• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

1500 литра от Пловдив

Започната от vankata_032_pld, 16.04.2013 10:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Браво Ванка, добре вървят нещата, дано този път всичко върви както трябва и да ни зарадваш с хубав зрял риф. Притеснява ме само начина, по който си захванал диодните модули - оригинално е решението с тези скоби (водосточните са нали?), но вентилаторите духат надолу и топлият въздух излиза отстрани и отдолу (принципно трябва да е основно отстрани), а така като си ги хванал със скобите спираш доста голяма част от въздушния поток. Освен това когато пласмасата покрие алуминия го лишава от охлаждаща повърхност, а влучая тя ще ти трябва щом се пускат на максимума.
Да ти кажа честно накланянето на модула под ъгъл не помогна при мен за осветяването на основата на коралите, аз пробвах всички възможности - под различни ъгли, с малък рефлектор, без рефлектор, с голям рефлектор. При мен модулите бяха 3 надявам се при теб с 8 модула нещата да са по-различни, при всички услучаи обаче като разпръскване на светлината е по-добре от радеона :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vankata_032_pld

Соянски  благодаря за пожеланията и съветите !
Да както споменах по-рано тялото исках да е просто, евтино и да позволява промени затова съм ползвал и скобите за водосточни тръби, но определено мислих, че няма да е проблем, че отстрани са плътно около радиатора тъй като въздуха ще се движи надолу където си е и свободно. Първото, което ми идва на ум е да ги хвана направо за вентилатора за да изляза  от ситуация.  *DRINK*

Стоян Михов

При мен ги бяхме хванали между две алуминиеви шини директно за радиатора, пак позволява накланяне на една или друга страна.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

_Kirilov

Не , че разбирам много от диоди - особено от соленоводни осветления , но да питам нещо.
По какво определяте височината на осветлението над аквариума - ще мериш ли после каква е осветеността до дъното ? И ако е с по-голям ъгъл лещи или разсейватели , но по-близо до водата - съответно няма ли да има същия добив с по-малки загуби от височината?

По въпроса с охладителите:
А защо не ги захванеш за самите вентилатори (корпуса на вентилатора) или ако не е толкова сигурно може скобата да е и за двете - и за радиатора и за вентилатора.
А отностно самото охлаждане  - не е ли по-добре да изкарват въздуха на горе вентилаторите вместо да го вкарват надолу ? Изхождам от това ,топлият въздух въздух върви нагоре винаги и от там по-ефикасно охлаждане . И другото което мисля , че малко или много ще загряват допълнително водата . Но пак казвам - не съм се занимавал и това е просто предложение :)
Поздрави! 

vankata_032_pld

Със сигурност ще замеря след като пусна осветлението!
По принцип това вече е направено от човека който е разработил концепцията и разполагам с информация относно това на какво разстояние да е от водата между 30 и 35 см с 60 градусовите рефлектори. Ако сложиш по широкоъгълни рефлектори просто ще светиш на страни там където няма нищо реално а и стъклата по бързо ще се зацапват. Така че смятам това е най оптималния вариант. Относно вентилаторите : да си призная не знам защо духат а не смучат аз лично бих ги направил да смучат. *THUMBS UP*
между другото днес взех захранванията и тествах всеки цвят и ооо чудо те светят:-)  при разпробиването на отворите за рефлектора на едното тяло съм наранил незнайно как едната група от сини диоди  :-) е война без жертви няма, както се казва а и няма непоправими грешки /пращам го утре в сервиза за ревизиране/ иначе остана да дойдат всички драйвери и контролера.
Поздрави.

bustama

Принципно... гледам като пиша, да не си мисли някой , че все много зная, но... имам чувството, че май е така. :-)
Вентилаторите - ако смучеха :-D дали щеше в твоя случай да преминава повече въздух за охлаждане на радиатора? Тялото с диодите и рефлектора, нямаше ли да спират въздуха?

vankata_032_pld

Нямам идея човече но не е трудно да се тества температурата на радиатора с един термометър за да се видят и сравнят двата варианта на практика. От друга страна съм сигурен, че  производителя го е предвидил това единственото което не е предвидено в случая е че пот радиатора ще има аквариум  *dontknow* но не го виня това са охладители за индустрията тяхното предназначение по принцип е за съвсем други цели.... :-)
Иначе ето ги и захранванията строени 3 х 350w https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fgx19fk08d%2F20150311_215336.jpg&hash=ecf634f6c3a48e55126766c5351f8a894d1284c2
free photo hosting Чудя се обаче дали изобщо да ги монтирам в таблото уж има отвори от страни и от горе ама нещо ме притеснява да не ги изпържа иначе им предвидих 20 % резерв ама знам ли помагайте. *HELP* чудих се ако са вътре дали да не им измисля нещо като въздуховоди директно на вентилатора и да вадя на вън топлината *HELP*

kpyMu

Аз имам такова обаче 60w и мога да кажа, че вдига голям градус не може да хванеш за дълго време пари доста, представям си тия по 350w как ше греят.Моето няма перка аз съм му добавил гледам твоите имат дано да не греят много.

Стоян Михов

Отвън ги сложи, греят си стабилно и имат нужда от много въздух, или направи вратите на таблото от някаква декоративна решетка.
Относно радиаторите и вентилаторите, когато има радиатор, вентилатора винаги духа срещу него.
А относно захващането на скобите за вентилаторите, по-добре да не го прави така, защото най-хубавото на това охлаждане е, че е изключително тихо - и всяко едно деформиране на корпуса на вентилатора ще разбалансира системата и ще почнат вибрации и шум според мен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

vankata_032_pld

Благодаря за мнението  *DRINK*
Вече не се колебая да да ги монтирам от вън, първо няма да загряват и другото, което ме притесняваше е че ще събират всичкия прах вътре в таблото :-| така, че имам всичко аргументи да ги поставя от вън.
За телата да и аз имам някои опасения, че е възможно да притисна пластмасовия корпус на вентилатора и от там евентуално дисбаланс и шум. И тука сме на едно мнение  *DRINK* но ще поумувам още малко пък да видим какво ще измисля.
всички предложения са добре дошли !

Yonchev

Честито за придобивките, вече нямам търпение да го стартираш. Много радва как си подреждаш всичко, сигурно доста от нас мечтаят за такова спретнато помещение  *THUMBS UP* Аз съм живия пример, имам си килер и съмп в него, но вътре е такава манджа от кабели и какво ли не, сега като гледам твоето, направо се замислям и аз да подредя :) За което пак ще помагаш де, няма да ти се размине  :-D
А за самите лампи да споделя и аз моето мнение, мисля че от наклона няма да има много голяма файда, все пак те са диоди и си светят повече като лъч и да ще осветиш малко повече от страни, но според мен ще е за сметка на центъра. Може да бъркам де  :-) Ти ще споделиш опит. Ти можеш много да експериментираш с осветлението, понеже то не се вижда и може да слагаш дори голи пури и рефлектор и така да го комбинираш (пури и як ЛЕД, мисля че ще стане уникално и за гледане и за коралите)
А за скобите, мисля че най-удачно е да си поръчаш едни алуминиеви такива, просто да са по-тесни. Първо няма да спират толкова потока на въздуха, второ ще са от алуминии и също ще отдават топлина, та даже и на рамката ще го предават и си  :whistle:

vankata_032_pld

Благодаря ти братле  *DRINK* радвам се, че с моя проект съм успял да отключа в теб нещо което да те накара да вкараш в ред нещата и при теб това ще е само в твой плюс. Знаеш, че на помощ можеш да разчиташ винаги. Аиде да стартирам вече, че да поливаме *DRINK* *bg*

vankata_032_pld

Аиде малко ъп и от мен да не кажете че бездействам  *ROFL*
Наложи се да сложа още едно захранване от 350 w  понеже мощността на на телата надхвърли първоначaлните ми сметки и така общата мощност на всички тела с новия драйвер стана 1300 w *CRAZY*
ето и малко снимки
Захранванията

free image hosting
Драйверите

pic host
ето го и тялото с коригирания монтаж на телата за вентилаторите

imag
Поздрави !

Yonchev

Браво, Ванка! Давай смело, супер се получава. Направо не знам как издържаш на изкушението да не напълниш :)

vankata_032_pld

Питаш ли ме едва държа да не врътна кранчето :duvar:
Ама пусто искам да си изчистя грешките от предишния старт от към оборудване чакам реакторите и контролера за лампата. Иначе чакането със сигурност си има и своите плюсове последната версия на  контролера ще има вече интерфейс и wi-fi модул. :-D

Similar topics (5)

46202

Публикации: 19
Прегледи: 7927

31474

Публикации: 16
Прегледи: 9676

26297

Публикации: 122
Прегледи: 52921

52424

Публикации: 13
Прегледи: 5917

26760

Публикации: 49
Прегледи: 13538