми проект: постоянна смяна на вода. С няколко думи става въпрос са често и малки автоматизирани смени на солена вода. Нещо като 1% на ден. Така за 30 дни ще се постигне около 26% смяна.
Защо го правя? Ами защото ме мързи :). Всъщност целта ми е да мога направя 75-100 литра прясна солена вода (зависи какъв съд ще мога да побера на определеното място) и да не пипам вода за месец и половина - два.
Как работи всичко? Много бавна помпа маха малко вода всеки Х минути за У време от аквариума докато по същото време друга налива от чистата солена вода. За да работи без проблеми трябват или две много точни помпи, една помпа с две глави, две сравнително точни помпи с контролер за коригиране и надежден таймер. Аз съм решил да ползвам Masterflex помпа с две глави (все още следя на ebay за хубави оферти - за 150 долара трябва да мога да се сдобия с каквото ми трябва) и някой хубав таймер. Ще наливам/изливам малко под 2 литра на ден. В зависимост от какви глави взема за помпата, ще го наглася да работи на фиксирани интервали през деня или просто да работи постоянно (ако намеря правилните обороти и глави). 

Как се сравняват многото малки смени/постоянните смени с нормалната седмична/двуседмична смяна?
Предимства на постоянното сменяне:
- сменя се много малко вода в даден момент, което почти елиминира стреса на системата от към твърдост, ПХ, температура и соленост.
- пак заради малкият обем на водата, дори системата да не работи както трябва, ще трябва да минат няколко дни преди да започне да става беля (например едната помпа да налива повече отколкото другата излива и така солеността да се вдигне или обратно)
- не трябва да се занимавам всяка седмица да правя нова вода, да загрявам, буферирам, аерирам, преливам и т.н.
- споменах ли, че не трябва да правя нищо поне месец? :)

Предимства на стандартно сменяне:
- малко по-ефикасни от малките смени. Например една 30% смяна си е 30% смяна, докато при постоянното сменяне, 30% смяна ще бъде по-скоро 26% нова вода в крайна сметка.
- няма нужда от нови (възможно скъпи) помпи, скъпи тръби, място за голям съд с чиста солена вода


Та както казах, в момента съм в етап на следене на ebay за хубави помпи. Измислил съм място за поне 75 литров казан, ще видя дали мога да побера по-голям. Имам идея за 130 литра но не знам дали ще се хване. А колкото по-голям съда, толкова по-рядко ще трябва да правя нова солена вода (130 литра ще ми стигнат за 2 месеца!). Очаквайте продължение :)

Стоян Михов

Здравей Жоро, интересна идея, но си струва да я обмислиш добре. Мисля че няма да е много ефективно, защото както казваш и ти 30% пълна смяна са си 30%. Когато сменяш само по 1% на ден ще имаш само 1% "прясна" солена вода, всичко останало ще ти е повече или по-малко "стара" вода, доколкото от първия 1% който си налял до тридесетия 1% има цели 29 дни и според мен няма да се достигне до ефекта на подмяната на водата. Да не говорим, че при следващото източване на "стара" вода ще източваш и част от новата, която си налял предният път, това е процес с натрупване и реално на 30-тия ден 1/3 от водата която източваш ще е от "прясната вода". Така дори процентът не е 26 % а много по- малко -   (всъщност как ги изчисли?). Може и да се постигне ефекта на 30% пълна смяна, но вероятно ще трябва значително да се увеличи дневният процент, но тогава ще стане икономически неизгодно, защото дефакто ще имаш непрекъснат приток на солена вода в аквариума. Третият ми довод е, че непрекъснатото подаване на "нова " вода може да се окаже много по-стресиращо за аквариума, отколкото шоковото рязко добавяне на 30% нова вода. Ти знаеш аквариума е система, която доста бавно достига до равновесие, ако ти всекидневно целенасочено вкарваш нови външни фактори, много вероятно да изчерпиш буфериращите способности на системата в рамките на кратък период. Системите в които са замесени живи организми имат много по-добри способности за реакция срещу шокови краткотрайни вляния последвани от дълго време за възстановяване, отколкото към хронологични безкрайни външни въздействия. Не знам дали се изразих достатъчно ясно, ама ми е малко трудно да го обясня. За смяната на водата има много писано, но ти вероятно си ги изчел вече. Ти знаеш в този форум има хора с прекрасно стабилизирани аквариуми, които сменят вода 1-2 пъти годишно и аквариумите им процъфтяват, така че темата е много интересна определено.
Поздрави, Стоян
И стига с тези автоматизации, друго си е да се омажеш целия, да олееш паркета със солена вода (поне вднъж седмично), да ти се накара жената и да си легнеш доволен  :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Octopus,

Първо да кажа, че никога не съм чел/виждал за солен аквариум който е добре и кара само на 1-2 пъти смяна на вода в годината. Цялата общност тук в щатите е общо взето на едно мнение - трябва да се правят 10% смяна на водата всяка 1-2 седмици. С удоволствие бих разгледал някой риф аквариум който се справя с 1-2 смени на година.

Сега към дискусията.

Ще приема първите две точки като една - неефективност. На пръв поглед наистина изглежда, че ще е много неефективно. Принципно е така, но не е толкова зле колкото изглежда.

Ако някой желае извеждане на формулите, ако не ме мързи ще ги обясня, но идеята е горе-долу обратната на сложна лихва.

1 път по 30% = 1 - (1 - 30%)^1 = 30% махната стара вода
3 пъти по 10% = 1- (1 - 10%)^3 = 27.1% махната стара вода
6 пъти по 5% = 1 - (1 - 5%)^6 = 26.49% махната стара вода
30 пъти по 1% = 1 - (1 - 1%)^30 = 26.03% махната стара вода

аз най-вероятно ще правя по 34 смени на ден заради помпата която съм избрал, следователно за мен изглежда така:
34*30 пъти по 0.0294117647% = 1 - (1 - 0.0294117647%)^1020 = 25.92% (това е и горе-долу лимита ако смяната е 100% продлжителна).

Разбира се тези изчисления предполагат, че водата е добре разбъркана, което в солените аквариуми е приемливо предположение.

Както се вижда по-горе, загубата е само 4%. Ако искам да направя ефективна 30% смяна, ще ми трябват 34 пъти на ден по 0.035%. Което е 35.7%

В крайна сметка идеята е, че ако целта е 30% смяна на водата на месец, ако се избере продължителна смяна на вода, вместо веднъж на месец, загубата е около 5% от обема на аквариума което е 10литра вода и около 2 чаши сол.


Относно непрекъснатото подаване на на вода, че може да е по-стресиращо, аз мисля, че е точно обратното. Ето защо:

При една голяма смяна, първият проблем е, че нивото на водата пада и всички организми, които са близо до повърхността могат да излезнат извън водата, което може да е фатално за тях (говоря за корали и други подобни, не за риби :) ). Второ, ако параметрите на водата на са много добре приравнени с тези на аквариума, шокът за обитателите е огромен: например, ако новата вода е 5 градуса по-студена от аквариума след наливането на новата вода, ще се получи 1.5 градуса спад в температурата. Същото важи и за соленост, твърдост, калции, магнезии и другите важни елементи в новата солена вода. Дори кислорода в новата вода е вероятно да е различен (най-вероятно по-нисък), което ще афектира и ПХто на водата. В крайна сметка за 5те минути, които отнема да налеем новата вода, шокът идва от всякакви страни. Надявам се, че всички сме съгласни че разката промяна в соления аквариум е най-пагубното нещо, което може да му се случи.

Да вземем примера с температурата при 1% вода: ако новата вода е с 15 градуса разлика от аквариумната (примерно контейнера е в мазето/терасата т.н.). Ефектът върху старата вода, ако няма никакви нагреватели/охладители, в края на деня ще е само 0.15 градуса, което е нищо. Същата математика важи и за всички останали параметри на водата.

Мисля, че гледаш на смяната на вода по грешен начин. Тя се ползва предимно за премахване на натрупани отпадъци, а не за добавяне на външни фактори. В чистата солена вода няма нищо което вече го няма в аквариума. По-често е обратното: солената вода е пълна с нитрати, фосфати, органични отпадъци и т.н. които ние искаме да махнем ( затова ползваме скимъри, реактори и какви ли не още машинарии).

По начина, по който говориш за смяна на вода ми звучи много на сладководен аквариум. При солените аквариуми, поне до колкото аз съм се запознал за година и половина, системата от една страна достига баланс (на бактериално ниво), но от друга страна малко по малко се влошава (пълни се с фосфати, нитрати, детрити, органични отпадъци от храната която даваме на рибките, от отпадъците от рибките и т.н.) и затова започват да растат разни зелении по хубавите ни розови камъни. Затова се налага честа смяна на вода.


Пак много писах :). Айде отивам в леглото и очаквам продъжление на дискусията.

Similar topics (5)

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5639

56493

Публикации: 6
Прегледи: 3574

42364

Публикации: 86
Прегледи: 27229

30312

Публикации: 22
Прегледи: 13188

57637

Публикации: 72
Прегледи: 49492