• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Възможно ли е стартиране на рифов аквариум без вредители

Започната от beonedge, 23.02.2016 02:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Здравейте :)
Въпроса ми е свързан с начини (ако има разбира се) да се избегне внасянето на вредители при стартиране на рифов аквариум. В една тема Октопода казва че е невъзможно , и понеже доколкото разбирам , с това си вади хляба , съм склонен да приема това твърдение .
НО , чета тази тема :
http://www.reef2reef.com/threads/bayer-insecticide-as-a-coral-dip.100496/
и оставам с впечатление ,че с този метод няма пропуск .
Та , ако някой има преки впечатления доколко е ефективен метода , моля да ги сподели .
За съжаление този препарат го намирам само в USA и не ми е ясно как ще стане доставката до EU. Ако някой е поръчвал препарати от amazon.com да каже дали е възможна доставката.
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

julianiv

При стартиране на аквариума може би е възможно първоначално да се създаде стерилна среда, но в дългосрочен план ми се струва невъзможно системата да остане в тези идеални условия.

Не съм пробвал този препарат, но както разбирам от дискусията в линка и той не е 100% ефективен, защото не убива яйцата на вредителите (поради начина на действие на инсектицида). Все пак, макар и да не дава 100% гаранция дипването (банята) на нови корали, преди да бъдат сложени в аквариума, е сериозна предпоставка да се избегнат нежеланите гости. Аз лично ползвам Revive. 

   

Venci

Цитат на: beonedge - 23.02.2016 02:27

В една тема Октопода казва че е невъзможно , и понеже доколкото разбирам , с това си вади хляба , съм склонен да приема това твърдение .

Е това за хляба вече ме впечатлИ !

А относно вредното, то винаги идва с полезното  ( и обратно ).
Но тъй като полезното идва по-бързо и остава за по-дълго време, сме склонни да рискуваме.
Вредното се проявява до година, година и половина ( докато порасне ) и може да се отстрани , а полезното остава - и му се  радваме   :)
А полезното от изучаването на вредното се помни цял живот :) Наздраве !

beonedge

Абе , ти си отгледай  айптазии или каулерпа в дисплея , пък после хОди да четеш в RC как се махат...никак :)
И докато за 200-300л рестарта не е чак такъв проблем , с нарастване на обема расте и главоболието от рестарта.
Относно Октопода , не го познавам лично , в темата си е писал :
"За мен: казвам се Стоян Михов и съм еколог-ихтиолог, т.е. заниманията с риби освен хоби са ми и професия"

I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Ха, час сега видях тази тема. Да, възможно е да стартираш рифов аквариум без вредители, това е не е трудно и общо всеки, който започва само с бейзрок го прави. Ако стартираш дори и само с един жив камък или неизмита помпа от действащ аквариум и вече не е възможно.
Проблемът е да го опазиш от вредители по-нататък, което е почти невъзможно. Вкарването на корали риби и разни други обитатели определено ще вкара и нежелани обитатели, в каквото и да киснеш новопристигнатите риби и корали. Аз лично не бих третирал с органохлорни инсектициди. Третирането с препарати съдържащи растителни екстракти (Revive) е далеч по- приемливо и достатъчно ефективно срещу опасни паразити като ред бъгс например. А айптазиите до голяма степен химически не можеш да унищожиш без да унищожиш и коралите. Биологическата борба с тях е възможна и е за предпочитане. И каулерпата си има майстори - една две риби заек ще й разкажат играта бързо.

Относно работата ми  - определено не си изкарвам хляба, твърдейки че е невъзможно да се стартира аквариум, без да се внесат вредители  :-).

Аз съм ихтиолог и се занимавам основно със сладководни и частично черноморски риби, определено морските тропически риби и безгръбначни са извън професионалните ми знания и умения, те са ми хоби и всичко, което знам за тях съм го научил от хоби заниманията си, както всички останали тук, така че не приемайте кой знае колко сериозно всичко, което казвам  *JOKINGLY*.

Ако на някого му е интересно с какво точно се занимавам, ето тук: http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/13102818.2010.10817844 - разработка за индекс за определяне на екологичното състояние на реките в България с използване на риби като индикатор, малко умря циганката, дето ме хвалеше  :-[
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

beonedge

Благодаря за отговорите :) Аз все пак ще пробвам ( купих си bayer) ,а времето ще покаже дали се е получило. Смятам да стартирам само с бейс рок . Всеки корал ще го държа за месец в карантина като всеки 5 дена щи минава през bayer и след това в друг карантинен аквариум . Относно bayer insec killer- доколкото разбирам от прочетеното действа като нервотоксин и понеже коралите имат много опростена нервна система , не им вреди. Прочетох че го ползват и за тридакти . Давам си сметка , че подхода ми е малко параноичен , но съм минавал през пълен краш с дискуси ( поради липса на карантина) и смятам да не повтарям тази грешка.
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

28205

Публикации: 58
Прегледи: 57812

8185

Публикации: 30
Прегледи: 17992

37248

Публикации: 31
Прегледи: 46107

40408

Публикации: 3
Прегледи: 2560