• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

108 литра от Пловдив(продължение)

Започната от iliqn66, 09.12.2011 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iliqn66

Момчета,дайте съвет как за моя аквариум да направя система за автоматично доливане на вода!Един ден ако ме няма и помпата остава на сухо!

Ilianidis

Ето това пристигна за 5 дена http://www.ebay.com/itm/230661940622?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
Вижда ми се по-надеждно от китайските,тъй като оста и подпиращата част са метални.Изглежда да е неръждавейка,защото го дават за тези цели.Както има постоянно вълнички в съмпа е възможно износване на частите,ако са пластмасови.

NikolaV

Два варианта мога да ти дам. И двата са реално тествани при мене.
По-простия, но по-хамалския - изисква отделен съд за прясна (за предпочитане осмозна) вода, който от своя страна трябва да се пълни ръчно с вода. Аз лично използвах малко 30-тина л. аквариум, което седеше до съмпа. В него слагаш някаква помпа с минимален дебит. Аз ползвах някаква китайска 200 л/ч., но не мога да намеря линка. Връзваш я с поплавъка показан от Ilianidis или лично аз ползвах този: http://www.reefshops.com/auto-water-filler.html - върви с много удобна стойка за монтаж в съмпа. За да не работи нон-стоп помпата я бях сложил на таймер. При мене работеше за по 15 минути на всеки 3 часа или подобно. И като се изпразни съда - наливаш пак.

По-елегантния вариант с който съм в момента. Не изисква, но е силно желателно да имаш обратна осмоза. Трябва да можеш и да прекараш маркуч (4-5 мм.) за обратна осмоза м/у осмозата и съмпа.
Преди входа на осмозата слагаш подобен ел.магнитен клапан: http://www.ebay.co.uk/itm/180706122272?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 и го връзваш примерно към подобен контролер: http://www.reefshops.com/hl-233-top-off-auto-aquarium-water-level-controller.html. Лично аз обаче тъй като нямам много вяра на китайска техника особено за това не ползвах контролер, а сложих пак таймер. Контролер или по-натам или ще си оставя таймера. За да е по-точно нивото на водата (не може да се разчита само на таймера) и за двойна защита пак имам поплавък. Поплавъкът обаче не може да работи директно на края на осмозата. За целта към осмозата се монтира едно такова: http://www.ebay.co.uk/itm/REVERSE-OSMOSIS-SYSTEM-AUTO-SHUT-OFF-4-WAY-VALVE-RO-/170673056354?pt=UK_HGKitchen_SmallApp_RL&hash=item27bce82a62 и едно такова: http://www.ebay.co.uk/itm/RO-MAN-White-Fittings-Inline-Check-Valve-1-4-inch-/180658634232?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2a1017fdf8. Обяснение как се монтира - тук:


Дори и да си сложа един ден контролер за нивото на водата пак ще си оставя комбинацията от осмозния клапан + поплавъка като бек-ъп система на 1-2 см. над евентуалното ниво на ел. контролера - за всеки случай.

Ако имаш въпроси - насреща съм.

ПП. Нещо по-горе окендзах редактирането... Са май се оправи.

Искам само нещо да допълня относно ел. магнитния клапан, че ме питаха. Нормалното му положение е затворен. Отваря се и пуска вода при пускане на ток. Демек няма опасност при евентуално спиране на тока.

Стоян Михов

Това е неудобството на този тип аквариуми с вграден съмп, които иначе много харесвам. Няма място за съд с осмотична вода, от който да преливаш автоматично или гравитачно. Ако искаш автоматично преливане или ще трябва да сложиш съд за осмозна вода долу в шкафа, от който с помпичка и контролер да се качва горе или да прекараш тръбички (и кабели) от мястото, където ти е обратната осмоза (не знам колко ти е близо).  Най-лесния вариант е да обърнеш една бутилка 2L от кока кола в отделението на помпичката и готово ще имаш вода за 3-4 дена :-D, това е шега, ама като съм бил на зор съм го правил и този номер в първото нано.

При теб нещата са по-усложнени, защото за да не се вижда купичката на скимера си свалил нивото на водата отзад много ниско оттам и в отделението на помпата и така губиш обем вода, който иначе можеше да компенсира малко по-дълго.

Но, при всички положения трябва да измислиш нещо за добавяне на осмозна вода, защото това че помпата остава на сухо е проблем, но голям проблем е също, че се променя солеността на водата, което за малките аквариуми може да е много силно дори и за три-4 дни недобавяне на осмотична вода. А всяка флуктуация в солеността се понася тежко от коралите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iliqn66

Момчета,благодаря за съветите!След нова година ще мисля нещо.Весело посрещане на новата година.  *bg*

Стоян Михов

аз бих го направил по този начин аквариума, с една по-висока задна стена, да която да скрия скимера и евентуално един съд с осмотична вода.
http://reefbuilders.com/2010/06/02/led-nano-reef-aquamedic-huge-hit-interzoo-2010/
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iliqn66

Здравеите момчета.Имам едно питане към вас.Много почна да зеленясва аквариума.Светлината свети 12,часа лампите са 4броя т8-15w
2-те са sylvania aquastar (1000k) другите 2 са boyu blue 2 броя!Тялото с лампите съм го закрепил на 30см от аквариума.Единственото което прявя за премахването на зеленото е да го махам механично.Моля за съвети. 

Коле99

Може да ти е слабо течението или светлината да ти е прекалено силна. Малко скаридки биха свършили добра работа :-)
Aу, ау

hanuman

Намали осветлението на 8 Часа, млад ти още аквариума, ще му мине. Имай търпение.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Ilianidis

Тъй като гледам няма все още много алги,не че съм спец в морската,но  според мен ако намали осветлението ще си удължи зелената фаза.Ако не е и не обраства силно може да не променя,дори да усили,като свали осветлението по-ниско.Така засилена фазата ще мине за около месец.При мене в един момент мислех,че няма да се отърва от алги,тъй като в осветитлното ми тяло има и диоди със 6-7000к,но както ми препоръча Камен да бъда търпелив един месец и на  5-6 седмица изведнъж всичко се изчисти,без помощта на риби,скариди,чистачи и каквото и да било,камъните лъснаха из основи.Много помага рефуджиум с много четоморфа и 24 часа осветление.Колкото по-бързо занулиш и намалиш източниците на NO3 и HPO4,толкова по-бързо преминава фазата.Успех.Преди време в сладководния се отървавах от зелена еуглена  с МХЛ.

камен чочев

Здравей, гледам, гледам- алги не виждам. По-скоро циано или динофлагелати. Ако съм прав , проблемът ти е в течението. Ако недовиждам и имаш алги, или осветлението ти е малко или е неправилно, като така или иначе търпение, както те съветва Илиянидис.

Коле99

Забравих да спомена за нитратите. Илиянидис, много добре е написал.  Аз се справих с този проблем на моят океански (150 л), като смених вода, сложих активен въглен и  20 скариди. Все пак  мисля, че проблема е в светлината. Насочи помпите за течение в правилна посока и кажи колко нитрати имаш  *privet*
Aу, ау

iliqn66

Ok търпение ще проявя но можете ли да ми кажете как трябва да насоча течението и на къде?

камен чочев

Течението трябва да е така насочено, че да няма участъци, които да не са обхванати от него ( не трябва да има участъци където се натрупва детрит и боклуци).

iliqn66

Момчета помагайте!Тази вечер ми искочи клоуна!!!Имам нощно (диодно) осветление и го пускам редовно.Какви мерки да предприема?

Similar topics (5)

26406

Публикации: 22
Прегледи: 13142

52811

Започната от nemo565


Публикации: 6
Прегледи: 4525

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5535

46202

Публикации: 19
Прегледи: 7918

23046

Публикации: 96
Прегледи: 34319